Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is keratosis pilaris eigenlijk?

Heb je ooit rode uitslag met ruwe bultjes op je bovenarmen gezien? Als dat zo is, zou het heel goed keratosis pilaris, of anservel, kunnen zijn waar je last van hebt. Keratosis pilaris is de term voor opkomende uitslag op de haarfollikels van de huid. Het wordt gekenmerkt door kleine rode bultjes die aan de haarfollikels vastzitten. In het begin zijn de bultjes wit, maar na verloop van tijd worden ze rood als ze geïrriteerd raken. Het verschijnt in veel gevallen als een rode uitslag door de lichte irritatie van de huid.

Keratosis pilaris is niet echt een ziekte, maar eerder een huidaandoening die afwijkt van het normale voorkomen van de huid. Het is dus niet gevaarlijk of ernstig, hoewel de getroffen personen er toch veel last van kunnen hebben. Hoewel de ruwe bultjes een huiduitslag zijn, gaat keratosis pilaris zelden gepaard met jeuk en pijn - zelfs niet wanneer de witte bultjes al rood zijn geworden.

De bultjes bestaan uit keratine, die zich vastzetten in de openingen van de haarfollikels. Dus deze kleine bultjes zijn de eigenlijke boosdoeners die de huiduitslag veroorzaken. De uitslag is niet besmettelijk, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je iemand anders infecteert bij nauw contact of dat je besmet wordt door iemand met witte of rode bultjes.


Wie wordt het meest getroffen door keratosis pilaris?

Er is geen aanwijzing voor wie het meest getroffen wordt door rode keratosis pilaris. Iedereen kan er last van hebben, maar de uitslag komt het meest voor bij kinderen en tieners. Er wordt zelfs aangenomen dat de helft van alle Nederlandse kinderen en tieners aan keratosis pilaris lijdt.

De ruwe rode bultjes ontwikkelen zich vaak in de kindertijd of adolescentie, en zijn in die periode het meest uitgesproken. Maar met het ouder worden, vermindert de uitslag aanzienlijk.


Op welke lichaamsdelen verschijnt de uitslag?

Ruwe huid kan op vele manieren op kippenvel lijken. Dit komt omdat de opkomende uitslag meestal beperkt blijft tot de haarfollikels van de bovenarmen. Maar ook de benen, heupen, dijen en het gelaat kunnen door deze vervelende uitslag worden aangetast.

In de meeste gevallen vertoont keratosis pilaris zich als bultjes op de armen. Daarom zijn het meestal deze delen van het lichaam die getroffen personen proberen te verbergen met kleding.


Wat is de oorzaak van keratosis pilaris?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je keratosis pilaris krijgt. Sommige huidaandoeningen zijn erfelijk. Dus als je moeder of vader er al last van had, dan bestaat het risico dat jij het ook krijgt. Als jij de aandoening hebt, kunnen je kinderen ook keratosis pilaris ontwikkelen.

Bovendien bestaat er een verband tussen atopisch eczeem en ichthyosis, beter bekend als de visschubziekte. Als je een van deze aandoeningen hebt, kan dit de reden zijn waarom je ook rode uitslag krijgt op je bovenarmen, heupen, dijen en gezicht.

De rode uitslag van ruwe huid gaat vaak gepaard met een droge huid - of met een combinatie van een droge huid, een tekort aan vitamine B, een tekort aan omega-3-vetzuren en een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen.

Het verband tussen een droge huid en keratosis pilaris betekent ook dat de huidletsels kunnen verergeren in een droog en koud klimaat. Daarom zijn de ruwe rode bultjes doorgaans meer zichtbaar tijdens de winter.


Symptomen van keratosis pilaris - dit zijn de aanwijzingen waar je op moet letten

Keratosis Pilaris is op zich geen huidziekte, maar eerder een onschuldige huidaandoening. Maar voor velen is het esthetisch onaantrekkelijk. Daarom zijn er niet veel symptomen waar je op moet letten.

Als je een uitslag ziet met witte bultjes die veranderen in rode bultjes, en een zeer droge huid op de bovenarmen, dijen of het gezicht, dan is de kans groot dat het keratosis Pilaris is dat voor deze huidverandering verantwoordelijk is.

Als de aandoening verergert in een koud en droog klimaat, dan is dat een ander mogelijk symptoom dat keratosis pilaris de oorzaak is van de witte of rode knobbelachtige bultjes.

Let in het algemeen op de volgende kenmerken:

  • Witte of rode bultjes
  • Bultjes op de armen, dijen, heupen, of gezicht.
  • Een ruw gevoel bij het strelen van de huid

Hoe kan keratosis pilaris worden behandeld?

Hoewel een keratosis pilaris een chronische huidaandoening is, zijn er toch enkele effectieve behandelingsmogelijkheden. De huidveranderingen zelf hoeven dus niet te worden behandeld, omdat ze esthetisch gezien storend, maar onschadelijk zijn. Toch willen veel getroffenen de huidproblemen behandelen en corrigeren, vooral als de huid met de rode uitslag vaak zichtbaar is.

Een goede behandeling van keratosis pilaris is dus om de huid gehydrateerd te houden door een vochtinbrengende crème te gebruiken. Door een goede hydraterende crème te gebruiken, wordt de dehydratatie van de huid verminderd en is deze dus geschikt om de huidveranderingen te corrigeren die het gevolg zijn van de rode ruwe huid.

Veel hydratatie en voedingsstoffen voor je huid

Het belangrijkste aspect bij het behandelen van een ruwe huid is de blootgestelde huid gehydrateerd te houden met een vochtinbrengende crème. De bodylotion van Australian Bodycare is de aangewezen oplossing.

De bodylotion helpt het natuurlijke evenwicht en de bescherming van de huid te herstellen. Een gezonde huid heeft van nature een beschermende laag tegen micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en virussen die de weefsels kunnen beschadigen. Een geïrriteerde huid heeft deze bescherming niet meer, omdat de natuurlijke afweermechanismen door uitdroging zijn vernietigd.

De Body Lotion van Australian Bodycare hydrateert je huid en maakt haar soepel zonder vettig te zijn. Tegelijkertijd wordt het natuurlijke herstelproces van de huid en de afweer van de huid ondersteund om je huid te versterken.

Breng daarom tweemaal per dag een dun laagje van de crème op je huid aan - bij voorkeur onmiddellijk na een bad of douche. Vooral na een warm bad wordt de vochtige huid blootgesteld aan uitdroging.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Maak je geen zorgen als keratosis pilaris zich op je huid ontwikkelt, want het is in principe heel onschuldig. Als je de hierboven beschreven symptomen en tekenen ervaart, is de kans groot dat het dezelfde rode uitslag is waar je mee te maken hebt.

Twijfel je toch of er andere oorzaken zijn voor je huidveranderingen, of zijn je symptomen niet precies zoals beschreven? Dan is het altijd een goed idee om je arts te raadplegen en uit te zoeken wat precies de oorzaak is van de huidaandoening. Op die manier kan je uitsluiten dat het om een ernstige huidaandoening gaat.

Hetzelfde geldt als de behandeling in het geheel geen effect heeft of als het aanzienlijk erger wordt.


Ruwe bultjes op je lichaam voorkomen

Uiteraard is de beste behandeling, indien mogelijk, het voorkomen van een uitbraak van keratosis pilaris. In veel gevallen kan je al iets doen aan de ruwe huid voordat de beginnende huiduitslag uitbreekt.

Je kunt je huid onder andere beschermen tegen rode bultjes door de juiste huidverzorging.

Gebruik vochtinbrengende producten volgens een aangepaste verzorgingsroutine. Gebruik tijdens het baden de Body Scrub en Body Wash van Australian Bodycare. Onze lichaamsscrub en -wasgel zijn uitermate zacht voor je huid en bieden een milde reiniging.

Maak er ook een gewoonte van, vooral in de winter, om na elk bad een goede vochtinbrengende crème of Body Lotion te gebruiken om het vochtgehalte van je huid op peil te houden.

Het voorkomen van ruwe bultjes is moeilijk als de huiduitslag erfelijk is. In dit geval gaat het erom de kleine bultjes te behandelen en te beperken - ook hier weer, vooral met hydraterende crèmes die het ergste van de uitslag kunnen tegenhouden.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

Veelgestelde vragen

Ontdek hier een overzicht van de meest gestelde vragen over keratosis pilaris.

Wat is keratosis pilaris eigenlijk?

Keratosis Pilaris, of anservel (kippenvel), is een chronische huidaandoening die verschijnt als een uitslag van witte of rode bultjes. De bultjes zijn samengesteld uit keratine die de huid ruw maken.


Wie wordt het meest getroffen door keratosis pilaris?

Huiduitslag zoals keratosis pilaris die de huid ruw maakt, kan mensen van alle leeftijden treffen. Vaak zijn het kinderen en tieners, mensen met atopische dermatitis en een neiging tot uitdroging van de huid, die door de bultjes worden getroffen. Naarmate je ouder wordt, wordt de uitslag minder.


Waar op het lichaam komt keratosis pilaris voor?

Het zijn vaak de armen, de dijen, de heupen en het gelaat die gevoelig zijn voor de geïrriteerde bultjes van de ruwe huid. De hoopjes creatine bevindt zich bij de porieën van de haarfollikels op bepaalde delen van het lichaam.


Wat zijn de symptomen van keratosis pilaris?

De ruwe huid, of keratosis pilaris, verschijnt als witte of rode bultjes die als schuurpapier aanvoelen als je je huid streelt. Vaak lijkt de uitslag op kippenvel.


Wat veroorzaakt keratosis pilaris?

De precieze oorzaak van keratosis pilaris is momenteel onbekend. Het is echter bekend dat de ruwe rode bultjes erfelijk zijn en vaak voorkomen bij een droge huid. Bovendien verergert een droog en koud klimaat de symptomen.


Hoe keratosis pilaris behandelen?

De beste behandeling voor Keratosis Pilaris is om de huid gehydrateerd te houden. Met een geschikte vochtinbrengende crème, zoals de Body Lotion van Australian Bodycare, kan je de droge huid die vaak gepaard gaat met huiduitslag, goed verzorgen.


Hoe keratosis pilaris voorkomen?

De beste manier om de ruwe rode bultjes te voorkomen is een vochtige huid. Zorg er daarom voor dat je huid altijd voldoende gehydrateerd is. Gebruik hiervoor de juiste producten en zorg voor een continue huidverzorging.

Gebruik de Body Scrub en Body Wash van Australian Bodycare in bad om je huid zachtjes te reinigen.

Na het baden, wanneer de huid het meest vatbaar is voor uitdroging, kan je je huid hydrateren met de Body Lotion.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram