Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is vaginale droogheid?

Wanneer meisjes of vrouwen de puberteit bereiken, begint het lichaam de productie van oestrogeen in de eierstokken. Dit blijft aanhouden tot de vrouw de menopauze bereikt. De oestrogeenproductie beïnvloedt het slijmvlies van de vagina, zodat het vochtig wordt en er afscheiding ontstaat. Dit vocht fungeert ook als glijmiddel tijdens seks.

Wanneer de oestrogeenproductie ophoudt, ervaren veel vrouwen droge slijmvliezen in de vagina (de vaginale slijmwand wordt dunner en dit leidt tot een verminderde vochtigheid in de vagina).

Het steekt en jeuk en er kunnen ook pijn of kleine bloedingen ontstaan tijdens seks. Het is erg vervelend en ongemakkelijk en eigenlijk is een droge vagina één van de belangrijkste oorzaken van pijnlijke geslachtsgemeenschap.

Veel vrouwen denken dat vaginale droogheid gewoon iets is, waar ze mee moeten leren leven. Maar hier is absoluut geen reden voor; er zijn namelijk goede mogelijkheden om het probleem te behandelen, met inbegrip van een glijmiddel of een crème of gel.

Hoe kun je vaginale droogheid behandelen?

Als jij behoort tot één van de vele vrouwen die last hebben van vaginale droogheid of een brandend gevoel in de vagina, is er absoluut geen reden om deze ergernissen gewoon te aanvaarden, want er zijn goede mogelijkheden om het probleem te behandelen.

De enige vraag is of je een traditionele hormonale therapie wil, of dat je liever middelen met een natuurlijke inhoud wil, die lokaal werken. Natuurlijk is het altijd een goed idee om te overleggen met je arts over de verschillende opties.

Daarnaast kun je ook altijd bij de apotheker of bij de drogist om informatie vragen, als je een beetje meer over de verschillende producten en mogelijkheden wilt horen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Hormoontherapie – lokaal of algemeen

Wanneer je naar je huisarts gaat, is de typische behandeling na de menopauze vaak een hormonale behandeling die de natuurlijke – nu ontbrekende – productie van hormonen (oestrogeen en/of progestageen) vervangt. Dit kan een algemene behandeling zijn, die het hele lichaam behandelt, of een lokale behandeling met zetpillen, vaginale tabletten of een crème of gel.

In het geval van meerdere klachten geassocieerd met de menopauze, kiezen sommige vrouwen een algemene behandeling. Is er echter ‘slechts’ sprake van één enkele klacht zoals vaginale droogheid, geven velen echter d evoorkeur aan een lokale behandeling.

Er zijn zowel voor- als nadelen aan een behandeling met hormonen. Voor sommige vrouwen is dit een goede oplossing, maar anderen willen liever geen hormoonsupplementen krijgen. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke middelen die ook effectief het probleem van vaginale droogheid kunnen oplossen.

Femigel van Australian Bodycare is een lichte en gladde gel. Het bevat de natuurlijke Tea Tree Olie, die problemen met jeuk, een brandend gevoel, droogheid en irritatie aan de geslachtsorganen kan verlichten. Femigel is een remedie voor het probleem terwijl Femi Daily preventief tegen het probleem wordt gebruikt.


Femigel tegen uitdroging en ongemak aan de vagina

Heb je vaker problemen met droogheid in de vagina – misschien gaat dit gepaard samen met jeuk, irritatie en andere ongemakken – dan moet je dit zeker laten behandelen, in plaats van te lijden in stilte, want gelukkig zijn er goede mogelijkheden om het ongemak te verlichten.

Tea tree olie is een bekend middel tegen jeuk, irritatie, droogheid en andere problemen. Femigel van Australian Bodycare is een op water gebaseerde, hormoonvrije gel, die tea tree olie bevat. De gel bestrijdt jeuk, irritatie en droogheid van de vagina en helpt om te hydrateren en de flexibiliteit rond de vagina te herstellen. Femigel heeft een gedocumenteerd effect op intiem ongemak.

Femigel is dermatologisch en gynaecologisch getest in een klinische studie van vier weken lang. De studie toonde de volgende resultaten bij vrouwen die Femigel gebruikten:

  • 100% zegt dat femigel jeuk verhelpt.
  • 94% zegt dat femigel droogheid verhelpt.
  • 94% zegt dat femigel irritatie verhelpt.
  • 88% zegt dat femigel ongewenste geurtjes verhelpt.

Het wordt aangeraden Femigel ongeveer om de drie dagen te gebruiken bij milde symptomen. Bij ernstigere symptomen kun je de gel twee keer per dag toepassen. Femigel kan gedurende een langere periode of aanhoudend worden gebruikt, omdat het 100% natuurlijke ingrediënten bevat.

Traditionele geneesmiddelen mogen alleen voor een beperkte periode gebruikt worden, omdat het lichaam rust nodig heeft, voordat een nieuwe behandeling kan beginnen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Glijmiddelen tegen vaginale droogheid

Heb je last van droogheid in de vaginale opening, zul je meestal pijn en/of kleine bloedingen ervaren bij geslachtsgemeenschap. Het is onaangenaam en kan je relatie en de kwaliteit van het leven beïnvloeden. Daar is geen reden toe, omdat er hulp beschikbaar is.

Het glijmiddel is ontworpen om de wrijving bij geslachtsgemeenschap te verminderen. Er bestaan veel verschillende soorten en merken van glijmiddelen. Zoek je een gel op basis van natuurlijke activa, dan is Intim Glide van Australian Bodycare een goed begin.

Intim Glide bevat Tea Tree Olie, waarvan bekend is dat het effectief optreedt tegen jeuk en irritatie. De gel hydrateert en is daarom zeer geschikt wanneer droogheid een probleem is.

Heb je alleen problemen met droogheid van de vagina tijdens seks, dan is een intieme gel een geweldige manier om dit op te lossen. Heb je echter problemen in het algemeen, zoals last van een droge vagina, zal een glijmiddel het probleem niet oplossen. Hier kan een crème of gel, zoals bijvoorbeeld Femigel die verder gaat en het probleem behandelt, een geschiktere methode zijn.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

Hoe kun je vaginale droogheid voorkomen?

Heb je af en toe problemen met vaginale droogheid of heb je een lange tijd geworsteld met het probleem en ben je er eindelijk van verlost, kan het fijn zijn om te weten wat je kunt doen, om het in de toekomst te vermijden. Er is namelijk heel wat, dat je zelf kan doen om vaginale droogheid te voorkomen.

Ben jij één van degenen die zijn intieme delen graag grondig wil wassen, en neem je geen genoegen met alleen water, dan moet je je bewust zijn van welke producten je kiest. Natuurlijk is een goede hygiëne erg belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je je niet zo grondig hoeft te wassen, dat je de huid onnodig irriteert en de natuurlijke omgeving van de vagina verder doet uitdrogen.

Indien je een intime zeep wilt gebruiken, is het daarom belangrijk dat je altijd gebruik maakt van een zachte, huidvriendelijke intieme zeep die de juiste pH-waarde heeft.

Oude volksgeneesmiddelen die erom draaien de droogheid met yoghurt, azijn en dergelijke te behandelen worden niet aanbevolen. Je kunt het probleem zelfs verergeren.

Wassen met een goede intieme zeep kan het probleem echter niet alleen oplossen, als je vaak last hebt van vaginale droogheid. Wil je meer doen om droogheid te voorkomen, kun je er een dagelijkse gewoonte van maken om een goede, zachte intieme gel in je intieme zone te gebruiken.

Femi Daily van Australian Bodycare is een milde, huidvriendelijke gel met tea tree olie die droogheid, jeuk, irritatie en zelfs ongewenste geuren aan de uitwendige geslachtsdelen bestrijdt. Femi Daily kan dagelijks gebruikt worden als een preventieve behandeling om het probleem te voorkomen.

Heb je alleen te kampen met dit probleem tijdens de seks, kun je gebruik maken van een gel, en Intim Glide van de Australian Bodycare is dan een voor de hand liggende keuze. Intim Glide van Australian Bodycare is een lichte, gladde en sensuele gel. Het bevat de natuurlijke Tea Tree Olie, die problemen met jeuk, een brandend gevoel, droogheid en irritatie aan de geslachtsorganen kan verlichten.

Als je al problemen hebt met de vaginale droogheid, zal dit niet genoeg zijn om het te behandelen, en hier is een product als Femigel een goede keuze, om te suppleren.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Hoe een droge vagina tijdens het vrijen te voorkomen

Vaginale droogheid is ook de voornaamste oorzaak van pijn bij de seks. Het is een ongemakkelijk probleem dat bij velen een aanzienlijke invloed heeft op de relatie en de kwaliteit van leven. Helaas is dit iets waarmee tot wel de helft van alle vrouwen kennis maken in de jaren na de menopauze. Het gebeurt wanneer de oestrogeenproductie ophoudt, wat er vaak toe leidt dat de vagina uitdroogt en geïrriteerd raakt.

Heb je problemen met een droge vagina, kun je ook een brandend gevoel en jeuk in de intieme omgeving ervaren, en zelfs pijn en/of kleine bloedingen bij geslachtsgemeenschap.

Een gel is meestal in staat om het probleem op te lossen, want die is juist bedoeld om de wrijving bij seks te verminderen – is de huid droog, is er meer wrijving.

Als je liever een gel met natuurlijke activa gebruikt, probeer dan Intim Glide van Australian Bodycare. Die bevat Tea Tree Olie, waarvan bekend is dat het effectief optreedt tegen de jeuk en irritatie, en daarenboven hydrateert het de huid. Dat is net wat er nodig is bij vaginale droogheid.

Een gel wordt gebruikt bij geslachtsgemeenschap. Wil je vaginale droogheid ook voorkomen en behandelen, dan kun je Femi Daily en Femigel gebruiken, die zowel hydrateren als jeuk, een branderig gevoel en droogheid bestrijden.


Wie krijgt problemen met vaginale droogheid?

Vaginale droogheid is iets dat veel vrouwen kennen. Tot wel de helft van alle vrouwen maken er kennis mee in de jaren na de menopauze. Daarnaast zijn er ook vrouwen vaginale droogheid krijgen wanneer ze zwanger zijn of borstvoeding geven.

Droogheid kan ook optreden bij andere vormen van hormonale veranderingen en hormonale aandoeningen, bijvoorbeeld in verband met een kankerbehandeling (chemotherapie of bestraling). In sommige gevallen kan de droogheid het gevolg zijn van roken of een eetstoornis.

De belangrijkste reden voor vaginale droogheid is toch een verlaagde of ontbrekende oestrogeenproductie of een hormonale onbalans.

Droogheid in de vagina wordt ook wel vaginale droogheid of, met een Latijnse uitdrukking, vaginale atrofie genoemd.


Over de menopauze en vaginale droogheid

Vaginale droogheid is iets dat met name vrouwen na de menopauze treft. Er wordt geschat dat tot de helft van alle vrouwen in die leeftijdscategorie problemen met een droge vagina krijgen.

Het is ongemakkelijk en erg lastig en het heeft een invloed op de kwaliteit van het leven. Maar er is geen reden om gewoon met dit ongemak voort te leven, want het is een probleem waar je veel aan kunt doen.

Bij seks kan een glijmiddel een goede hulp zijn. En bovendien kun je de droogheid bestrijden met een goede intieme gel.

Femigelis een huidvriendelijk product en Femi Daily werkt preventief met een natuurlijke inhoud van tea tree olie, die bekend staat om effectief op te treden tegen jeuk, een branderig gevoel, irritatie en droogheid.FAQ over vaginale droogheid

Wat zijn de oorzaken vaginale droogheid?

De droogheid treedt op wanneer de productie van oestrogeen in de eierstokken verminderd wordt of ophoudt. Het treedt op wanneer vrouwen de menopauze bereiken. Bovendien kan het ook optreden tijdens de zwangerschap of bij het borstvoeding geven. Er zijn ook vrouwen die vaginale droogheid krijgen bij een kankerbehandeling (chemotherapie of bestraling). En ten slotte kan het in zeldzame gevallen ook het gevolg zijn van roken of een eetstoornis.


Hoe behandelt men vaginale droogheid?

De oestrogeenproductie beïnvloedt het slijmvlies van de vagina, zodat het vochtig wordt. Wanneer de oestrogeenproductie ophoudt, wordt de vagina bij veel vrouwen droog, wat erg lastig kan zijn. De droogheid kan op verschillende manieren worden behandeld. Deels met hormonale therapie en deels door lokaal werkende middelen zoals een glijmiddel en een crème of gel.


Hoe voorkomt men vaginale droogheid?

In de meeste gevallen is vaginale droogheid het gevolg van een opgehouden oestrogeenproductie, en hier kun je niets aan doen. Maar je kunt ook wel iets doen om uitdroging te voorkomen en om te vermijden dat het een probleem wordt. Je kunt dit doen door dagelijks gebruik te maken van een huidvriendelijke en milde intieme crème, die uitdroging, jeuk en irritatie voorkomt. Hiervoor kun je onder andere Femi Daily gebruiken, een crème met tea tree olie, voor je uitwendige geslachtsorganen.


Wat is vaginale droogheid?

Vaginale droogheid is gewoon een ander woord voor een droge vagina. In het Latijn heet dit vaginale atrofie. De belangrijkste oorzaak van vaginale droogheid is een verlaagde of ontbrekende oestrogeenproductie of een hormonale onbalans. Tot wel de helft van alle vrouwen maken er kennis mee in de jaren na de menopauze. Daarnaast zijn er ook vrouwen die kennis maken met het probleem tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding.


Kun je zelf vaginale droogheid behandelen?

Gelukkig is er veel dat je kunt doen om het te behandelen of te voorkomen. Tijdens de geslachtsgemeenschap kun je een goed glijmiddel gebruiken dat ook vocht toevoegt. Daarnaast kun je dagelijks gebruik maken van een crème of gel, die uitdroging, jeuk, een brandend gevoel en irritatie voorkomt en de vaginale opening hydrateert. Hiertoe kun je onder andere Femigel en Femi Daily gebruiken. Dit zijn beide milde en zachte crèmes voor de huid met een natuurlijke inhoud van tea tree olie. De Australische tea tree olie staat erom bekend dat het effectief tegen jeuk, een brandend gevoel en andere huidproblemen werkt.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram