Bacteriële vaginose – een onbalans in de intieme zone
Bacteriële vaginose is wijdverspreid en wordt veroorzaakt door een onbalans in de intieme zone. De aandoening kan worden voorkomen en kan worden behandeld met een vaginale gel of tabletten. Lees hier meer.
Inhoudsopgave
Wat is bacteriële vaginose?
Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening, maar een term voor een verstoring in de bacteriële samenstelling van de vagina. Seksuele gewoonten kunnen echter een rol spelen bij bacteriële vaginose.
De aandoening komt vaak voor bij vrouwen tussen 15-50 jaar en 15-30% ervaart dat de toestand terugkomt, als ze die eenmaal gehad hebben.
Waarom krijg je bacteriële vaginose?
Je kunt bacteriële vaginose krijgen, omdat de melkzuurbacteriën die zich normaal in de vagina bevinden verdwenen zijn. Zij worden dan vervangen door een aantal andere bacteriën, die zich hebben verspreid in de intieme zone.
Deze bacteriën zijn ook normaal in de vagina, maar op een veel kleinere schaal dan bij bacteriële vaginose.
Onder andere de bacterie Gardnerella Vaginalis heeft ertoe geleid dat de aandoening ook Gardnerella wordt genoemd.
De toegenomen groei van deze bacteriën leidt tot afscheiding van slecht geurende chemische verbindingen die een onaangename, visachtige reuk geven.
Bacteriële vaginose komt alleen voor bij vrouwen met een slijmvlies dat met oestrogeen gestimuleerd wordt, dat wil zeggen vrouwen op een leeftijd waar ze menstrueren.
We weten niet waarom sommige vrouwen bacteriële vaginose krijgen, maar frequente geslachtsgemeenschap kan tot de aandoening leiden. Andere mogelijke factoren zijn: een nieuwe partner hebben, seks hebben met vrouwen, veel partners hebben en het gebruik van een vaginale douche.
Symptomen van bacteriële vaginose
Symptomen van bacteriële vaginose omvatten vaginale afscheiding die grijs of geel kan zijn, soms schuimig, in tegenstelling tot schimmel, wat een bijna witte, kwarkachtige uitscheiding heeft.
De afscheiding kan enigszins variëren tijdens de cyclus en is het ergst na geslachtsgemeenschap. De geur is typisch visachtig. Je kunt ook een brandend gevoel of jeuk krijgen bij bacteriële vaginose.
Hoe wordt er getest op bacteriële vaginose?
De afscheiding en de geur geassocieerd met bacteriële vaginose zijn vaak kenmerkend genoeg, dat de arts vrij snel de aandoening kan vaststellen. Anders kan de arts de vaginale afscheiding onderzoeken onder een microscoop om de diagnose te bevestigen.
Bacteriële vaginose verdwijnt meestal zonder behandeling, omdat het lichaam zelf goed is in het evenwicht in de vagina herstellen. Als je bacteriële vaginose en slechts een paar klachten hebt, is er geen behandeling nodig.
Bij aanhoudende en erg lastige klachten, kan je arts antibiotica voorschrijven. Je moet alcohol vermijden tijdens de behandeling, omdat de antibiotica hetzelfde effect als disulfiram (Antabus) kan hebben. Partners hoeven niet worden behandeld in het kader van bacteriële vaginose.
Als je een spiraaltje gebruikt en vaak bacteriële vaginose hebt, kun je proberen het spiraaltje te verwijderen. Je kunt ook proberen een condoom te gebruiken, voordat je beslist om het spiraaltje te verwijderen.
Is bacteriële vaginose besmettelijk?
Bacteriële vaginose wordt niet overgedragen tussen mannen en vrouwen, maar kan worden overgedragen bij seks tussen vrouwen.
Condooms kunnen je beschermen tegen bacteriële vaginose – met inbegrip van het gemeenschappelijk gebruik van seksspeeltjes. Handen wassen of rubberen handschoenen gebruiken kan infectie voorkomen bij vrouwen.
Mogelijke gevolgen van bacteriële vaginose
Voor zwangere vrouwen die eerder vroeggeboorten hadden, moeten tekenen van bacteriële vaginose onderzocht en behandeld worden, omdat dit het risico op vervroegd breken van de vliezen en vroeggeboorte kan verhogen. Bacteriële vaginose wordt niet beschouwd als een probleem voor andere, gezonde zwangere vrouwen.
Bacteriële vaginose kan het risico van bekkenontsteking na een chirurgische abortus verhogen en daarom moeten de symptomen in verband met chirurgische abortus behandeld worden.
Behandeling van bacteriële vaginose
Ongeveer 30% van de gevallen van bacteriële vaginose gaan vanzelf weg als gevolg van de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam. Als dit niet gebeurt, moet je je arts raadplegen.
Het effect van een behandeling kan echter van korte duur zijn. Ongeveer één op de drie vrouwen die de behandeling krijgen, vinden dat ze na een paar maanden al een nieuwe behandeling nodig hebben.
Hoewel er niet-antibiotische middelen bestaan, zal je arts waarschijnlijk antibiotica voorschrijven voor de behandeling van bacteriële vaginose.
Bacteriële vaginose kan worden behandeld met metronidazol of clindamycine via tabletten of vaginale gel. Er is geen verschil in het effect van de behandelingen, maar er is een groter risico op terugval bij kortere behandelingen. Ondanks efficiënte behandeling wordt bij ongeveer 30% van de patiënten terugval waargenomen.
Er is geen bewezen effect bij behandelingen met melkzuurpreparaten of melkzuurbacteriën.
Er is geen bewezen effect bij behandeling van mannelijke partners.
Het alternatief voor antibiotica is om natuurlijke producten te gebruiken die de pH-waarde van de vagina herstellen, die weinig of geen bijwerkingen hebben en die het mogelijk maken voor de goede bacteriën het evenwicht van de flora in het vaginale milieu te herstellen.
In het algemeen is de dagelijkse intieme verzorging belangrijk
Als je last hebt van jeuk, droogheid, geur en irritatie in je intieme zone, is dit de manier van jouw lichaam om om hulp te roepen. Je kunt hulp krijgen voor jouw intieme problemen met deze intieme set met Femigel en Femi Daily. Klachten in de intieme streek kan een zowel gênant, als zeer onaangenaam probleem zijn dat dagelijkse intieme verzorging vereist.
Femigel en Femi Daily bieden je huid de noodzakelijke zorg die nodig om te ontsnappen aan intiem ongemak. Deze producten werken samen als eerste hulp bij intiem ongemak. Zo krijg je een zuiver en aangenaam gevoel. Femigel en Femi Daily zijn pH-neutraal, en helpen jou met een natuurlijk en gezond milieu te herstellen in jouw intieme zone. Femi Daily is een natuurlijke gel voor de dagelijkse intieme verzorging, net zoals je een body lotion dagelijks zou gebruiken op het lichaam.
Om een optimaal effect te bereiken, raden wij je aan Femigel twee keer per dag te gebruiken. Dan kun je efficiënt Femi Daily één tot twee keer per dag gebruiken om het grootste effect te bereiken. De producten zijn geschikt voor dagelijks gebruik omdat ze 100% natuurlijke elementen bevatten.