Wanneer en hoe lang duurt de overgang en wat zijn de symptomen?
De overgang, ook wel menopauze genoemd, kan voor velen een heftig begin zijn tot een geheel nieuwe levensfase. En daarom is het de moeite waard om te weten waar je echt mee te maken hebt.
Wanneer begint eigenlijk de overgang, wat zijn de symptomen en hoe lang duurt de overgang?
Die vraag stellen velen zichzelf. Dat alles en nog veel meer, vind je antwoorden in dit artikel, dat je inzicht geeft van elk hoekje en gaatje van de overgang - van hulp wat te doen tegen droge slijmvliezen tot symptomen die je in de gaten kunt houden.
Inhoudsopgave
Wat is de overgang?
De menopauze of overgang is een uitdrukking van een periode, waarin het lichaam grote hormonale veranderingen ondergaat. Voor zowel mannen als vrouwen, is er een significante afname van hormoonspiegels.
Tijdens deze periode, produceren vrouwen minder van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, terwijl mannen geleidelijk minder mannelijk geslachtshormoon, testosteron, produceren.
Overgang voor vrouwen
De overgang voor vrouwen wordt ook wel het climacterium genoemd. In deze periode neemt de vruchtbaarheid af, omdat de eierstokken van de vrouw steeds minder vatbaar worden voor de hormonen waarmee de rijping van de eieren in de eierstokken wordt gestimuleerd. De eieren beginnen geleidelijk los te laten en de functie van de ovulatie verandert.
Wanneer je door de overgang gaat, worden voornamelijk de hormonen progesteron en oestrogeen beïnvloed. Progesteron maakt de baarmoeder klaar om een bevrucht ei te ontvangen, en dat hormoon verdwijnt als eerste. Dan komt het oestrogeen, het vrouwelijke hormoon, dat heel rustig afneemt als de overgang begint.
De overgang treedt op in verband met de menopauze van de vrouw. Dit betekent dat de menstruatiebloeding afneemt, dat er een langere tijd tussen zit en dat de menstruatie uiteindelijk helemaal stopt.
De menopauze is dus de laatste menstruatie van de vrouw. Daarom zijn menopauze en menstruatie ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Veel vrouwen ervaren aan het begin van de overgang een onregelmatige menstruatie. Tot het einde van de menstruatie, kan er sprake zijn van spotting in verband met de overgang en kun je vaker menstruatie en andere bloedingsstoornissen ervaren, totdat de menstruatie volledig is gestopt.
ZIE OOK: Symptomen en tekenen van de overgang voor vrouwen
Overgang voor mannen
Mannen komen ook in de overgang, hoewel er voor vrouwen meer ongemak is die verband houden met de overgang. De meeste mannen merken helemaal niet dat ze door de overgang gaan, omdat er niet op dezelfde manier een abrupte verandering is, zoals bij vrouwen.
De mannelijke overgang, wordt ook wel andropauze of penopauze genoemd. Voor mannen houdt dit in dat de testikels minder beginnen te functioneren. Dat wil zeggen, ze produceren minder testosteron dan voorheen.
Maar de productie van testosteron stopt echter niet op dezelfde abrupte manier zoals bij de oestrogeenproductie van vrouwen, maar mannen ervaren in plaats daarvan een geleidelijke afname van het mannelijke geslachtshormoon testosteron.
LEES OOK: Symptomen en tekenen van de overgang voor mannen
Hoe lang duurt de overgang?
Eén ding is zeker: de menopauze komt vroeg of laat. Het is echter onzekerder hoe lang de periode van de overgang zal duren - omdat het slechts een periode is.
De duur van de periode, verschilt van persoon tot persoon. Terwijl sommigen een paar jaar in de overgang zijn, kunnen anderen dat vijf jaar zijn, terwijl een derde dat meer dan 10 jaar kan zijn.
Er is daarom geen definitief antwoord op hoe lang de overgang duurt, omdat deze volledig individueel is.
Wanneer start de overgang, en wanneer eindigt de overgang?
De overgang begint meestal rond de leeftijd van 45-55 jaar. Vrouwen gaan gemiddeld op 52-jarige leeftijd door de menopauze. Dit betekent echter niet dat je niet, zowel voor als daarna, door de menopauze kunt gaan.
Bij sommige mensen begint de overgang mogelijk al achter in de twintig, terwijl anderen de overgang pas krijgen als ze in de zestig zijn.
Er is een grootverschil wanneer de overgang begint, maar in veel gevallen zal het optreden rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar.
Wanneer het eindigt, hangt dus ook af van wanneer het is begonnen. Als je op 45-jarige leeftijd door de overgang gaat, kan deze eindigen wanneer je 55 bent, maar het kan ook eindigen wanneer je 48 of 50 jaar bent.
Er is gewoon geen simpel antwoord op wanneer de overgang bij jou zal eindigen.
Hoe voelt de overgang? Overgangsklachten en verschijnselen bij vrouwen
Zowel mannen als vrouwen, in de menopauze, hebben gemeen dat de overgang gepaard kan gaan met mentale en fysieke veranderingen. Terwijl sommigen erg last hebben van de veranderingen, zijn er anderen die de daling van de hormoonspiegels nauwelijks opmerken.
Maar hoe weet je nou of je in de overgang bent? Het lichaam zendt verschillende signalen uit. Opvliegers, droge slijmvliezen, hoofdpijn en pijnlijke borsten tijdens de overgang, zijn slechts enkele van de signalen van het lichaam.
Hier kun je een overzicht krijgen van de meest voorkomende symptomen en overgangsklachten.
Er zijn namelijk verschillende symptomen van de overgang, die je in de gaten kunt houden.
Opvliegers
Een van de meest voorkomende symptomen van de overgang zijn opvliegers. Een plotselinge hitte verspreidt zich in het gezicht en naar het bovenlichaam. De opvliegers kunnen bij sommige vrouwen ook gepaard gaan met hartkloppingen tijdens hun overgang.
De opvliegers treden op, omdat de hormonen in het lichaam dalen, tegelijkertijd met dat het controlecentrum van de hersenen, die voor je lichaamstemperatuur staat, verandert. Dit deel van de hersenen wordt de hypothalamus genoemd en het activeert de zweetklieren in grotere mate wanneer je in de overgang bent.
De opvliegers kunnen beschamend aanvoelen, omdat je overweldigd wordt door een enorme hitte waardoor je gezicht brandt en je je jas of trui uittrekt. Maar hoe lang duren de opvliegers tijdens de menopauze?
De onaangename opvliegers duren vaak een drie tot vier jaar, nadat je menstruatie volledig is gestopt.
Slaapproblemen
Vermoeidheid en overgang horen ook vaak bij elkaar. Een ander zeer onaangenaam ongemak tijdens de overgang zijn namelijk slaapproblemen. Je wordt vaker en gemakkelijker wakker en je slaapt lang niet zo diep. Het kan je vermoeid en prikkelbaar maken in het dagelijks leven, waar het gebrek aan slaap minder energie kan opleveren.
De slaapproblemen kunnen optreden in verband met de opvliegers, waarbij je ‘s nachts veel en plotseling zweet, wat een goede nachtrust moeilijk kan maken.
Duizeligheid en hoofdpijn
Duizeligheid tijdens de overgang, is een ander symptoom dat veel vrouwen ervaren. De hersenen ontvangen voortdurend chemische berichtensignalen en wanneer hormoonspiegels fluctueren, beïnvloeden ze deze signalen.
Tegelijkertijd wordt de overgang geassocieerd met verhoogde insulinespiegels en cortisol.
Dit alles heeft invloed op je bloeddruk, waardoor je duizelig kunt worden en hoofdpijn kunt krijgen.
Gewichtstoename
Als je gewicht plotseling begint toe te nemen, zonder dat je significant anders eet dan normaal, kan dit een teken zijn van de overgang. Veel mensen ervaren een gewichtstoename tijdens de overgang.
De reden hiervoor is opnieuw de hormonale veranderingen, die je lichaam ondergaat.
Wanneer het hormoon progesteron afneemt vóór oestrogeen, krijgen veel vrouwen te veel estradiol in het lichaam in vergelijking met de resterende hormonen in het lichaam. Estradiol is een 'gevaarlijke' vorm van oestrogeen, omdat het ervoor zorgt dat je lichaam vet opslaat - midden in je maag. En de vetcellen maken een oestradiolproductie aan, waardoor je nog meer vet krijgt.
Daarom is het voor veel vrouwen moeilijk om van het vet af te komen, als ze eenmaal in een vicieuze vetcirkel zijn beland.
Droge slijmvliezen
Droge slijmvliezen van neus, ogen of vagina zijn een veel voorkomend symptoom van de overgang. Het kan, onder andere, het moeilijk maken om contactlenzen in te doen en van seks een pijnlijke ervaring maken. En vooral droge slijmvliezen in de vagina zijn voor velen een veel voorkomend probleem.
De oestrogeenproductie in de eierstokken zorgt voor de productie van de afscheiding en bevochtigt het slijmvlies en de vagina. Maar wanneer de oestrogeenproductie aanzienlijk afneemt, betekent dit ook dat het vaginale slijmvlies uitdroogt en dunner en kwetsbaarder wordt.
Het kan zelfs bij alledaagse activiteiten hinderlijk zijn, maar vooral bij geslachtsgemeenschap gaat droogte in de vagina gepaard met pijn en het risico op wondjes.
Haaruitval
Haarverlies is een lastig probleem voor vrouwen in de overgang. En één op de drie vrouwen, ervaart haaruitval tijdens de overgang.
Het haar begint uit te dunnen aan de bovenkant en zijkanten van het hoofd, terwijl de voorste haarlijn meestal intact blijft - in tegenstelling tot mannen.
Het haarverlies bij vrouwen kan te wijten zijn aan de plotselinge onbalans in hormoonspiegels.
Gewrichts- en spierpijn
Vind je dat je gewrichten en spieren pijnlijker zijn geworden, als je je beweegt? Gewrichtspijn is een teken van de overgang, omdat hormonen een uniek smeermiddel zijn voor spieren en gewrichten.
Wanneer de hormoonproductie afneemt, krijgen noch gewrichten noch spieren dezelfde olie in de tandwielen - en dan wordt het moeilijker om op dezelfde manier te bewegen als voorheen.
Symptomen en tekenen van de overgang bij mannen
Hoewel veel mannen niet in dezelfde mate symptomen van testosteronverlies ervaren tijdens de overgang, als vrouwen met oestrogeenverlies, en daarom niet altijd weten dat ze in de overgang zijn, zijn er nog steeds enkele symptomen en tekenen dat je als man in menopauze zit.
Opvliegers
Net als vrouwen, kunnen mannen ook opvliegers ervaren als symptoom van de overgang. De opvliegers kunnen gepaard gaan met een gevoel van hartfibrilleren en kunnen ook de oorzaak zijn van een slechte slaapkwaliteit of een gebrek aan slaap.
Stemmingswisselingen
Het mannelijke geslachtshormoon testosteron, heeft een cruciaal effect op je humeur - het helpt het te reguleren. Daarom kan je humeur, wanneer het hormoon daalt, snel hetzelfde doen. In ernstige gevallen kan dit leiden tot depressie en algemene ontevredenheid
Wanneer de testosteronniveaus in het bloed dalen, kunnen mannen ook meer sentimenteel worden dan normaal. En daarom kan de overgang ook een verandering in lichaam en geest betekenen.
Verminderde libido
Een ander teken van het begin van de overgang, kan een verminderde zin in seks zijn. Wanneer het mannelijke geslachtshormoon afneemt, hebben veel mannen het gevoel dat ze hun 'drive' verliezen. Daarom spelen testosteronniveaus van mannen, een belangrijke rol in het verlangen naar geslachtsgemeenschap.
Sufheid en vermoeidheid
Heb je steeds minder energie voor zelfs de gewone klusjes in het dagelijks leven? Dan kan het een symptoom zijn van de overgang. Naast het feit, dat de dalende testosteronproductie een groot deel van de reden is voor het lage energieniveau, speelt ook de verslechterende slaapkwaliteit een rol bij de toegenomen vermoeidheid.
Meer buikvet
Vet rond de buik, kan in veel gevallen een teken zijn van een afname van het mannelijke geslachtshormoon. Daarom lijden veel mannen ook aan een appelvormig lichaam, wanneer ze de menopauze bereiken. Het vet zit meestal hardnekkig rond de maag. Bovendien kan vocht in het lichaam ook worden geassocieerd met de overgang.
Overgang voor rokers en astmapatiënten
Een nieuwe Europese studie, met gegevens van het ministerie van Volksgezondheid van de Universiteit van Aarhus, stelt dat de longen zo sterk verzwakt worden, dat het gelijk staat aan het roken van 20 sigaretten gedurende 10 jaar.
Daarom kan de overgang hard op de longen van rokers, COPD of astmapatiënten teren, omdat hun longcapaciteit al verzwakt is. Daarom is het een goed idee om uit de buurt te blijven, van zowel actief als passief roken of andere vormen van lucht verontreinigde deeltjes.
Kun je zwanger worden tijdens de overgang?
In de overgang wordt de productie van eieren kleiner en worden de eisprongen onregelmatiger. Dit betekent ook, dat zwanger worden steeds moeilijker wordt. Maar je kunt nog steeds zwanger worden, zelfs als je in de overgang bent.
De kansen worden echter drastisch kleiner, juist omdat er minder eitjes bevrucht kunnen worden.
Tot de menopauze, wanneer je menstruatie volledig stopt, is er nog een beetje eierproductie.
Maar wanneer de menstruatie voorgoed stopt, komt dat omdat er geen eitjes meer in de eierstokken zijn - en dan heb je niet langer de kans om zwanger te worden.
Zo behandel je overgangsklachten
Ongeveer een derde van alle vrouwen in de menopauze, heeft zulke uitgesproken klachten, dat het hun dagelijkse leven enorm beïnvloedt. En velen van hen lijden in stilte. Maar daar is helemaal geen reden voor, omdat je echt veel hulp kunt krijgen. Lees hier over de behandelmogelijkheden voor de meest voorkomende symptomen van de overgang.
Behandel opvliegers in de overgang
Tot 75% van alle vrouwen ervaart opvliegers tijdens de overgang. Sommige hebben er erger last van dan anderen. Opvliegers kunnen vandaag de dag, op verschillende manieren worden behandeld. Raadpleeg daarom altijd je huisarts voor informatie over jouw behandelingsmogelijkheden.
De opvliegers kunnen onder meer worden behandeld met hormoontherapie, om het gebrek aan hormoonspiegels te herstellen, en dit is vaak wat de arts zal aanbevelen. Meestal zal de arts oestrogeen in de vorm van pillen voorschrijven.
Veel vrouwen willen hun lichaam niet vullen met hormonen, omdat het soms bijwerkingen kan hebben. Als jij een van hen bent, dan zijn er andere alternatieven die kunnen helpen bij de vervelende opvliegers.
Je kunt in de overgang hulp krijgen van klaver. De rode klaver, een kleine kruidachtige plant met een roze bloem, kan opvliegers effectief verlichten. Het is niet de plant zelf, maar een gefermenteerd extract van de plant, waarvan wordt gezegd dat het een positief effect heeft op de symptomen, als je het drinkt.
Daarom kun je in de meeste natuurvoedingswinkels het extract van rode klaver als sap krijgen - je kunt het mengen met vruchtensap of iets anders.
Remedie tegen droge slijmvliezen tijdens de overgang
Droge slijmvliezen, vooral in de vagina, kunnen tijdens de menopauze zo hinderlijk zijn, dat ze voor velen het welzijn en de kwaliteit van leven enorm verminderen.
Als je droge slijmvliezen in de vagina hebt, hoef je dat niet te accepteren, omdat je iets aan het probleem kunt doen.
Ga naar je huisarts en ontdek hoe je de juiste behandeling het beste kunt krijgen. Net als bij opvliegers is een hormoonbehandeling een goede oplossing, maar in geval van uitdroging in de vagina zal de huisarts het plaatselijk behandelen met hormonen, zodat je een deel van de oestrogeenproductie en daarmee het vocht terug in de vagina krijgt.
Het is dus altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen, maar je kunt ook zelf veel doen, om de droge slijmvliezen in de vagina op weg te helpen, als je geen zin hebt in een hormoonbehandeling.
Australian Bodycare heeft natuurlijke producten ontwikkeld, die zich richten op het tegengaan van droogte in het intieme gebied van de uitwendige geslachtsorganen. Femigel en Femi Daily vullen elkaar aan, in de strijd tegen intieme uitdroging, jeuk en irritatie.
Femigel
Femigel is een remedie voor diegenen, die al een ongemak hebben met irritatie, droogheid en jeuk van het intieme gebied. Het is een natuurlijke gel, die de tere huid van het intieme gebied bevordert. In een klinische studie toonde de gel aan, dat maar liefst 94% van de vrouwen in de studie, irritatie en droogheid in het intieme gebied kwijt waren.
Dit komt voornamelijk door het hoge gehalte aan Tea Tree Olie, dat met zijn unieke eigenschappen verkoelend, rustgevend en rustgevend is voor de geïrriteerde huid.
Tegelijkertijd gaat de gel bacteriën effectief tegen en behoudt het de natuurlijke bacteriële flora.
Femi Daily
Femi Daily ondersteunt Femigel, door uitdroging, jeuk en irritatie te voorkomen. Femigel is daarom een soort eerste hulp bij een al bestaand droogteprobleem, terwijl Femi Daily de dagelijkse verzorging overneemt. Net als Femigel gaat de gel bacteriën tegen en houdt het het natuurlijke vochtgehalte van de huid in stand, waardoor het niet uitdroogt en geen ongemak veroorzaakt. Daarnaast zijn beide gels dermatologisch getest en pH-gecontroleerd, waardoor je ze zelfs veilig kunt gebruiken bij een gevoelige huid.
Door de lichte consistentie van de gels, worden ze snel opgenomen zonder te kleven. Als je erg veel ongemak hebt, gebruik Femigel tweemaal daags, door het lichtjes rond de vaginale opening te smeren. In mildere gevallen is het voldoende om de gel eens in de drie dagen aan te brengen. Smeer dagelijks met Femi Daily rond de vaginale opening, voor hulp bij het herstellen van de juiste vochtbalans.
Krijg energie en je goede humeur terug met de juiste levensstijl
Zowel mannen als vrouwen hebben, tijdens de overgang, last van verminderde energie en een slechter humeur. Maar in feite kunnen ze hun eigen bijdrage leveren om zowel hun energie als hun humeur te stimuleren. Zit je veel per dag en eet en drink je iets te veel rode wijn en rode steaks? Dan moet je goed nadenken over je levensstijl.
Onder andere de juiste voeding kan de symptomen van de overgang enorm helpen verminderen.
Eet veel langzame, gezonde koolhydraten. Dit betekent dat je alle ongezonde en witte varianten, moet vervangen door een donkere of bruine versie van brood, pasta en rijst. Bak ook altijd met grof meel - ook in taarten. Hoewel fruit heerlijk zoet smaakt, probeer dan meer groenten te eten dan fruit. Neem ook een voedingssupplement met gezonde vetten, bijvoorbeeld visvetzuren.
Als je in de overgang bent, heb je vooral de vetzuren omega-3 en -6 nodig, die essentieel zijn voor je lichaam.
Voeg ook veel donkere bessen, noten, vis, volle granen, wortels en groene groenten toe aan je dieet. Ze zitten allemaal boordevol antioxidanten, die helpen de vrije radicalen te remmen, die het verouderingsproces van het lichaam versnellen.
Ga sporten en over het algemeen, wees elke dag wat actiever. Ga met de fiets naar het werk of laat de hond een extra keer uit. En als laatste, gebruik minder stimulerende middelen, zoals alcohol en koffie. Waarom is dat?
Mannen kunnen b.v. zelf hun testosteronproductie verhogen door te sporten. En door minder stimuli te consumeren, die het lichaam binnenkomen en al het testosteron aan je cellen binden, kun je meer van het hormoon in de bloedvaten transporteren - en op die manier krijg je meer energie en motivatie.