Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Intiem scheren – wie, wat, waar

De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd. Hier, waar de huid extra dun en gevoelig is, kan het een hele uitdaging zijn om dit te doen zonder daarbij de huid te irriteren en jeukende, rode bultjes te krijgen.

Vind je het het fijnst om je schaamstreek te scheren, dan is het onzin om daar weer mee op te houden. Het is beter om ervoor te zorgen dat je door kunt gaan met intiem scheren, zonder dat je die vervelende rode, jeukende bultjes krijgt.

Hier kun je meer lezen over intiem scheren en tips krijgen wat je moet onthouden als je je scheert, zodat je na afloop geen rode bultjes en onaangename jeuk krijgt.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

De mode en schoonheidsidealen veranderen van decennium tot decennium – en datzelfde geldt voor de houding ten opzichte van schaamhaar. De meesten van ons zullen door trends worden beïnvloed, of we dat nu willen toegeven of niet. Op dit moment staat het ideaal niet al teveel schaamhaar toe – dat wordt beschouwd als onvrouwelijk – en daarom zijn veel vrouwen overstag gegaan en aan het intiem scheren geslagen.

Voor- en nadelen van het intiem scheren

Er zitten niet echt veel voordelen aan het intiem scheren, maar het is een persoonlijke keuze om het toch te doen. Een voordeel kan zijn dat velen het gevoel hebben dat je je schaamstreek eenvoudiger schoon kunt houden. Maar je kunt gemakkelijk een goede hygiëne hebben, zelfs als je haar hebt, dus het is dan ook vooral een kwestie van gewoontes en modetrends.

De nadelen zijn echter talrijker. Het gaat hierbij vooral om problemen met rode bultjes, een branderig gevoel, jeukingegroeide haartjes en een ontsteking van de haarzakjes. Tenzij je weet wat je moet doen om dat te vermijden.


Intiem scheren voor vrouwen – stap voor stap

Meer dan de helft van de vrouwen die doet aan intiem scheren, ervaart ongemak. Maar toch kiest de overgrote meerderheid van de jonge vrouwen onder de 40 er nog steeds voor om intiem te scheren. Gelukkig kun je veel doen om de klachten te verminderen als je bewust een aantal eenvoudige tips over scheren in het achterhoofd houdt. Je kunt bijvoorbeeld deze stap-voor-stap instructies volgen bij het intiem scheren.

Haartjes groeien snel weer uit, dus voor de meesten zal het nodig zijn om zich om de dag te scheren om volledig haarloos te blijven. Maar houd er rekening mee dat het goed is voor de huid om soms een pauze in het intiem scheren in te lassen. Dus hoe moet je je intiem scheren?

Intiem scheren voor vrouwen – zo doe je dat

 1. Neem er de tijd voor
  Allereerst moet je er de tijd voor nemen, goed licht hebben en ervoor zorgen dat je de hele tijd kunt zien wat je doet.
 2. Verzacht en reinig de huid zorgvuldig 
  Zorg ervoor dat je voor het scheren je huid goed verzacht en reinigt. Dit kun je doen met lauw water en intim wash (intiemzeep) die de bacteriën die rode bultjes veroorzaken bestrijdt.
 3. Knip indien nodig eerst je haar bij met een schaar
  Als je zeer lange haren in je schaamstreek hebt, is het een goed idee om ze met een schaar bij te knippen voordat je begint met scheren, zodat je de schaamstreek niet zo vaak hoeft te scheren.
 4. Gebruik een goede scheergel
  Sommigen geven er de voorkeur aan om tijdens het scheren scheerschuim of scheergel te gebruiken.
 5. Gebruik alleen schone en scherpe scheermesjes
  Gebruik altijd een schoon scheermesje of schoongemaakt scheerapparaat of epilator, zodat je bacteriën vermijdt. Het is ook belangrijk dat je een scherp scheermesje gebruikt en geen oud, bot scheermes.
 6. Trek de huid strak
  Zorg ervoor dat de huid strak is tijdens het scheren, op die manier voorkom je dat je je snijdt.
 7. Spoel je huid na afloop zorgvuldig af
  Spoel je huid goed af na het intiem scheren, zodat je de laatste restjes van het scheerproduct verwijdert.
 8. Rond af met een kalmerende balsem
  Rond af met een milde en voedende intim balm speciaal voor na het scheren. Kies producten met voedende en verzachtende natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera of tea tree olie. Het is belangrijk dat je een product kiest waar je huid tegen kan.
 9. Vermijd strakke slipjes
  Vermijd het gebruik van strakke en/of synthetische slipjes na het intiem scheren, omdat dit de huid kan irriteren. Gebruik liever een ruimzittend slipje van katoen.

Als je wondjes of kloofjes krijgt na het scheren, ook al heb je goed opgepast, dan moet je die behandelen met een antiseptisch middel voor intiem scheren dat je kunt kopen bij de apotheek of reformwinkel.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Voorkom rode bultjes na het intiem scheren

Wanneer je je scheert – dit geldt ongeacht waar op het lichaam of gezicht – loop je de kans dat je kort na het scheren rode, jeukende bultjes krijgt op je huid. Deze rode bultjes worden ook wel scheerbultjes genoemd.

Gelukkig kun je veel doen om dit ongemak bij het intiem scheren te voorkomen. Het is belangrijk de huid schoon en zacht te houden, zodat je voorkomt dat er bacteriën in de poriën komen die daardoor rode, ontstoken bultjes veroorzaken.

Het belangrijkste wapen tegen rode bultjes zijn goede, milde en voedende producten – zowel voor als na het scheren.

Een natuurproduct als tea tree olie staat erom bekend dat het bacteriën verwijdert en daarnaast een verkoelend en kalmerend effect heeft. Daarom vinden velen het fijn om gebruik te maken van producten die de Australische tea tree olie bevatten. Bij Australian Bodycare kun je een aftershave bestellen die de huid voedt en kalmeert en de groei van bacteriën afremt, zodat je minder de kans loopt om rode bultjes te krijgen. Je kunt ook een complete set voor het intiem scheren kopen, met alles wat je nodig hebt voor en na het scheren.


Nooit meer jeuk na het intiem scheren

Veel mensen hebben last van een geïrriteerde huid na het intiem scheren. Een huid die jeukt en waarop rode bultjes verschijnen. Dat is onaangenaam en het ziet er ook niet mooi uit.

Om van de jeuk na het intiem scheren af te komen, gaat het er weer om de huid goed te behandelen, zowel voor, tijdens als na het scheren. De tijd die je eraan besteedt en het geld dat je uitgeeft aan goede, voedende producten zal goed besteed zijn. Weinig mensen kunnen er tegen om te scheren zonder de huid voor te bereiden en zonder goede verzorging na afloop.

Het duurt niet lang om een aantal goede producten te gebruiken voor het intiem scheren en het resultaat is veel mooier. Het gaat erom een aantal goede, voedende producten te vinden waar je huid tegen kan. Voor het merendeel van de mensen betekent dit milde producten zonder parfum, maar met verkoelende, kalmerende en anti-jeuk ingrediënten.


Scheerapparaat, scheermes of epilator – wat is het beste?

Wanneer je haartjes met wax verwijdert, ben je langer vrij van het haar dan wanneer je haartjes met een scheerapparaat of scheermes verwijdert. Aan de andere kant vinden velen dat waxen te agressief is voor de huid, vooral op plaatsen waar de huid dun en gevoelig is.

De meeste mensen kiezen daarom voor intiem ontharen thuis met een scheerapparaat, ladyshaver, epilator of scheermesje.

Een epilator is een elektrisch apparaatje dat haartjes aan de wortel verwijdert. Dit betekent dat de behandeling lang mooi blijft, maar ook aardig wat tijd in beslag neemt en behoorlijk pijnlijk is. Een epilator is ook niet goedkoop.

De meesten kiezen er dus voor om zich te scheren met een scheerapparaat of scheermesje. Een scheerapparaat is duurder dan een scheermesje. In ruil daarvoor loop je minder kans dat je je snijdt met een scheerapparaat. Het is een beetje een kwestie van smaak of je liever een scheerapparaat of scheermes gebruikt. Maar wat je ook kiest, zorg ervoor dat je een schoon mesje/apparaat gebruikt, om te voorkomen dat je bacteriën onder de huid krijgt. En zorg ervoor dat je de huid schoon, zacht en goed gehydrateerd houdt, dan kun je veel doen om rode bultjes en ander ongemak bij het intiem scheren voorkomen.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram