Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is pijn in de vagina?

Pijn in de vagina is een veelvoorkomend probleem voor veel vrouwen. Het is een snijdend en branderig gevoel dat vaak verergert bij het plassen. Bij een aantal vrouwen gaat het vanzelf weer weg, terwijl het voor de meesten behandeling vereist. Wanneer het pijn doet in de vagina, waarschuwt je lichaam je dat er een probleem is waar je een oplossing voor moet vinden. En je moet altijd luisteren naar de signalen van je lichaam. Pijn in de vagina is een grote en vervelende bron van ongemak die op de een of andere manier door jou moet worden verholpen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Daarom heb je pijn in de vagina

Er is geen definitief en algemeen antwoord te geven op de vraag waarom je pijn in de vagina hebt. Terwijl sommigen pijn hebben als gevolg van een infectie in de vagina zoals schimmel, hebben anderen pijn omdat ze een bacteriële infectie hebben opgelopen die wordt overgedragen tijdens seks. Je kunt dus niet alle vrouwen over één kam scheren als het gaat om pijn in de vagina. Daarom is het altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen als je een branderig gevoel in je vagina hebt.

Maar er liggen vaak mildere redenen ten grondslag aan de pijn. In verreweg de meeste gevallen is het ongemak namelijk te wijten aan vaginale irritatie. Een toestand die niet gevaarlijk is, maar wel zeer hinderlijk. Irritatie van de vagina kan optreden om verschillende redenen.


Wat is vaginale irritatie? Irritatie in de vagina

Irritatie in de vagina treedt op wanneer er een onbalans in het vaginale gebied ontstaat. Dit kan ofwel het gevolg van bacteriën zijn of omdat de vagina droog is. In veel gevallen zijn droge slijmvliezen in de vagina de reden waarom vrouwen pijn ervaren. Een droge huid is kwetsbaarder dan een goed verzorgde, gehydrateerde huid. Hij scheurt gemakkelijker en is meer vatbaar voor kleine wondjes. Hetzelfde geldt voor je vagina als hij droog is.

Als je een scheurtje hebt op je huid op welke plaats dan ook, weet je ook hoe het pijn kan doen en een warm, snijdend gevoel kan veroorzaken. Dit gebeurt natuurlijk ook, als een droge vagina een scheurtje oploopt.

Maar waarom ontstaat vaginale droogheid? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Allereerst wordt de vagina door de slijmvliezen bevochtigd, die vocht krijgen uit het oestrogeen, geproduceerd in de eierstokken. Dit vocht wordt gekenmerkt door vaginale afscheiding. Oestrogeen wordt vanaf de puberteit tot aan de overgang geproduceerd, en in de aanloop naar de overgang daalt het oestrogeenniveau in de loop van de jaren. Daarom is vaginale droogheid voor veel vrouwen in de overgang een groot probleem.

Maar vaginale irritatie treft niet alleen oudere vrouwen. Het is ook een duidelijk probleem voor veel jonge vrouwen. Het kan te wijten zijn aan de zwangerschap, de pil of andere medicijnen die de slijmvliezen in de vagina uitdrogen – en dan ontstaan er problemen met pijn.


Pijn in de vagina na de seks

Pijn in de vagina kan een probleem zijn, zelfs tijdens praktische activiteiten in het dagelijks leven. Je kunt pijn voelen tijdens het fietsen, wandelen of wanneer je dingen optilt. Maar pijn in de vagina wordt vaak verergerd tijdens de seks. Dat gebeurt als je niet genoeg vaginale afscheiding produceert, wat het natuurlijke smeermiddel van het lichaam is. En 'droge' seks gaat gepaard met pijn tijdens en na de seks, omdat er wrijving ontstaat. De droge slijmvliezen raken geïrriteerd en zijn pijnlijk – en dat verhoogt het risico op kleine scheurtjes in de slijmvliezen. Dat doet veel pijn in de vagina.

Pijn en seks mogen niet met elkaar worden verbonden. Maar helaas is dat voor veel vrouwen wel het geval. En de angst voor pijn vermindert daardoor ook je natuurlijke zin in seks. Maar met een beetje hulp kun je je zin in seks weer terugkrijgen.

Een goede plek om te beginnen is dat jij en je partner goed de tijd nemen voor seks. Als je last hebt van pijn en vaginale droogheid, heeft het geen zin indien de seks een vluggertje is. Want dan heeft je vagina niet genoeg tijd om er klaar voor te zijn. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor het voorspel voordat je verdergaat naar de geslachtsgemeenschap. Op die manier krijg je de beste voorwaarden om vochtig genoeg te zijn, zodat je scheurtjes en pijn in de vagina voorkomt.

Maar een lang en grondig voorspel is niet altijd genoeg als je slijmvliezen de neiging hebben om uit te drogen. En dan moet je wat hulp van buitenaf krijgen. Hier is Intim Glide van Australian Bodycare een goed middel dat je voldoende vocht geeft om wrijving in de vagina te voorkomen. Deze intieme gel is een dermatologisch geteste gel op waterbasis, die je zo vaak als je wilt kunt gebruiken – zonder dat je bezorgd hoeft te zijn dat hij te agressief is in deze tere zone. De gel is op basis van de werkzame stof en antiseptische ingrediënt Tea Tree Olie, die met zijn antibacteriële eigenschappen werkt tegen bacteriën, waardoor je ongewenste bacteriën van de man vermijdt. Op die manier ben je zowel beschermd tegen pijn door bacteriën als pijn door droogte en scheurtjes aan de vaginamond.

De gel heeft een zachte textuur die gemakkelijk is aan te brengen. Vergeet niet om een grote hoeveelheid ervan aan te brengen, hetzij rechtstreeks op de penis van de man of aan de ingang van de vagina, zodat je zeker weet dat je genoeg vocht krijgt. Daardoor kan de zin in seks weer terugkeren.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Pijn in de vagina tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, zijn er veel dingen die veranderen, en dat kan wat kwaaltjes opleveren. Heb je last van pijn in de vagina tijdens de zwangerschap? Pijn wordt vaak geassocieerd met schimmel die het onderlijf irriteert en daardoor pijn veroorzaakt. Schimmel is relatief onschuldig maar ongelooflijk hinderlijk.

Pijn en schimmel in de vagina worden ofwel veroorzaakt door een verandering van de hormoonbalans, en daardoor de pH-waarde in het onderlijf, of door een bacteriële onbalans. Het is heel normaal om schimmel te krijgen als je zwanger bent, omdat de processen in het lichaam dan gemakkelijker verstoord raken. Probeer ook om overdag een katoenen slipje te dragen en 's nachts zonder onderbroek te slapen, want daardoor kan je onderlijf beter ademen.


Pijn in de vagina en vaak moeten plassen

Als je pijn in de vagina ervaart, kan het een symptoom van een aantal dingen zijn. Vaak moeten plassen is maar een van de dingen die pijn in de vagina kan veroorzaken, maar de pijn is slechts een symptoom van schimmel. Schimmel is relatief eenvoudig te behandelen, en je hebt misschien pijn en schimmel in de vagina, omdat je zwanger bent en vaak moet plassen.

Wanneer je onderlijf gedurende lange tijd 'nat' wordt gehouden, omdat je vaker moet plassen, is het gemakkelijker voor schimmelbacteriën om zich te vermenigvuldigen. Zorg er dus in de eerste plaats voor dat je een katoenen slipje aandoet waarin je onderlijf kan ademen. Behandel daarna de pijn en schimmel met crème.


Pijn in de vagina en de overgang

Als je pijn in de vagina ervaart en tekenen ziet van de overgang, kan pijn in de vagina gewoon nóg een teken zijn. Het feit is dat als je in de overgang komt, je minder van het vrouwelijke geslachtshormoon produceert, en dat maakt het moeilijker voor het onderlijf om dezelfde goede voorwaarden te creëren als toen je jonger was. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de huid dunner wordt en de barrière zwakker is. Juist om die reden kun je pijn in de vagina ervaren als gevolg van de overgang. We noemen dit symptoom in vaktaal vaginale catarre.

LEES OOK: Droge slijmvliezen tijdens de overgang 


Verhelp pijn in de vagina

Als je last hebt van pijn in de vagina, kun je zelf veel doen om het probleem te verhelpen. Aangezien de pijn vaak wordt veroorzaakt door vaginale droogheid, is het belangrijk om de vagina niet verder uit te laten drogen. Je intieme hygiëne is belangrijk, maar als je je te vaak wast, loop je de kans dat je je vagina irriteert. Was je daarom hooguit twee keer per dag in de intieme zone. Bij voorkeur alleen met water – en anders met een goede intieme zeep.

Je kunt ook eerste hulp verlenen bij pijn en jeuk met de Femigel van Australian Bodycare. Deze gel werkt kalmerend en verkoelend in op pijn aan de vagina op de vulva dankzij de Tea Tree Olie, een ingrediënt dat bekendstaat om zijn helende eigenschappen. Tegelijkertijd werkt het ook effectief tegen bacteriën en verhelpt daardoor problemen met bacteriën die het pijnlijke gevoel kunnen veroorzaken of verergeren.

De gel op waterbasis bevat natuurlijke actieve ingrediënten en is ook dermatologisch getest, dus je kunt hem zonder beperkingen gebruiken. Veel vrouwen zijn verlost van pijn en jeuk na het gebruik van de gel. In een klinische studie van 4 weken werd vastgesteld dat 9 van de 10 vrouwen afkwamen van hun intieme ongemak, en dat ook geurklachten zo goed als verdwenen.

Breng een kleine hoeveelheid Femigel aan rond de vaginamond, indien nodig. Heb je veel last van pijnlijke sensaties, dan moet je je tot twee keer per dag behandelen. Heb je last van een lichte pijn, dan is het voldoende om het één keer per dag te gebruiken. Je zult al snel een verschil merken. Je kunt Femigel ook gebruiken in verband met de seks, net zoals het geschikt is voor en na het zwemmen, waar je bijzonder vatbaar bent voor bacteriën.

Het is ook een goed idee om aan te vullen met Femi daily dat je, zoals de naam al doet vermoeden, dagelijks preventief kunt gebruiken. De gel is een goed hulpmiddel om problemen met droogte en pijn aan de vaginamond te voorkomen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram