Vaginale geur – Waarom ontstaat er een vaginale geur en hoe pak je het aan

Professioneel bijgewerkt: 4/10/2021

Veel vrouwen hebben van tijd tot tijd intieme ongemakken zoals een onaangename vaginale geur. Het is zowel een lastig als gênant probleem dat vereist dat u iets aan de geur doet.

Een sterke en vieze geur uit de vagina kan betekenen dat uw lichaam u vertelt dat er iets mis is. Hier kunt u lezen wat u moet doen aan de sterke geur van de vagina.

Ga meteen naar: Zo verhelpt u slechte geur van de vagina

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek
Anne heeft een MSc in de farmacie van de Universiteit van Zuid-Denemarken en werkt al meerdere jaren als apotheker bij Varde apotheek. Hier adviseert zij zowel klanten, als artsen over het juiste gebruik van medische producten.

Oorzaken van vaginale geur

Van nature heeft de vagina een milde geur. Het milieu in de vagina een pH-waarde tussen 3,8 en 4,2 op de zuur-base-schaal, Wat wil zeggen dat het er zuur is. Het zure milieu van de vagina is een manier om bacteriën en virussen die niet in de vagina horen, buiten te houden. En het betekent dat de vagina altijd een beetje ruikt – en dit hoeft u geen zorgen te baren.

Wanneer er echter veranderingen komen en de geur sterker wordt, kunnen dit de symptomen van een infectie of ziekte in de vagina zijn. Dan moet u reageren. Samen met de slechte geur volgen ook vaak veranderingen in vaginale afscheiding, wat in kleine hoeveelheden ook normaal is.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u een zeer sterke vaginale geur krijgt, sommige ernstiger dan andere. U moet ook weten dat de geur kan variëren tijdens de menstruatie, zwangerschap en andere hormonale schommelingen. Hier krijgt u een overzicht over de mogelijke redenen waarom uw vagina slecht ruikt.

Australian Bodycare 3 Intieme Verzorgingproducten

Speciaal voor de intieme zone

€29,99

Product bekijken

Vaginale schimmel

Vaginale schimmel wordt in meer dan 80% van de gevallen veroorzaakt door de schimmel (gist) candida albicans. Deze gist veroorzaakt een bacteriële infectie, omdat de bacteriële flora veranderen. In de slijmvliezen van uw vagina wonen er van nature gisten, maar wanneer de flora veranderen, krijgen schimmels de mogelijkheid om te groeien en te vermenigvuldigen.

Het evenwicht van de bacteriële flora is een delicaat evenwicht dat door vele redenen uit balans kan worden gebracht. Onder andere is sperma bij seks een van de veelvoorkomende redenen waarom de natuurlijke balans verandert.

Sperma is een base, terwijl de vagina zuur is op de pH-schaal. En het mengen van deze twee kan ertoe leiden, dat de vaginale melkzuurbacteriën veranderen en zo schimmels de kans geeft te groeien.

Dat leidt typisch ook tot jeuk en een slechte geur van de vagina.

Heeft u te kampen met jeuk in de vagina, in combinatie met een sterker wordende geur, kan dat een teken zijn van vaginale schimmel. Als u een schimmelinfectie heeft, is het belangrijk hier iets aan te doen. Niet alleen omdat dit voor u lastig is maar ook omdat u uw partner kunt besmetten tijdens de geslachtsgemeenschap.

Het is zeer zeldzaam, maar u moet zich nog steeds bewust zijn van het risico. Mannen kunnen alleen geïnfecteerd raken door vrouwen – niet omgekeerd. Daarom is vaginale schimmel geen echte geslachtsziekte.

Australian Bodycare Intieme Zeep

Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan

€9,99

Product bekijken

Australian Bodycare Femi Daily

100 % Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

€12,99

Product bekijken

Geslachtsziektes

Geslachtsziektes of soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die enkel besmettelijk zijn via seksueel contact. Het risico op een seksueel overdraagbare infectie neemt toe naarmate u meer seksuele partners heeft. Er zijn verschillende soa’s die vaginale geur kunnen veroorzaken.

Genitale herpes

Vaginale geur kan gepaard gaan met een infectie of ziekte van genitale herpes, een virale infectie van de vagina. Deze soa is besmettelijk wanneer de slijmvliezen van twee partners met elkaar in contact komen bij het vrijen wanneer één partner de infectie heeft.

Het herpesvirus is geen gevaarlijke ziekte, maar het onderscheidt van andere soa’s door niet meer uit het lichaam te verdwijnen. Dat betekent dat als u genitale herpes hebt, het voor de rest van uw leven in lichaam blijft.

Toch betekent dit niet dat de aandoening niet behandeld kan worden. De symptomen kunnen bestreden worden, en bij veel mensen is genitale herpes latent aanwezig in het lichaam zonder los te barsten. Een uitbraak treedt op met kleine, pijnlijke blaren die zowel in de vagina als extern op de genitaliën kunnen zitten.

De kleine blaren barsten en worden wondjes. En dit kan leiden tot een lelijke en onaangename geur.

Chlamydia en gonorroe

Chlamydia en gonorroe zijn seksueel overdraagbare aandoeningen die overgebracht worden door onbeschermde seks. Beide zijn het bacteriële infecties in het onderlichaam, die vaginale geur kunnen veroorzaken. De infectie kan ontstaan in de urinebuis, de baarmoederhals of de endeldarm.

Deze twee soa’s kunnen moeilijk te herkennen zijn omdat ze in veel gevallen geen symptomen hebben. Ze kunnen echter leiden tot een brandend gevoel in de onderbuik, met name bij het plassen, en ze geven ook een doffe pijn in de onderbuik. Ervaart u deze symptomen samen met een sterkere vaginale geur, kan het wijzen op één van beide soa‘s.


Zwanger met vaginale geur

Tijdens de zwangerschap is het heel gewoon dat er meer vaginale afscheiding is dan anders, en het is ook normaal dat er een geur uit de vagina komt tijdens en na zwangerschap. De hormonen beïnvloeden de vagina op verschillende manieren: het slijmvlies wordt dikker en dus wordt er meer uitgescheiden dan normaal. De afscheiding is meestal helder, waterig of witachtig.

Het pH-evenwicht verschuift ook en dit beïnvloedt de vaginale bacteriële flora, dus de afscheiding kan een ander uiterlijk dan normaal hebben. Hier kan ook de geur veranderen. De geur wordt vaak omschreven als “flauw” – zoals sperma.

Als u symptomen vertoont die niet normaal zijn,  zoals bijvoorbeeld een erg verschillende of onwelriekende afscheiding, moet u een arts opzoeken. Dit kan namelijk het gevolg zijn van een ontsteking van de vagina, een schimmelinfectie of bacteriële vaginose.

Er is een verhoogd risico op bijvoorbeeld een schimmelinfectie in de vagina tijdens de zwangerschap. Het is dus het is een goed idee om goed te letten op uw vaginale afscheiding, geur of eventuele jeuk of een stekend gevoel.

Het reukvermogen van de vrouw wordt aangetast tijdens de zwangerschap waardoor de ervaring van de geur en smaak verandert. Het kan ertoe leiden dat u de geur van uw afscheiding als erg sterk of direct onaangenaam ervaart.

Geur aan de vagina na het vrijen

Na onbeschermde geslachtsgemeenschap is het heel gewoon dat er een slechte vaginale geur ontstaat. Deze wordt door sommigen beschreven als een visachtige geur. Dit komt omdat de afscheidingen die normaal in de vagina zitten een reeks micro-organismen bevatten, zoals voornamelijk melkzuurbacteriën.

Zij zorgen ervoor dat de afscheiding de juiste pH-waarde, aan de zure kant van de schaal, heeft. Sperma heeft daarentegen een hogere pH-waarde en is dus een base. Wanneer de twee worden gemengd, wordt de totale pH-waarde verhoogd. Voor sommige soorten bacteriën betekent dit de ontwikkeling van een onaangename, visachtige geur.

Dit is een chemische reactie die snel vanzelf hoort te verdwijnen.

Sommige vrouwen merken echter dat de geur niet verdwijnt. Dat kan zijn omdat bepaalde soorten bacteriën in de meerderheid raken. Dit zijn de zogenaamde anaerobe bacteriën. Ze zijn ongevaarlijk, maar ze kunnen een grote last veroorzaken.

Om dit te voorkomen kunt u verschillende producten gebruiken die de onaangename geur tegenwerken. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van Intim Glide, die de geur die kan ontstaan in verband met geslachtsgemeenschap tegenwerkt.

Intim Glide moet bij elke geslachtsgemeenschap gebruikt worden om de ongewenste geur te verminderen. Behandeling met Intim Glide is efficiënt en moet worden herhaald bij  elke geslachtsgemeenschap.

Intieme Glide bestrijdt jeuk, droogheid en irritatie in verband met seks.

Australian Bodycare Intieme Zeep

Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan

€9,99

Product bekijken

Australian Bodycare Femi Daily

100 % Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

€12,99

Product bekijken

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een lastige aandoening die een sterke en onaangename geur van de vagina geeft. Vaak wordt de geur erger na het vrijen, en kan deze veranderen in een sterke visgeur. De sterke visgeur ontstaat deels door het mengen van sperma en vaginale afscheiding.

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende aandoening bij veel vrouwen. Er wordt geschat dat ongeveer 1/3 van alle vrouwen op een bepaald punt in hun leven meemaken.

Deze onaangename aandoening treedt op wanneer de vagina geïnfecteerd raakt met een verhoogde hoeveelheid bacteriën, die de vagina normaal slechts in beperkte mate heeft. Zo is er bijvoorbeeld de bacterie “garnerella vaginalis“.

Als de vaginale omgeving verandert, krijgen de bacteriën de juiste omstandigheden om zich te vermenigvuldigen op het vaginale slijmvlies. Afgezien van veranderingen in de zuurgraad, zoals wanneer sperma de balans verstoort, kan de reden voor de geur ook hormonaal zijn.


Sterk voedsel, sterke geuren

U heeft misschien gemerkt dat uw urine een beetje vreemd kan ruiken wanneer u asperges heeft gegeten. Hetzelfde kan ook van toepassing zijn op uw afscheiding. Sommige voedingsmiddelen kunnen een slechte vaginale geur geven.

Dit is vooral zo bij asperges, maar ook knoflook, ui en broccoli kunnen de vagina een niet zo charmante geur geven. Daarom, als u graag knoflook eet, moet u beslissen of u afscheid wilt nemen van de delicate smaak of van de afschuwelijke geur.


Slechte vaginale geur behandelen

Slechte geur uit de vagina is een vervelend probleem voor veel vrouwen, en daarom is het belangrijk om te weten hoe u het probleem aanpakt.

Gebruik bijvoorbeeld Femigel van Australian Bodycare. Dit is een hormoonvrije gel op waterbasis die efficiënt bacteriën tegenwerkt. De gel bevat de natuurlijke Tea Tree Olie, die niet alleen antibacterieel en -septisch is, maar ook ruimschoots vocht aan uw intieme zone biedt. Femigel is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, dermatologisch getest en pH-gereguleerd, zodat u er gerust van kunt gebruik maken op de delicate huid van de uitwendige genitaliën.

In een klinische studie zei 88% van de ondervraagde vrouwen dat de gel de geur verhelpt.

Gebruik het om de drie dagen. In ernstige gevallen, wanneer de geur bijzonder erg is, raden we aan Femigel elke dag rond de vaginale opening te smeren.

Australian Bodycare Intieme Zeep

Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan

€9,99

Product bekijken

Australian Bodycare Femi Daily

100 % Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

€12,99

Product bekijken

Wanneer moet u een afspraak maken met de dokter?

Ervaart u veranderingen in de geur van uw vagina en heeft u tegelijkertijd ook een aantal symptomen van een van de bovengenoemde soa’s, dan moet u een arts te raadplegen zodat u de juiste behandeling kunt krijgen.

Bij ook maar de kleinste twijfel zou u altijd een arts moeten raadplegen, zodat u de oorzaak van de geur kunt vinden en zo het ongemak kunt aanpakken.


Zo voorkomt u vaginale geur

Het is altijd een goed idee om geur aan uw intieme zone te vermijden zodat het in de eerste plaats geen probleem wordt.

Eerst en vooral moet u voor een goede intieme hygiëne zorgen door zich één keer per dag te wassen. Onthoud echter dat u nooit een gewone zeep mag gebruiken, maar een intieme zeep moet gebruiken die speciaal hiervoor ontwikkeld is, omdat de intieme zone extra gevoelig is.

Was u bijvoorbeeld met Intim Wash van Australian Bodycare, die bacteriën efficiënt wegspoelt de huid te irriteren of uit te drogen. Vergeet ook niet om dagelijks uw ondergoed te verversen.

Smeer u daarna in met Femi Daily, een gel speciaal ontwikkeld om intiem ongemak en onaangename geurtjes te voorkomen. Met Tea Tree Olie krijgt u effectieve hulp in de strijd tegen bacteriën die zich kunnen ontwikkelen tot een hinderlijke geur in de vagina.

En net als Femigel is Femi Daily dermatologisch en gynaecologisch getest en pH-gereguleerd, zodat u ook aan uw gevoeligste huid goed verzorgd wordt.

Smeer het dagelijks rond de vaginale opening aan de uitwendige geslachtsorganen om van een optimale preventie van vaginale geur te genieten.

Een andere goede voorzorgsmaatregel die u kunt nemen als u een slechte vaginale geur wilt vermijden is een condoom te gebruiken tijdens de geslachtsgemeenschap. Zo vermijdt u soa’s en in veel gevallen bacteriën die van buitenaf in de vagina terechtkomen.

Vermijd ook te strak ondergoed en te strakke kleding. Geef de vagina lucht om te ademen, zodat er geen stinkende bacteriën in het gebied ontstaan.

In verband met seks wordt aanbevolen gebruik te maken van een gel die speciaal ontwikkeld werd om jeuk, irritatie en ongewenste geuren bij het vrijen te voorkomen.

Australian Bodycare Intieme Zeep

Voor de dagelijkse wasbeurt van de intieme zone 100% vegan

€9,99

Product bekijken

Australian Bodycare Femi Daily

100 % Natuurlijke vaginale gel tegen jeuk en vaginale droogheid

€12,99

Product bekijken