Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn slijmvliezen?

Iedereen heeft slijmvliezen op meerdere locaties op het lichaam. Dit is onder ander in de neus, ogen, darmen, mond, longen, luchtpijp en de urinewegen. Slijmvliezen zijn innerlijke huidlagen die bedekt zijn met een dunne slijmlaag – vandaar de naam: slijmvlies.

Alle slijmvliezen van het lichaam zijn min of meer op dezelfde manier opgebouwd. Zij zijn een deel van het algehele immuunsysteem van het lichaam, en ze helpen ons ons te beschermen tegen vreemde stoffen die in het lichaam binnendringen.

Ga meteen naar: Behandeling van droge slijmvliezen in de vagina

Met goed werkende en gezonde slijmvliezen is moeilijk voor vreemde stoffen een weg naar binnen te vinden – de slijmvliezen fungeren namelijk als een soort schild. Maar wanneer de slijmvliezen minder goed werken, bijvoorbeeld wanneer ze droog zijn, wordt het gemakkelijker voor bacteriën om aan te vallen. Het is daarom belangrijk dat je je slijmvliezen gezond en sterk houdt, zodat je het best bent uitgerust tegen vreemde deeltjes, die bacteriële infecties kunnen veroorzaken.

Droge slijmvliezen in de vagina kunnen bijvoorbeeld leiden tot een schimmelinfectie van de vagina. De uitgedroogde slijmvliezen doen de pH-waarde van de vagina stijgen of dalen en daardoor raken de natuurlijke bacteriële flora uit balans. Dat geeft schimmelgroei ruimschoots de gelegenheid om te vermeerderen en een echte vaginale schimmel te worden. Droge slijmvliezen en vaginale schimmel zijn een erg onaangename mix.

Wat is vaginale droogheid?

Droge slijmvliezen en vaginale droogheid geven een onaangename toestand in de onderbuik, waardoor de vagina droog en geïrriteerd aanvoelt omdat de vaginawand of slijmvliezen door verschillende redenen dunner worden. De medische term voor deze aandoening is vaginale atrofie.

Vaginale droogheid ontstaat wanneer het slijmvlies niet vochtig genoeg is en het droge gevoel in de vagina gaat gepaard met grote irritatie en ongemak in de onderbuik.


Hoe voelen droge slijmvliezen aan?

Vaginale droogheid is een zeer lastig probleem. Dat is het eenvoudigweg omdat het erg ongemakkelijk is voor de vrouwen die erdoor worden getroffen. Veel vrouwen beschrijven het gevoel als schuurpapier in de vagina. De meesten kunnen zich waarschijnlijk wel voorstellen dat dat geen prettig gevoel is. De vagina kan jeuken, brandend aanvoelen of steken en de pijn zit zowel in de vagina als rond de vaginale opening en aan buitenste en binnenste schaamlippen.

De vaginale opening kan zelfs gesloten en smal aanvoelen omdat de slijmvliezen aan elasticiteit hebben ingeboet. Men kan het vergelijken met de huid op het gezicht. Je weet ook hoe een gehydrateerde en verzorgde gezichtshuid elastischer en flexibeler is dan een droge, onverzorgde huid. Hetzelfde geldt voor de huid en slijmvliezen van de vagina.

De lastige en vervelende pijn in de vagina kan zelfs gewone dagelijkse bezigheden erg pijnlijk maken. Joggen, fietsen of andere vormen van lichaamsbeweging kunnen worden geassocieerd met veel pijn omdat de beweging het gevoel van schuurpapier in de vagina versterkt. Het betekent ook dat seks zeer pijnlijk en vergezeld door ongemak wordt.

Symptomen van droge slijmvliezen in de vagina

Als je niet zeker weet of je droge slijmvliezen in je vagina hebt, is het altijd een goed idee om je arts op te zoeken. Samen kun je erachter te komen of je vaginale droogheid hebt, en zo ja, welke behandeling voor jou geschikt is. We sommen even een aantal van de symptomen hier op, voor het geval dat je vermoedt vaginale droogheid te hebben. Dit kun je in de gaten houden. Als je één of meer van de volgende symptomen hebt, kun je gevoelige en droge slijmvliezen in je vagina hebben.

De vaakst voorkomende symptomen van droge slijmvliezen in de vagina zijn de volgende:

 • Zoals eerder beschreven, kunnen de wanden en slijmvliezen aanvoelen als schuurpapier. Het glijdt niet meer zo goed daar beneden.
 • Brandend gevoelDe vagina kan brandend aanvoelen en kleine, onaangenaam steken geven. Dit kan gebeuren wanneer je je beweegt, of bijvoorbeeld wanneer je plast.
 • Droge slijmvliezen jeuken vaak. Net zoals op de rest van het lichaam heeft een droge huid meer de neiging om te jeuken, dan goed gehydrateerde huid.
 • De droge slijmvliezen geven aanleiding tot vaginale irritatie. Ook hier is een droge huid vatbaarder voor roodheid en irritatie dan een gehydrateerde huid.
 • Lichte bloedingenDe droge slijmvliezen hebben meer kans om te scheuren- en het kan kleine bloedingen geven. Dit kan gebeuren bij geslachtsgemeenschap maar ook bij eenvoudige dagelijkse bezigheden.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Wie krijgt droge en gevoelige slijmvliezen in de vagina?

Je kunt op verschillende plaatsen op het lichaam droge slijmvliezen hebben, maar in dit artikel richten we ons op droge slijmvliezen in de vagina. Dit is een zeer lastig probleem voor een groot aantal vrouwen.

Het probleem van gevoelige en droge slijmvliezen in de vagina kan vrouwen van alle leeftijden treffen. Toch zijn vrouwen in de menopauze, vrouwen die de pil nemen en zwangere vrouwen vatbaarder voor droogheid en irritatie in de vagina. Het wordt meestal veroorzaakt door hormonale schommelingen.

Je kunt meer lezen over de oorzaken van het probleem verderop in het artikel. Er wordt geschat dat tot negen van de tien vrouwen ooit last heeft van vaginale droogheid.


Oorzaken van vaginale droogheid – waarom krijgt men droge slijmvliezen?

Maar waarom krijg je droge slijmvliezen in de vagina? Dit is een vraag die meerdere antwoorden vereist. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waarom jouw slijmvliezen uitdrogen en pijn, irritatie of ander ongemak veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van vaginale droogheid is dat je te weinig oestrogeen hebt.

Verminderde hoeveelheid vrouwelijke geslachtshormonen

In de meeste gevallen is een verlaagd oestrogeenniveau de oorzaak van vaginale droogheid. Oestrogeen wordt ook wel het vrouwelijke geslachtshormoon genoemd, en wanneer de meisjes de puberteit bereiken, beginnen ze het te vormen in de eierstokken. Dit laat zich zien in de vorm van vaginale afscheiding, een slijmachtige secretie van de vagina, die ervoor zorgt dat het vaginale milieu gehydrateerd blijft en zichzelf kan reinigen.

De productie van oestrogeen helpt dus het vaginale slijmvlies gehydrateerd te houden en het zorgt ook voor een gezond milieu in de vagina met een natuurlijk aantal melkzuurbacteriën. De melkzuurbacteriën zijn belangrijk om een lage pH in de vagina en dus een stabiele en gezonde bacteriële flora te houden, waardoor je weerbaar wordt tegenover bacteriën.

Je vormt oestrogeen in de eierstokken van de puberteit tot de menopauze, wanneer de hoeveelheid oestrogeen begint te dalen. En wanneer de hoeveelheid oestrogeen afneemt, nemen ook de hoeveelheid melkzuurbacteriën en de hydratatie in de vagina af. Dit betekent dat de vaginale slijmvliezen droger worden, hun elasticiteit verliezen en dunner worden. Dit alles maakt jouw slijmvliezen delicater en kwetsbaarder.

De daling van de hoeveelheid oestrogeen wordt dan ook vaak geassocieerd met een normale menopauze. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom de productie van oestrogeen afneemt en daardoor ongemak in de vorm van droge slijmvliezen veroorzaakt.

De oorzaken kunnen zijn:

 • Eetstoornissen en overmatige lichaamsbeweging kunnen invloed hebben op de cyclus en ertoe leiden dat de menstruatie uitblijft.
 • Roken vermindert zowel de bloedcirculatie in de onderbuik en de productie van oestrogeen in de eierstokken.
 • Borstvoeding ertoe leiden dat menstruatie, ovulatie en daarmee de productie van oestrogeen tijdelijk stoppen.
 • Ziektes van de eierstokken, zoals kanker.
 • Verwijdering van de eierstokken.
 • Chemotherapie kan de productie van oestrogeen verminderen.

De anticonceptiepil en andere medicijnen

De reden voor de gevoelige en droge slijmvliezen kan ook worden gevonden in het gebruik van de pil of andere medicijnen. Wanneer je de pil gebruikt voor anticonceptie, geef je je lichaam een extra hoeveelheid hormonen. Het kan neveneffecten veroorzaken, die de natuurlijke productie van vaginale afscheiding door de slijmvliezen vermindert. Daarom schept dit een onbalans in de vaginale slijmvliezen, die gevoeliger en droger kunnen worden, omdat ze niet voldoende gehydrateerd worden.

Antidepressiva en antibiotica zijn andere voorbeelden van geneesmiddelen die vergelijkbare effecten op de vaginale afscheiding kunnen hebben.

Vaginale schimmel

Schimmel in de vagina kan een andere reden zijn waarom jouw slijmvliezen in de vagina droog en gevoelig worden. Op onze huid leven van nature schimmels- net als in de vagina. In kleine hoeveelheden zijn ze onschadelijk, maar wanneer de schimmel candida albicans, die schimmelinfecties veroorzaakt, kan groeien, wordt dit een echte schimmelinfectie in de vagina.

De vagina is een optimale locatie voor de gisten om zich te vermenigvuldigen omdat het er warm en vochtig is. Wanneer de schimmels de optimale groeicondities krijgen, verstoren ze het natuurlijke evenwicht tussen micro-organismen van de slijmvliezen – en dan ontstaat een schimmelinfectie die, naast de slijmvliezen uitdrogen, ook jeuk en een onaangename geur veroorzaakt.

Bacteriële vaginose

De vagina bestaat uit een grote hoeveelheid natuurlijk voorkomende bacteriën. Maar wanneer er een onbalans in de natuurlijke bacteriële flora ontstaat, kan er vaginaal ongemak ontstaan. Er is een overmatige groei van één van de types van vaginale bacteriën, kantelt de balans. Deze aandoening wordt bacteriële vaginose genoemd. Dit is een vorm van ontsteking van de vagina.

Ontsteking van de vagina kan onder andere optreden wanneer de vaginale afscheidingen gemengd wordt met sperma. De vaginale omgeving is zuur, terwijl sperma een base is. En als die twee elkaar treffen op de pH-schaal, kan dit het natuurlijke evenwicht van bacteriële flora in de vagina verstoren. Dat kan een hinderlijke geur geven met vaginale afscheiding die naar vis ruikt, maar kan zich ook manifesteren als droge en geïrriteerde slijmvliezen die jeuken.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Overmatige intieme hygiëne

Veel vrouwen willen zich graag schoon en fris houden in de intieme zone en daarom wassen ze zich regelmatig en grondig met water en zeep voor vagina.

Het is belangrijk om een goede intieme hygiëne te handhaven, maar overmatig wassen kan vaginale droogheid veroorzaken. Water en zeep drogen namelijk de slijmvliezen uit. Ze verstoren simpelweg het natuurlijke evenwicht en bacteriële flora in de vagina. Vooral directe waterstralen brengt het vaginale milieu uit balans en kunnen droge en geïrriteerde slijmvliezen veroorzaken. We raden altijd aan dat je een goede intieme zeep gebruikt wanneer je je intieme delen wast.


Droge slijmvliezen in de menopauze

Hoewel vaginale droogheid vrouwen van alle leeftijden kan treffen, is er vaak een verband met de menopauze. Vooral vrouwen in deze groep ervaren deze pijnlijke ongemakken in de onderbuik.

Tot wel de helft van alle vrouwen in de menopauze heeft last van droge slijmvliezen bij hun dagelijkse activiteiten. Dit geldt voor de vagina, maar ook voor de slijmvliezen van de mond, keel, neus en ogen kunnen worden getroffen. Zoals gezegd is vooral deze groep vrouwen blootgesteld aan deze ongemakken omdat de oestrogeenproductie gereduceerd wordt wanneer de menopauze begint.

Gelijk met de afname in het oestrogeenniveau daalt ook de afscheiding en de vochtigheid van de slijmvliezen. De vaginale slijmvliescellen worden nu vervangen door cellen die een dunner slijmvlies vormen. Dit betekent dat de slijmvliezen van de vagina nu kwetsbaarder zijn.


Droge slijmvliezen bij seks

Droge slijmvliezen in de vagina zijn een probleem, en dat niet alleen in de dagelijkse activiteiten van het leven. Het kan ook een obstakel zijn voor een goed en gezond seksleven. De droge slijmvliezen hebben invloed op jouw seksleven, omdat ze in combinatie met geslachtsgemeenschap vaak worden geassocieerd met ernstige pijn.

Samen met een verminderde oestrogeenproductie verplaatsen de zenuwvezels in de vagina zich, waardoor ze dichter bij het oppervlak terechtkomen. Dit betekent dat er tijdens de gemeenschap ongemak ontstaat door wrijving. Wanneer seks geassocieerd wordt met pijn, is het natuurlijk voor de vrouw om minder zin in seks te krijgen. Dit vernietigt dan ook vaak de intimiteit in een relatie.

Als je zelf niet genoeg natuurlijk glijmiddel produceert, is het een goed idee om een gel te gebruiken tijdens de seks. De gel helpt om het allemaal een beetje gemakkelijker te laten glijden. Een gel vermindert sterk de wrijving, en droogheid van de vagina wordt verholpen door het vocht in de gel. Probeer bijvoorbeeld de Intim Glide van Australian Bodycare. Die vermindert het ongemak door je een hydratatie-boost te geven, die droge slijmvliezen uit de weg helpt. De gel is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, en het hoge gehalte aan Tea Tree Olie heeft een goed effect op irritatie en jeuk die veel vrouwen ervaren na de seks.

Vergeet ook niet dat het altijd een goed idee is om te zorgen voor een goed voorspel, vóór de eigenlijke geslachtsgemeenschap begint. Zo krijg je de beste kansen om voldoende vocht te produceren, zodat seks meer genot en minder horror wordt.


Behandeling van droge slijmvliezen in de vagina

Het ongemak van vaginale droogheid kan zo uitgesproken zijn dat het bijna slopend wordt en jouw levenskwaliteit vermindert. Heb je last van vaginale droogheid, is het belangrijk om iets aan het probleem te doen. Veel vrouwen lijden in stilte, hoewel daar absoluut geen reden voor is, omdat behandelingen voor droge slijmvliezen talrijk en eenvoudig zijn.

Je moet altijd naar de dokter gaan als je ook maar een beetje twijfelt over je ongemakken, zodat hij of zij kan helpen met de juiste behandeling. De dokter zal je in de meeste gevallen behandelen met een lokale behandeling met hormonen, die het verlies van oestrogeenproductie kan herstellen, zodat jouw vagina opnieuw gehydrateerd wordt.

Een andere behandeling omvat hyaluronzuur, dat van nature in het lichaam en ook in de slijmvliezen voorkomt. Hyaluronzuur verbindt efficiënt vloeistof en verhelpt op die manier het gebrek aan vocht aan de slijmvliezen en de elasticiteit van de vagina.


Gebruik zelf een remedie voor vaginale droogheid

Er is ook veel dat je zelf kunt doen om de droge slijmvliezen te verlichten. Als je niet dol bent op het idee van een hormoonbehandeling, kun je zowel bij de drogist als de apotheek natuurlijke geneesmiddelen krijgen.

Femigel en Femidaily van Australian Bodycare, zijn specifiek ontworpen om de ongemakken van intieme droogheid te bestrijden. Er is geen reden om bij de pakken te blijven zitten met intiem ongemak, wanneer deze twee gels gemakkelijk en eenvoudig droogheid, jeuk en irritatie kunnen verhelpen.

Femigel is adequaat eerste hulpmiddel voor mensen die last hebben van pijn en irritatie als gevolg van droogheid. De gel is hormoonvrij en op basis van natuurlijke ingrediënten die op zachte wijze de gevoelige huid in de intieme zone helpen. Met een rijke inhoud van de Australische Tea Tree Olie heeft de gel een kalmerende en verzachtende werking op droge en gevoelige huid.

Tea Tree Olie bestrijdt bacteriën met haar antibacteriële eigenschappen, die helpen om een gezonde intieme hygiëne te handhaven. De vochtigheid en elasticiteit rond de vagina worden verbeterd en deze gynaecologisch geteste gel heeft in een klinische proef droogheid en irritatie aan de vagina bij 94% van de deelnemende vrouwen verholpen.

Terwijl Femigel een gel is die speciaal ontwikkeld werd om bestaande ongemakken te behandelen, kun je Femi Daily gebruiken om droogheid in de vagina weg te houden. Op een dagelijkse basis helpt de gel om zowel bacteriën als droogheid te voorkomen door de natuurlijke vochtbalans van de huid te behouden en jeuk en irritatie te voorkomen.

De gels hebben een vlotte en lichte textuur waardoor ze gemakkelijk aan te brengen zijn. Femigel kun je twee keer per dag gebruiken in geval van sterke ongemakken en om de drie dagen bij mildere gevallen. Femi Daily kun je zonder problemen elke dag gebruiken om de vochtigheid te verhogen wanneer de Femigelbehandeling de droge slijmvliezen heeft overwonnen.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Voorkom droge slijmvliezen in de vagina

Naast het gebruik Femi Daily als preventie van droogheid zijn er ook een aantal andere dingen die je kunt doen om gevoelige en geïrriteerde slijmvliezen te voorkomen. Daar nemen we hier een kijkje naar:

 • Vermijd overmatig gebruik van tampons en maandverband. Dit irriteert de vagina en zorgt ervoor dat de huid niet kan ademen.
 • Draag katoenen ondergoed. Ondergoed van kunstmatig of synthetisch materiaal sluit de huid en de vaginale opening af en geeft een droog gevoel.
 • Was je niet te vaak in de intieme omgeving – en nooit binnen in de vagina. Het volstaat je gewoon te wassen met water. Indien je niet vindt dat je een schoon gevoel krijgt wanneer je alleen maar water gebruikt, gebruik dan een intieme zeep. Gebruik bijvoorbeeld Intim Wash van Australian Bodycare: een zachte zeep voor de tere huid in de intieme zone. Aggressieve zeep en overmatig wassen vernietigen het natuurlijke evenwicht. Was met Intim Wash de vulva en de huid rond de vaginale opening.
 • Heb regelmatig seks. Seksuele opwinding verhoogt de bloedcirculatie – ook in de vagina. Dit helpt om de gezondheid van je weefsels te verbeteren. Verschillende studies hebben goede resultaten laten zien bij gebruik van een vibrator. Een vibrator zet de bloedcirculatie in gang en versterkt de afscheiding van vaginaal vocht bij seksuele opwinding.
 • Vul je lichaam met gezonde oliën. Van binnenuit gehydrateerd worden doet je huid ook goed. Neem bijvoorbeeld een dagelijks supplement van visolie, en zorg ervoor dat je maaltijden vol goede, voedende oliën zit. Bijvoorbeeld zijn avocado, lijnzaad, olijfolie, amandelen en kokosolie allemaal goede en gezonde vetten.

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram