Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een glijmiddel?

Een goed glijmiddel is bedoeld om wrijving tijdens de seks te verminderen.

Drie verschillende soorten glijmiddel voor tijdens het vrijen

Er zijn drie basissoorten glijmiddel, die elk verschillende eigenschappen hebben en daarom bruikbaar zijn voor verschillende doeleinden:

Glijmiddel op waterbasis is in water oplosbaar en kan daarom worden verwijderd met water. Het glijmiddel wordt gemakkelijk geabsorbeerd door de huid. Bij gebruik van een condoom moet je een middel op basis van water kiezen, omdat andere soorten glijmiddelen het condoom kunnen doen scheuren. Het glijmiddel op basis van water verhoogt de elasticiteit en houdbaarheid van het condoom. Glijmiddel op basis van water is ook verkrijgbaar met smaakjes, bijvoorbeeld aardbeiensmaak, of met een verwarmend effect.

–  Glijmiddel op basis van silicone dringt niet door in de huid en blijft dus langer goed. Niet alle glijmiddelen op basis van silicone kunnen worden gebruikt met condooms, omdat sommige soorten het rubber kunnen oplossen en daardoor het condoom kapot kunnen maken.

Glijmiddel op basis van olie is niet in water oplosbaar en kan daarom niet worden verwijderd met water. Het wordt niet zo snel door de huid opgenomen. Glijmiddel op basis van olie wordt afgeraden om met een condoom te gebruiken, omdat olie het rubber kan oplossen en het condoom kan doen scheuren. Glijmiddelen op basis van olie kunnen verschillende soorten olie bevatten, zoals amandelolie, zonnebloemolie en Australische Tea Tree Olie.

– Biologisch glijmiddel geef je de voorkeur aan biologische producten, dan kun je gelukkig beslist ook een biologisch glijmiddel vinden. Ga daarvoor naar de reformwinkel.

Andere soorten glijmiddel

Er zijn ook glijmiddelen die combinatieproducten zijn en bijvoorbeeld op basis van zowel silicone als water zijn.

Naast de verschillende soorten glijmiddel kun je een gewoon product zoals amandelolie, dat ook wordt gebruikt in de keuken, als huidverzorging, scheerolie, tegen hoofdhuidproblemen, als badolie, etc. – ook intiem gebruiken als glijmiddel.


Waarom gebruik je glijmiddel?

Glijmiddel is ontwikkeld om wrijving bij het vrijen tegen te gaan, zowel vaginaal als anaal. Voor veel mensen is wrijving geen probleem en dan is glijmiddel misschien niet iets wat ze nodig hebben. Maar voor veel anderen kan het een grote hulp zijn.

Vaginale droogheid

Voor vrouwen die problemen hebben met vaginale droogheid, kan het vrijen zowel een onaangename als pijnlijke aangelegenheid zijn. Vaginale droogheid, ook bekend als droogte in de vagina, is typisch het gevolg van hormonale veranderingen en komt daarom bijzonder vaak voor bij vrouwen die in de overgang zijn, na een zwangerschap of in verband met stress.

Glijmiddel tegen vaginale droogheid wordt vaak gebruikt vanwege problemen met vaginale droogheid. Maar glijmiddel wordt ook in ziekenhuizen gebruikt, bijvoorbeeld in verband met het inbrengen van een katheter. Hier gaat het er ook om om wrijving en ongemak te verminderen.

Vaginale schimmel

Veel vrouwen hebben last van een vervelende en jeukende vaginale schimmel. De schimmelinfectie kan na het vrijen zijn ontstaan. Dat kan gebeuren, of er nu sprake is vaginale droogheid of niet. Vaginale schimmel is typisch het gevolg van sperma dat een andere pH-waarde heeft dan de vagina. Terwijl sperma alkalisch is, is het milieu in de vagina zuur.

Veel vrouwen ervaren ook na het vrijen dat ze last hebben van vaginale afscheiding en dat hun vagina een visachtige geur heeft. Dit kan worden veroorzaakt door een bacterie die voorkomt op de penis van de man. Het zijn allemaal onaangename kwaaltjes, maar ze zijn gelukkig ongevaarlijk. Maar als je schimmel of een bacteriële infectie hebt gekregen, moet deze wel worden behandeld.

Zoals je weet is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Dus als je na het vrijen problemen hebt met een kwalijke geur en vaginale afscheiding, kan een glijmiddel dat bacteriën bestrijdt en ook kan worden gebruikt bij schimmel, het antwoord op je problemen zijn.

Gel tegen jeuk, droogheid en irritatie

Veel vrouwen ervaren jeuk, een branderig gevoel of irritatie na de seks en dat kan erg onaangenaam zijn. Als seks de oorzaak van de problemen is, kan het helpen om een gel te gebruiken die vaginale droogheid en intiem ongemak verhelpt. Australian Bodycare heeft een gel met Tea Tree Olie ontwikkeld. Intim Glide is dermatologisch getest en kan vaginale droogheid en intiem ongemak verhelpen, en jou en je partner eveneens een sensuele ervaring bieden.

Intim Glide van Australian Bodycare is een lichte, gladde en sensuele gel. Hij bevat natuurlijke Tea Tree Olie, die tijdens en na de seks problemen met jeuk, branderigheid, droogheid en irritatie kan verlichten.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
Intieme gel tegen intiem ongemak Femigel
Hormoonvrije gel (5x7ml) Klinisch bewezen tegen jeuk, irritatie, vaginale droogheid en ongewenste geur van intieme delen
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €11,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €11,99 Normale prijs
Intieme gel tegen intiem ongemak Femigel - Hormoonvrije gel (5x7ml) Klinisch bewezen tegen jeuk, irritatie, vaginale droogheid en ongewenste geur van intieme delen

Glijmiddel voor zwangere vrouwen

Een zwangerschap kan een groot aantal kwaaltjes met zich meebrengen. Het is iets dat de meeste vrouwen die zwanger zijn geweest, kunnen herkennen. Een van de veelvoorkomende problemen is vaginale droogheid. De droogheid kan optreden tijdens en na de zwangerschap. Het kan een onaangenaam probleem zijn, als je tegelijkertijd last hebt van andere dingen.

Gebruik glijmiddel tijdens de seks

Ervaar je droogheid in verband met seks, dan kan een glijmiddel vaak helpen tegen dit ongemak. Je kunt beslist ook een glijmiddel gebruiken als je zwanger bent. Je kunt glijmiddel gebruiken wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, tijdens de hele zwangerschap en ook na de geboorte. Dat schaadt jou of de baby niet. Maar het is natuurlijk altijd aan te raden om eerst je huisarts te raadplegen, voordat je glijmiddel tijdens de zwangerschap gebruikt.

Kies bij voorkeur een mild glijmiddel op basis van water en zonder parabenen, zodat je zeker weet dat het je slijmvliezen niet nodeloos irriteert. Wil je daarnaast jeuk en irritatie voorkomen, kies dan een glijmiddel dat bacteriën bestrijdt en jeuk en irritatie voorkomt. Dat krijg je bijvoorbeeld in een glijmiddel met Tea Tree Olie.


Helpt glijmiddel bij vaginale droogheid?

Een goed glijmiddel is bedoeld om wrijving tijdens de seks te verminderen. De wrijving wordt groter – en vervelender – door vaginale droogheid, en seks kan worden ervaren als onprettig en misschien zelfs pijnlijk. Als je problemen met vaginale droogheid hebt, kan een glijmiddel daarom uitkomst bieden. Lees er hieronder meer over.

Vaginale droogheid: symptomen, oorzaken en behandeling

De symptomen van vaginale droogheid zijn meestal jeuk, een stekend en branderig gevoel, irritatie en pijn en/of de neiging om tijdens het vrijen een beetje te bloeden. Vaginale droogheid is meestal te wijten aan een hormoontekort dat het slijmvlies van de vagina beïnvloedt, zodat dit dunner, minder elastisch en kwetsbaarder wordt. Vaginale droogheid treft dan ook vooral vrouwen in de overgang, tijdens de zwangerschap of in verband met borstvoeding. In sommige gevallen kan droogheid voorkomen als gevolg van roken, eetstoornissen of in verband met bestralings- of chemotherapie.

Vaginale droogheid kan worden behandeld met een plaatselijke behandeling met oestrogeen; het kan hierbij om tabletten of crème gaan. Bespreek het probleem met je huisarts, dan krijg je de juiste behandeling. En vermijd het gebruik van zeep, met uitzondering van intieme zeep met de juiste pH-waarde voor je intieme verzorging, want gewone zeep verstoort het natuurlijke evenwicht in de vagina. Je moet ook geen ouderwetse huismiddeltjes gebruiken en droogheid zelf proberen te behandelen met yoghurt, azijn en dergelijke. Dat helpt niet en je kunt de droogheid er alleen maar door verergeren.

Een glijmiddel verhelpt geen droogheid in het algemeen, maar de crème kan een belangrijk middel zijn om tijdens het vrijen extra vocht te hebben. En het is ook iets dat je huisarts je zal aanraden om te gebruiken.

Intim glide van Australian Bodycare is een gel met Tea Tree Olie die extra vocht biedt tijdens de seks en daarom goed is om droogheid in de intieme zone te bestrijden. Tea Tree Olie staat erom bekend dat het bacteriën bestrijdt en effectief is tegen jeuk en irritatie.


Helpt glijmiddel bij vaginale schimmel?

Vaginale schimmel is iets dat veel vrouwen kennen. De overgrote meerderheid van de vrouwen zal ten minste eenmaal in hun leven vaginale schimmel krijgen, en voor velen is het helaas een terugkerend probleem.

Vaginale schimmel: symptomen, oorzaken en behandeling

De typische symptomen van vaginale schimmel zijn: jeuk, een branderig gevoel, pijn tijdens het plassen, vaginale afscheiding en pijn tijdens het vrijen. Het is dus echt een onaangename aandoening.

Vaginale Schimmel is het gevolg van een infectie door de gistschimmel Candida Albicans. Indien de natuurlijke balans in de vagina verstoord is, kan de schimmel groeien en een schimmelinfectie met verschillende problemen veroorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken van vaginale schimmel is hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Daarnaast krijgen veel vrouwen schimmel in verband met het vrijen. Maar behandeling met penicilline, diabetes en een verzwakt afweersysteem kunnen ook leiden tot een schimmelinfectie.

Vaginale schimmel wordt meestal medisch behandeld met zetpillen en crème en eventueel tabletten. Is dit de eerste keer dat je verschijnselen van schimmel in je onderlijf hebt, ga dan naar je huisarts om zeker te weten dat je het hebt. Als je de symptomen wederom ervaart, kun je gewoon naar de apotheek gaan en vrij verkrijgbare medicijnen kopen.

Gel tegen jeuk en irritatie

Veel vrouwen krijgen jeuk en irritatie na het vrijen. Daarnaast zijn er ook veel vrouwen die een visachtige geur in de vagina en een stinkende vaginale afscheiding krijgen na het vrijen. Dit kan te wijten zijn aan bacteriën die voorkomen op de penis van de man.

Is seks de oorzaak van het probleem met jeuk en irritatie, dan kan het probleem verlicht worden met behulp van een gel die bacteriën bestrijdt en jeuk en irritatie voorkomt.

Intim glide van Australian Bodycare is een gel met Tea Tree Olie die jeuk en irritatie bestrijdt en extra vocht biedt tijdens de seks. Tea Tree Olie staat erom bekend dat het bacteriën bestrijdt en effectief is tegen jeuk en irritatie.

Producten met Tea Tree Olie kunnen onbeperkt worden gebruikt, omdat ze 100% natuurlijke bestanddelen bevatten. Heb je problemen met jeuk en irritatie, dan kan het de moeite waard zijn om een gel met Tea Tree Olie te testen om te zien of het probleem kan worden opgelost.


Waar kun je een glijmiddel kopen?

Glijmiddel kun je bij de apotheek en in verschillende online winkels kopen. Vraag om advies en begeleiding bij de apotheek voordat je iets koopt, zodat je met de juiste crème thuiskomt.

Heb je tijdens het vrijen problemen met jeuk en irritatie en wil je daarom Intim Glide met Tea Tree Olie van Australian Bodycare testen, vraag er dan naar bij de apotheek.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram