Pijn na seks – waarom doet het pijn na de seks en hoe voorkom je dat?

Professioneel bijgewerkt: 2/12/2020

Seks is plezierig en je kunt ervan genieten. Maar veel vrouwen krijgen na het genot last van klachten in de onderbuik. Er zitten veel goede en mooie aspecten aan seks met je geliefde, maar helaas is het voor veel vrouwen verbonden met complicaties die leiden tot pijn in de onderbuik.

Dit komt omdat de huid in de onderbuik extra gevoelig is. En dat betekent dan ook dat er niet veel hoeft te gebeuren voordat je onderbuik uit balans komt, geïrriteerd raakt of zelfs wordt besmet met bacteriën. Pijn na de seks kan onschuldig zijn, maar het kan ook worden veroorzaakt door iets ernstigs. Lees er hier meer over en krijg inzicht in wat kan leiden tot pijn in de buik na de seks en wat je eraan kunt doen.

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Pijn na de seks

Zodra je seks hebt gehad, kun je een branderig, stekend, pijnlijk gevoel ervaren. Dit kan zowel tijdens de seks maar ook in de uren erna gebeuren. Dit pijnlijke gevoel kan je het gevoel geven dat je na de seks voortdurend wilt plassen, zonder dat je echt naar de wc moet. En als je pijn na de seks ervaart, ben je beslist niet de enige.

Veel vrouwen hebben last van pijn in verband met seks, en dat is echt jammer, omdat het er vaak toe leidt dat ze bang zijn voor seks met hun partner.

Dat heeft effect op hun relatie en kan een grote bron van frustratie zijn.

 

Australian Bodycare Intim Glide

Natuurlijke intieme gel voor seks

€10,00

Product bekijken

Oorzaken van pijn in de onderbuik

Er zijn vele redenen waarom je na de seks pijn in je onderbuik kunt hebben. Hier volgt een overzicht van enkele van de oorzaken van klachten in de onderbuik. Ze komen gelukkig minder vaak voor, omdat er meestal gewoon sprake is van een volkomen ongevaarlijke aandoening zoals vaginale irritatie.

Vaginale schimmel

Schimmel in de vagina is een schimmelinfectie die in meer dan 80% van de gevallen wordt veroorzaakt door de gistschimmel Candida albicans.

Op de slijmvliezen van je vagina leven van nature gistschimmels, maar vaginale schimmel doet zich voor wanneer de bacteriële flora verandert en de gistschimmel daardoor goede groeiomstandigheden krijgt. De natuurlijke balans van de vagina kan worden verstoord door een groot aantal factoren, waaronder sperma. Het milieu van de vagina is zuur, terwijl sperma alkalisch is – en dit kan soms leiden tot een verandering van de melkzuurbacteriën in de vagina, waardoor schimmels zich kunnen vermenigvuldigen. En het eindigt vaak met jeuk en pijn in de vagina.

Als je vaginale schimmel hebt, moet je er ook rekening mee houden dat je je partner tijdens de seks kunt besmetten. Maar dat gebeurt zelden. Alleen vrouwen kunnen mannen besmetten, niet vice versa. Daarom wordt schimmel ook niet geclassificeerd als een geslachtsziekte. Een gel voor de uitwendige geslachtsorganen is de oplossing voor het probleem met jeuk en irritatie.

Chlamydia en gonorroe

De geslachtsziektes chlamydia en gonorroe zijn bacteriële infecties in de onderbuik die dezelfde symptomen vertonen met stekende, snijdende sensaties in de onderbuik. De symptomen kunnen vergezeld gaan van een branderig gevoel bij het plassen. Typisch wordt het gevoel van Chlamydia vaak vergeleken met het gevoel van glasscherven plassen. Zo ernstig hoeft het niet te zijn en je kunt best chlamydia hebben, al is de pijn beslist niet in die orde van grootte. De pijn treedt op omdat er een infectie in de plasbuis, baarmoederhals of endeldarm ontstaat.

Genitale herpes

Pijn in verband met of als gevolg van seks kan ook genitale herpes zijn, een virale infectie. Het is een andere door seksueel overdraagbare aandoening die van slijmvlies tot slijmvlies wordt overgedragen. Herpes is niet gevaarlijk, maar veroorzaakt veel ongemak en een branderig gevoel in en rond de vaginale opening. Zodra het herpesvirus je lichaam heeft besmet, verlaat het je lichaam nooit meer. Maar het kan wel latent aanwezig zijn en slapen in het lichaam zonder ooit uit te barsten. Uitbraken verschijnen als blaren die openbarsten en in zweren veranderen. Ze kunnen op de schaamlippen zitten en net binnen in de ingang van de vagina, zodat ze een bron van veel ongemak en pijn zijn.

Allergie

Als je pijn hebt na de seks, kan de reden ook te vinden zijn in een allergische reactie. Als jij en je partner condooms gebruiken die latex bevatten kan dat veel ongemak in de onderbuik veroorzaken met pijn, huiduitslag en jeuk als gevolg. Veel vrouwen kunnen niet tegen latex in hun gevoelige intieme zone en daarom reageert je lichaam met grote klachten.

Gebruik jij of je partner olie of vaseline tijdens de seks, dan kan dat ook de reden zijn waarom je pijn tijdens en na de seks ervaart, omdat dat vaak de slijmvliezen in de vagina kan irriteren.


Vaginale irritatie na de seks

Hoewel er veel ernstigere redenen zijn waarom je pijn na de seks hebt, komt het in de meeste gevallen door iets minder ernstigs zoals vaginale irritatie. Irritatie van de vagina komt vaak doordat de slijmvliezen te droog zijn of worden aangetast door de bacteriën van de man. Zoals bij alle huid op het lichaam is een droge huid gevoeliger en sneller geïrriteerd. Dit geldt ook voor vaginale droogheidDroge slijmvliezen lopen een grotere kans op kloofjes en kleine wondjes die pijn kunnen doen en klachten kunnen veroorzaken na de seks.

Maar waarom drogen je slijmvliezen uit? De slijmvliezen worden vochtig wanneer het lichaam oestrogeen in de eierstokken produceert. Dat gebeurt vanaf de puberteit tot aan de overgang – en het blijkt soms uit vaginale afscheiding, wat de eigen manier van je lichaam is om de vagina te reinigen.

Na de overgang beginnen de slijmvliezen echter langzaam enigszins uit te drogen, en dat kan een branderig en stekend gevoel in de onderbuik opleveren. Maar voor veel vrouwen die nog niet in de overgang zijn, is vaginale droogheid en irritatie ook een probleem. Het kan te wijten zijn aan het gebruik van de pil of andere medicijnen. Of een vaginale onbalans. Vaginale irritatie treft vrouwen van alle leeftijden, dus het is een groot probleem.

Een droge vagina is namelijk blootgesteld aan wrijving tijdens de seks, en droge slijmvliezen zullen vaak scheurtjes vertonen – en dat is een veelvoorkomende reden waarom je pijn in je onderbuik ervaart na de seks.


Voorkom pijn na de seks

Dat pijnlijke gevoel kan vanzelf weer verdwijnen, maar in veel gevallen moet je het verhelpen met de juiste behandeling. Je kunt dit doen met de Australian Bodycare Intim Glide. Deze gel is op basis van water en bevat natuurlijke actieve ingrediënten die de seks soepeler laten verlopen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je achteraf pijn krijgt. De angst voor pijn kan de sfeer enigszins bederven, maar met een beetje hulp kun je weer zin in seks met je partner krijgen. De natuurlijke actieve ingrediënten zijn effectief tegen jeuk en irritatie, zodat je geen problemen krijgt met pijn en jeuk na de seks.

Intim Glide is ook rijk aan Tea Tree Olie die goede antiseptische en antibacteriële eigenschappen heeft. Dit betekent dat hij niet alleen hydrateert en de seks soepeler laat verlopen – hij bestrijdt ook de bacteriën van de man die intiem ongemak kunnen veroorzaken.

Wees niet te zuinig met de gel, wanneer jij en je partner seks hebben, zodat je zeker weet dat het gehele gebied voldoende wordt gesmeerd. Op die manier voorkom je de wrijving tijdens de seks.

Australian Bodycare Intim Glide

Natuurlijke intieme gel voor seks

€10,00

Product bekijken

Voorkom pijn na de seks

Bevind je je al in een situatie waarin je pijn hebt na de seks? Dan kun je dit probleem verhelpen met Femigel wat een dermatologisch geteste gel is, vol met actieve natuurlijke ingrediënten zoals Tea Tree Olie, net als Intim Glide. Deze hormoonvrije gel is speciaal ontwikkeld om jeuk en pijn te verlichten wanneer de vaginale opening schade heeft opgelopen. De samenstelling van voedzame ingrediënten kalmeert en verkoelt de geïrriteerde huid van de vagina, zodat deze sneller geneest. Als je zeer ernstige pijn hebt, moet je de gel een tijdje tweemaal per dag aanbrengen. Heb je minder last, dan kun je hem één keer per dag gebruiken. Femigel heeft voor veel vrouwen gewerkt, en in een klinische vier weken durende studie, heeft de gel 9 van de 10 vrouwen van hun pijn, jeuk en intieme ongemak na de seks afgeholpen.

Australian Bodycares Femi daily is zelfs een goede aanvulling voor de behandeling van pijn. Zoals met alles is preventie de beste behandeling. En dat is precies waarvoor Femi daily is ontwikkeld. Met Tea Tree Olie ben je goed beschermd tegen bacteriën, als je tegelijkertijd elke dag veel vocht toevoegt.

Australian Bodycare Intim Treatment Kit

3 verzorgingsproducten speciaal voor de intieme zone

€35,00

Product bekijken