Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is chlamydia?

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd chlamydia trachomatis. Het is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt overgedragen door onbeschermde seks, en het probleem met chlamydia is dat velen geen symptomen ervaren, zelfs niet als ze besmet zijn met de bacterie.

Vrouwen riskeren het ontwikkelen van een ontsteking in de eierstokken, terwijl mannen het risico lopen op een ontsteking in de bijbal. Beide zijn ziekten die je in het ergste geval onvruchtbaar kunnen maken.

Chlamydia is een infectie die zich manifesteert als een ontsteking in de urinebuis en de baarmoederhals. Het komt hier vooral voor als een seksueel overdraagbare aandoening, maar in de tropen kan de bacterie ook trachoom, een oogziekte, veroorzaken.

Chlamydia infiltreert cellen – voornamelijk de cellen in de urinebuis en de baarmoederhals – waar ze zich vervolgens vermenigvuldigen. Chlamydia kan ook de cellen in de endeldarm en de ogen aantasten en vanwege de complicaties die chlamydia kan veroorzaken, is het iets dat je serieus moet nemen.

Wie krijgt chlamydia?

Hoewel iedereen chlamydia kan krijgen, zijn het vooral jonge mensen die getroffen worden door de ziekte, maar cijfers tonen aan dat steeds meer mensen boven de 40 jaar de ziekte krijgen – wat kan komen doordat deze generatie niet gewend is condooms te gebruiken.

In Nederland worden tot 40.000 gevallen van chlamydia per jaar vastgesteld, maar er wordt gevreesd dat minstens twee keer zoveel mensen besmet zijn. Omdat de complicaties van chlamydia kunnen leiden tot onvruchtbaarheid en kinderloosheid, is een onbehandelde chlamydia-infectie niet iets om licht op te nemen.

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

Chlamydia-symptomen – Hoe voelt chlamydia?

Het gevaarlijke aan chlamydia is dat de symptomen ofwel zeer mild zijn, of dat er helemaal geen zijn. Chlamydia kan daarom voorkomen zonder symptomen, en slechts 50% van de getroffen vrouwen en 80% van de getroffen mannen ervaren symptomen in verband met de ziekte.

Symptomen bij mannen

Mannen kunnen ervaren:

 • Afscheiding uit de urinebuis
 • Brandend gevoel bij het plassen
 • Ontsteking in de bijbal

Bij mannen is het vooral belangrijk om op urethritis te letten, omdat het een belangrijk symptoom is. Er zal vaak heldere afscheiding uit de urinebuis zijn, en er kan ook jeuk en een branderig gevoel zijn bij het plassen. Als man kun je afscheiding uit de urinebuis of endeldarm ervaren als je anale seks hebt gehad. Het kan ook een symptoom van chlamydia zijn als je koorts ervaart.

Symptomen bij vrouwen

Vrouwen kunnen ervaren:

Bij vrouwen kan het vooral moeilijk zijn om de ziekte te herkennen, omdat deze zeer mild is of helemaal geen symptomen vertoont. Maar als je een toename van vaginale afscheiding of een branderig gevoel bij het plassen ervaart, kan dit een teken zijn van chlamydia. De afscheiding kan zowel uit de urinebuis als uit de baarmoederhals komen, en als vrouw kun je ook pijn in de onderbuik en in zeldzame gevallen koorts ervaren. Als je anale seks hebt gehad, kan er ook afscheiding uit de endeldarm komen.

Zijn er andere tekenen van chlamydia? Zeldzame symptomen

In zeldzame gevallen kun je ervaren dat chlamydia uitslag op de geslachtsdelen veroorzaakt in de vorm van schimmel-, wrat- of bloemkoolachtige gezwellen. De uitslag is meestal pijnloos en verdwijnt meestal na een paar weken.

Mannen kunnen een speciale vorm van chlamydia krijgen, die chlamydia granuloma wordt genoemd, wat in het begin gewone chlamydia is. Het ontwikkelt zich later tot gezwollen lymfeklieren in de lies. De infectie kan zich manifesteren als een zweer of een blaas die zich op de penis of bij de endeldarm bevindt, als je anale seks hebt gehad. De zweer is pijnloos en zal binnen een week genezen. Enkele weken na het ontstaan van de zweer kunnen de lymfeklieren in de lies opzwellen.

Beide tekenen zijn zeer zeldzaam – maar zekere tekenen van chlamydia.

Als je daarom enkele van de bovenstaande ervaart, moet je onmiddellijk een arts raadplegen en met antibiotica worden behandeld.

De meest voorkomende tekenen van chlamydia:

 • De meest voorkomende symptomen zijn een branderig gevoel bij het plassen en afscheiding uit de urinebuis en voor vrouwen ook uit de baarmoederhals
 • Mannen kunnen jeuk in de urinebuis hebben
 • Vrouwen kunnen tussentijds bloeden of bloeden tijdens geslachtsgemeenschap en kunnen hevigere menstruaties ervaren
 • Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen
 • Onderbuikontsteking bij vrouwen
 • Pijn in de onderbuik
 • Pijn in de testikels

Lees ook:

> Behandeling van vaginale schimmel

> Brandend gevoel na seks – hoe voorkom je het?


Wist je dat?

Veel vrouwen en mannen ervaren jeuk, branderigheid en irritatie na seks, en dat kan erg ongemakkelijk zijn. Als seks de oorzaak is van de problemen, kan het helpen om een gel te gebruiken die droogheid en intiem ongemak kan verlichten. Australian Bodycare heeft een gel ontwikkeld met tea tree olie. Intim glide is dermatologisch getest en kan intieme droogheid en intiem ongemak verlichten, en jullie beiden een sensuele ervaring bieden.

Intim glide van Australian Bodycare is een lichte, gladde en sensuele gel. Het bevat natuurlijke Tea Tree Olie, die problemen met jeuk, branderigheid, droogheid en irritatie die veel vrouwen ervaren tijdens en na seks, kan verhelpen.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia is in principe een seksueel overdraagbare aandoening, en er is daarom seksueel contact nodig om de infectie over te dragen.

Bij vrouwen nestelt de bacterie zich in de baarmoederhals aan de bovenkant van de vagina, maar het kan ook in de urinebuis voorkomen.

Bij mannen nestelt de bacterie zich in de urinebuis, maar zowel mannen als vrouwen riskeren dat de bacterie zich verder verspreidt naar de inwendige geslachtsorganen.

Hoe wordt chlamydia overgedragen?

Chlamydia wordt overgedragen via contact tussen slijmvliezen. Je hebt slijmvliezen in de endeldarm, in de vagina, op de penis en in de mond. Daarom kan chlamydia worden overgedragen door contact tussen geslachtsorganen en door orale en anale seks. Chlamydia kan echter niet worden overgedragen vanuit de mond – alleen van de penis, vagina of endeldarm, dus chlamydia wordt niet overgedragen door zoenen. Het kan echter wel worden overgedragen naar de mond als je bijvoorbeeld onbeschermde orale seks hebt met iemand die besmet is met chlamydia.

Hoe gemakkelijk wordt chlamydia overgedragen?

Chlamydia wordt heel gemakkelijk overgedragen, en de bacterie kan zich ook gemakkelijk verspreiden naar de inwendige geslachtsorganen. Chlamydia kan ook worden overgedragen als je seksspeeltjes deelt met een besmet persoon.

Hoe snel wordt chlamydia overgedragen?

Zodra je in contact komt met een geïnfecteerde persoon, kun je besmet raken. De ziekte kan aanwezig zijn, zelfs als je geen symptomen hebt. Het duurt meestal 5 tot 21 dagen vanaf het moment dat je besmet bent totdat je eventuele symptomen ontwikkelt.

Als je de ziekte hebt zonder behandeld te worden, wordt geschat dat het lichaam zichzelf kan genezen na 1 tot 2 jaar. Dit moet echter niet worden gedaan, aangezien de complicaties zichzelf niet kunnen genezen en moeten worden voorkomen voordat ze optreden.

Kan chlamydia worden overgedragen door orale seks?

Ja. Chlamydia kan worden overgedragen als je onbeschermde orale seks geeft aan iemand die besmet is met de ziekte. Chlamydia kan echter niet van mond tot mond worden overgedragen, dus zoenen is niet riskant.

Lees ook: Zo verhelp je droge slijmvliezen in de vagina


Hoe voorkom je chlamydia?

Door veilige seks te hebben. Om volledig te voorkomen dat je besmet raakt met chlamydia, moet je voorkomen dat je slijmvliezen in contact komen met de slijmvliezen van een persoon die chlamydia heeft. Je moet ook contact met voorvocht, sperma of vaginaal vocht vermijden.

De infectie kan echter ook optreden als je de geslachtsdelen van een besmet persoon aanraakt en vervolgens je eigen aanraakt.

Chlamydia kan worden overgedragen tijdens seks tussen een man en een vrouw, maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen.

Afhankelijk van het soort seks dat je hebt, kun je jezelf op de volgende manieren beschermen:

 • Condooms: je kunt ze gebruiken voor orale seks en voor geslachtsgemeenschap in de vagina, endeldarm of op seksspeeltjes
 • Handschoenen: je kunt speciaal ontworpen handschoenen gebruiken voor aanraking van de vagina, endeldarm of penis
 • Befflapjes: je kunt ze gebruiken als je orale seks gaat hebben. Zowel vaginaal als anaal

Spiraaltjes, de pil, diafragma's, zaaddodende crème, anticonceptiestaafjes, minipillen of coïtus interruptus verminderen het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen niet.

Wie loopt er een bijzonder risico op chlamydia?

 • Personen met veel wisselende partners
 • Personen die onveilige seks hebben

Sommige mensen kunnen bijzonder risico lopen om besmet te raken met chlamydia. Als je veel wisselende sekspartners hebt, loop je een bijzonder risico op chlamydia.

Vrouwen worden vaak gediagnosticeerd met chlamydia, maar dit komt waarschijnlijk omdat vrouwen vaker getest worden.

Desalniettemin zijn heteroseksuele mannen verantwoordelijk voor het grootste aantal gevallen van chlamydia, maar dit betekent niet dat het risico voor mannelijke paren kleiner is. Mannen die seks hebben met mannen lopen over het algemeen een groter risico op seksueel overdraagbare aandoeningen zoals syfilis en gonorroe.

De meeste geïnfecteerden zijn tussen de 15 en 29 jaar oud, en cijfers tonen aan dat 5% van alle jongeren in Nederland besmet is met chlamydia.

Lees ook: Verlos jezelf van jeuk in de vagina


Hoe wordt chlamydia vastgesteld?

De arts kan de diagnose op verschillende manieren stellen. Dit kan gebeuren door een uitstrijkje uit de urinebuis en bij vrouwen ook uit de baarmoederhals. Chlamydia kan echter ook worden vastgesteld aan de hand van een urinetest, wat tegenwoordig de meest voorkomende manier is om chlamydia te diagnosticeren.

Lijkt chlamydia op andere soa's?

Chlamydia kan veel lijken op gonorroe, maar de ziekten moeten heel verschillend worden behandeld. Daarom is het ook belangrijk dat je een nauwkeurige diagnose krijgt, waarom je moet worden onderzocht op beide ziekten bij symptomen uit de urinewegen.

Wanneer kan de diagnose worden gesteld?

De arts kan de diagnose pas 1 tot 2 weken na het tijdstip van infectie stellen.


Chlamydia-test – hoe test je op chlamydia?

Als je naar de dokter gaat om te worden getest op chlamydia, zal dit ofwel gebeuren via een uitstrijkje van de urinebuis en bij vrouwen ook van de baarmoederhals. Er kan ook een urinetest worden gedaan, wat de meest voorkomende methode is onder Nederlandse artsen.

Mannen zullen echter meestal de test ondergaan door een uitstrijkje van de urinebuis, aangezien de urinetest nog relatief nieuw is.

Chlamydia thuistest

Als je niet wilt worden getest door je arts, is het ook mogelijk om zelf een chlamydia-test te doen. Als je vermoedt dat je besmet bent met een soa, heb je ook het recht om door een andere arts dan je huisarts te worden onderzocht.

Tegenwoordig kun je chlamydia-tests online kopen en jezelf thuis testen. Het wordt aanbevolen dat je een arts raadpleegt voor optimale behandeling en niet probeert om medicijnen online te kopen. De behandeling voor chlamydia is antibiotica, en het is op recept, wat betekent dat je het niet zelf mag kopen.

Vrouwen kunnen een indicatieve test krijgen, die net als een zwangerschapstest binnen 10 minuten antwoord geeft, terwijl mannen de test naar een laboratorium moeten sturen, waarna je binnen een week antwoord krijgt. Het adres waarnaar je de test moet sturen, staat vermeld op de verpakking van de test die je online hebt besteld.

Als de test positief is, moet je een arts raadplegen om behandeld te worden voor chlamydia.

Heb je symptomen, maar was de test negatief, dan moet je een arts raadplegen, omdat het symptomen kunnen zijn van andere, ernstigere ziekten.


Chlamydia behandeling – Hoe behandel je chlamydia?

Hoewel chlamydia een ernstige ziekte lijkt, is het gelukkig gemakkelijk te behandelen, en in de meeste gevallen kun je de ziekte overwinnen met antibiotica. Na 7 tot 10 dagen is de infectie verdwenen en ben je niet meer besmettelijk.

In Nederland wordt chlamydia momenteel behandeld met Azithromycine, een antibioticum dat als eenmalige dosis wordt gegeven.

In zeldzame gevallen kan het nodig zijn om langere tijd medicatie te nemen en meerdere keren, maar dat is iets wat je met je arts bespreekt.

Chlamydia wordt behandeld met een tablettenkuur

Het is belangrijk dat zowel jij als je partner worden onderzocht en behandeld. De behandeling vindt plaats met een tablettenkuur.


Veelgestelde vragen en antwoorden over chlamydia

Mag je seks hebben terwijl je wordt behandeld voor chlamydia?

Zolang je wordt onderzocht en behandeld, moet je ofwel helemaal geen seks hebben, of je moet alleen veilige seks hebben met een condoom.

Het is ook een goed idee om minstens 7 dagen te wachten nadat de behandeling is voltooid voordat je weer seks hebt. Het is ook belangrijk dat de symptomen volledig zijn verdwenen voordat je weer seks hebt.

Als je in verband met chlamydia droogheid, irritatie of jeuk in het intieme gebied ervaart, kun je producten zoals Femigel of Intim Glide gebruiken om irritatie te voorkomen voor, tijdens en na seks. Dit is geen remedie tegen chlamydia, en het is nog steeds erg belangrijk om een condoom te gebruiken als je besmet bent met of wordt behandeld voor chlamydia.


Moet je het aan je vorige partners vertellen?

Het is erg belangrijk dat de persoon of personen met wie je de afgelopen ongeveer 6 maanden samen bent geweest, ook worden onderzocht op chlamydia. Als dit niet gebeurt, is er een groot risico dat je opnieuw besmet raakt, of dat anderen besmet raken met de ziekte. Dus hoewel het nooit leuk is om zo'n bericht door te geven, is het erg belangrijk dat je het doet.


Kun je meerdere keren chlamydia krijgen?

Ja, je kunt meerdere keren chlamydia krijgen. De behandeling van de infectie maakt je niet immuun voor toekomstige episodes, dus zelfs als je een keer chlamydia hebt gehad en behandeld bent, kun je het nog steeds opnieuw krijgen als je onbeschermde seks hebt met iemand die chlamydia heeft.


Wanneer moet je testen of je chlamydia hebt?

Omdat veel mensen geen symptomen ervaren bij chlamydia, zijn er bepaalde situaties waarin het een goed idee is om te onderzoeken of je besmet bent. Daarom wordt aanbevolen om in de volgende situaties een test te doen:

 • Voor geïnduceerde abortus
 • Voor het plaatsen van een spiraaltje
 • Bij jonge vrouwen met veel wisselende seksuele partners
 • Bij jonge vrouwen met verhoogde afscheiding
 • Bij zwangere vrouwen onder de 25 jaar
 • Bij jongere vrouwen met symptomen van bekkenontsteking
 • Bij doorbraakbloedingen of andere bloedingsstoornissen (ook bij pilgebruiksters)

Daarnaast wordt aanbevolen dat seksueel actieve personen onder de 25 jaar zich laten onderzoeken op chlamydia bij veel wisselende seksuele partners. Het is ook altijd een goed idee om je te laten testen als je bijvoorbeeld een nieuwe relatie begint met iemand en je wilt stoppen met het gebruik van condooms.


Wat is het vooruitzicht voor de toekomst als je chlamydia hebt?

 • Als je een chlamydia-infectie hebt die op tijd wordt behandeld, zijn er geen gevolgen
 • Een onbehandelde chlamydia-infectie kan zich bij vrouwen verspreiden en bekkenontsteking veroorzaken en bij mannen ontsteking van de bijbal
 • Een gevolg van bekkenontsteking kan zijn dat het bevruchte ei moeilijk door de eierstok naar de baarmoeder kan passeren, zodat de vrouw niet zwanger kan worden
 • Een chlamydia-infectie kan Reiter-syndroom veroorzaken, maar de aandoening kan ook voorkomen na een darminfectie. Reiter-syndroom is een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in een of meer gewrichten die gevoelig en gezwollen kunnen zijn, ontsteking van de urinewegen, oogontsteking en uitslag op slijmvliezen en huid. De aandoening treft voornamelijk jongere mannen die een bepaald weefseltype hebben
 • Chlamydia maakt elk jaar 500 paren onvruchtbaar, zodat ze geen kinderen kunnen krijgen, omdat ze chlamydia hebben gehad. De enige manier waarop deze paren kinderen kunnen krijgen, is door middel van kunstmatige bevruchting
 • Chlamydia is elk jaar de oorzaak van het feit dat 300 Nederlandse vrouwen buiten de baarmoeder zwanger worden

De inhoud van dit artikel mag niet worden gebruikt als basis voor het stellen van diagnoses of het bepalen van behandeling. Hier adviseren wij je om contact op te nemen met je eigen arts.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram