Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is vaginale schimmel?

Vaginale schimmel is een zeer wijdverbreid en nogal onaangename aandoening, veroorzaakt door een infectie met de gist Candida Albicans. Gisten leven van nature op onze slijmvliezen, met inbegrip van het vaginale slijmvlies, en hier merken we meestal niets van.

Maar als er zich een verandering voordoet in de bacteriële flora in de vagina, krijgt de schimmel extra goede groeiomstandigheden. Dit kan leiden tot een schimmelinfectie met onprettige klachten tot gevolg (zie hieronder meer over de symptomen).


Wie krijgt vaginale schimmel?

De meeste vrouwen krijgen op een of ander ogenblik in hun leven vaginale schimmel – ofwel één enkele keer ofwel als terugkerend probleem. Er wordt geschat dat drie op de vier vrouwen minstens één keer vaginale schimmel krijgen. Vaginale schimmel is dan ook een veelvoorkomende aandoening.

Lees ook: Hoe kun je vaginale jeuk behandelen?


Wat zijn de oorzaken van vaginale schimmel?

Vaginale schimmel doet zich voor wanneer de natuurlijke balans in de vagina wordt verstoord. De natuurlijke afscheiding van de vagina is zuur (met lage pH-waarde), maar als het evenwicht verstoord wordt, kan er een schimmelinfectie ontstaan.

Dat kan gebeuren bij:

 • Antibioticabehandeling, behandeling met cortison en immuunsuppressiva, bijvoorbeeld in combinatie met bestralingstherapie en chemotherapie:Wanneer de natuurlijke melkzuurbacteriën in de vagina worden gedood, kan de schimmel zijn gang gaan, wat dus kan leiden tot een infectie.
 • Seks: Sperma is een base, terwijl de omgeving van de vagina zuur is, waardoor geslachtsgemeenschap de natuurlijke balans van de vagina kan verstoren.
 • Zwangerschap / Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap doen zich grote hormonale veranderingen in het lichaam voor, waaronder een verandering in de vaginale slijmvliezen, wat een schimmelinfectie kan veroorzaken.
 • Diabetes: Als je diabetes hebt, heb je een verhoogde hoeveelheid suiker in het bloed. Dit suiker kan worden opgeslagen in de vaginale slijmvliezen en dus aanleiding geven tot een schimmelinfectie.
 • Overmatige hygiëne: Hygiëne is goed, maar overdreven hygiëne in de intieme omgeving is niet goed. Op die manier loop je het risico het natuurlijke evenwicht in de vagina te verstoren.
 • Dragen van strakke onderbroeken: Draag je vaak strakke onderbroeken, en misschien ook slipjes van synthetisch materiaal, dan krijgt jouw intieme zone het moeilijk om te ademen. Een benauwde en vochtige omgeving zorgt voor goede groeiomstandigheden voor schimmels.
 • Gebruik van inlegkruisjes, maandverband en tampons: Net zoals bij strakke onderbroeken zorgen inlegkruisjes, maandverband en tampons ervoor, dat de intieme zone te afgesloten raakt. In het bijzonder is het dagelijks gebruik van inlegkruisjes iets waartegen gynaecologen waarschuwen.

Is vaginale schimmel besmettelijk?

Vaginale schimmel is een onaangename aandoening, maar gelukkig is het niet gevaarlijk om een schimmelinfectie van de vagina hebben. Toch moet je je vaginale schimmel behandelen, zodat je zo snel mogelijk ontkomt aan de vervelende jeuk en irritatie – en verder niemand besmet.

Je kunt namelijk jouw partner door middel van geslachtsgemeenschap besmetten, maar als hij geen symptomen heeft, hoeft hij zich niet noodzakelijk te laten behandelen, en hij kan jou niet besmetten. Vrouwen kunnen dus mannen besmetten met de schimmel, terwijl mannen vrouwen niet kunnen besmetten. Daardoor kan duidelijk worden gesteld dat vaginale schimmel geen geslachtsziekte is. Meestal wordt vaginale schimmel niet veroorzaakt via besmetting door anderen, maar door een verstoring van de natuurlijke balans in de vagina.

Intieme Zeep tegen intiem ongemak
Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Intieme Zeep tegen intiem ongemak - Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
Intieme gel tegen intiem ongemak
100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Intieme gel tegen intiem ongemak - 100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

Symptomen: Hoe ziet vaginale schimmel eruit?

Vaginale schimmel, ook wel bekend als schimmel in de onderbuik, is een erg nare en vervelende aandoening. Dat weten alle vrouwen die het al eens gehad hebben. En dat overkomt ongeveer drie op de vier vrouwen minstens één keer in hun leven.

Het is mogelijk om een vaginale schimmel te hebben zonder het te beseffen, simpelweg omdat er vrouwen zijn die geen enkele vorm van pijn of ongemak ervaren. Het meest gebruikelijke is echter dat je duidelijke tekenen van schimmel ondervindt en er geen twijfel bestaat, dat er iets niet helemaal is zoals het zou moeten zijn.

De meest voorkomende symptomen van vaginale schimmel zijn:

 • Ernstige jeuk, een branderig gevoel, pijn, irritatie en rode uitslag rond de vaginale opening.
 • Vaginale afscheiding die witachtig en dik (vergelijkbaar met kwark) kan zijn. De afscheiding ruikt meestal niet uit de vagina.
 • Pijn en ongemak tijdens de geslachtsgemeenschap.
 • Een branderig gevoel bij het plassen.

De typische symptomen van een vaginale schimmel kunnen ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, dus moet je een arts bezoeken zodra je vermoedt, een vaginale schimmel te hebben. Krijg je het opnieuw, zul je niet in twijfel zijn over wat het is. De symptomen zijn niet gemakkelijk te missen.


Vaginale schimmel na seks

Er kunnen veel verschillende oorzaken van vaginale schimmel zijn. Seks kan een daarvan zijn. Veel vrouwen ervaren dat ze een schimmelinfectie hebben opgelopen na het vrijen. Het komt niet omdat de man hen besmet heeft, kan hij namelijk niet. De reden is daarentegen dat de natuurlijke balans in de vagina is verstoord door het sperma van de man.

De omgeving van de vagina is zuur met een normale pH-waarde van 3,8 tot 4,2. De zure melkzuurbacteriën in de vagina beschermen tegen infecties en onbalans. Sperma, daarentegen, is een base met een pH-waarde van ongeveer 8. Sperma kan ertoe bijdragen dat het natuurlijke evenwicht verstoord raakt. Condooms kunnen ook invloed hebben op de balans in de vagina, dus het is ook de moeite waard hier wat aandacht aan te besteden.

Heb je genoeg gehad van jeuk na het vrijen?

Veel vrouwen ervaren jeuk, een branderig gevoel of irritatie na de seks, en dit kan erg ongemakkelijk zijn. Als seks de oorzaak van de problemen is, kan het helpen een gel te gebruiken die droogheid en intiem ongemak verlicht. Australian Bodycare heeft een gel met Tea Tree Olie ontwikkeld. Intim Glide is dermatologisch getest en kan vaginale droogheid en intieme ongemakken verhelpen, alsook beide een sensuele ervaring bieden.

Intim Glide van Australian Bodycare is een lichte, gladde en sensuele gel. Het bevat de natuurlijke Tea Tree Olie, die tijdens en na de seks problemen met jeuk, branderigheid, droogheid en irritatie kan verlichten.


Behandeling van vaginale schimmel

Vermoedt je dat je vaginale schimmel hebt, moet je een behandeling ondergaan. In sommige gevallen kan de schimmel vanzelf verdwijnen, omdat het lichaam erin slaagt zelf de natuurlijke balans in de vagina te herstellen. Maar dat gebeurt zelden en er is geen reden om een lange tijd te lijden om te zien of het vanzelf verdwijnt. Vaginale schimmel kan gelukkig in de meeste gevallen vrij gemakkelijk behandeld worden.

Jouw huisarts kan snel vaststellen of jouw symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel, ongewone afscheiding enzovoort veroorzaakt worden door vaginale schimmel of door iets anders. Dat kan worden gedaan door een gynaecologisch onderzoek en door het nemen van een microfoto van jouw afscheiding. Heb je al eens eerder een vaginale schimmel gehad, dan ken je de symptomen en dan kun je gewoon naar de apotheek of drogist gaan om medicijnen voor de behandeling te kopen.

Hoe behandel je een vaginale schimmel?

De behandeling van vaginale schimmel bestaat uit, het natuurlijke zure evenwicht in de vagina te herstellen. Je kunt dit doen op verschillende manieren:

 • Je kunt een crème tegen vaginale schimmel gebruiken, die je rechtstreeks op je intieme zone kunt smeren. Je kunt zonder recept verschillende medische producten krijgen bij de apotheek en drogist, waaronder zetpillen die in de vagina aangebracht moeten worden.
 • In veel gevallen zal de huisarts je aanraden twee middelen te gebruiken, namelijk een crème tegen schimmel en zetpillen. De zetpillen zijn verkrijgbaar zonder recept.
 • Behandeling met tabletten die oraal worden ingenomen. Deze tabletten zijn alleen op recept verkrijgbaar. Dit is niet de meest gebruikte methode voor de behandeling van vaginale schimmel. Deze wordt gebruikt als de andere methoden niet werken alsook in geval van bijzonder moeilijke (en repetitieve) vaginale schimmel.

Behandeling met natuurlijke middelen

Er zijn tal van oude volksgeneesmiddelen waarbij het erom gaat zich in te smeren met yoghurt of andere zure melkproducten. Het kan niet worden uitgesloten dat zo‘n advies inderdaad werkt, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat ze doen. Dus de aanbeveling bestaat erin bekende, bewezen producten te gebruiken die specifiek gericht zijn op de behandeling van schimmel.


Femigel met Tea Tree Olie tegen jeuk, een branderig gevoel, pijn, irritatie en rode uitslag rond de vaginale opening

Als je liever middelen met natuurlijke ingrediënten gebruikt tegen jeuk en irritatie, vraag dan raad van de apotheker, drogist of in een natuurlijke voedingswinkel. Tea Tree Olie is een voorbeeld van een bekend middel tegen jeuk en irritatie en kan ook worden gebruikt bij schimmel. Dit kun je vinden in producten zoals Femigel en Femi Daily van Australian Bodycare.

Femigel is een op water gebaseerde hormoonvrije gel die jeuk en irritatie tegenwerkt en bijdraagt aan een gezonde vochtigheid, flexibiliteit en natuurlijke balans rond de vagina.

Femigel kan gedurende een langere periode of aanhoudend worden gebruikt want het bevat 100% natuurlijke ingrediënten. Traditionele geneesmiddelen mogen alleen voor een beperkte periode gebruikt worden, omdat het lichaam rust nodig heeft, voordat een nieuwe behandeling kan beginnen.

Intieme Zeep tegen intiem ongemak
Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Intieme Zeep tegen intiem ongemak - Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
Intieme gel tegen intiem ongemak
100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Intieme gel tegen intiem ongemak - 100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

Terugkerende vaginale schimmel

Sommige vrouwen hebben helaas zoveel pech, dat ze herhaaldelijk getroffen worden door vaginale schimmel. Krijg je meer dan vier keer per jaar schimmel in jouw vagina, dan spreekt men over terugkerende vaginale schimmel.

In een alleenstaand geval van vaginale schimmel kun je de bovenstaande middelen gemakkelijk zelf inzetten. Krijg je echter opnieuw en opnieuw vaginale schimmel, wordt het moeilijk dit met de traditionele medicijnen te behandelen omdat deze alleen voor een bepaalde periode kunnen worden gebruikt.


Preventie

Gelukkig krijgen slechts zeer weinigen terugkerende vaginale schimmel. Je kunt dus zeker vaginale schimmel één keer en dan nooit meer krijgen. Je kunt ook zelf veel doen, om ervoor te zorgen dat het geen terugkerende aandoening in jouw leven wordt.

Zo kun je zelf vaginale schimmel vermijden:

 • Vermijd overmatige hygiëne in de onderbuik. Zich wassen met alleen water zou voldoende moeten zijn, eventueel in combinatie met een milde intieme zeep of een beschermende crème. Badoliën, schuim enzovoort kun je beter vermijden, omdat ze het natuurlijke evenwicht in de vagina kunnen verstoren en dit kan betekenen dat je schimmel krijgt.
 • Vermijd inlegkruisjes. Dagelijks inlegkruisjes gebruiken is geen goed idee, omdat dit het milieu in de vagina afsluit en vochtig maakt. Dat maakt het een uitstekend milieu voor schimmels. Maandverband en tampons kunnen hetzelfde effect hebben. Deze kunnen moeilijker te vermijden zijn dan inlegkruisjes, en indien je over het algemeen geen problemen heeft met vaginale schimmel, kun je nog steeds gebruik maken van maandverband en tampons, zolang ze alleen voor een beperkte periode worden gebruikt.
 • Vermijd strakke onderbroeken en slipjes van synthetisch materiaal. Strakke onderbroeken (en broeken) zorgen ervoor, dat het milieu in de vagina vochtig en benauwd gehouden wordt. Dit creëert een goede basis voor schimmelvorming. Onderbroeken van synthetisch materiaal heeft hetzelfde effect. Heb je af en toe problemen met vaginale schimmel, is het een goed idee om gebruik te maken van ondergoed van katoen en overdreven strakke broeken en ondergoed te vermijden – dit geldt ook voor wie gewoon wil voorkomen ooit vaginale schimmel te krijgen.

FAQ over vaginale schimmel


Hoe krijg je vaginale schimmel?

Vaginale schimmel doet zich voor wanneer de natuurlijke balans in de vagina wordt verstoord. Enkele van de belangrijkste oorzaken hiervan zijn: Een behandeling met antibiotica, andere geneesmiddelen, geslachtsgemeenschap, hormonale veranderingen in verband met zwangerschap, diabetes, overmatige hygiëne en veelvuldig gebruik van strakke onderbroeken, inlegkruisjes, maandverband en tampons.


Kan vaginale schimmel vanzelf weggaan?

In sommige gevallen kun je vaginale schimmel hebben gehad zonder het te weten, en dan is het dus helemaal vanzelf verdwenen. Maar in de meeste gevallen zal dat niet gebeuren. Indien je symptomen van vaginale schimmel opmerkt, moet je onmiddellijk behandeld worden, zodat je zo snel mogelijk ontkomt aan de bijhorende klachten.


Kan vaginale schimmel mannen besmetten?

Vaginale schimmel kan mannen besmetten tijdens geslachtsgemeenschap. Maar de besmetting kan niet andersom plaatsvinden – Mannen kunnen vrouwen niet besmetten met vaginale schimmel. Daarom is vaginale schimmel geen seksueel overdraagbare aandoening. Raakt een man besmet met schimmel, kan hij een behandeling voor een schimmelinfectie krijgen.


Hoe heet vaginale schimmel in het Engels?

In het Engels wordt vaginale schimmel „yeast infection“ of „vaginal thrush“ genoemd.


Hoe voelt vaginale schimmel aan?

Vaginale schimmel is een onaangename aandoening. De typische symptomen zijn een ernstige jeuk, een brandend gevoel, pijn en irritatie van de vagina. Een rode huiduitslag komt ook vaak voor. Daarnaast is een dikke, witte afscheiding (vergelijkbaar met kwark) ook een typisch symptoom. Velen krijgen ook pijn en ongemak tijdens het vrijen en mogelijks een brandend gevoel bij het plassen.


Hoe wordt vaginale schimmel vastgesteld?

Jouw huisarts kan snel een diagnose stellen, deels door het uitvoeren van een gynaecologisch onderzoek en deels door het nemen van een microfoto van jouw afscheiding. Heb je eerder vaginale schimmel gehad, dan kun je waarschijnlijk de symptomen zelf herkennen, en dan kun je zonder recept een product kopen om jezelf te behandelen.


Kun je een urineweginfectie krijgen van vaginale schimmel?

De symptomen van blaasontsteking en vaginale schimmel lijken sterk op elkaar: een branderig gevoel, jeuk, branderig gevoel tijdens het plassen, enzovoort. Zowel vaginale schimmel als blaasontsteking treden op wanneer er de zuurbalans in de vagina verstoord wordt. Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën, maar schimmels in de vagina kunnen het ook veroorzaken. Beide moeten altijd worden behandeld, dus raadpleeg een arts als je deze symptomen opmerkt.


Kun je steriel worden door vaginale schimmel?

Schimmel erg lastig, maar ook ongevaarlijk. Je kan nooit steriel worden door vaginale schimmel, hoe vaak je het ook gehad hebt.


Kun je sterven aan vaginale schimmel?

Vaginale schimmel is erg onaangenaam, maar gelukkig is het geen gevaarlijke toestand, dus je kunt niet aan vaginale schimmel sterven. Maar als je een vaginale schimmel hebt, zorg er dan voor dat het behandeld wordt, want lange tijd deze ongemakken rondlopen heeft geen zin.

Intieme Zeep tegen intiem ongemak
Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Intieme Zeep tegen intiem ongemak - Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
Intieme gel tegen intiem ongemak
100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Intieme gel tegen intiem ongemak - 100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

Vind hier meer informatie:

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram