Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wie krijgt een onzuivere huid op zijn of haar rug?

Een onzuivere huid op de rug is voor een groot aantal mensen een probleem. Zowel jong als oud, en mannen en vrouwen. Maar het zijn meestal jonge mensen die last hebben van een onzuivere huid op de rug, net zoals het over het algemeen voornamelijk jonge mensen zijn die last hebben van puistjes en een onzuivere huid elders op het lichaam.

Terwijl de meeste mensen van hun onzuivere huid afkomen als de puberteit voorbij is, zijn er een aantal mannen die een onzuivere huid op hun rug blijven houden, zelfs als ze verder geen last meer hebben van een onzuivere huid op hun gezicht en de rest van hun lichaam . Waarom dit zo is, is niet bekend.


Hoe ziet een onzuivere huid op de rug eruit?

Hoewel een onzuivere huid geen ernstige huidaandoening is, is het een ernstig probleem voor de mensen die er last van hebben. Het is niet leuk om een rug, gezicht of andere plek vol met zichtbare puistjes te hebben. Een onzuivere huid op de rug ziet er net zo uit als een onzuivere huid elders op het lichaam en het gezicht. Je kunt ook mee-eters of puistjes hebben – of beide. En ze kunnen overal zitten op je rug – van je schouders tot aan je achterwerk.

Mee-eters op je rug

Mee-eters worden ook wel comedonen genoemd. Het kan gaan om zwarte mee-eters, die ook wel blackheads worden genoemd, die als kleine zwarte puntjes op de huid te zien zijn. Vaak zitten ze in clusters en bevinden zich meestal op hetzelfde niveau als de huid. Daarom kun je ze zien, maar je merkt ze niet echt. Er zitten geen bacteriën in zwarte mee-eters. Maar als er bacteriën in een mee-eter komen, wat eigenlijk een verstopte talgklier is, kan een mee-eter zich ontwikkelen tot een ontstoken puistje.

Je kunt ook witte mee-eters op je rug hebben, de zogenaamde whiteheads. Vanwege de kleur, zijn ze (gelukkig) moeilijker te zien. Maar je kunt ze voelen, want ze voelen aan als een kleine bobbel onder de huid. De witte mee-eters zijn ook te wijten aan een ophoping van talg, die – als het onder het huidoppervlak wordt ingekapseld zonder dat het eruit kan komen – een kleine, witte en harde plek vormt.

Puistjes op de rug

Maar het zijn zelden mee-eters die het grootste probleem zijn wanneer het gaat om een onzuivere huid op de rug. Puistjes zijn erger, omdat ze zichtbaarder zijn, zelfs als ze op de rug zitten. Ze beginnen meestal als een rode, licht opgezwollen plek op de huid die groter en pijnlijker wordt, omdat er steeds meer gele pus instroomt.

LEES MEER: Puistjes op de rug – Gids voor de behandeling van puistjes op je rug


Hoe kom je van een onzuivere huid op de rug af?

Een onzuivere huid vereist veel zorg en aandacht. Natuurlijk kun je erop wachten dat puistjes en mee-eters op je rug en andere plekken vanzelf verdwijnen naarmate je ouder wordt, maar als je er eerder vanaf wilt, moet je je huid goed wassen, reinigen en verzorgen. Het is namelijk niet alleen de huid van het gezicht die je moet reinigen en hydrateren. Je moet ook aandacht besteden aan de huid op de rest van je lichaam als je een mooie, schone huid wilt.

Je huid moet worden gewassen, gereinigd en verzorgd

Alleen water is niet genoeg om van een onzuivere huid op de rug af te komen. Hiervoor moet je een speciale zeep tegen een onzuivere huid gebruiken. Er is namelijk meer dan alleen water voor nodig om overtollig vet en vuil van de huid te verwijderen. En juist op je rug kun je behoorlijk zweten, vooral als je veel sport. Het is belangrijk om zweet en vuil regelmatig van de rug af te wassen; doe dat liefst zo snel mogelijk nadat je hebt getranspireerd, zodat het niet al te lang op de huid zit. Zorg er ook voor dat je snel schone kleren aandoet, zodat je geen vuile, vochtige kleding op je huid hebt.

Je moet er dus voor zorgen dat je je huid wast en reinigt, maar je moet milde, zachte producten tegen een onzuivere huid gebruiken, zodat je je huid niet te agressief behandelt.

Als je gewoon erop los schrobt met agressieve producten, loop je de kans dat je huid uitdroogt, en daardoor vervolgens meer vet produceert en een betere groeibodem voor een onzuivere huid wordt.

Gebruik milde, huidvriendelijke producten

Het beste is om milde, huidvriendelijke reinigingsproducten te gebruiken. Je zou bijvoorbeeld de body wash van Australian Bodycare kunnen gebruiken. Die reinigt effectief, droogt de huid niet uit en voorkomt daardoor de groei van bacteriën, want het bevat Tea Tree Olie. Wanneer je huid gewassen en gereinigd is, moet hij worden gehydrateerd om niet uit te drogen. Je kunt profiteren van een crème tegen onzuivere huid of een wat lichtere lotion die tegelijkertijd werkt tegen bacteriën en een onzuivere huid. De Body-lijn bevat zowel een bodylotion tegen een onzuivere huid als een body scrub.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters

Pillen of zalf tegen een onzuivere huid op de rug

Heb je veel last van een onzuivere huid op de rug, dan kan medische behandeling van de onzuivere huid uitkomst bieden. Hiervoor moet je naar de huisarts of dermatoloog, die een recept voor pillen of een zalf of crème voor zal schrijven. Pillen zullen overal op het lichaam een onzuivere huid bestrijden, terwijl een zalf of crème lokaal moet worden gebruikt. Het kan natuurlijk best problematisch zijn om zonder hulp iets op je rug te smeren.

Een onzuivere huid en voeding/levensstijl

De meningen zijn verdeeld over de vraag of voeding en levensstijl een rol spelen bij de ontwikkeling van een onzuivere huid. Er zijn geen studies voorhanden die een verband tussen vet eten en een onzuivere huid hebben aangetoond. Maar stress kan een rol spelen, omdat stress de hormoonbalans kan beïnvloeden, die vervolgens invloed kan hebben op het ontstaan van een onzuivere huid. Naast de invloed van hormonen op de ontwikkeling van een onzuivere huid, spelen onze genen ook een rol. Heeft je moeder of vader last gehad van een onzuivere huid, dan bestaat er helaas een grote kans dat jij het ook krijgt.

Tips tegen een onzuivere huid op de rug

Het belangrijkste wapen in de strijd tegen een onzuivere huid op de rug en elders op het lichaam en het gezicht is reiniging en verzorging. Er bestaan helaas geen wondermiddelen die binnen een mum van tijd je huid weer schoon en mooi kunnen maken, dus het beste advies dat je kunt krijgen is:

  • Heb geduld – het kost tijd om van een onzuivere huid af te komen.
  • Ontwikkel goede gewoontes – verzorg je huid 's ochtends en 's avonds. Je huid moet worden gewassen, gereinigd en gehydrateerd.
  • Gebruik milde, huidvriendelijke producten – het is belangrijk dat je kiest voor producten die speciaal geschikt zijn voor de onzuivere huid.
  • Vermijd stress – het lijkt erop dat stress van invloed is op de ontwikkeling van een onzuivere huid.

Wat zijn de oorzaken van een onzuivere huid op de rug?

Een onzuivere huid treft vooral jongeren tijdens de puberteit, maar kan ook op andere momenten in je leven toeslaan, bijvoorbeeld in verband met stress of hormonale veranderingen (als je bijvoorbeeld stopt met de pil of zwanger wordt).

De oorzaak van een onzuivere huid op de rug is hetzelfde als de oorzaak van een onzuivere huid en puistjes op je gezicht en elders. Wanneer er hormonale veranderingen in het lichaam optreden, is een van de gevolgen onder andere dat je lichaam meer talg produceert.

Dat kan ertoe leiden dat de talgklieren verstopt raken, omdat de talg er niet uit kan. En dan krijg je een onzuivere huid met puistjes of mee-eters. Een onzuivere huid ontstaat het eenvoudigst op de plekken waar we de meeste talgklieren hebben die verstopt kunnen raken, onder andere op de rug, en daarnaast ook in het gezicht en op het achterwerk.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram