Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is Keratosis Pilaris?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende en onschuldige huidaandoening die voornamelijk het huidoppervlak aantast. Deze aandoening staat bekend om het veroorzaken van kleine, droge bultjes of puistjes op de huid, vooral op de bovenarmen, dijen, billen en in sommige gevallen het gezicht. Hoewel het meestal niet pijnlijk of gevaarlijk is, kan keratosis pilaris een bron van cosmetische zorg zijn voor sommige individuen.

Kenmerkende kenmerken van Keratosis Pilaris:

Bultige Huid: Het meest kenmerkende kenmerk van keratosis pilaris is het verschijnen van kleine, verhoogde bultjes op het huidoppervlak. Deze bultjes zijn vaak rond of ovaal en kunnen variëren in kleur van huidkleurig tot roodachtig of donkerder, afhankelijk van jouw huidtype.

Ruwe Textuur: Het getroffen gebied kan ruw of schuurpapierachtig aanvoelen. Dit komt door de ophoping van keratine, een natuurlijk eiwit in de huid, dat haarfollikels kan verstoppen.

Locatie van de Uitslag: Keratosis pilaris komt typisch voor op gebieden met dichtere haargroei, zoals de bovenarmen, dijen, billen en gezicht. Het kan ook voorkomen op de rug, borst of andere gebieden.

Seizoensvariatie: Symptomen van keratosis pilaris kunnen variëren met de seizoenen. Ze kunnen meer uitgesproken worden in de winter, wanneer de huid meer geneigd is om droog te worden.

Jeuk of Irritatie: Voor sommige mensen kan keratosis pilaris jeuk of lichte irritatie veroorzaken. Dit kan leiden tot de behoefte om te krabben, wat de aandoening kan verergeren.

Hoewel keratosis pilaris onschadelijk is, is het belangrijk om de karakteristieke tekenen en symptomen te begrijpen en te identificeren, vooral als je op zoek bent naar behandeling of de zichtbaarheid van de kleine bultjes op je huid wilt verminderen.


Symptomen van keratosis pilaris

Keratosis pilaris vertoont doorgaans een scala aan karakteristieke symptomen waardoor de aandoening relatief gemakkelijk te herkennen is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen die geassocieerd worden met keratosis pilaris:

Bultjes: Het meest zichtbare symptoom is het verschijnen van kleine, droge bultjes, vaak rond of ovaal. Deze bultjes zijn meestal hard en kunnen variëren in kleur, vaak van huidkleurig tot roodachtig of donkerder, afhankelijk van je huidtype.

Gelijkenis met Talgklieren: Visueel kan keratosis pilaris lijken op Talgklieren, omdat beide aandoeningen kleine huidbultjes omvatten. Het is echter belangrijk om op te merken dat keratosis pilaris wordt veroorzaakt door de ophoping van keratine en dode huidcellen rond haarfollikels, terwijl Talgklieren het resultaat zijn van een ophoping van talg (olie) in de talgklieren van de huid.

Gelijkenis met puistjes: Visueel kan keratosis pilaris lijken op puistjes, omdat beide aandoeningen kleine huidbultjes omvatten. Een belangrijk verschil is echter dat keratosis pilaris geen huidontsteking veroorzaakt zoals puistjes dat kunnen.

Typische locaties: Symptomen worden het meest gezien in gebieden met dichtere haargroei, zoals de bovenarmen, dijen, billen en gezicht. Ze kunnen echter ook voorkomen op de rug, borst of andere delen van het lichaam.

Jeuk of Irritatie: Sommige mensen met keratosis pilaris ervaren milde jeuk of irritatie in de getroffen gebieden. Dit kan worden veroorzaakt door het ruwe oppervlak en kan leiden tot de neiging om te krabben, wat de aandoening kan verergeren.

Cosmetische zorg: Hoewel keratosis pilaris meestal niet pijnlijk of een bedreiging voor de gezondheid is, kan het een bron van cosmetische zorg zijn voor sommige mensen. Zichtbare bultjes, een ongelijkmatige huid en puistjes kunnen het zelfvertrouwen en de zelfperceptie van een persoon beïnvloeden.

Het is belangrijk om te onthouden dat keratosis pilaris een veelvoorkomende huidaandoening is en dat de symptomen meestal verbeteren met de leeftijd.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

Wie kan keratosis pilaris krijgen?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen, maar bepaalde groepen kunnen een verhoogd risico hebben:

Kinderen en tieners: Keratosis pilaris komt vaak voor bij kinderen en adolescenten en kan al in de kindertijd beginnen.

Genetica: Als iemand in je familie keratosis pilaris heeft of heeft gehad, heb je meer kans om de aandoening te ontwikkelen.

Mensen met een droge huid: Mensen met een van nature droge huid of neiging tot droge huid kunnen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van keratosis pilaris, aangezien een droge huid kan bijdragen aan de ophoping van keratine en schilfers in de haarfollikels.

Mensen met onderliggende huidaandoeningen: Sommige mensen die lijden aan andere huidziekten zoals eczeem kunnen gevoeliger zijn voor keratosis pilaris.

Klimaat- en seizoensinvloeden: Keratosis pilaris kan vaker voorkomen in koude en droge klimaten, en symptomen kunnen variëren gedurende het jaar.

Het is belangrijk om te begrijpen dat, hoewel deze factoren het risico op het ontwikkelen van keratosis pilaris kunnen verhogen, het iedereen kan treffen, ongeacht achtergrond en leeftijd.


Oorzaken van Keratosis Pilaris

De oorzaken van keratosis pilaris zijn nog niet volledig begrepen, maar onderzoekers hebben verschillende factoren geïdentificeerd die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze aandoening.

Genetische Factoren

Genetica kan een rol spelen bij de ontwikkeling van keratosis pilaris. Als er gevallen van keratosis pilaris of atopische dermatitis in je familie zijn, neemt het risico dat je het ontwikkelt toe.

Overproductie van Keratine

Keratosis pilaris treedt op wanneer er een overproductie van keratine is, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de opbouw van huid, haar en nagels. Deze overproductie leidt tot een ophoping van keratine in de haarfollikels, wat resulteert in de vorming van de karakteristieke kleine bultjes of puistjes.

Spijsverteringsproblemen

Sommige onderzoekers geloven dat spijsverteringsproblemen, zoals onvoldoende vertering van vetten, een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van keratosis pilaris. Een onevenwicht in het spijsverteringssysteem kan van invloed zijn op hoe het lichaam voedingsstoffen absorbeert en gebruikt die nodig zijn voor een gezonde huid.


Diagnose

De diagnose van keratosis pilaris is meestal gebaseerd op een lichamelijk onderzoek van de huid en een beoordeling van de karakteristieke symptomen. Het is vaak eenvoudig voor een arts of dermatoloog om de aandoening te identificeren door simpelweg het getroffen gebied te inspecteren.

De arts zal de getroffen gebieden van de huid inspecteren, doorgaans op de bovenarmen, dijen en billen. De diagnose kan meestal worden gesteld door het observeren van de karakteristieke kleine, ruwe bultjes en de mogelijke ingegroeide haren.

In zeldzame gevallen waar er onzekerheid is over de diagnose, kan een huidbiopsie worden uitgevoerd. Dit houdt in dat een klein monster van de huid uit het getroffen gebied wordt verwijderd en onder een microscoop wordt geanalyseerd. Dit kan helpen andere huidaandoeningen uit te sluiten.

Omdat keratosis pilaris meestal een gemakkelijk herkenbare aandoening is, vereist de diagnose vaak geen complexe tests of procedures. Het belangrijkste is om de aandoening nauwkeurig te identificeren om de meest geschikte behandelingsmethode te kiezen.


Hoe behandel je keratosis pilaris?

Hoewel keratosis pilaris meestal een goedaardige aandoening is die niet medisch behandeld hoeft te worden, zoeken sommige mensen naar manieren om de zichtbaarheid van de ruwe bultjes te verminderen en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Er zijn verschillende behandelopties die kunnen helpen de symptomen van keratosis pilaris te minimaliseren. De behandeling kan variëren van eenvoudige veranderingen in de huidverzorgingsroutine tot medische procedures. Hier zijn enkele van de meest gebruikte behandelmethoden:

Veranderingen in Huidverzorgingsroutine

Basisprincipes van huidverzorging kunnen helpen de symptomen van keratosis pilaris te verminderen. Dit omvat:

Gebruik van vochtinbrengende crèmes: Regelmatig gebruik van vochtinbrengende crèmes of lotions kan helpen de huid te reinigen en te verzachten en droogheid te verminderen, wat de zichtbaarheid van de ruwe bultjes kan minimaliseren.

Zachte exfoliatie: Gebruik een milde exfoliërende bodyscrub of borstel om dode huidcellen voorzichtig te verwijderen uit het getroffen gebied. Wees voorzichtig met overmatig exfoliëren, aangezien dit de aandoening kan verergeren.

Laserbehandeling

Laserbehandeling kan een effectieve optie zijn om de zichtbaarheid van keratosis pilaris te verminderen. De laser gebruikt intens licht om de huidtextuur te verbeteren. Dit kan de ruwheid verminderen en het uiterlijk van de huid verbeteren.

Crèmebehandeling

Er zijn crèmes en zalven met actieve ingrediënten zoals salicylzuur, melkzuur, ureum of Tea Tree Olie die kunnen helpen de huid te reinigen en te verzachten door de keratinevorming aan te pakken. Deze producten kunnen helpen het uiterlijk van keratosis pilaris in de loop van de tijd te verbeteren bij regelmatig gebruik.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

Corticosteroïd Crème

In sommige gevallen kan een op recept verkrijgbare corticosteroïdcrème worden gebruikt om ontsteking en jeuk geassocieerd met keratosis pilaris te verminderen. Dit wordt meestal als een tijdelijke behandeling gebruikt.

Chemische Peelings

Chemische peelings uitgevoerd door een professionele dermatoloog kunnen helpen de bovenste lagen van dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te verbeteren.

Het is belangrijk om op te merken dat het behandelen van keratosis pilaris meestal een langdurig proces is, en symptomen kunnen terugkeren als de behandeling wordt gestopt. De beste behandelmethoden kunnen variëren van persoon tot persoon, dus het is een goed idee om een dermatoloog of huidverzorgingsexpert te raadplegen om een ​​gepersonaliseerd plan te ontwikkelen.


Zelfzorg en Preventie

Hoewel keratosis pilaris niet volledig voorkomen kan worden, zijn er stappen die je kunt nemen om het risico op uitbraken te verminderen en de conditie van de huid te verbeteren. Zelfzorg speelt een cruciale rol bij het beheersen van keratosis pilaris en kan helpen een gezonde huid te behouden. Hier zijn enkele zelfzorgtips en preventiemethoden:

Regelmatige Exfoliatie: Gebruik een milde exfoliërende scrub of borstel om dode huidcellen voorzichtig te verwijderen uit de getroffen gebieden. Vermijd overmatig exfoliëren, aangezien dit de aandoening kan verergeren.

Vochtig Houden: Gebruik regelmatig een goede vochtinbrengende crème om de huid gehydrateerd te houden en droogheid te verminderen, wat de zichtbaarheid van de ruwe bultjes kan minimaliseren. Het kan een goed idee zijn om preventieve huidverzorgingsproducten vroeg in de herfst te starten, aangezien de aandoening vaak verergert in de winter als de huid droger wordt.

Vermijd Krabben: Vermijd het krabben of plukken aan de getroffen gebieden, aangezien dit ontsteking en irritatie kan verergeren.

Zachte Reiniging: Gebruik milde zepen en reinigingsmiddelen om uitdroging van de huid te voorkomen. Vermijd ook zeer heet water, aangezien dit droogheid kan verergeren.

Zonbescherming: Bescherm de getroffen gebieden tegen overmatige blootstelling aan zonlicht door zonnebrandcrème te gebruiken of ze te bedekken met kleding. Zonlicht kan de aandoening verergeren.

Hydratatie: Drink voldoende water om de algehele hydratatie te behouden, wat ook belangrijk is voor een gezonde huid.

Vermijd Strakke Kleding: Draag losse en ademende kleding om wrijving op de huid te verminderen, vooral in de getroffen gebieden.

Gezonde Voeding: Een evenwichtige voeding rijk aan vitaminen en antioxidanten kan de gezondheid van de huid ondersteunen. Overweeg om voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en vis in je dieet op te nemen.

Stressbeheersing: Stress kan sommige huidaandoeningen verergeren. Probeer manieren te vinden om stress te beheersen, zoals meditatie, yoga of diepe ademhaling.

Hoewel keratosis pilaris vaak een chronische aandoening is, is het mogelijk om het uiterlijk van de huid te verbeteren en symptomen te minimaliseren met de juiste zorgmethoden. Wees geduldig en consequent met je huidverzorgingsroutine en zoek professionele begeleiding als je vragen of zorgen hebt. Het is altijd een goed idee om een dermatoloog of huidverzorgingsexpert te raadplegen als je verder advies nodig hebt over de verzorging en preventie van keratosis pilaris.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

FAQ over Keratosis Pilaris


Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende huidaandoening die resulteert in kleine, ruwe bultjes op de huid, vaak op de bovenarmen, dijen, wangen of billen.


Waarom krijgen mensen keratosis pilaris?

Keratosis pilaris wordt veroorzaakt door de ophoping van dode huidcellen in haarfollikels. Als er gevallen van keratosis pilaris of atopische dermatitis in uw familie zijn, loopt u mogelijk een hoger risico om het zelf te ontwikkelen.


Is keratosis pilaris besmettelijk?

Nee, keratosis pilaris is niet besmettelijk en kan niet van persoon tot persoon worden overgedragen.


Hoe kan ik keratosis pilaris behandelen?

Behandelopties omvatten vochtinbrengende middelen, zachte exfoliatie, het gebruik van producten met salicylzuur of glycolzuur, evenals professionele behandelingen zoals lasertherapie.


Helpt zonlicht bij keratosis pilaris?

Zonlicht kan soms de zichtbaarheid van keratosis pilaris verminderen, maar het is belangrijk om zonbescherming te gebruiken, omdat de zon de aandoening kan verergeren.


Moet ik een arts raadplegen voor keratosis pilaris?

Als keratosis pilaris uw kwaliteit van leven beïnvloedt of als u niet zeker weet hoe u het moet behandelen, moet u een dermatoloog raadplegen.


Kan keratosis pilaris worden verwijderd?

Er is geen bekende genezing voor keratosis pilaris, maar het kan worden beheerd en verbeterd met de juiste zorg.


Hoe kan ik keratosis pilaris voorkomen?

Regelmatig gebruik van vochtinbrengende crème, zachte huidverzorging en het vermijden van overmatige exfoliatie kunnen helpen keratosis pilaris te voorkomen.


Is keratosis pilaris hetzelfde als acne?

Nee, hoewel keratosis pilaris en acne er vergelijkbaar uit kunnen zien, zijn het verschillende huidaandoeningen. Keratosis pilaris veroorzaakt geen huidontsteking zoals acne.


Kan keratosis pilaris op het gezicht voorkomen?

Ja, keratosis pilaris kan op het gezicht voorkomen, hoewel het vaker op het lichaam voorkomt.


Kunnen kinderen keratosis pilaris krijgen?

Ja, keratosis pilaris kan voorkomen bij kinderen en volwassenen van alle leeftijden.


Is het noodzakelijk om keratosis pilaris om gezondheidsredenen te behandelen?

Hoewel keratosis pilaris meestal als een cosmetisch probleem wordt beschouwd, kan het in sommige gevallen zo wijdverspreid zijn of zo'n significante ongemak veroorzaken dat het gepast kan zijn om behandeling te zoeken.


Hoe lang duurt het voordat er verbeteringen te zien zijn met de behandeling van keratosis pilaris?

De resultaten zijn afhankelijk van de behandelingsmethode en kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar het kan enkele weken tot maanden duren om significante verbeteringen te zien.

Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris
vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Pakket met 3 producten voor keratosis pilaris - vermindert kleine rode bultjes op huid door keratosis pilaris

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram