Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Veel mensen krijgen op een bepaald punt in hun leven te maken met droog haar. De oorzaken van droog haar kunnen veelzijdig zijn: van het weer tot je levensstijl of erfelijkheid. Ernstige kou, vorst en wind alsook zon, zout water en chloor slijten het haar.

Verf je je haar en gebruik je veel haarproducten voor styling, is dat ook niet gezond voor het haar. Al deze factoren kunnen ertoe leiden, dat je droog haar krijgt met een matte glans dat levenloos aanvoelt en uitstekende haartjes hebt, die gemakkelijk breken.

Daarom droogt het haar uit

Er zijn vele redenen waarom je droog en beschadigd haar kunt krijgen.

 • Indien je ouders last hebben van droog en dof haar, bestaat er een grote kans dat je dit haarprobleem erft.
 • Er bestaan veel verschillende soorten haar, en afhankelijk van of je haar krult, dun, dik of gekleurd is, kun je problemen ervaren met droog haar. Onder andere kroeshaar en krullend haar zijn hiervoor vatbaar, dankzij de structuur van de haren.
 • Het welzijn van je haar hangt ook af van wat je eet. Ga je liever in een grote boog rond om voedsel met veel vitaminen, zal dit een negatieve invloed hebben op je haar.
 • Wanneer de vorst ’s winters inzet, droogt je haar uit. In de zomer raakt het haar blootgesteld aan UV-stralen, die het ook dof en mat kunnen maken.
 • Een duikje nemen in de zee of in het zwembad is geweldig, maar wanneer je haar wordt blootgesteld aan zout water of chloor, kan dit resulteren in droogheid.
 • Chemische producten bij het verbleken, verven en permanenten verzwakken je haar.
 • Sulfaat, alcohol, siliconen en parfum werken er allemaal aan mee, om een onbalans in de hoofdhuid te scheppen en daarmee de aanvoer van voedingsstoffen aan het haar te verstoren.

Geef het haar rust

Wanneer je haar uitgedroogd en beschadigd is, moet je het veel vocht en de juiste voedingsstoffen bieden. Tegelijkertijd moet het haar een tijd lang rust hebben. Hoe lang deze periode moet zijn, hangt af van de ernst van de schade. Het is belangrijk dat je tijdens de rustperiode chemische behandelingen van het haar vermijdt, waaronder verven. Beschadigd haar kan ook niet zo goed tegen föhnen en stijlen, omdat beide tot slijtage van het haar leiden. Probeer het haar ook niet te vaak te kammen.

Als je, wanneer je haar zijn vocht heeft herwonnen, een routine maakt waarin je een aantal gewoonten hebt, die een goede manier van wassen en verzorgen inhouden, zul je veel bereiken in de strijd tegen droog haar. Er zijn ook verschillende andere dingen, die je in gedachten kunt houden, om een nieuwe uitdroging te voorkomen.

Vermijd elastiekjes in je haar. Die verslijten het haar, en de slijtage neemt verder toe, als je met deze elastiekjes in het haar slaapt.

Als je ervan droomt je haar te bleken, is het verleidelijk zelf hieraan te beginnen. Maar het is een goed idee, om een professionele kapper dit te laten doen. Een goede kapper is namelijk getraind, om te evalueren wat jouw specifieke haartype kan tolereren.

Wanneer je je haar stylet met een stijltang of föhn of wanneer je een krultang gebruikt, krijgt je haar het zwaar te verduren. Je kunt schade aan het haar minimaliseren door middel van werktuigen, die een constante temperatuur van 185 graden behouden. Als de temperatuur lager is, blijft de styling niet. Als de temperatuur hoger is dan 215 graden, verbrandt je haar. Goedkope stijltangen en krultangen hebben vaak het nadeel, dat het verwarmingselement aan- en uitgaat met te lange intervallen. De goede stijl- en krultangen houden een constante temperatuur van 185 graden aan, wat de optimale styling zonder slijtage garandeert.


Gebruik conditioner of haarmasker

Zelfs als je een goede stijltang, krultang of föhn gebruikt, kun je nog beter op je haar passen met behulp van een product, dat je haar tegen warmte beschermt, wanneer je je haar stylet. Vaak bieden deze producten haar betere duurzaamheid, zodat je naast bescherming ook geniet van een langere houdbaarheid van je styling.

Wanneer je je lange haar wast, gebruik dan een goede conditioner of haarmasker. Het maakt het haar makkelijker te kammen. Gebruik een goede borstel wanneer je je haar kamt na het wassen. Het is ook een goed idee, om de puntjes regelmatig te knippen, dit zorgt ervoor dat je haar niet zo snel in de war raakt.

Als je droog haar hebt, is twee keer per week je haar wassen voldoende. De andere keren kun je het haar gewoon spoelen, zonder producten te gebruiken.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Tips voor het voorkomen van droog haar

 • Verminder je gebruik van haarproducten en warmte stylingwerktuigen.
 • Eet goede vetzuren, die onder andere te vinden in zalm, amandelen en avocado’s.
 • Neem voedingssupplementen – zoals vitamine B en omega 3, als je hiervan niet genoeg via je voeding opneemt.
 • Het hoge gehalte aan vitamine A in wortelen houdt je hoofdhuid gezond en geeft de haarfollikels genoeg vet.
 • Gebruik dagelijks of een paar keer per week een voedend haarmasker.

Oliën en proteïnen

Als je problemen met droog haar ervaart, is het misschien een goed idee om een haarmasker te gebruiken. Het is een haarverzorgingsproduct, dat droog en/of beschadigd haar repareert en hydrateert. Een haarmasker bevat voedzame bestanddelen, waaronder proteïnen en oliën, bedoeld om het haar aan te vullen en te hydrateren.

Het masker werkt diep in de kern van het haar. Hier hydrateert en repareert het het haar in de diepte. In het haar zitten zwavelbruggen, die essentieel zijn om het haar gezond en sterk te houden. Wanneer deze zwavelbruggen kapot zijn, zal je haar er droog en beschadigd uitzien. Het haarmasker repareert deze zwavelbruggen, zodat het haar weer gezond, zacht en veerkrachtig wordt.

Je verspreidt een haarmasker in je nog vochtige haar en het moet minstens een paar minuten inwerken – als het kan, iets meer. Dit is het beste na gebruik van shampoo, wat het haar namelijk opent, zodat het haarmasker in de haarschachten kan doordringen. Een conditioner sluit en verzegelt de haren opnieuw, en daarom is het het beste dat je het haarmasker tussen de shampoo en conditioner gebruikt. Je kunt het haarmasker ook de nacht laten inwerken als je meer intense zorg nodig hebt. Verdeel het haarmasker in je haar en wikkel het haar in een plastic zak, om de warmte vast te houden, zodat de haarschachten openen en het product echt in het haar binnendringt.

Veel haarproducten zijn gemaakt om het haar te verzachten of glans, krullen of bescherming te geven tegen styling met föhnen of krul- en stijltangen, maar niet echt om het haar te verzorgen. Daarom is het altijd een goed idee, om haarproducten te vinden, die voedende ingrediënten bevatten of je voorraad aan te vullen voedende haarproducten.

Vocht voor het haar

Als je droog haar hebt, dan kun je Australian Bodycare Hair Clean Shampoo gebruiken. Dit is een milde shampoo, die het haar effectief reinigt zonder dat het haar of de hoofdhuid beschadigd raakt. De shampoo bevat, naast Tea Tree Olie, ook in water oplosbare kokosolie, die vocht aan je haar geeft, waardoor het zal glanzen en zacht en heerlijk aanvoelen. Wanneer je de shampoo gebruikt, wordt het haar ook versterkt, zodat het meer slijtage kan weerstaan.

Australian Bodycare Hair Care conditioner repareert beschadigd haar voorkomt toekomstige slijtage. Het product bevat panthenol, die helpt om de structuur van de haarschachten te herstellen en ze te verstevigen, terwijl het ook de vochtbalans herstelt. Oliën gewonnen uit sheabutter geven je haar glans en laten je haar en hoofdhuid zacht en verzorgd achter. De conditioner kan dagelijks gebruikt worden na het wassen en deze zorgt er niet voor dat je haar slap hangt.

Met shampoo en conditioner heb je een goed vertrekpunt voor een gunstig zorgritueel van je haar en hoofdhuid, waardoor je sterk haar en een gezonde hoofdhuid krijgt. De dagen waarop de hoofdhuid een beetje extra zorg behoeft, kun je de zorg aanvullen met Scalp Serum: het laatste van de drie producten in onze haarverzorgingsserie.

Het centrale ingrediënt in Scalp Serum is Tea Tree Olie, en het is de antibacteriële werking van Tea Tree Olie waar het om draait. Het verhindert dat bacteriën ongebreideld op de hoofdhuid kunnen groeien. Tegelijkertijd bevat het kalmerende ingrediënten die het gevoel van een droge en geïrriteerde hoofdhuid verlichten. Macadamia-olie zorgt voor een hydratatie-boost en versterkt de haarwortels.

Video: Zo gebruik je de producten

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram