Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Het haar van onze dromen

Er zijn mensen die het liefst helemaal geen haar op hun hoofd willen hebben, terwijl anderen juist dromen van meer haar, ongeacht hoe het eruit ziet. De meesten van ons die veel haar op ons hoofd hebben, dromen daarentegen van mooi, sterk haar dat er gezond en verzorgd uitziet. Voor sommigen is deze droom al uitgekomen – voor anderen is het nog een droom. Over gezond en glanzend haar. Haar dat niet vet is en niet aan elkaar kleeft. Haar dat 'leeft' en waar beweging in zit.

Zie ook: Shampoo | Een goede shampoo zonder parabenen

De hoeveelheid haar die we op ons hoofd hebben, of het nu dun of dik, fijn of stevig, krullend of recht is, en welke kleur het heeft, varieert sterk van persoon tot persoon. Onze haarkwaliteit, aanleg voor kaalheid, krullend of steil haar en haarkleur zijn grotendeels erfelijk bepaald. En aan erfelijkheid kunnen we natuurlijk niet veel doen. We bepalen ook niet zelf of we ziekten hebben die ons haar aantasten. Maar we kunnen wel veel doen om ons haar er gezonder, sterker en mooier uit te laten zien.

Als je bereid bent om je in te spannen om het mooie en gezonde haar van je dromen te krijgen, lees dan verder voor advies over haar, haarverzorging, haarproducten en nog veel meer.


Haaruitval

Ons haar betekent veel voor ons welbevinden omdat het zo'n zichtbaar deel van ons uiterlijk is. Het gaat niet alleen om een geschikt kapsel, maar ook om mooi, gezond en verzorgd haar. Daarom trekken we het ons aan als we ons haar verliezen of als ons haar er futloos, dun en ongezond uitziet.

Haar groeit ongeveer een centimeter per maand. Elke afzonderlijke haar groeit twee tot zes jaar en valt dan uit. Het is normaal om 50-100 haren per dag te verliezen.

Bij het ouder worden zullen de meesten meer haaruitval ervaren dan toen ze jonger waren. Maar als je op jongere leeftijd plotseling veel haar verliest, kan dat een teken zijn dat er iets mis is in je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld een stofwisselingsstoornis zijn, een tekort aan vitaminen of een verstoord hormonaal evenwicht. Bij mannen kan het natuurlijk ook gewoon komen door een erfelijke aanleg voor vroegtijdige kaalheid.

Complete Haaruitval Kit
3 producten voor gezond, sterk en lang haar
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €44,99
Complete Haaruitval Kit

Oorzaken van haarproblemen

Een ongezonde levensstijl en slechte voeding kunnen verantwoordelijk zijn voor veel ziekten en aandoeningen, omdat voeding en levensstijl een grote invloed hebben op hoe we ons voelen. Onze algehele gezondheid wordt beïnvloed door wat we eten en drinken en hoe we leven. Dat geldt ook voor onze huid en ons haar.

Een ongezonde levensstijl en slechte voeding kunnen problemen veroorzaken met haaruitval, maar kunnen ook leiden tot problemen met roosvet haar, droog haar, dun en futloos haar, beschadigd haar of iets heel anders.

De oorzaken van onze haarproblemen kunnen onder andere de volgende zijn:

  • Chemicaliën in shampoos, stylingproducten, haarverf en dergelijke.
  • Hitte van haardrogers, stijltangen en krultangen.
  • Zon en kou.
  • Verstoord hormonaal evenwicht, inclusief zwangerschap.
  • Geneesmiddelen
  • Vitaminetekort.
  • Stress.
  • Ongezonde voeding.

Het haar wordt door veel factoren beïnvloed

Shampoos en haarproducten kunnen hard zijn voor je haar. Hetzelfde geldt voor hitte van haardrogers, stijltangen en krultangen. Dit alles droogt het haar uit en doet het slijten.

De zon, kou en wind maken dat onze huid extra verzorging nodig heeft om niet te droog te worden. Maar weersinvloeden kunnen ook je haar uitdrogen. Dit is te merken in de zomer, wanneer zon, zout water en chloorwater maken dat het haar extra verzorging nodig heeft. En je kunt het merken in de winter, wanneer je haar extra droog kan worden door de kou, net als je huid.

De hormoonhuishouding in het lichaam beïnvloedt hoe we ons voelen. De huid kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door een verstoord hormonaal evenwicht in het lichaam, zodat we meer puistjes en meer meer onzuiverheden in onze huid krijgen. Ook ons haar kan ook worden beïnvloed als de hormoonhuishouding in ons lichaam verandert. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de puberteit. Dan ondervinden velen plotseling dat niet alleen hun huid, maar ook hun haar vet wordt. Sommige vrouwen krijgen te maken met ernstige haaruitval als ze een anticonceptiepil gaan slikken. Tijdens de zwangerschap zullen sommige vrouwen ook veranderingen in hun haar ondervinden. Sommigen krijgen dikker haar. En na de bevalling ervaren veel vrouwen dat ze uitzonderlijk veel haaruitval hebben. De hormoonhuishouding in ons lichaam heeft dus grote invloed op ons haar.

Geneesmiddelen kunnen het haar beïnvloeden, net als de huid. Als het een noodzakelijk geneesmiddel is, is er niet veel aan te doen. Hieronder vallen medicijnen tegen artritis, hoge bloeddruk en kanker. Een extreem voorbeeld hiervan is als kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan hun haar verliezen.

Vooral een ijzertekort en een gebrek aan vitamine B en D hebben gevolgen voor hoe het haar eruit ziet. Naast vitaminetekorten tasten ook stress, slechte voeding en een ongezonde levensstijl het hele lichaam aan, inclusief het haar. Men zegt wel dat haar een spiegel is van hoe we ons voelen. Een gezonde levensstijl en een gezonde en gevarieerde voeding hebben dus een gunstig effect op het haar.


Gebruik de juiste haarproducten

Als je geen problemen met je haar hebt, kun je de haarproducten die je al gebruikt blijven gebruiken en doorgaan als gewoonlijk. Maar als je problemen hebt met vet haar, roos, droog haar, beschadigd haar, dun haar of iets anders, is het verstandig om eens goed te kijken waar je je haar – en je lichaam – aan blootstelt.

Als er iets is wat je kunt doen aan je hormoonhuishouding, geneesmiddelen, vitaminen, stress en voedingspatroon, moet je dat natuurlijk eerst aanpakken. Daarna kun je kijken naar hoe je je haar verzorgt.

Haar verschilt van persoon tot persoon. Je moet de verzorging aan jouw haar aanpassen en shampoo en stylingproducten gebruiken die bij jouw haar en hoofdhuid passen.

Het is dus geen goed idee om één shampoo voor het hele gezin te kopen. In plaats daarvan dient elke gezinslid zijn eigen persoonlijke shampoo te hebben die precies bij hem of haar past. Vooral veel mannen hebben de neiging om naar de eerste en beste shampoo te grijpen, maar ze dienen ook een shampoo te gebruiken die bij hun specifieke haartype past. Voor iedereen is dat de beste manier om te zorgen voor gezond haar.

BEKIJK MEER: Haarverzorging – Wat je nodig hebt voor gezond haar

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Koop shampoo die past bij je hoofdhuid

Bij het kopen van shampoo zijn de meesten van ons geneigd naar het haar te kijken. Maar eigenlijk moeten we ons eerst en vooral concentreren op de hoofdhuid en een shampoo kiezen uitgaande van de conditie van de hoofdhuid.

Als je bijvoorbeeld haar hebt dat versleten en droog is aan de punten, misschien door veelvuldig kleuren of zon en zout water, zul je waarschijnlijk denken dat je een echt voedende shampoo nodig hebt die veel vocht geeft. Maar als je tegelijkertijd een vette hoofdhuid hebt en haar dat vettig is bij de hoofdhuid, zal deze shampoo veel te zwaar voor je zijn. In plaats daarvan heb je een shampoo voor vet haar, nodig die is afgestemd op een vette hoofdhuid. En dan kun je daarna de uiteinden van je haar verzorgen met andere haarverzorgingsproducten. Anders loop je alleen maar het risico dat je hoofdhuid nog vetter wordt.

LEES OOK: Voorkom puistjes op de hoofdhuid

Tips voor vet haar

Als je vet haar en een vette hoofdhuid hebt, was je waarschijnlijk iedere dag je haar. Maar dit is eigenlijk niet verstandig, want als we ons haar wassen, ontvetten we de hoofdhuid en verwijderen we de natuurlijke olielaag. Voor het lichaam is dat een signaal voor de talgklieren (haarzakjes) om meer talg te gaan produceren om de hoofdhuid te beschermen tegen uitdroging. Als de hoofdhuid meer talg produceert, worden de hoofdhuid en het haar vetter.

Het is daarom beter om je haar om de dag te wassen. In het begin kan dat onprettig aanvoelen omdat het haar vettig wordt, maar dat zal geleidelijk beter worden. Gebruik eventueel een droogshampoo op dagen dat je je haar niet wast. Deze absorbeert het vet van de hoofdhuid.

Er zijn veel producten voor vet haar en een vette hoofdhuid, waaronder shampoos met natuurlijke ingrediënten, als je daar de voorkeur aan geeft. Ingrediënten als kamille, Tea Tree Olie, brandnetel en rozemarijn staan er onder andere om bekend dat ze goed het vet van de hoofdhuid en het haar verwijderen.

BEKIJK MEER: Shampoo voor vet haar

LEES MEER: Zo wordt je haar minder vet

Van droog haar naar verzorgd en gezond haar

Het is niet goed voor het haar om te vaak gewassen te worden. Dat kan leiden tot vet haar en een vette hoofdhuid vanwege de overproductie van talg in de hoofdhuid, maar ook tot droog haar en een droge hoofdhuid, omdat de hoofdhuid ontvet raakt.

Droog haar en een droge, en misschien geïrriteerde, hoofdhuid moeten gehydrateerd worden. Er zijn veel shampoos voor droog haar – kies één van deze. Als je de voorkeur geeft aan een shampoo met natuurlijke ingrediënten, zijn sheabutter, Tea Tree Olie, kokosolie en notenolie uitstekende ingrediënten voor droog haar.

Wat te doen bij roos?

In de meeste gevallen is roos het gevolg van een gistschimmel. Daarom is het goed om een shampoo te gebruiken die anti-bacterieel is en jeuk verzacht. Van de natuurlijke middelen Tea Tree Olie en aloë vera is bekend dat ze jeukstillende eigenschappen hebben. Als je erg veel last hebt van roos, heb je misschien een medicinale shampoo nodig die teer, zwavel of zink bevat. Daarvoor moet je naar de apotheek.

Als je roos hebt, hebben je haar en hoofdhuid baat bij lucht en licht. Gebruik dus zo min mogelijk een muts o.i.d. Zorg voor frisse lucht. En zorg ervoor dat je stylingproducten alleen gebruikt op het haar en de punten en niet op de hoofdhuid.

Van futloos en glansloos haar naar vitaal, glanzend en gezond haar

Als je dun, futloos haar zonder glans hebt, kies dan shampoos, conditioners en haarverzorgingsproducten die niet te zwaar zijn, want daardoor gaat je haar aan elkaar kleven. Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke producten, zijn producten met Tea Tree Olie en aloë vera een goede keuze.

Denk er ook over na of je je haar uitdroogt en beschadigt door altijd een haardroger, stijltang en krultang te gebruiken – misschien zelfs zonder je haar vooraf te beschermen met verzorgings- en stylingproducten.

Tips voor alle haartypes

Welk haartype je ook hebt, de hitte van haardrogers, stijltangen en krultangen kan je haar zwaar belasten. Daarom is het belangrijk dat je bij het gebruik van dit soort apparaten een stylingproduct gebruikt dat je haar beschermt tegen de hitte.

Zowel zon als kou vereisen extra zorg voor alle haartypes, dus houd dit in gedachten wanneer de zomerzon brandt en je haar nat is door zout water, en wanneer de winterkou in je haar en huid bijt. Je haar heeft dan extra zorg nodig om het gezond en verzorgd te houden, in plaats van versleten en futloos.


Kort of lang haar, krullend of steil haar

Een shampoo moet allereerst gekozen worden uitgaande van de conditie van de hoofdhuid. Maar daarnaast kun je bij het kiezen van een shampoo ook kijken naar haarlengte, haartextuur en haarkwaliteit. Kort en lang haar hebben niet dezelfde behoeften. Krullend en steil haar hebben ook niet dezelfde producten nodig. En dun en fijn haar heeft een ander soort verzorging nodig dan dik en stevig haar dat moeilijk te temmen is.

Zowel kort als lang haar moet worden verzorgd, maar het staat buiten kijf dat lang haar elke dag wat extra tijd vergt. Het kost meer tijd om lang haar te wassen en te drogen. Het kost tijd om je haar grondig te borstelen. En de uiteinden moeten goed verzorgd worden, zodat ze niet splijten. Maar hoe goed je de punten ook verzorgt, het haar moet af en toe geknipt worden als je je lange haar er verzorgd, mooi en gezond uit wilt laten zien. Kort haar is sneller te wassen als je onder de douche bent, het droogt snel en het duurt niet lang om het door te kammen. Als je niet te veel tijd aan je haar wilt besteden, kan kort haar praktisch zijn. Zo zien veel mannen hun haar het liefst: Kort, snel en gemakkelijk te wassen en in model te brengen.

Krullend haar en steil haar hebben helemaal niet dezelfde structuur, dus verschillende producten kunnen verschillende dingen voor je haar doen. Steil of fijn haar moet misschien meer volume krijgen, terwijl krullend of dik haar moet worden getemd om pluizen te voorkomen.

Gebruik voor dun en fijn haar geen producten die te zwaar zijn, want dan gaat het haar aan elkaar kleven. Gebruik in plaats daarvan lichtgewicht producten die het haar liften. Omgekeerd moet een grote en dikke haardos misschien een beetje getemd worden, zodat hij niet te groot wordt. Vochtinbrengende en iets zwaardere producten kunnen dan nodig zijn.


FAQ over gezond haar


Hoe krijg ik gezond haar?

Gezond haar is haar dat goed verzorgd wordt met goede haarproducten. Maar gezond haar gaat ook over je goed voelen, gezond eten en gezond leven en stress vermijden, want onze algehele gezondheid heeft invloed op ons haar.


Hoe krijg je lang en gezond haar?

Lang haar vergt veel tijd en verzorging als je wilt dat het er gezond en verzorgd uitziet. Ook als je lang haar wilt hebben, moeten de punten toch regelmatig geknipt worden om te voorkomen dat ze splijten en dun worden. Daarnaast moet je je haar verzorgen met goede producten die passen bij je haartype. Vergeet ook niet je haar na het wassen goed uit te spoelen. Het kan moeilijk zijn om shampoo en conditioner uit lang haar weggespoeld te krijgen, maar het is belangrijk dat er niets achterblijft, anders kunnen het haar en de hoofdhuid vettig worden.


Is vet haar gezond?

Vet haar is niet ongezond. Het is een teken dat het haar en de hoofdhuid te veel talg produceren. Als je wilt dat je haar minder vet wordt, moet je het veel minder wassen dan je nu waarschijnlijk doet. Door het wassen van je haar droogt je hoofdhuid uit, wat je lichaam het signaal geeft om meer hoofdhuidvet aan te maken.
Er zijn zelfs mensen die menen dat het gezonder zou zijn om je haar helemaal niet te wassen en het ongehinderd vet te laten worden. Na verloop van tijd zal de vetbalans zichzelf corrigeren en zal het haar niet langer vet zijn. Maar weinig mensen zullen hiertoe bereid zijn.


Hoe vind ik de juiste shampoo?

Bij het kiezen van een shampoo moet je rekening houden met de conditie van je hoofdhuid, want het is in de eerste plaats de hoofdhuid die gewassen en verzorgd moet worden als je je haar wast. De rest van het haar en de punten kunnen daarna verzorgd worden met passende producten. Toch kun je in veel gevallen een shampoo vinden die zowel geschikt is voor de hoofdhuid als voor het haar.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram