Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Oorzaken van vaginale geur

Van nature heeft de vagina een milde geur. Het milieu in de vagina een pH-waarde tussen 3,8 en 4,2 op de zuur-base-schaal, Wat wil zeggen dat het er zuur is. Het zure milieu van de vagina is een manier om bacteriën en virussen die niet in de vagina horen, buiten te houden. En het betekent dat de vagina altijd een beetje ruikt – en dit hoeft je geen zorgen te baren.

Wanneer er echter veranderingen komen en de geur sterker wordt, kunnen dit de symptomen van een infectie of ziekte in de vagina zijn. Dan moet je reageren. Samen met de onaangename geur volgen ook vaak veranderingen in vaginale afscheiding, wat in kleine hoeveelheden ook normaal is.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een zeer sterke vaginale geur krijgt, sommige ernstiger dan andere. Je moet ook weten dat de geur kan variëren tijdens de menstruatie, zwangerschap en andere hormonale schommelingen. Hier krijg je een overzicht over de mogelijke redenen waarom je vagina onaangenaam ruikt.

3 producten tegen onaangename geur van onderen
3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €34,99
3 producten tegen onaangename geur van onderen - 3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone

Vaginale schimmel

Vaginale schimmel wordt in meer dan 80% van de gevallen veroorzaakt door de schimmel (gist) candida albicans. Deze gist veroorzaakt een bacteriële infectie, omdat de bacteriële flora veranderen. In de slijmvliezen van je vagina wonen er van nature gisten, maar wanneer de flora veranderen, krijgen schimmels de mogelijkheid om te groeien en te vermenigvuldigen.

Het evenwicht van de bacteriële flora van je vagina, is een delicaat evenwicht, dat door vele redenen uit balans kan worden gebracht. Onder andere is sperma bij seks één van de veelvoorkomende redenen waarom de natuurlijke balans verandert.

Sperma is een base, terwijl de vagina zuur is op de pH-schaal. En het mengen van deze twee kan ertoe leiden, dat de vaginale melkzuurbacteriën veranderen en zo schimmels de kans geeft te groeien.

Dat leidt typisch ook tot jeuk en een onaangename geur van de vagina.

Heb je te kampen met jeuk in de vagina, in combinatie met een sterker wordende geur, kan dat een teken zijn van vaginale schimmel. Als je een schimmelinfectie hebt, is het belangrijk hier iets aan te doen. Niet alleen omdat dit voor jou lastig is, maar ook omdat je je partner kunt besmetten tijdens de geslachtsgemeenschap.

Het is zeer zeldzaam, maar je moet je nog steeds bewust zijn van het risico. Mannen kunnen alleen geïnfecteerd raken door vrouwen – niet omgekeerd. Daarom is vaginale schimmel geen echte geslachtsziekte.

Intieme Zeep tegen intiem ongemak
Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Intieme Zeep tegen intiem ongemak - Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan
Intieme gel tegen intiem ongemak
100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Intieme gel tegen intiem ongemak - 100% Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

Geslachtsziektes

Geslachtsziektes of soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die enkel besmettelijk zijn via seksueel contact. Het risico op een seksueel overdraagbare infectie neemt toe naarmate je meer seksuele partners hebt. Er zijn verschillende soa’s die een ongewenste vaginale geur kunnen veroorzaken.

Genitale herpes

Vaginale geur kan gepaard gaan met een infectie of ziekte van genitale herpes, een virale infectie van de vagina. Deze soa is besmettelijk, wanneer de slijmvliezen van twee partners met elkaar in contact komen bij het vrijen, wanneer één partner de infectie heeft.

Het herpesvirus is geen gevaarlijke ziekte, maar het onderscheidt van andere soa’s door niet meer uit het lichaam te verdwijnen. Dat betekent dat als je genitale herpes hebt, het voor de rest van je leven in je lichaam blijft.

Toch betekent dit niet dat de aandoening niet behandeld kan worden. De symptomen kunnen bestreden worden, en bij veel mensen is genitale herpes latent aanwezig in het lichaam zonder los te barsten. Een uitbraak treedt op met kleine, pijnlijke blaren, die zowel in de vagina als extern op de genitaliën kunnen zitten.

De kleine blaren barsten en worden wondjes. En dit kan leiden tot een lelijke en onaangename geur.

Chlamydia en gonorroe

Chlamydia en gonorroe zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die overgebracht worden door onbeschermde seks. Beide zijn het bacteriële infecties in het onderlichaam, die vaginale geur kunnen veroorzaken. De infectie kan ontstaan in de urinebuis, de baarmoederhals of de endeldarm.

Deze twee soa’s kunnen moeilijk te herkennen zijn, omdat ze in veel gevallen geen symptomen hebben. Ze kunnen echter leiden tot een brandend gevoel in de onderbuik, met name bij het plassen, en ze geven ook een doffe pijn in de onderbuik. Ervaar je deze symptomen samen met een sterkere vaginale geur, kan het wijzen op één van beide soa‘s.


Zwanger met vaginale geur

Tijdens de zwangerschap is het heel gewoon dat er meer vaginale afscheiding is dan anders, en het is ook normaal dat er een geur uit de vagina komt tijdens en na zwangerschap. De hormonen beïnvloeden de vagina op verschillende manieren: het slijmvlies wordt dikker en dus wordt er meer uitgescheiden dan normaal. De afscheiding is meestal helder, waterig of witachtig.

Het pH-evenwicht verschuift ook en dit beïnvloedt de vaginale bacteriële flora, dus de afscheiding kan een ander uiterlijk dan normaal hebben. Hier kan ook de geur veranderen. De geur wordt vaak omschreven als “flauw” – zoals sperma.

Als je symptomen vertoont die niet normaal zijn,  zoals bijvoorbeeld een erg verschillende of onwelriekende afscheiding, moet je een arts opzoeken. Dit kan namelijk het gevolg zijn van een ontsteking van de vagina, een schimmelinfectie of bacteriële vaginose.

Er is een verhoogd risico op bijvoorbeeld een schimmelinfectie in de vagina tijdens de zwangerschap. Het is dus het is een goed idee, om goed te letten op jouw vaginale afscheiding, geur of eventuele jeuk of een stekend gevoel.

Het reukvermogen van de vrouw wordt aangetast tijdens de zwangerschap waardoor de ervaring van de geur en smaak verandert. Het kan ertoe leiden dat je de geur van je afscheiding als erg sterk of direct onaangenaam ervaart.

Geur aan de vagina na het vrijen

Na onbeschermde geslachtsgemeenschap is het heel gewoon dat er een onaangename vaginale geur ontstaat. Deze wordt door sommigen beschreven als een visachtige geur. Dit komt omdat de afscheidingen die normaal in de vagina zitten een reeks micro-organismen bevatten, zoals voornamelijk melkzuurbacteriën.

Zij zorgen ervoor dat de afscheiding de juiste pH-waarde heeft, aan de zure kant van de schaal. Sperma heeft daarentegen een hogere pH-waarde en is dus een base. Wanneer de twee worden gemengd, wordt de totale pH-waarde verhoogd. Voor sommige soorten bacteriën betekent dit de ontwikkeling van een onaangename, visachtige geur.

Dit is een chemische reactie die snel vanzelf hoort te verdwijnen.

Sommige vrouwen merken echter dat de geur niet verdwijnt. Dat kan zijn omdat bepaalde soorten bacteriën in de meerderheid raken. Dit zijn de zogenaamde anaerobe bacteriën. Ze zijn ongevaarlijk, maar ze kunnen een grote last veroorzaken.

Om dit te voorkomen kun je verschillende producten gebruiken die de onaangename geur tegenwerken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Intim Glide, die de geur die kan ontstaan in verband met geslachtsgemeenschap tegenwerkt.

Intim Glide moet bij elke geslachtsgemeenschap gebruikt worden om de ongewenste geur te verminderen. Behandeling met Intim Glide is efficiënt en moet worden herhaald bij elke geslachtsgemeenschap.

Intieme Glide bestrijdt jeuk, droogheid en irritatie in verband met seks.

3 producten tegen onaangename geur van onderen
3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €34,99
3 producten tegen onaangename geur van onderen - 3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een lastige aandoening die een sterke en onaangename geur aan de vagina geeft. Vaak wordt de geur erger na het vrijen, en kan deze veranderen in een sterke visgeur. De sterke visgeur ontstaat deels door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende aandoening bij veel vrouwen. Er wordt geschat dat ongeveer 1/3 van alle vrouwen op een bepaald punt in hun leven meemaken.

Deze onaangename aandoening treedt op wanneer de vagina geïnfecteerd raakt met een verhoogde hoeveelheid bacteriën, die de vagina normaal slechts in beperkte mate heeft. Zo is er bijvoorbeeld de bacterie “garnerella vaginalis“.

Als de vaginale omgeving verandert, krijgen de bacteriën de juiste omstandigheden om zich te vermenigvuldigen op het vaginale slijmvlies. Afgezien van veranderingen in de zuurgraad, zoals wanneer sperma de balans verstoort, kan de reden voor de geur ook hormonaal zijn.


Sterk voedsel, sterke geuren

Je hebt misschien gemerkt dat je urine een beetje vreemd kan ruiken wanneer je asperges hebt gegeten. Hetzelfde kan ook van toepassing zijn op jouw afscheiding. Sommige voedingsmiddelen kunnen een slechte vaginale geur geven.

Dit is vooral zo bij asperges, maar ook knoflook, ui en broccoli kunnen de vagina een niet zo charmante geur geven. Daarom, als je graag knoflook eet, moet je beslissen of je afscheid wilt nemen van de delicate smaak of van de ongewenste geur.


Onaangename vaginale geur behandelen

Slechte geur uit de vagina is een vervelend probleem voor veel vrouwen, en daarom is het belangrijk om te weten hoe je het probleem aanpakt.

Spray met Intim Deo zo vaak als nodig is. Intim Deo verfrist de intieme zone – snel en gemakkelijk. Je sprayt gewoon direct op de huid, waar je last hebt van onaangename geur, jeuk en/of irritatie. De intieme deodorant wordt snel opgenomen door je huid en houdt je intieme zone enkele uren fris.

Je kunt bijvoorbeeld de Intim Deo 's ochtends gebruiken, om je intieme zone overdag fris te houden en daarnaast Femi Daily 's avonds voor het slapengaan gebruiken, zodat de gel voldoende tijd heeft om te werken.

Experimenteer en vind de methode die het beste bij jou past, zodat je afkomt van onaangename geuren van onderen of ander intiem ongemak.

3 producten tegen onaangename geur van onderen
3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €34,99
3 producten tegen onaangename geur van onderen - 3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone

Wanneer moet je een afspraak maken met de dokter?

Ervaar je veranderingen in de geur van je vagina en heb je tegelijkertijd ook een aantal symptomen van een van de bovengenoemde soa’s, dan moet je een arts te raadplegen, zodat je de juiste behandeling kunt krijgen.

Bij ook maar de kleinste twijfel moet je altijd een arts raadplegen, zodat je de oorzaak van de ongewenste geur kunt vinden en zo het ongemak kunt aanpakken.


Zo voorkom je vaginale geur

Het is altijd een goed idee om geur aan je intieme zone te vermijden, zodat het in de eerste plaats geen probleem wordt.

Eerst en vooral moet je voor een goede intieme hygiëne zorgen door je één keer per dag te wassen. Onthoud echter dat je nooit een gewone zeep mag gebruiken, maar een intieme zeep moet gebruiken, die speciaal hiervoor ontwikkeld is, omdat de intieme zone extra gevoelig is.

  1. Was je intieme zone dagelijks met de intieme zeep Intim Wash en wees bijzonder grondig rond de vaginale opening. Vaak ophopen bacteriën zich rond de vaginale opening en leiden tot onaangename geuren van onderen. 

    Verdeel de intieme zeep over de natte huid en masseer zachtjes in. Vergeet niet om goed rond de vaginale opening te reinigen. Spoel vervolgens grondig af met lauw water.
  2. Smeer Femi Daily 1-2 keer per dag om onaangename geur in de intieme zone te voorkomen. Femi Daily zorgt ook voor hydratatie van je huid en een verkoelend gevoel als je last hebt van droogheid of jeuk.

    Smeer Femi Daily direct in op het gebied waar je intieme problemen ervaart. De eerste paar keer is het heel normaal om een licht tintelend gevoel te merken, wanneer je de gel op je huid smeert. Geef de gel even de tijd om in te trekken en op te drogen, voordat je je aankleedt.
  3. Spray met Intim Deo zo vaak als nodig is. Intim Deo verfrist de intieme zone – snel en gemakkelijk. Je sprayt gewoon direct op de huid, waar je last hebt van onaangename geur, jeuk en/of irritatie. De intieme deodorant wordt snel opgenomen door je huid en houdt je intieme zone enkele uren fris.

    Je kunt bijvoorbeeld de Intim Deo 's ochtends gebruiken, om je intieme zone overdag fris te houden en daarnaast Femi Daily 's avonds voor het slapengaan gebruiken, zodat de gel voldoende tijd heeft om te werken.

Experimenteer en vind de methode die het beste bij jou past, zodat je afkomt van onaangename geuren van onderen of ander intiem ongemak.

3 producten tegen onaangename geur van onderen
3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone
+15.000 reviews
Normale prijs €32,99
Aanbiedingsprijs €32,99 Normale prijs €34,99
3 producten tegen onaangename geur van onderen - 3 intieme producten tegen geur, jeuk en irritatie in de intieme zone

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram