Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe voelt pijn in de onderbuik?

Als je pijn in de vagina voelt, moet je dat altijd serieus nemen. Het is een signaal van je lichaam dat er iets mis is, of het nu om irritatie of een infectie in de schaamstreek gaat. Veel vrouwen herkennen het wanneer ze pijn in de onderbuik hebben.

De omgeving rond de vagina, die de vagina, venusheuvel en schaamlippen omvat, voelt warm en branderig aan en je ervaart veel ongemak. Pijn in de onderbuik is echt een vervelende aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Oorzaken van pijn in de onderbuik

Er zijn veel redenen waarom je pijn in de onderbuik kunt hebben. Sommige dingen vereisen medische zorg, terwijl andere thuis kunnen worden behandeld.

Wanneer je pijn in je onderbuik hebt, kan dat een teken zijn dat je een infectie in de vagina hebt. Dit kan een schimmelinfectie zijn die een ernstige jeuk kan veroorzaken. Vaginale schimmel gaat vaak gepaard met meer vaginale afscheiding met een consistentie die wel wat weg heeft van cottage cheese.

Een andere reden kan een bacteriële infectie zijn, zoals gonorroe of chlamydia. De pijn treedt vaak op in verband met het plassen.

Maar eigenlijk is pijn in de onderbuik vaak slechts een symptoom van droogheid en irritatie in de schaamstreek – en daar kunnen verschillende redenen voor zijn.


Pijn in de onderbuik bij zwangere vrouwen

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van pijn in de onderbuik. Sommigen hebben milde pijnklachten, terwijl anderen een sterk branderig gevoel ervaren. Je kunt best pijn in de onderbuik hebben tijdens je eerste zwangerschap, terwijl je de tweede of derde keer geen klachten ervaart.

Als zwangere vrouw is pijn in de onderbuik normaal en kan gedeeltelijk te wijten zijn aan extra gevoelige slijmvliezen door de hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen. Er is dus geen reden om bang te zijn voor je eigen welzijn of dat van je kind, ook al is het een onaangename aandoening. Het kan ook van seks een pijnlijke ervaring maken met scheurtjes die bloeden in de droge slijmvliezen als gevolg.

Voelen je slijmvliezen niet droog aan, en is de vagina niet rood en geïrriteerd, dan kan pijn in de onderbuik ook te wijten zijn aan een schimmelinfectie in de vagina. Zwangere vrouwen hebben drie keer zoveel kans om een schimmelinfectie in de onderbuik te krijgen als gevolg van hun toegenomen hormoonproductie. Als je als zwangere vrouw pijn ervaart, moet je ook contact opnemen met je huisarts voor advies.


Wat is intieme irritatie?

Ellebogen, knieën, hielen en enkels zijn vaak droog en geïrriteerd. Maar een droge, geïrriteerde huid kan overal op het lichaam voorkomen – en dus ook in de schaamstreek. Een droge huid is vatbaarder voor schrammen en wondjes, en kan veel ongemak en een stekend, branderig gevoel veroorzaken.

Intieme irritatie ontstaat wanneer het gebied in en rond de vagina droog is. Als een vrouw in de puberteit komt, beginnen haar eierstokken oestrogeen te produceren - en dat doen ze tot aan de overgang. Oestrogeen maakt het vaginale slijmvlies vochtig, en dat is de reden waarom de meeste vrouwen een lichte vaginale afscheiding ervaren. Vaginale afscheiding is de natuurlijke manier van de vagina om zichzelf te reinigen, terwijl het tegelijkertijd fungeert als natuurlijk glijmiddel tijdens de seks.

Pijn in de onderbuik na de seks

Soms produceert de vagina niet voldoende afscheiding en daardoor ontstaat een onaangename vaginale droogheid. Dat leidt tot pijn in de onderbuik, die in het bijzonder uitgesproken is tijdens de seks wanneer de huid wordt blootgesteld aan wrijving. Seks en vaginale droogheid is geen prettige combinatie, en je bent bijzonder gevoelig voor wondjes in de vagina.

Maar vaginale droogheid kan ook storend zijn tijdens gewone dagelijkse activiteiten. De aandoening treft alle leeftijdsgroepen, maar komt vooral veel voor na de overgang. Maar ook vrouwen die de pil of een ander geneesmiddel gebruiken, kunnen een droog, geïrriteerd en pijnlijk gevoel in de onderbuik ervaren.

Lees hier hoe je pijn in de onderbuik kunt behandelen.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

De behandeling van jeuk en pijn

Irritatie en droogte in de schaamstreek kunnen in de meeste gevallen worden verholpen en ze verdwijnen als je de juiste behandeling krijgt. Het is niet noodzakelijk om krachtige geneesmiddelen te gebruiken, maar je kunt het met de juiste thuiszorg goed behandelen.

Gebruik bijvoorbeeld Femigel van Australian Bodycare, dat ontwikkeld is om droogheid en pijn in de onderbuik en de uitwendige geslachtsorganen tegen te gaan. In korte tijd verlicht de gel de irritatie door de natuurlijke vochtbalans te herstellen, zodat jeuk, irritatie en droogte verdwijnen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Femigel is een hormoonvrije gel op waterbasis die rijk is aan het actieve ingrediënt Tea Tree Olie, bekend om zijn antiseptische en antibacteriële eigenschappen. De tere schaamstreek is bijzonder vatbaar voor bacteriën, die een ongezonde en geïrriteerde intieme zone kunnen scheppen. Maar met de gel breng je een beschermend en voedend laagje vocht aan.

Hoe vaak je Femigel moet gebruiken is afhankelijk van je symptomen. Bij een licht branden en droogte is het voldoende om de gel om de drie dagen te gebruiken, terwijl in ernstige gevallen dagelijkse behandeling is vereist, waarbij je je schaamstreek twee keer per dag met de gel insmeert. Zorg ervoor dat je de vagina-opening licht wast met een intieme zeep voordat je de gel aanbrengt. Je hoeft je geen zorgen te maken over agressieve middelen of iets anders - Femigel is namelijk dermatologisch en gynaecologisch getest en is volledig vrij van parabenen. Daarom zijn de natuurlijke ingrediënten veilig te gebruiken, zelfs dagelijks. En zelfs op de meest gevoelige huid aan de opening.

Wat betekenen de klinische resultaten?

Femigel is getest in een 4-weken durende klinische studie. Hier zeggen 9 van de 10 vrouwen dat de gel een einde heeft gemaakt aan jeuk en pijn in de onderbuik. De resultaten toonden het volgende:

  • 100% van de vrouwen zei dat Femigel hun jeuk heeft verholpen.
  • 94% van de vrouwen zei dat Femigel hun droogte heeft verholpen.
  • 94% van de vrouwen zei dat Femigel hun irritatie heeft verholpen.
  • 88% van de vrouwen zei dat Femigel ongewenste geurtjes heeft verholpen.

De overgrote meerderheid van de vrouwen in de studie ervaart dus dat ze van de jeuk, droogheid en irritatie in de onderbuik af zijn gekomen. Maar als iets extra‘s verhelpt Femigel ook nare geurtjes. Veel vrouwen hebben last van een nare geur aan de vagina-opening. Alle vrouwen hebben een milde vaginale geur - dat is heel normaal. Maar als de geur sterker en meer uitgesproken wordt, leidt dit tot grote overlast en irritatie.

Voor een optimale preventie en behandeling van pijn in de onderbuik is het een goed idee om Femigel aan te vullen met Femi daily en intim wash, die respectievelijk een intieme crème en een intieme zeep zijn die effectief het pijnlijke gevoel in de onderbuik bestrijdt. De combinatie van deze twee producten geeft de huid de beste voorwaarden om de natuurlijke vochtbalans op peil te houden, terwijl ze tegelijkertijd de huid gezond houden en ongewenste bacteriën voorkomen.

Als je problemen hebt met droogheid, is een gel een goede hulp. Maar je kunt jezelf ook helpen door dagelijks kegeloefeningen te doen of regelmatig aan seks te doen. Op die manier zal de bloedcirculatie in je onderbuik toenemen, waardoor de slijmvliezen in de vagina beter worden in vocht aanmaken.


Pijn in de onderbuik geeft minder zin in seks

Een droge en pijnlijke vagina na de seks doet niet alleen pijn. Het kan er ook toe bijdragen dat je seksleven stil komt te liggen. Het is begrijpelijk dat je minder zin in seks hebt, als je seks associeert met pijn in plaats van genot. Want het is niet de bedoeling dat seks pijn doet. Toch is dat het geval voor veel vrouwen van alle leeftijden - en dat leidt vaak tot frustraties.

Het is vooral belangrijk dat je een lang en grondig voorspel hebt. Dat geldt voor alle vrouwen, en vooral als je al last hebt van vaginale droogheid. Het kost tijd om de vagina-opening voldoende vochtig te maken, en daarom is het van vitaal belang dat jij en je partner er goed de tijd voor nemen. Doen jullie dat niet, dan eindigt het al gauw met pijn, scheurtjes en bloedingen aan de vagina-opening.

Word je toch niet vochtig genoeg, dan kun je gelukkig hulp krijgen van Intim Glide. Deze gel zorgt voor veel vocht, waardoor de pijn verandert in genot. Intim Glide is een glijmiddel op waterbasis dat de antibacteriële eigenschappen van Tea Tree Olie bevat - op die manier ben je goed beschermd tegen jeuk en irritatie die veel vrouwen ervaren in verband met seks. Dit betekent dat het verzacht en kalmeert, waardoor irritatie en pijn aanzienlijk verminderen.

Als je minder wrijving ondervindt, krijg je ook je zin in seks terug.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram