Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is afscheiding?

Vaginale afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is een vloeistof uit de vagina gecombineerd met dode cellen uit de baarmoederhals. De vloeistof stroomt constant door de vagina en daarom zal er ook een continue afscheiding zijn.

Het is een afscheiding, die de vochtbalans op peil houdt van je slijmvliezen in de vagina. Afscheiding wordt dus gevormd in het slijmvlies van gezonde vrouwen en heeft meestal een heldere of melkwitte kleur, daarom wordt het ook wel witte vloed genoemd.

De afscheiding bevat melkzuurbacteriën en daarom heeft je afscheiding meestal een lage pH van 3,8-4,2 op zuurbasis. Het zijn dus de melkzuurbacteriën, die de zure omgeving in de vagina in stand houden.

Naast melkzuurbacteriën bestaat de afscheiding ook uit andere micro-organismen, die je vagina helpen beschermen tegen ontstekingen.

Een zure omgeving remt namelijk de groei van bacteriën, die pathogeen oftewel ziekteverwekkers kunnen zijn.

3 producten tegen onaangename geur van onderen
3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €34,99
3 producten tegen onaangename geur van onderen - 3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone

Hebben alle vrouwen afscheiding en is het normaal om elke dag afscheiding te hebben?

Alle vrouwen, van alle leeftijden, hebben last van afscheiding - dat is heel normaal. Bij de meesten treedt de afscheiding enkele jaren voor het begin van de puberteit op en gaat tot ver in het leven door na de menopauze.

De hoeveelheid afscheiding kan echter van persoon tot persoon verschillen. Bij sommige vrouwen is het slechts een kleine hoeveelheid vocht, terwijl het bij andere vrouwen een duidelijk probleem kan zijn. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze een inlegkruisje of verband moeten dragen, omdat het slipje door de slijmerige vloeistof volledig nat aanvoelt.

Dit geldt voor maximaal een vijfde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het is normaal dat vrouwen afscheiding hebben, maar aan de andere kant is het moeilijk om het normale niveau van afscheiding te schalen - juist omdat het van vrouw tot vrouw verschilt.

Net zoals het volkomen normaal is dat alle vrouwen afscheiding hebben, is het ook volkomen normaal om het elke dag te hebben. De hoeveelheid afscheiding kan echter ook per persoon verschillen. De ene dag heb je veel afscheiding, de andere dag heb je misschien heel weinig afscheiding.

Het hangt allemaal af van waar je in je cyclus bent. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de ovulatieperiode een verhoogde afscheiding ervaren, omdat dit een manier is voor je lichaam om de weg van het sperma naar de eierstokken te verbeteren. Maar kort samengevat is dat alle vrouwen, in een zekere mate, afscheiding hebben.


Waarom krijg je afscheiding?

Als je afscheiding hebt, is het een manier voor je lichaam om zichzelf te beschermen. De afscheiding is een natuurlijk en zelfreinigend onderdeel van het vaginale systeem. Je krijgt dus afscheiding als afweermechanisme voor je vagina en je buik.

De micro-organismen en melkzuurbacteriën die in de vagina leven, zijn namelijk een soort soldaten, die voorkomen dat schadelijke bacteriën de eileiders, eierstokken en baarmoeder binnendringen.

Afscheiding is daarom zeer belangrijk onderdeel van én goed functionerende onderbuik, die zichzelf schoon en vrijhoudt van vreemde bacteriën, die het slijmvlies van de vagina kunnen aantasten en infecteren met virussen en pathogene bacteriën.

Maar zelfs als de soldaten de wacht houden en je vagina beschermen tegen bacteriën, kunnen er verschillende redenen zijn waarom de overweldigende en schadelijke bacteriën hun weg vinden. En dus kan het leiden tot een vagina-infectie.


Redenen voor verandering van je afscheiding

Er kunnen geen regels worden gesteld, over wat de normale hoeveelheid afscheiding bij vrouwen is, omdat die van vrouw tot vrouw verschilt. Daarom moeten veranderingen in de hoeveelheid afscheiding, bij het individu, nauwlettend worden gevolgd.

Dat kunnen zowel veranderingen zijn in de hoeveelheid afscheiding, als consistentie, maar het kunnen ook veranderingen zijn in de kleur van de afscheiding. Normale afscheiding wordt een heldere of witte vloed genoemd, die varieert van een waterconsistentie tot een meer slijmerige en plakkerige textuur.

Je moet je afscheiding dus goed in de gaten houden, zodat je merkt of er plotselinge veranderingen zijn, want dan kan het je lichaamssignaal zijn dat er iets mis is.

Hier krijg je een overzicht van de verschillende redenen voor gewijzigde afscheiding.


Waarom is mijn afscheiding bruin?

Er kunnen veel redenen zijn, waarom je afscheiding plotseling een bruinachtige kleur krijgt in je onderbroek. De bruine kleur treedt meestal op, omdat de afscheiding een klein beetje bloed heeft. Het is bijvoorbeeld volkomen normaal aan het einde van je menstruatie, waarbij de vagina het laatste bloed reinigt, zodat het weer in "normale" toestand kan terugkeren.

Als je daarentegen bruine afscheiding ervaart, die niet optreedt als gevolg van je menstruatie, kan dit in veel gevallen een aanwijzing zijn dat je zwanger bent. Bruine afscheiding komt namelijk vaak voor in verband met zwangerschapsbloeding.

Bloeden en dus een bruinachtige afscheiding, is vrij normaal voor veel vrouwen in de vroege stadia van een zwangerschap. Als de bloeding of bruine afscheiding echter aanhoudt en misschien zelfs toeneemt binnen 37 weken van de zwangerschap, raadpleeg dan een arts, aangezien dit een teken kan zijn van complicaties.

Daarom, als je last hebt van bruine afscheiding en in dezelfde periode onbeschermde seks heeft gehad, is het een goed idee om een ​​zwangerschapstest te doen. Als je daarentegen niet zwanger bent, moet je contact opnemen met je huisarts. Bruine afscheiding kan een symptoom zijn van onderliggende aandoeningen, zoals eierstokkanker of baarmoederhalskanker.

Het hoeft geen teken van kanker te zijn, maar om de mogelijkheid uit te sluiten, moet je je huisarts raadplegen.


Waarom stinkt mijn afscheiding?

Je kunt ook veranderingen in de geur van je afscheiding opmerken, die vaak gepaard gaan met veranderingen in kleur en textuur. Het is echter heel normaal dat de afscheiding een milde, zure geur uit de vagina heeft, maar als de geur sterker begint te worden, kan dit komen door infectie van de vagina.

Daarom hoef je je geen zorgen te maken als je afscheiding zwak ruikt, omdat dit te wijten is aan de zure omgeving van de vagina. Maar als de geur toeneemt en hinderlijk wordt, kan dit een teken zijn van een probleem in je onderbuik en dan moet je opletten.


Welke infecties of bacteriën kunnen invloed hebben op mijn afscheiding?

Er kunnen dus veel redenen zijn, waarom je afscheiding verandert. Soms is het vrij onschadelijk, terwijl andere keren ernstigere aandoeningen de oorzaak zijn van de verandering.

Daarom is het van belang om je opnieuw erop te wijzen, dat je je ervan bewust moet zijn of je afscheiding over een langere periode verandert en overlast veroorzaakt.

Bacteriële vaginose

Als er om de een of andere reden een onbalans optreedt in de natuurlijke flora van bacteriën en micro-organismen in de vagina, kan dit leiden tot een verhoogde afscheiding, die ook verandert in textuur, geur en kleur.

Bacteriële vaginose is een onbalans in de vagina, die gekenmerkt gaat met vervelende afscheiding, die zowel een versterkte lucht van de vagina, als een grijze kleur krijgt. De geur wordt vergeleken met een visgeur, die doorgaans sterker wordt na het vrijen.

Wanneer de geur versterkt wordt, komt dat mede door de zure afscheiding die zich mengt met sperma, dat basisch is. Bij bacteriële vaginose worden de melkzuurbacteriën en de afweer van de micro-organismen verminderd, zodat bacteriën, waarvan de vagina er maar een paar heeft, het plotseling overnemen. Het is vaak de bacterie ‘gardnerella vaginalis’, die de onbalans in de vagina veroorzaakt, doordat het de perfecte groeiomstandigheden krijgt en daardoor zich snel kan vermenigvuldigen.

Onbeschermde seks, waarbij het alkalische sperma de natuurlijke, zure balans verstoord, kan een deel van de reden zijn voor bacteriële vaginose, maar het kan ook te wijten zijn aan hormonale veranderingen.

De overlast is algemeen bekend en meer dan 1/3 van alle vrouwen heeft wel eens last van de onbalans, hoewel het vaak oudere vrouwen zijn.

Lees meer: Brandend gevoel na geslachtsgemeenschap

Vaginale schimmelinfectie

Een andere, veel voorkomende reden, waarom de afscheiding verandert, is vaginale schimmel. Hier is de afscheiding typisch wit, korrelig en klonterig - bijna zoals kwark. In de overgrote meerderheid van situaties met schimmel is de oorzaak van vaginale schimmel de gistschimmel 'Canadida albicans', die ervoor zorgt dat de bacteriële flora in de vagina verandert.

Op de slijmvliezen van de vagina leven gistschimmels van nature zij aan zij, met micro-organismen en melkzuurbacteriën, maar als de balans tussen de bacteriën verstoord raakt, krijgen de gistschimmels goede groeiomstandigheden en nemen alles over.

Vaginale schimmel is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen van alle leeftijden, maar het maakt het niet minder hinderlijk. Net als bij bacteriële vaginose kan de natuurlijke bacteriële flora veranderen, als het alkalische sperma in contact komt met de zure afscheiding, en daardoor breken sommige van de melkzuurbacteriën in de vagina af. Dit geeft de gistschimmels de vrije hand geeft om zich te vermenigvuldigen.

Echter, problemen met vagina schimmels en infecties komen ook vaak voor in verband met zwangerschap, diabetes of behandeling met antibiotica. In feite is een behandeling met antibiotica de hoofdoorzaak vaginale schimmel.

De antibiotica vermindert de functie van de goede bacteriën, die meestal de natuurlijk voorkomende hoeveelheden schimmels in de vagina tegen kunnen houden. Dat geeft de schimmel vrij spel om te groeien.

Naast witte, dikke en geklonterde afscheiding, kan schimmel in de vagina ook gepaard gaan met jeuk en een brandend gevoel bij het plassen en tijdens het vrijen. Houd er in dit verband rekening mee dat je als vrouw je partner, tijdens de seks met schimmel kunt infecteren, hoewel dit zeer zeldzaam is. Maar hij kan jou niet infecteren. En daarom wordt vaginale schimmel niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Chlamydia

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen en is een bacteriële infectie in je onderlichaam. De infectie kan optreden in de urinebuis, je anus en de baarmoederhals. Infectie met chlamydia kan zich manifesteren als verhoogde hoeveelheden afscheiding, net zoals het ook vaak wordt geassocieerd met een brandend gevoel in je onderlichaam tijdens seks en vooral tijdens het plassen.

Veel mensen vergelijken de symptomen van chlamydia met het plassen van glazen scherven. Bovendien kan de infectie pijn in de vagina veroorzaken.

Daarom is het een goed idee om je door je huisarts te laten onderzoeken, als je meer afscheiding hebt en enkele van de andere beschreven symptomen. In veel gevallen veroorzaakt chlamydia echter geen symptomen, daarom lopen er veel mensen mee rond zonder het te weten.

Onbehandelde chlamydia kan in het ergste geval tot onvruchtbaarheid leiden. Daarom, als je onbeschermde seks hebt, moet je je regelmatig op chlamydia laten testen, zodat je het op tijd ontdekt.

Stinkende afscheiding wordt vaak veroorzaakt door Trichomonas 

Als je afscheiding plotseling van geur en kleur verandert, kan dit ook te wijten zijn aan Trichomonas, dat optreedt als gevolg van de parasiet Trichomonas vaginalis. Doorgaans zal een parasitaire infectie in de vaginaomgeving verschijnen als stinkende afscheiding, die van kleur verandert in gele afscheiding, die ook groenachtig kan zijn. De consistentie van de afscheiding is vaak schuimend.

De Trichomonas-parasiet wordt het meest overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap. Het is echter zeldzaam in Nederland, maar komt veel voor in andere delen van de wereld, met name Zuidoost-Azië en in Afrika in de landen ten zuiden van de Sahara. De veranderingen in de afscheiding kunnen ook gepaard gaan met jeuk en irritatie van de vagina, net zoals het plassen stekend kan aanvoelen.


Kunnen mannen afscheiding hebben?

Hoewel afscheiding meestal vrouwelijk-gerelateerd wordt genoemd, kunnen mannen ook daadwerkelijk afscheiding ervaren. Waar de afscheiding bij vrouwen afkomstig is uit de vagina en volledig natuurlijk is, komt het bij mannen uit de urinebuis en is het niet natuurlijk.

Afscheiding uit de urethra (urinebuis) bij mannen kan een symptoom zijn van infectie met SOA's zoals chlamydia of gonorroe. Bij een chlamydia-infectie kan een enigszins kleurloze en slijmerige afscheiding uit de urethra van de man komen, terwijl gonorroe kan optreden als een dikkere, gele afscheiding. Er kan ook enige afscheiding zijn uit de urinebuis van de man, als hij lijdt aan chronische prostaatontsteking.


Hoe behandel je onaangename afscheiding?

Veranderingen in je afscheiding, zoals veranderingen in kleur, textuur en hoeveelheid kunnen vanzelf verdwijnen. Als je echter gedurende een lange periode ervaart, dat je afscheiding nog steeds niet terugkeert naar zijn normale toestand, moet het worden behandeld.

In de meeste gevallen is het voldoende, om de natuurlijke bacteriële flora in de vagina van melkzuurbacteriën te herstellen. De onaangename afscheiding is in veel situaties ontstaan, ​​doordat een deel van de vaginale melkzuurbacteriën zijn 'gedood' en daardoor de vagina niet in dezelfde mate kan beschermen. Er zijn verschillende zetpillen verkrijgbaar - en die kun je zowel bij de apotheek als bij de drogist krijgen.

Als behandeling met melkzuurbacteriën niet werkt, moet je altijd je arts raadplegen voor verdere behandeling.

Je kunt zelf veel doen om onaangename afscheiding te verhelpen en te voorkomen. Was nooit met gewone zeep in de buurt van de vaginale opening.

Vaak is water voldoende om mee te wassen. Maar als je van het schone gevoel en wat extra huidverzorging in de delicate zone houdt, kun je Australian Bodycare Intim Wash gebruiken. De zeep is zacht voor de huid en speciaal ontwikkeld om het intieme gebied te wassen.

Bacteriën worden effectief, maar voorzichtig verwijderd, terwijl de natuurlijke balans van de huid behouden blijft, zodat de huid niet rood en geïrriteerd raakt.

Smeer ook dagelijks de uitwendige geslachtsorganen met Femi Daily, dat met een rijk gehalte aan Australische Tea Tree Olie intiem ongemak voorkomt. Breng aan rond de vaginale opening - de gel voorkomt jeuk, irritatie, droogheid en ongewenste geur in het intieme gebied.

3 producten tegen onaangename geur van onderen
3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €34,99
3 producten tegen onaangename geur van onderen - 3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram