Droog haar – Zo behandelt en voorkomt u het

Zowel mannen als vrouwen ervaren problemen met droog en beschadigd haar. Uitdroging van het haar is een vrij veelvoorkomende aandoening, waarvoor u behandeling, verlichting en preventie kunt vinden. Hier krijgt u tips over hoe u uw uitgedroogd haar kunt behandelen.

» Ga rechtstreeks naar de behandeling

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Veel mensen krijgen op een bepaald punt in hun leven te maken met droog haar.  De oorzaken van droog haar kunnen veelzijdig zijn: van het weer tot uw levensstijl of erfelijkheid. Ernstige kou, vorst en wind alsook zon, zout water en chloor verslijten het haar.

Verft u uw haar en gebruikt u veel haarproducten voor styling, is dat ook niet gezond voor het haar. Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat u droog haar krijgt met een matte glans dat levenloos aanvoelt en uitstekende haartjes heeft die gemakkelijk breken.

Daarom droogt het haar uit

Er zijn vele redenen waarom u droog en beschadigd haar kunt krijgen.

 • Indien uw ouders last hebben van droog en dof haar, bestaat er een grote kans dat u deze uitdaging erft.
 • Er bestaan veel verschillende soorten haar, en afhankelijk van of uw haar krult, dun, dik of gekleurd is, kunt u problemen ervaren met droog haar. Onder andere kroeshaar en krullend haar zijn hiervoor vatbaar dankzij de structuur van de haren.
 • Het welzijn van uw haar hangt ook af van wat u eet. Gaat u liever in een grote boog rond om voedsel met veel vitaminen, zal dit een negatieve invloed hebben op uw haar.
 • Wanneer de vorst ’s winters inzet, droogt uw haar uit. In de zomer raakt het haar blootgesteld aan UV-stralen, die het ook dof en mat kunnen maken.
 • Een duikje nemen in de zee of in het zwembad is geweldig, maar wanneer uw haar wordt blootgesteld aan zout water of chloor kan dit resulteren in droogheid.
 • Chemische producten bij het verbleken, verven en permanenten verzwakken uw haar.
 • Sulfaat, alcohol, siliconen en parfum helpen er allemaal aan mee om een onbalans in de hoofdhuid te scheppen en daarmee de aanvoer van voedingsstoffen aan het haar te verstoren.

Geef het haar rust

Wanneer uw haar uitgedroogd en beschadigd is, moet u het veel vocht en de juiste voedingsstoffen bieden. Tegelijkertijd moet het haar een tijd lang rust en vrede kennen. Hoe lang deze periode moet zijn, hangt af van de ernst van de schade. Het is belangrijk dat u tijdens de rustperiode chemische behandelingen van het haar vermijdt, waaronder verven. Beschadigd haar kan ook niet zo goed tegen föhnen en stijlen, omdat beide tot slijtage het haar leiden. Probeer het haar ook niet te vaak te kammen.

Als u, wanneer uw haar zijn vocht heeft herwonnen, een routine maakt waarin u een aantal gewoonten heeft die een goede manier van wassen en verzorgen inhouden, zult u veel bereiken in de strijd tegen droog haar. Er zijn ook verschillende andere dingen die u in gedachten kunt houden om een nieuwe uitdroging te voorkomen.

Vermijd elastiekjes in uw haar. Die verslijten het haar, en de slijtage neemt verder toe als u met deze elastiekjes in het haar slaapt.

Als u ervan droomt uw haar te verbleken, is het verleidelijk zelf hieraan te beginnen. Maar het is een goed idee om een professionele kapper dit te laten doen. Een goede kapper is namelijk getraind om te evalueren wat uw specifieke haartype kan tolereren.

Wanneer u uw haar stylet met een stijltang of föhn of wanneer u een krultang gebruikt, is dit hard voor het haar. U kunt schade aan het haar minimaliseren door middel van werktuigen die een constante temperatuur van 185 graden behouden. Als de temperatuur lager is, blijft de styling niet. Als de temperatuur hoger is dan 215 graden, verbrandt uw haar. Goedkope stijltangen en krultangen hebben vaak het nadeel dat het verwarmingselement aan- en uitgaat met te lange intervallen. De goede stijl- en krultangen houden een constante temperatuur van 185 graden aan, wat de optimale styling zonder slijtage garandeert.


Gebruik conditioner of haarmasker

Zelfs als u een goede stijltang, krultang of föhn gebruikt, kunt u nog beter op uw haar passen met behulp van een product dat uw haar tegen warmte beschermt, wanneer u uw haar stylet. Vaak bieden deze producten haar betere duurzaamheid, zodat u naast bescherming ook geniet van een langere houdbaarheid van uw styling.

Wanneer u uw lange haar wast, gebruik dan een goede conditioner of haarmasker. Het maakt het haar makkelijker te kammen. Gebruik een goede borstel wanneer u uw haar kamt na het wassen. Het is ook een goed idee om de toppen regelmatig weg te knippen, dit zorgt ervoor dat uw haar niet zoveel in de war raakt.

Als u droog haar heeft, is twee keer per week uw haar wassen voldoende. De andere keren kunt u het haar gewoon spoelen zonder producten te gebruiken.

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken

Tips voor het voorkomen van droog haar

 • Verminder uw consumptie van haarproducten en warmte stylingwerktuigen.
 • Eet goede vetzuren die onder andere te vinden in zalm, amandelen en avocado’s.
 • Neem voedingssupplementen – zoals vitamine B en omega 3, indien u hiervan niet genoeg via uw voeding opneemt.
 • Het hoge gehalte aan vitamine A in wortelen houdt uw hoofdhuid gezond en geeft de haarfollikels genoeg vet.
 • Gebruik dagelijks of een paar keer per week een voedend haarmasker.

Oliën en proteïnen

Als u problemen met droog haar ervaart, is het misschien een goed idee om een haarmasker te gebruiken. Het is een haarverzorgingsproduct dat droog en/of beschadigd haar repareert en hydrateert. Een haarmasker bevat voedzame bestanddelen, waaronder proteïnen en oliën, bedoeld om het haar aan te vullen en te hydrateren.

Het masker werkt diep in de kern van het haar. Hier hydrateert en repareert het het haar in de diepte. In het haar zitten zwavelbruggen, die essentieel zijn om het haar gezond en sterk te houden. Wanneer deze zwavelbruggen verwoest zijn, zal uw haar er droog en beschadigd uitzien. Het haarmasker repareert deze zwavelbruggen, zodat het haar weer gezond, zacht en veerkrachtig wordt.

U verspreidt een haarmasker in uw nog vochtige haar en het moet minstens een paar minuten inwerken – als het kan, iets meer. Dit komt het best na shampoo, wat het haar namelijk opent, zodat het haarmasker in de haarschachten kan doordringen. Een conditioner sluit en verzegelt de haren opnieuw, en daarom is het het beste dat u het haarmasker tussen de shampoo en conditioner gebruikt. U kunt het haarmasker ook doorheen de nacht laten inwerken als u meer intense zorg nodig heeft. Verdeel het haarmasker in uw haar en wikkel het haar in een plastic zak om de warmte vast te houden, zodat de haarschachten openen en het product echt in het haar binnendringt.

Veel haarproducten zijn gemaakt om het haar te verzachten of glans, krullen of bescherming te geven tegen styling met föhnen of krul- en stijltangen, maar niet echt om het haar te verzorgen. Daarom is het altijd een goed idee om haarproducten te vinden die voedende ingrediënten bevatten of uw voorraad aan te vullen voedende haarproducten.

Vocht voor het haar

Als u droog haar heeft, dan kunt u Australian Bodycare Hair Clean Shampoo gebruiken. Dit is een milde shampoo die het haar effectief reinigt zonder dat het haar of de hoofdhuid beschadigd raakt. De shampoo bevat, naast Tea Tree Olie, ook in water oplosbare kokosolie die vocht aan je haar geeft, waardoor het zal glanzen en zacht en heerlijk aanvoelen. Wanneer u de shampoo gebruikt, wordt het haar ook versterkt, zodat het meer slijtage kan weerstaan.

Australian Bodycare Hair Care conditioner repareert beschadigd haar voorkomt toekomstige slijtage. Het product bevat panthenol, die helpt om de structuur van de haarschachten te herstellen en ze te verstevigen, terwijl het ook de vochtbalans herstelt. Oliën gewonnen uit sheabutter geven je haar glans en laten je haar en hoofdhuid zacht en verzorgd achter. De conditioner kan dagelijks gebruikt worden na het wassen en deze zorgt er niet voor dat je haar slap hangt.

Met shampoo en conditioner heb je een goed vertrekpunt voor een gunstig zorgritueel van uw haar en hoofdhuid, waardoor u sterk haar en een gezonde hoofdhuid krijgt. De dagen waarop de hoofdhuid een beetje extra zorg behoeft, kunt u de zorg aanvullen met Scalp Cure: het laatste van de drie producten in onze haarverzorgingsserie.

Het centrale ingrediënt in Scalp Cure is Tea Tree Olie, en het is de antibacteriële werking van Tea Tree Oil waar het om draait. Het verhindert dat bacteriën ongebreideld op de hoofdhuid kunnen groeien. Tegelijkertijd bevat het kalmerende ingrediënten die het gevoel van een droge en geïrriteerde hoofdhuid verlichten. Macadamia-olie zorgt voor een hydratatie-boost en versterkt de haarwortels.

Video: Zo gebruikt u de producten

Australian Bodycare Scalp Treatment Kit

De verzorgingsproducten voor de hoofdhuid

€35,00

Product bekijken