Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn mee-eters – en wie krijgt mee-eters?

Mee-eters zijn de kleine zwarte of witte puntjes die de meesten van ons wel eens hebben gehad, voornamelijk in het gezicht. Mee-eters ontstaan door een verstopte talgklier, meestal door een verhoogde talgproductie – en dit gaat vaak gepaard met een verhoogde hormoonproductie. Vooral in de puberteit is er een verhoogde hormoonproductie, en daarom hebben vooral jongeren in de puberteit (van beide geslachten) problemen met mee-eters. Maar alle volwassenen kunnen mee-eters krijgen. Af en toe één, of constant veel.


Hoe behandel je mee-eters?

Pakket voor het verwijderen van comedonen
5 producten tegen comedonen op neus en gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €55,99
Aanbiedingsprijs €55,99 Normale prijs €61,99
Pakket voor het verwijderen van comedonen - 5 producten tegen comedonen op neus en gezicht

Mee-eters hebben niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Het is puur de hormoonproductie die invloed heeft op de ontwikkeling van mee-eters. Goede hygiëne en huidverzorging zijn echter belangrijk wanneer je probeert van mee-eters af te komen.

Grondig en zacht wassen en reinigen van de huid is het belangrijkste wapen in de strijd tegen mee-eters. Het is belangrijk dat je elke ochtend en avond overtollig vet, vuil en eventuele make-up van de huid verwijdert. In de Face-Pakket vind je een milde en huidvriendelijke gezichtsreiniger en skintonic, die zowel preventief werken als effectief zijn tegen mee-eters en onzuivere huid.

Producten tegen mee-eters bevatten tea tree olie, die bacteriën bestrijdt terwijl ze de huid verzorgen en beschermen. Er is ook een milde en hydraterende gezichtscrème in dezelfde Pakket. Het is namelijk erg belangrijk dat je de huid hydrateert na het wassen en reinigen met een zeep tegen mee-eters. Anders loop je het risico dat de huid zelf te veel vet (talg) gaat produceren.

Niet alleen de gezichtshuid heeft verzorging nodig. Voor het lichaam vind je body wash, body lotion en body cream in de Body-Pakket. Af en toe, misschien eens per week, kun je een exfoliërende crème gebruiken voor gezicht en lichaam. Maar wees voorzichtig dat je niet te hard op de huid wrijft, en vergeet niet om daarna een goede en verzorgende dagcrème te gebruiken.

Het ultieme anti–puistjes pakket
5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
+15.000 reviews
Normale prijs €49,99
Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

Mag je mee-eters uitknijpen?

Het is erg verleidelijk om zwarte mee-eters uit te knijpen. De witte mee-eters zitten onder de huid, dus die moet je niet zelf proberen uit te knijpen. Daarvoor moet je hulp zoeken bij een schoonheidsspecialist of je huisarts, als ze je storen. Over het algemeen is het geen goed idee om mee-eters en puistjes uit te knijpen.

Er zitten in principe geen bacteriën in een mee-eter. Maar als je aan een mee-eter prutst, kunnen er bacteriën in de talgklier bij de mee-eter komen, en dan kan de mee-eter zich ontwikkelen tot een puistje. Als je aan een puistje prutst, kun je de huid beschadigen en de plek infecteren.

Je kunt echter wel voorzichtig de zwarte mee-eters uitknijpen, als ze makkelijk uit te knijpen zijn, en je goed voor de huid zorgt, zodat je geen wonden en littekens maakt. Je kunt een schoon stuk papier/zakdoek gebruiken, zodat je geen bacteriën van je vingers op de huid brengt.

Er is ook een speciale mee-eterverwijderaar die je kunt gebruiken. Deze wordt ook wel een comedonenlepel genoemd. Je kunt het kopen bij Bol, Normal, Etos of bij Douglas.


Hoe zien mee-eters eruit?

Niet iedereen heeft puistjes, maar de meeste mensen hebben wel eens een mee-eter of twee op hun neus of ergens anders in hun gezicht gehad. Mee-eters ontstaan uitsluitend door een verstopte talgklier, en daarom komen ze het meest voor waar we de meeste talgklieren hebben.

We hebben talgklieren over ons hele lichaam behalve op de handpalmen en voetzolen, maar vooral veel in het gezicht, op de rug en de borst. In het gezicht komen ze het meest voor op het voorhoofd, de neus, de zijkanten van de neus en de kin.

Maar je kunt ook mee-eters hebben in de rest van je gezicht en over je hele lichaam.

Witte en zwarte mee-eters

Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Er zijn twee verschillende soorten mee-eters: de zwarte mee-eters en de witte mee-eters.

De zwarte mee-eters worden ook wel blackheads of open comedonen genoemd. Ze zitten op verschillende plekken in het gezicht en op het lichaam als kleine zwarte puntjes, vaak in groepjes. Ze liggen op het niveau van de huid en kunnen daarom niet gevoeld worden, alleen gezien.

De witte mee-eters worden ook wel milia, whiteheads of gesloten comedonen genoemd. Ze kunnen moeilijk te zien zijn vanwege de witte kleur, maar je kunt ze meestal voelen als een klein bultje of een klein hard knobbeltje in de huid. Ze zitten vaak onder de ogen, op het voorhoofd en op de wangen.


Hoe kun je voorkomen dat je mee-eters krijgt?

Het kan moeilijk zijn om mee-eters volledig te vermijden, omdat het een hormonaal bepaalde huidaandoening is. Het beste wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je mee-eters krijgt, is je huid grondig reinigen en verzorgen. Zorg ervoor dat je een goede routine ontwikkelt waarbij je je huid grondig maar zachtjes reinigt, 's ochtends en 's avonds. Vergeet niet om een goede crème tegen mee-eters te gebruiken om ze te bestrijden.

Wanneer je je huid reinigt, verwijder je overtollig vet van de huid. Daarom is het belangrijk dat je ook zorgt voor nieuwe hydratatie in de vorm van gezichtscrème en bodylotion.

Een gezond dieet en een gezonde levensstijl met lichaamsbeweging en geen stress kunnen een gunstig en preventief effect hebben op de huidconditie, en dus ook op de neiging om mee-eters te vormen. Licht en lucht voor de huid zijn ook goed.

Pakket voor het verwijderen van comedonen
5 producten tegen comedonen op neus en gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €55,99
Aanbiedingsprijs €55,99 Normale prijs €61,99
Pakket voor het verwijderen van comedonen - 5 producten tegen comedonen op neus en gezicht

Waarom krijg je mee-eters?

Zowel witte als zwarte mee-eters ontstaan wanneer talg en dode huidcellen zich ophopen in een talgklier, die dan verstopt raakt. Als een deel van de verstopte talg in contact komt met de lucht, oxideert het en krijgen de zwarte mee-eters hun kleur.

Als de verstopte talg echter wordt ingekapseld onder het huidoppervlak zonder een uitweg, vormt zich een kleine witte en harde knop, en dan is er een witte mee-eter gevormd.

Een verhoogde talgproductie wordt meestal veroorzaakt door een overproductie van hormonen als gevolg van een hormonale onbalans. Dit gebeurt onder andere tijdens de puberteit, maar kan ook op andere momenten voorkomen, bijvoorbeeld bij het stoppen met de anticonceptiepil, tijdens een zwangerschap of in verband met stress (bij beide geslachten). Mee-eters zijn dus een hormonaal bepaalde huidaandoening.

Maar de neiging tot het krijgen van mee-eters kan ook erfelijk zijn, en stress heeft ook invloed op onze hormoonproductie en dus op onze huidconditie.

Lees ook: Wat zijn puistjes

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram