Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Haaruitval is een aandoening waarbij het haar geleidelijk aan dunner wordt en uiteindelijk helemaal uitvalt. Het kan een aandoening zijn waarbij de haardos dunner wordt, vaak rond de middellijn midden op de vertex, aan de bovenkant van de schedel, op de zogenaamde kruin. 

Maar het kan ook leiden tot volledige kaalheid op verschillende plaatsen op de kruin. Vooral hebben mannen last van kaalheid, terwijl vrouwen last hebben van haaruitval waarbij hun haar in meer of mindere mate dunner wordt.


Dun haar bij mannen

Haaruitval bij mannen treft vroeg of laat alle mannen – het is een natuurlijk proces. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van alle mannen in de 20 haaruitval ervaart, ca. 40% van alle mannen in de 40, en tot 60% van alle mannen in de 60 ervaart natuurlijke haaruitval.

De mannen die genetisch voorbestemd zijn om vroegtijdig haaruitval te krijgen, zijn dus ook degenen die als eerste hun haar verliezen.

Dun haar bij mannen is een aandoening waarbij het haar dunner wordt op de kruin van het hoofd en uiteindelijk helemaal uitvalt. 

Mannelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van haaruitval en wordt ook wel alopecia androgenetica genoemd.

Wanneer het haar begint uit te vallen, zal jij als man meestal eerst boven op je hoofd dun haar krijgen. Het haar op de kruin wordt dunner, en uiteindelijk zul je een zogeheten "maan" krijgen. Vervolgens krijg je een terugwijkende haarlijn, omdat de haargrens zich aan de zijkanten begint terug te trekken. Dit kan leiden tot gedeeltelijke kaalheid, want je hebt nog steeds haren in de nek en aan de zijkanten.

Daarom scheren een aantal mannen hun haar volledig af, zodat ze een meer uniforme look krijgen in plaats van dun haar en wat plekken met haar.

Genetica en hormonen

In de meeste gevallen van dun haar bij mannen, in feite bij 9 van de 10 mannen, is het uitdunnen van het haar het gevolg van 'alopecia androgenetica'. Dit betekent dat de haaruitval wordt beïnvloed door zowel erfelijke als hormonale factoren.

In de puberteit beginnen jonge mannen grote hoeveelheden testosteron te produceren. Door deze grote productie krimpen de haarzakjes en uiteindelijk worden ze zo klein dat het haar dat uitvalt, niet meer teruggroeit. Dat leidt daarom tot kaalheid. Dus je krijgt uiteindelijk een terugwijkende haarlijn en kale kruin.

Als je een erfelijke aanleg hebt voor haaruitval, zijn je haarzakjes, waar de haargroei gebeurt, in hogere mate gevoelig voor het geslachtshormoon testosteron. En als je hier gevoeliger voor bent, zal het hormoon zich ontwikkelen tot dihydrotestosteron, wat een groeiremmende stof is die dus niet goed is voor je haar. 

Het is niet de hoeveelheid testosteron die bepaalt of je je haar eerder verliest of niet – het is je reactie erop. Want mannen die het haar op hun hoofd lange tijd behouden hebben niet meer of minder testosteron dan degenen die hun haar snel verliezen.


Dun haar bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen manifesteert zich vaak als dunner wordend haar op het bovenste gedeelte van de schedel, de zogenaamde vertex. Hier wordt het haar in meer of mindere mate dunner, terwijl de haren aan de zijkant en in de nek niet worden aangetast.

Vrouwen ervaren niet dezelfde mate van kaalheid en gedeeltelijke kaalheid als mannen, waarbij alle haren verdwijnen.

Maar het is nog steeds een cosmetisch probleem dat voor veel vrouwen psychologische gevolgen kan hebben. Haaruitval bij vrouwen kan zowel van voorbijgaande aard als blijvend zijn.

Stress is de vijand van je haar

Ook stress kan de ergste vijand van je haar zijn en leiden tot dun haar. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. En stress is daarom een van de meest voorkomende redenen voor haaruitval bij mannen – naast erfelijke factoren.

Wanneer het lichaam gestrest is, raken je hormonen in onbalans. Vooral het hormoon cortisol wordt geassocieerd met stress. Heb je last van stress, dan geeft je lichaam cortisol vrij, en dit betekent dat je zowel fysiek als mentaal op een andere manier fungeert.

Vergeet je vitamines niet

Slechte voeding en vitaminetekorten kunnen soms een van de redenen zijn waarom je dun haar krijgt.

Er zijn een aantal vitamines die met name belangrijk zijn voor de haarsterkte en haargroei. Dit geldt zowel voor de vitamines B als C. Heb je een tekort aan biotine en niacine, die beide B-vitamines zijn, dan kan dit leiden tot het dunner worden van je haardos. En krijg je daarnaast niet genoeg vitamine C binnen, dan heeft je lichaam hulp nodig om collageen te produceren, een belangrijk eiwit in relatie tot gezond en dik haar.

Haaruitval na ziekte

Haaruitval en dun haar als gevolg van ziekte komen meestal meer voor op de hoofdhuid. Het kan haaruitval als gevolg van stofwisselingsziekten of huidaandoeningen zijn, zoals rooseczeem. Rooseczeem is een huidziekte, die helaas chronisch is en voorkomt in verschillende graden. Je krijgt typisch schilferige eczeem op de hoofdhuid, borst, het gezicht, de oksels en op andere plaatsen waar veel talgklieren in het lichaam aanwezig zijn. De gebieden die worden aangetast zijn vaak schilferig en rood, en tegelijkertijd voelt het gebied droog en geïrriteerd aan.

Het is slechts in zeer extreme gevallen dat je op al deze gebieden tegelijk wordt getroffen. In zeer ernstige gevallen van rooseczeem op de hoofdhuid kan dit leiden tot haaruitval.

Rooseczeem doet zich meestal voor wanneer je in de 20 bent, maar komt ook voor bij zuigelingen en ouderen. 

Psoriasis verschijnt als schilferige eczeem op de hoofdhuid en kan in ernstige gevallen haaruitval veroorzaken, omdat de voorwaarden voor de haargroei slechter worden.

Medische behandelingen

Medicatie kan een andere reden zijn voor haaruitval. Vooral chemotherapie bij de bestrijding van kanker kan ertoe leiden dat je je haar verliest. Er kunnen ook andere medicijnen zijn die haaruitval als bijwerking hebben. Het moet worden vermeld in de bijsluiter dat een bepaald type medicatie haaruitval als bijwerking heeft.

Haartransplantatie

Een andere en zeer ingrijpende behandeling van haaruitval aan de slapen en een terugwijkende haarlijn is een zogenaamde haartransplantatie. Deze bestaat uit een techniek waarbij de haarzakjes van een donorgebied met veel haar – meestal aan de achter- of zijkant van het hoofd – worden verplaatst naar de kale gebieden. Meestal worden de haarzakjes één voor één verplaatst naar de kalende gebieden.

De getransplanteerde haren zullen na een paar weken uitvallen, zodat de nieuwe haren uit kunnen groeien. Dat gebeurt na ongeveer drie maanden. Deze behandeling vereist geduld, want het uiteindelijke resultaat zal pas te zien zijn na 1 tot 1,5 jaar.

Lichaamsbeweging

Door dagelijks te sporten, scheiden de hersenen endorfine uit, wat helpt om stress te verminderen – en daardoor haaruitval te reduceren.


Producten voor gebruik bij haaruitval

Als je je haar verliest of dun haar krijgt, gebeurt dat vanwege een onbalans in de groei, die een einde maakt aan de natuurlijke haargroei. Australian Bodycare heeft vier unieke producten met zorgvuldig geselecteerde natuurlijke bestanddelen ontwikkeld, die een gunstig effect hebben op haaruitval.

De vier producten zijn een serum shampooconditioner en haarspray, die allemaal kunnen worden gebruikt bij dun haar en haaruitval.

Haaruitval Biotine Shampoo
Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Biotine Shampoo - Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval

Serum

Het serum wordt aangebracht op de hoofdhuid en zorgt voor optimale omstandigheden voor de hoofdhuid, zodat je haar sterk wordt en goed kan groeien.


Shampoo

Je kunt de shampoo dagelijks gebruiken. Deze is mild en verwijdert effectief onzuiverheden die de haargroei af kunnen remmen.

Haaruitval Biotine Shampoo
Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Biotine Shampoo - Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval

Conditioner

De conditioner kun je na de shampoo gebruiken. De haarspray gebruik je na het haren wassen of wanneer je dat een keer overslaat.


Spray

De spray versterkt de haren, zodat ze minder snel breken.


Nuttige bestanddelen

Alle producten van Australian Bodycare bevatten de actieve stoffen Tea Tree Olie en Capilia Longa, die helpen om de hoofdhuid en het haar te versterken. Daarnaast bevat het serum van Australian Bodycare Biotine.

Biotine is een vitamine B die belangrijk is voor de conditie van het haar, en een van de vitamines voor haar waarvan de wetenschap zegt dat ze echt een effect hebben.

Tea Tree Olie is een zuiver natuurlijke ingrediënt die helpt om de hoofdhuid te reinigen en vrij te maken van onzuiverheden, zodat het haar de beste omstandigheden heeft.

Capilia Longa wordt gewonnen uit natuurlijke tropische en subtropische planten, en is een bestanddeel dat veel goede eigenschappen heeft.

Wij raden aan om bij dun haar de producten in combinatie te gebruiken om het beste resultaat te bereiken.

Complete Haaruitval Kit
3 producten voor gezond, sterk en lang haar
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €44,99
Complete Haaruitval Kit

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram