Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn puistjes in het oor?

Puistjesacne, pukkels – er zijn veel namen voor deze "geliefde" metgezel. Het zijn echter allemaal namen voor die vervelende rode bultjes die op de meest ongelegen momenten op je huid kunnen verschijnen, als je naar een groot feest of een belangrijk sollicitatiegesprek gaat. Maar om te begrijpen wat puistjes in het oor zijn, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat een puistje eigenlijk is.

Een puistje is een onzuiverheid in de huid die ontstoken en gezwollen raakt. Puistjes zijn vaak rood of geelachtig van kleur door de onderliggende ontsteking van de huid.

Puistjes zijn dus, kort gezegd, een onzuiverheid die leidt tot een ontsteking van de huid. En ze kunnen verschijnen in het oor, net als op alle andere plaatsen op het lichaam waar talgklieren zitten. Puistjes in het oor kunnen zich bevinden in de gehoorgang, op de rand van het oor of op de oorlel. Aan de binnenkant van het oor zijn ze echter vaak het meest hinderlijk.


Wat is de oorzaak van puistjes in het oor?

Je vraagt je wellicht af hoe het komt dat je puistjes in je oor kunt krijgen. Daar kunnen verschillende oorzaken van zijn, waarvan hier een overzicht wordt gegeven.

Ophoping van talg en bacteriën

De onderliggende oorzaak van puistjes in je oor is dat de huid talg produceert. Als er een puistje ontstaat, wordt dat veroorzaakt door een overproductie van talg in de huid. Overal in de huid zitten talgklieren die de huid en het haar hydrateren. Als je die niet zou hebben, zou je huid uitdrogen en geïrriteerd raken. Talg is een soort vloeistof die bestaat uit vet, cholesterol, was en triglyceriden, die allemaal je huid en haar van binnenuit van smeermiddel voorzien. Talgklieren en talg zijn dan ook onmisbaar voor een gezonde huid.

Maar als de talgklieren een vergrote hoeveelheid talg en huidolie produceren, vernauwen de uitgangen van de talgklieren zich, waardoor de huidolie moeilijk kan wegstromen. Dit leidt tot een ophoping van het vet – want de productie stopt niet, ook al kan het vet de uitgangen niet verlaten.

Als een talgklier verstopt raakt door een teveel aan talg, wordt deze kwetsbaar. Het lichaam probeert het talg af te breken, maar tijdens dit proces ontstaan afvalstoffen en vetzuren in de talgklieren. Dit zijn onzuiverheden en bacteriën. De bacterie heet propionibacterium acnes en voedt zich met de talg uit je huid.

De bacterie irriteert de talgklier en veroorzaakt uiteindelijk een ontsteking en een puist die bestaat uit afgebroken huidvet. Het is deze ontsteking van de huid die de pijnlijke, rode huidbultjes veroorzaakt, die vaak gepaard gaan met een gele plek.

Vuil en irritatie

Puistjes in het oor ontstaan doordat de talgklieren en poriën zich vullen met vuil of bacteriën, waardoor ontstekingen ontstaan. Dus als je puistjes in je oor krijgt, is dat vaak doordat er vuil in komt. Dat kan komen doordat je vergeet je oren te wassen (wat veel mensen vergeten), of doordat je door je mobiele telefoon vet en vuil binnenkrijgt.

Luister je naar muziek met kleine oordopjes? Die kunnen je oor vullen met vuil en bacteriën als je ze steeds van je zak in je oren doet en vice versa. En als je lang haar hebt, kan dat ook bacteriën in je oor brengen als je haar niet goed schoon maar vet is. Aan de andere kant denk je wellicht dat wattenstaafjes je oren vrij houden van bacteriën en vuil, maar eigenlijk hebben ze het tegenovergestelde effect. Wattenstaafjes irriteren daarentegen het oor, en in plaats van het vuil uit je oor te verwijderen, duwt het wattenstaafje het alleen maar verder je gehoorgang in. Daarom kunnen wattenstaafjes ook een bijdragende factor zijn voor puistjes in het oor.

Voedsel kan een boosdoener zijn

Misschien heb je kennissen die vaak een schaal chips de schuld geven als er een puistje op hun oor, voorhoofd of ergens anders op hun lichaam verschijnt? Veel mensen denken dat vet voedsel verantwoordelijk is voor het ontstaan van puistjes. Maar dit is geen absolute regel. Er is geen eenduidig bewijs voor dat je puistjes krijgt van hamburgers, chips en ander ongezond voedsel. Want ook iemand die gezond en voedingsrijk eet kan last hebben van een onzuivere huid en puistjes.

Maar het kan goed zijn dat je huid negatief reageert op grote hoeveelheden vet die je dan binnenkrijgt, dus het is aan jou om te testen of het echt die chips zijn die het puistje in je oor opwekken.

Dat gezegd hebbende, zijn er inderdaad voedingsmiddelen die een negatief effect op de huid kunnen hebben en puistjes kunnen veroorzaken – ook in het oor. Zo kan melk de talgproductie op dezelfde manier beïnvloeden als hormonen. Doordat koemelk een grote hoeveelheid hormonen en bioactieve moleculen bevat, kan je huid reageren op koemelk.

Erfelijke aanleg kan je puistjes geven

Erfelijke aanleg kan ook een belangrijke rol spelen als het gaat om puistjes in het oor en elders op het lichaam.

Je hebt meer kans op problemen met puistjes als je ouders het ook hadden. Dit komt onder meer doordat je dan een verhoogde talgproductie van je moeder of vader kan erven, of een aanleg voor verstopte poriën.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Wie hebben het vaakst last van puistjes in hun oren?

Heb je last van puistjes in je oren? Dan ben je echt niet de enige. Puistjes in de oren kunnen mensen van alle leeftijden treffen en zijn daarom een veel voorkomend probleem waar veel mensen van tijd tot tijd mee te maken krijgen.

Puistjes in de puberteit

Ook al kunnen mensen van alle leeftijden last hebben van puistjes, het wordt meestal in verband gebracht met jongeren in hun tienerjaren. Dit komt doordat de hormonale balans van tieners verstoord kan raken doordat het lichaam dan meer hormonen gaat aanmaken. De verstoring van het hormonale evenwicht beïnvloedt de talgproductie en daarom heeft de huid bij jongeren in de puberteit de neiging om vetter te worden. Vaak verdwijnen of verminderen de problemen met puistjes in de oren rond de leeftijd van 19 jaar.

Puistjes bij volwassenen

Ook al zijn puistjes in het oor en elders op het lichaam vaak een probleem tijdens de puberteit, wil dat niet zeggen dat volwassenen er geen last van kunnen hebben.

Een vrouw kan bijvoorbeeld een onzuivere huid en puistjes in haar oor krijgen als ze zwanger of ongesteld is. Dit komt door een verstoring in het evenwicht van de hormonen die de overproductie van talg en daarmee het puistje veroorzaken.


Symptomen van puistjes in het oor

Hoe weet je of je een puistje in je oor hebt? De symptomen van een puist in het oor zijn zichtbaar als een roodachtige bult op de huid die in het midden gelig kan zijn. De puist kan aan het begin van de gehoorgang zitten, waar je de rode zwelling van de huid kunt zien. Maar soms kan het puistje ook moeilijk te zien zijn. Een ander symptoom van een puistje in het oor is gevoeligheid en pijn in het oor – vooral als je het aanraakt.

Maar hoe lang duren deze klachten? Meestal duren de symptomen en het puistje in het oor enkele dagen tot weken, waarna de ontsteking vanzelf overgaat.

Welke oplossingen zijn er?

Ook al zijn puistjes een veel voorkomende aandoening, ze zijn toch vervelend. Gelukkig kun je puistjes in het oor en elders op de huid goed verzorgen, maar het vergt wel de nodige inspanning.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Houd bacteriën op afstand

Net als bij puistjes elders op het lichaam is het schoonhouden van je huid en oren belangrijk als je puistjes in je oren tegen wilt gaan. Met de Face Serie van Australian Bodycare krijg je vier producten in één verpakking die puistjes in het oor en elders op de huid effectief tegengaan.

Alle producten uit de serie bevatten Australische Tea Tree Olie, een natuurlijk ingrediënt met unieke eigenschappen en zonder parabenen. De olie gaat effectief bacteriën tegen en verwijdert tegelijkertijd voorzichtig overtollig talg. De olie legt een antibacteriële film over de huid, waardoor bacteriën moeilijk de poriën en talgklieren in de huid kunnen binnendringen.

Als je de eerste tekenen van een puistje in je oor ontdekt, kun je het snel verzorgen met de Spot Stick uit de serie, die als effectieve eerste hulp fungeert. De stick brengt onmiddellijk verlichting. Was je oren met Face Wash elke keer dat je doucht of in bad gaat om je oren schoon te houden. Je kunt deze gezichtsreiniger prima in je oren gebruiken, hij is mild en zacht voor je huid, zodat hij niet irriteert en geen schade aanricht. Rond af met Face Tonic, om de poriën diep te reinigen en breng een kleine hoeveelheid Face Cream aan om een beschermend laagje over de huid in de gehoorgang te leggen.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Medische behandeling

Vaak kan je zelf veel bereiken met een goede verzorging en een goede hygiëne als je puistjes in je oren hebt. Maar het probleem kan ook zo ernstig zijn dat een medische behandeling met medicinale crèmes of tabletten nodig is.

In dat geval moet je je huisarts raadplegen, die je doorverwijst naar een gespecialiseerde dermatoloog die kan beoordelen welke behandeling voor jou het beste is.

Puistjes in het oor voorkomen – wat kan ik zelf doen om puistjes in het oor te voorkomen?

De beste manier om puistjes in het oor aan te pakken is om ze te voorkomen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit te doen:

  • Houd de huid in je oren schoon met milde producten.
  • Gebruik geen wattenstaafjes om je oren schoon te maken.
  • Zorg ervoor dat je haar schoon is en gebruik bij voorkeur geen wax in je haar.
  • Maak je koptelefoon en oordopjes regelmatig schoon.
  • Beperk de consumptie van zuivelproducten tot een minimum.
  • Vermijd hoofdbedekking.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram