Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels (ook wel milia genoemd), ook bekend als milium cysten in meervoud, zijn kleine, witte bultjes die vaak ontwikkelen op de huid van mensen van alle leeftijden. Ze komen typisch voor op delen van het lichaam waar we dichtere haargroei hebben maar niet op handpalmen of voetzolen.

Elke gerstekorrel is een kleine cyste gevuld met een eiwit genaamd keratine, dat van nature voorkomt in de huid, haren en nagels. Deze cysten zijn meestal ongeveer 1-2 millimeter in diameter en kunnen verschijnen als enkele bultjes of in clusters. Daarom kunnen gerstekorrels makkelijk worden aangezien voor kleine puistjes of haarfollikels. Maar in tegenstelling tot puistjes worden gerstekorrels niet veroorzaakt door verstopte poriën en veroorzaken ze meestal geen ontsteking of pijn. In werkelijkheid zijn het kleine talgklieren die een olie afscheiden zo rijk dat het verandert in talg.

Talg is waterafstotend en beschermt de huid tegen het verliezen van vocht, evenals het beschermen van haar en huid tegen uitdroging.

Gerstekorrels worden het meest gevonden op het gezicht, met name rond de ogen, wangen en neus, maar ze kunnen ook op andere delen van het lichaam verschijnen.

Gerstekorrels worden ingedeeld in twee hoofdtypen:

1. Primaire Gerstekorrels: Deze ontstaan spontaan, vaak op de gezichten van baby's en volwassenen, en vormen direct uit afgestoten huid die vast komt te zitten in kleine zakjes aan het oppervlak van de huid.

2. Secundaire Gerstekorrels: Deze ontwikkelen zich als gevolg van huidschade - of het nu gaat om brandwonden, blaren of overmatige blootstelling aan de zon - die het natuurlijke exfoliatieproces van de huid verstoort.

Hoewel gerstekorrels kunnen lijken op witte puntjes, zijn ze volledig anders van aard en vereisen verschillende behandelingsbenaderingen. Het begrijpen van deze nuances is cruciaal voor effectief beheer en benadrukt het belang van op maat gemaakte huidverzorgingsroutines.

Ga direct naar: Hoe kom je van gerstekorrels af?


Wat veroorzaakt gerstekorrels?

Gerstekorrels worden typisch gevormd wanneer keratine, een natuurlijk eiwit in de huid, gevangen raakt onder de buitenste laag van de huid, waardoor een kleine cyste ontstaat. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het vormen van gerstekorrels, en het begrijpen hiervan kan helpen bij zowel preventie als behandeling.

Veelvoorkomende oorzaken van gerstekorrels zijn:

1. Ophoping van huidresten: In veel gevallen vormen gerstekorrels zich wanneer dode huidcellen niet goed afschilferen en de poriën verstoppen, wat leidt tot kleine cysten. Dit komt vooral voor bij huid die geen exfoliatie krijgt of bij huidtypes die van nature meer geneigd zijn om dode huidcellen vast te houden.

2. Zonneschade: Langdurige blootstelling aan de zon kan de huid beschadigen, de buitenste laag verdikken en het moeilijker maken voor dode huidcellen om normaal af te schilferen. Dit kan keratine onder het huidoppervlak vangen.

3. Intensief gebruik van huidverzorgings- of cosmeticaproducten: Dikke crèmes en oliën die niet geschikt zijn voor iemands huidtype kunnen het huidoppervlak verstoppen, keratine en dode huidcellen insluiten.

4. Beschadigde huid: Elke vorm van huidletsel, zoals brandwonden, blaren of schaafwonden, kan leiden tot het ontstaan van gerstekorrels terwijl de huid geneest. De verstoring veroorzaakt door het letsel kan keratine onder de huid vangen.

5. Genetische factoren: Sommige mensen zijn genetisch vatbaar voor gerstekorrels, wat aangeeft dat familiegeschiedenis een rol kan spelen in hun ontwikkeling.

6. Onrijpe huid bij pasgeborenen: Bij pasgeborenen zijn gerstekorrels uiterst gebruikelijk vanwege hun zich ontwikkelende huid, die vanzelf opklaart.

Het begrijpen van deze oorzaken helpt bij het identificeren van de beste preventieve en behandelingsstrategieën, zoals het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten, het beschermen van de huid tegen overmatige blootstelling aan de zon en het handhaven van juiste exfoliatieroutines.


Waar kunnen gerstekorrels verschijnen?

Gerstekorrels kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, elk met specifieke zorgen vanwege de gevoeligheid of blootstelling van het gebied. Hier is een gedetailleerde opsplitsing van veelvoorkomende locaties voor gerstekorrels en overwegingen voor elk:

Gerstekorrels in het Gezicht

Gerstekorrels in het gezicht zijn zeer zichtbaar en vaak een primaire cosmetische zorg voor veel mensen.

 • Gerstekorrels onder de oogleden: Gerstekorrels onder de ogen kunnen samen met wallen onder de ogen worden gezien. De combinatie van deze twee problemen kan esthetisch onaantrekkelijk zijn en zelfs een oorzaak van lage eigenwaarde zijn, vooral tijdens de tienerjaren.
 • Gerstekorrels op de Kin: Net als gerstekorrels onder de ogen, hebben veel mensen ook gerstekorrels op hun wangen. Hier ontstaan ze om dezelfde reden als onder de ogen: poriën op de huid die verstopt zijn door overtollig talg net onder de buitenste laag van de huid.
 • Gerstekorrels op het Voorhoofd: Gerstekorrels zijn niet zo gebruikelijk op het voorhoofd als in andere lichaamsdelen waar het haar dikker groeit. Gewoonlijk veroorzaken gerstekorrels op het voorhoofd niet veel problemen, aangezien het haar daar vrij dun is. Ze kunnen verschijnen als gevolg van overmatig zweten of het gebruik van porie-verstoppende haarproducten.

Het ultieme anti–puistjes pakket
5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
+15.000 reviews
Normale prijs €49,99
Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

Gerstekorrels op het Lichaam

Gerstekorrels op het lichaam komen minder vaak voor, maar kunnen ontstaan door verschillende factoren, zoals wrijving van kleding of huidverzorgingsproducten.

 • Gerstekorrels op de Armen: Deze kunnen verschijnen door strakke kleding of slechte exfoliatiepraktijken, waardoor keratine onder de huid vast komt te zitten.
 • Gerstekorrels op de Benen: Als je bultjes op de benen hebt, kunnen dit gerstekorrels zijn of kleine rode bultjes die keratosis pilaris worden genoemd. De laatste zijn geen gerstekorrels, maar ze ontstaan op ongeveer dezelfde manier, namelijk doordat de openingen van de haarfollikels verstopt raken omdat het lichaam een teveel aan keratine produceert.
 • Gerstekorrels in de Nek: De huid op de nek is delicaat en kan gerstekorrels ontwikkelen door geparfumeerde lotions of zonnebrandcrèmes die de huid verstoppen.

Pakket voor exfoliatie van de huid
3 producten voor diepe reiniging van talgbultjes en onzuivere huid op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket voor exfoliatie van de huid - 3 producten voor diepe reiniging van talgbultjes en onzuivere huid op het lichaam

Gerstekorrels op de Hoofdhuid

Er zijn veel verschillende soorten kleine bultjes die men op de hoofdhuid kan hebben. Als het kleine gerstekorrels zijn, probeer dan niet te overdrijven met behandelingen; laat ze gewoon zijn, omdat ze een belangrijke rol spelen in de gezondheid en het welzijn van het haar. Als je jeukende bultjes vindt, kan dit te wijten zijn aan andere redenen, zoals roos, eczeem, luizen of een combinatie hiervan met talgklier cysten. In dergelijke gevallen is het het beste om een dokter te raadplegen die kan beslissen of je behandeling nodig hebt of niet.

Talgkliercysten op de hoofdhuid zijn meestal onschadelijk en niet besmettelijk. Je moet zorgvuldig overwegen of behandeling noodzakelijk is voordat je ermee begint. Als je kleine talgkliercysten vindt, die eigenlijk gewoon kleine gerstekorrels zijn, weet dan dat ze er zijn om de haarwortels en daarmee het gehele haar in goede conditie te houden. Ze beschermen ook het haar en de huid tegen bacteriën, dus ze zouden alleen van de hoofdhuid verwijderd moeten worden als dat absoluut noodzakelijk is.


Hoe kom je van Gerstekorrels af

Het beheren en verwijderen van gerstekorrels omvat een combinatie van goede huidverzorgingspraktijken en in sommige gevallen professionele behandelingen. Hier is een gedetailleerde gids over hoe je gerstekorrels veilig kunt aanpakken in verschillende delen van het lichaam, met zowel thuiszorg als professionele opties.

Hoe Gerstekorrels op het Gezicht te Verwijderen

Gerstekorrels in het gezicht vereisen zachte maar effectieve methoden vanwege de gevoeligheid van de gezichtshuid:

 • Regelmatig Reinigen en Exfoliëren: Gebruik 's ochtends en 's avonds een zachte gezichtsreiniger om dode huidcellen te verwijderen en te voorkomen dat keratine vast komt te zitten. De Face Wash van Australian Bodycare is uitstekend voor het reinigen zonder de natuurlijke oliën van de huid te strippen. Het verwijdert effectief bacteriën, vuil en eventuele make-upresten die kunnen bijdragen aan de vorming van gerstekorrels.
 • Diep de poriën reinigen: Na het reinigen van het gezicht, Face Tonic aanbrengen met een wattenschijfje en zachtjes over het schone gezicht en de hals strijken. De tonic dringt door in de poriën en voorkomt dat bacteriën zich in de poriën nestelen en omzetten in onzuiverheden en gerstekorrels.
 • Hydrateren is cruciaal: Na het reinigen een lichte moisturizer aanbrengen om de huid gehydrateerd te houden. Ook als je een vette huid hebt, is het belangrijk dat je de moisturizer niet overslaat. Als je je huid van vocht berooft, zal deze compenseren door meer talg te produceren, wat je poriën kan verstoppen en meer gerstekorrels kan veroorzaken.
 • Gebruik van Gezichtsmaskers: Een of twee keer per week kun je een gezichtsmasker gebruiken voor het reinigen. Het gezichtsmasker reinigt diep en exfolieert je huid om dode huidcellen en gifstoffen te verwijderen die de openingen van de talgklieren hebben verstopt. Deze effectieve behandeling heropent de poriën zodat talg naar de oppervlakte kan komen en verdwijnen, terwijl ook alle mee-eters worden verwijderd.
 • BHA Peeling: BHA's, zoals salicylzuur, zijn olie-oplosbaar, waardoor ze dieper in de poriën kunnen doordringen om dode huidcellen en overtollig talg te verwijderen. Dit maakt BHA's perfect voor een vette huid en gebieden die gevoelig zijn voor gerstekorrels zoals de T-zone. Onze T-zone peeling met 2% BHA salicylzuur is bijzonder effectief bij het voorkomen van de vorming van gerstekorrels omdat het zowel binnen in de porie als op het huidoppervlak exfolieert, waardoor de huid glad en schoon blijft.

Het ultieme anti–puistjes pakket
5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
+15.000 reviews
Normale prijs €49,99
Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

Hoe Gerstekorrels op het Lichaam te Verwijderen

Het is volkomen normaal dat gerstekorrels overal op het lichaam verschijnen, behalve op de handpalmen en voetzolen, waar geen haargroei is. Gerstekorrels kunnen ook in hoge concentraties op de geslachtsdelen worden gevonden - wat volkomen normaal en noodzakelijk is voor de huid daar om vocht vast te houden en zacht en glad te blijven.

Maak je dus geen zorgen als je kleine bultjes in deze gebieden opmerkt, aangezien alle mensen ze hebben, en ze deel uitmaken van onze basislichaamsfuncties. Als je gerstekorrels op je lichaam beschamend vindt, kun je proberen ze te verwijderen of te verminderen, maar gerstekorrels op de hoofdhuid en op de geslachtsdelen moeten niet worden verwijderd, omdat talg een cruciale rol speelt in het gezond houden van de huid hier. De klieren produceren talg, dat nodig is om de huid te beschermen tegen ongewenste bacteriën en vreemde micro-organismen.

Als je ze om esthetische redenen wilt verwijderen of als ze je psychologisch beïnvloeden (zoals je zelfbeeld aantasten), zijn er enkele methoden die je kunt proberen:

 • Juiste Lichaamshygiëne: Regelmatig douchen, vooral na het zweten, om de poriën schoon te houden. Hier kun je onze effectieve en zachte douchegel gebruiken die vuil en overtollig talg van de huid wast.
 • Exfoliërende Body Washes: Gebruik een of twee keer per week een body scrub of een exfoliërende wash om de opbouw van dode huid te voorkomen. De zachte scrubkorrels verwijderen effectief dode huidcellen en laten de huid zacht en glad achter.
 • Lichtgewicht Moisturizers: Kies voor body lotions die snel intrekken en geen residu achterlaten dat de poriën kan verstoppen. Het is belangrijk om je huid elke dag te hydrateren - zelfs als je last hebt van verstopte poriën of huidonzuiverheden.

Pakket voor exfoliatie van de huid
3 producten voor diepe reiniging van talgbultjes en onzuivere huid op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket voor exfoliatie van de huid - 3 producten voor diepe reiniging van talgbultjes en onzuivere huid op het lichaam

Professionele Behandeling van Gerstekorrels

Voor hardnekkige gerstekorrels of die op gevoelige of moeilijk te behandelen plekken, kan professionele behandeling noodzakelijk zijn:

 • De-roofing: Dit is de meest voorkomende en effectieve behandeling. Een dermatoloog gebruikt een steriele naald om voorzichtig de inhoud van de cyste te verwijderen. Deze procedure moet alleen door een professional worden uitgevoerd om littekenvorming te voorkomen.
 • Cryotherapie: Het bevriezen van de gerstekorrels met vloeibare stikstof kan helpen ze te verwijderen, hoewel deze methode minder vaak wordt gebruikt vanwege het risico op huidverkleuring.
 • Chemische Peelings: Professionele chemische peelings kunnen helpen de huid te vernieuwen en het uiterlijk van gerstekorrels te verminderen door de bovenste lagen van de huid waar de gerstekorrels zich bevinden te verwijderen.

Het is cruciaal om niet te proberen gerstekorrels zelf uit te knijpen of te plukken, omdat dit kan leiden tot littekens en infecties. Als huismiddeltjes de gerstekorrels niet opruimen of als ze hinderlijk zijn, is het het beste om advies te zoeken bij een huidverzorgingsprofessional of een dermatoloog.

Het ultieme anti–puistjes pakket
5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
+15.000 reviews
Normale prijs €49,99
Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

FAQ


Kunnen gerstekorrels vanzelf verdwijnen?

Ja, gerstekorrels kunnen zonder ingrijpen verdwijnen, vooral bij pasgeborenen en jonge kinderen. Echter, bij volwassenen kunnen sommige gerstekorrels na verloop van tijd verdwijnen, terwijl andere kunnen aanhouden en behandeling vereisen om effectief te worden verwijderd.


Worden gerstekorrels veroorzaakt door slechte hygiëne?

Nee, gerstekorrels worden niet veroorzaakt door slechte hygiëne. Het zijn cysten die ontstaan wanneer keratine vast komt te zitten onder het oppervlak van de huid en zijn niet het resultaat van vuil of onreine huid.


Kun je gerstekorrels uitknijpen?

Het wordt niet aanbevolen om gerstekorrels uit te knijpen. In tegenstelling tot acne zijn gerstekorrels harde cysten onder de huid zonder opening naar het oppervlak, wat ze moeilijk te verwijderen maakt. Een poging kan leiden tot infectie, littekenvorming of verdere huidirritatie. Het is het beste om advies te vragen aan een huidverzorgingsprofessional of dermatoloog als je je gerstekorrels wilt verwijderen.


Welke huidverzorgingsproducten moet ik vermijden als ik gerstekorrels heb?

Als je gevoelig bent voor gerstekorrels, moet je zware, comedogene crèmes en make-up die je poriën kunnen verstoppen vermijden. Kies voor lichte, niet-comedogene producten en overweeg om een zachte exfoliator in je routine op te nemen om de opbouw van huidcellen te helpen voorkomen.


Hoe kan ik het ontstaan van gerstekorrels voorkomen?

Om gerstekorrels te voorkomen, onderhoud je een regelmatige huidverzorgingsroutine die zachte reiniging en exfoliatie omvat. Bescherm je huid tegen overmatige blootstelling aan de zon door zonnebrandcrème te gebruiken en vermijd het gebruik van zware huidverzorgingsproducten die de poriën kunnen verstoppen.


Wanneer moet ik een dermatoloog raadplegen voor gerstekorrels?

Je moet een dermatoloog raadplegen als gerstekorrels aanhoudend zijn, als je zorgen hebt over het uiterlijk van je huid, of als de gerstekorrels geïrriteerd raken of ongemak beginnen te veroorzaken. Een dermatoloog kan professionele behandelingen en op maat gemaakt advies bieden voor het beheren van gerstekorrels.

Het ultieme anti–puistjes pakket
5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters
+15.000 reviews
Normale prijs €49,99
Aanbiedingsprijs €49,99 Normale prijs €61,99
Het ultieme anti–puistjes pakket - 5 producten tegen puistjes, onzuivere huid en mee eters

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram