Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn puistjes op de wangen?

Puistjes op de wangen is een veel voorkomende aandoening die velen treft. Zowel tieners als volwassenen, mannen en vrouwen kunnen last hebben van onzuiverheden en puistjes op de wangen.

Er kunnen veel onderliggende redenen zijn waarom je puistjes op je wangen krijgt. Maar de aandoening is te wijten aan het feit dat jouw poriën om de een of andere reden verstopt raken.

Puistjes op de wangen worden veroorzaakt door geïrriteerde talgklieren

Te veel olieproductie in de huid kan je poriën irriteren. Dat vormt de perfecte voedingsbodem voor de huidbacterie Propionebacterum Acnes, die zich voedt met talg. Wanneer het huidvet wordt afgebroken, kunnen er afvalproducten en vet ontstaan, die de talgklier irriteren. En dat kan leiden tot ontstekingen - wat we kennen als puistjes op de wangen.

Door de ontsteking krijg je gezwollen, rode plekjes op de huid die een gelige pus kunnen bevatten. Je kunt zowel rode als gele puistjes op de wangen krijgen, maar het is ook een zone waar veel mensen mee-eters krijgen.

Je kunt in je hele gezicht puistjes krijgen, maar veel mensen ervaren puistjes in het midden van de wangen en dicht bij de neus. Dit komt doordat dit gebied deel uitmaakt van de T-zone, waar meer talg en meer oliën worden geproduceerd dan in de rest van het gezicht.

Het is volkomen normaal om puistjes op de wangen te krijgen

Hoewel het vervelend en ongemakkelijk kan zijn om onzuiverheden op de wangen te krijgen, is het volkomen normaal. En er zijn eigenlijk veel dingen die je zelf kan doen om puistjes op de wangen te voorkomen en te behandelen.

Maar voordat we daar aankomen, moeten we nader bekijken wat puistjes op de wangen kan veroorzaken.


Oorzaken van puistjes op de wangen

Heb je regelmatig last van puistjes op je wangen, of is het gewoon iets dat je af en toe of zelden ervaart?

Hoe vaak het je ook overkomt, het is nooit leuk om te ontdekken dat er een rood, gezwollen puistje op weg naar je wang is. Het valt niet te voorspellen wie er in het bijzonder last zal hebben van puistjes op de wangen - maar er zijn nog steeds een aantal redenen waarvan bekend is dat ze bijdragen aan onzuiverheden op de wangen.

Je genen maken een verschil voor je huid

Het is ergerlijk, maar puistjes op je wangen en in de rest van het gezicht kunnen erfelijk zijn. Dus als je ouders veel te maken hebben gehad met een onzuivere huid, heb je misschien de pech dat je dat in je genen hebt geërfd.

Helaas kun je je genen niet veranderen - maar je zelf kan een groot verschil maken met een goede huidverzorgingsroutine die puistjes weg kan houden.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Hormonen kunnen onzuiverheden op de wangen veroorzaken

Wanneer zowel meisjes als jongens hun tienerjaren ingaan, gebeurt er iets met hun hormonen - de hoeveelheid van het mannelijke geslachtshormoon androgeen neemt toe, en dat kan helpen om een onzuivere huid en puistjes op de wangen te krijgen.

Maar dit is niet de enige keer dat hormonen je huid een poets kunnen bakken. Veel zwangere vrouwen hebben last van een onzuivere huid door grotere hoeveelheden hormonen in het lichaam. Hetzelfde geldt voor veel vrouwen tijdens de menstruatie.

Stress laat het lichaam overuren werken

Als je gestrest bent, heb je eigenlijk een soort van ontstekingsaandoening in je lichaam, en dat kan helpen puistjes op de wangen te veroorzaken.

Tegelijkertijd is je lichaam vaak overbelast als je stress hebt - en dat maakt het vatbaarder voor bijvoorbeeld ontstekingen. Omdat puistjes een ontsteking van de huid zijn, kan stress daarom puistjes op de wangen en in de rest van het gezicht veroorzaken.

Verstopte poriën in de T-zone

Als je huid een overproductie van oliën heeft, kan dit verstopte poriën veroorzaken. Daarom is er vaak een verband tussen een vette huid en puistjes - maar dit is niet altijd het geval, en mensen met een droge huid kunnen ook gemakkelijk puistjes op de wangen krijgen.

Je bent vaak vetter in je T-zone (voorhoofd, neus en kin, en voor sommigen ook wangen). Dit betekent dat je poriën en talgklieren gemakkelijker verstopt en geïrriteerd raken - en dit geeft puistjes op de wangen.

Daarom is het belangrijk dat je zowel 's ochtends als 's avonds je huid reinigt van overtollig vet en bacteriën. Hier is het een goed idee om voor een zachte en effectieve gezichtsreiniger te gaan, zoals Face Wash van Australian Bodycare.

Wees voorzichtig met je eetgewoonten

Er is geen wetenschappelijk verband tussen ongezonde voeding en puistjes, maar je lichaam krijgt de beste omstandigheden wanneer je gezond en gevarieerd eet. Daarom, als je puistjes op je wangen wilt verminderen, is het altijd een goed idee om op je kost te letten.

Hoewel onderzoek geen direct verband heeft aangetoond tussen een onzuivere huid en voedsel, is er wel enig onderzoek dat suggereert dat zuivelproducten een onzuivere huid kunnen veroorzaken. Als je last hebt van puistjes op je wangen, kan je daarom proberen te bezuinigen op zuivelproducten zoals yoghurt en melk.

Roken tast je huid aan

Het is geen geheim dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar wist je ook dat roken duidelijke tekenen op je huid achterlaat?

Roken veroorzaakt namelijk niet alleen rimpels - onderzoek toont aan dat rokers een groter risico hebben op een onzuivere huid, dus dit is nog een reden om je sigaretten te laten liggen.

Je onzuiverheden kunnen heel wat verraden over je gezondheid

Ayurveda is een oude Indiase gezondheidswetenschap die zegt dat puistjes worden veroorzaakt door onevenwichtigheden in het lichaam.

Als je bijvoorbeeld last hebt van puistjes op je wangen, kan dit te maken hebben met een slechte stofwisseling en een slechte opname van voedingsstoffen. Hier zou het advies zijn om de goede vetzuren op te voeren en alcohol, koffie en pikant voedsel te vermijden.

Slechte make-uphygiëne

Denk je eraan al je make-up te verwijderen voordat je naar bed gaat? Of ben je niet zo goed in het regelmatig schoonmaken van je make-upborstels? Dan kan dat heel goed de reden zijn waarom je last hebt van puistjes op je wangen.

Slechte make-uphygiëne kan ervoor zorgen dat je puistjes op je wangen krijgt. Als je veel make-up gebruikt, of niet goed bent in het verwijderen van make-up, kunnen je poriën geïrriteerd en verstopt raken. Als je er niet aan denkt je handen te wassen voordat je make-up aanbrengt, of als je je kwasten slecht schoonmaakt, kun je ongewenste bacteriën op je gezicht verspreiden - en dat geeft puistjes.

Zorg er daarom voor dat je een goede make-up remover en daarna een goede Face Wash gebruikt. Als je make-up gebruikt, moet je "dubbel reinigen", wat wil zeggen dat je twee verschillende reinigingsproducten gebruikt, zodat je zeker weet dat alle vuil en make-up verwijderd is.


Producten voor het behandelen van puistjes op de wangen

Het belangrijkste dat je kan doen om puistjes op de wangen te behandelen, is ervoor zorgen dat je een goede huidverzorgingsroutine hebt die je zowel 's ochtends als 's avonds uitvoert. Op deze manier zorg je ervoor dat je je huid reinigt van overtollige oliën en bacteriën, terwijl je tegelijkertijd je huid de nodige hydratatie en verzorging geeft.

Maar voor welke producten moet je gaan? Hieronder hebben we een huidverzorgingsroutine samengesteld die is afgestemd op puistjes op de wangen, zodat je gemakkelijker de juiste producten voor jouw probleem kunt vinden.

Stap: 1 - Reinig de huid grondig met Face Wash

Als je make-up gebruikt, begin dan met een make-up remover om je make-up te reinigen, waarna je Face Wash van Australian Bodycare moet gebruiken. Als je geen make-up gebruikt, begin dan gewoon met Face Wash.

Je moet Face Wash 's ochtends en 's avonds gebruiken, zodat je overtollige oliën, bacteriën, dode huidcellen enzovoort verwijdert. De gezichtsreiniger wordt gebruikt met lauw water, waarna deze op de huid wordt ingemasseerd en afgespoeld.

De gezichtsreiniger is ontwikkeld voor onzuivere huid, dus het reinigt diep, behandelt en voorkomt een onzuivere huid.

Anti–Puistjes Gezichtsreiniger
Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsreiniger - Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie

Stap: 2 - Reinig en verzorg je huid met Face Tonic

Nadat je je huid hebt gereinigd, kan je een voedende tonic gebruiken. Face Tonic van Australian Bodycare is speciaal ontwikkeld voor onzuivere huid en is dan, in tegenstelling tot veel andere huidtonics, zacht voor de huid, omdat het geen alcohol bevat.

Face Tonic helpt je huid verder te reinigen, terwijl het ook voedende ingrediënten bevat. Verdeel Face Tonic op een watje en masseer het met ronddraaiende bewegingen in het gezicht. Het mag niet worden afgespoeld.

Dan is de huid extra klaar om de voedende ingrediënten van een vochtinbrengende crème te ontvangen.

Anti–Puistjes Gezichtstonic
Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtstonic - Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters

Stap: 3 - Geef de huid vocht en verzorging met Face Cream

Of je nu een droge, normale, gemengde of vette huid hebt, is het belangrijk dat je je huid hydrateert en verzorgt. Hoewel puistjes op de wangen vaak worden geassocieerd met een vette huid, heeft je huid toch vocht nodig. Anders loop je het risico dat je huid probeert te overcompenseren en nog meer olie gaat produceren.

Om je huid de beste verzorging te geven, is het daarom belangrijk om je routine af te sluiten met een voedende gezichtscrème zoals Face Cream van Australian Bodycare. Face Cream is ontwikkeld voor onzuivere huid, dus je verzorgt je huid, terwijl je ook onzuiverheden bestrijdt en voorkomt. 

Anti–Puistjes Gezichtscrème
Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtscrème - Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters

Stap 4: Eerste hulp bij onzuivere huid met Spot Stick

Met Spot Stick kun je de puistjes bestrijden die je ziet en die onderweg zijn. Breng de Spot Stick gewoon aan op het aangetaste gebied. Op deze manier kun je puistjes op de wangen in de kiem smoren. Gebruik Spot Stick wanneer het gebeurt - Die kan ook samen met make-up worden gebruikt.

Anti–Puistjes Stick
Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Stick - Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

Stap: 5 - Gebruik Face Mask wanneer je huid extra verzorging nodig heeft

Wanneer je huid extra verzorging nodig heeft, kun je een heerlijk kleimasker gebruiken tegen puistjes op de wangen. Als je je huid één keer per week verwent met een diep reinigend kleimasker, help je je talgproductie op peil te houden, zodat je de kans op puistjes verkleint.

Anti–Puistjes Gezichtsmasker
Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes
+15.000 reviews
Normale prijs €15,99
Aanbiedingsprijs €15,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsmasker - Kleimasker gezichtsscrub tegen mee–eters en puistjes

Wat kun je nog meer doen om puistjes op je wangen kwijt te raken?

Je komt al heel ver met een goede huidverzorgingsroutine, maar is er nog iets dat je kan doen om puistjes op je wangen kwijt te raken? Het antwoord is ja - er zijn een aantal goede tips die ook kunnen helpen om een verschil te maken bij je project "puistjes op de wangen verwijderen".

Weg met puistjes op de wangen - 7 tips:

  1. Raak je gezicht niet teveel aan. Je handen zitten vol oliën en bacteriën, probeer jezelf daarom niet teveel in je gezicht aan te raken. Hetzelfde geldt wanneer je in de verleiding komt om een puistje uit te knijpen. Het beste wat je kan doen, is dit laten. Lukt dit niet, ontsmet dan ervoor en erna de zone, bijvoorbeeld met een spot stick die bacteriën op de huid tegengaat.
  2. Zorg ervoor dat je je beddengoed vaak wast. Met name je kussensloop kan een mekka zijn voor bacteriën, en dat geeft puistjes op de wangen. Zorg er dus voor dat je je beddengoed regelmatig verschoont en wast.
  3. Zorg ervoor dat je je make-up verwijdert - elke avond. Het is belangrijk dat je je make-up volledig verwijdert voordat je naar bed gaat. Reinig je gezicht gerust met twee verschillende reinigingsproducten. Zo weet je zeker dat je huid helemaal schoon is.
  4. Verlaag de hoeveelheid make-up. Als je veel make-up gebruikt, kan je huid niet ademen - en krijg je puistjes. Gebruik daarom minder make-up of kies eventueel voor mineraal poeder, foundation of make-up zonder olie, waardoor je huid beter kan ademen.
  5. Draag je hygiëne hoog in het vaandel. Hygiëne is belangrijk als je je huid schoon wil houden. Was je handen regelmatig - en zorg ervoor dat je bijvoorbeeld je mobiele telefoon af en toe schoonmaakt, aangezien zich hier veel bacteriën kunnen ophopen.
  6. Stel je huid niet te veel bloot aan kou, hitte of zonlicht - en vergeet niet om zonnebrandcrème op je gezicht te gebruiken.
  7. Leef gezond - eet gezond, doe aan lichaamsbeweging en zorg ervoor dat je een goede nachtrust krijgt.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram