Zonne uitslag – verzorging en preventie
Zonne uitslag is een vervelende eczeem, die kan ontstaan bij mensen die erg gevoelig zijn voor de zon. Voor hen kan slechts een korte tijd in de zon al leiden tot zonne uitslag, ook wel zomerbultjes genoemd. De beste manier om zonne uitslag te voorkomen is je royaal in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
De meesten van ons kunnen matige hoeveelheden zon verdragen. Als we te veel zon krijgen verbrandt onze huid. Maar bij mensen die overgevoelig zijn voor zonnestralen en dus een heel lage tolerantie voor de zon hebben, roept alleen al een korte blootstelling aan de zon zonne uitslag op.
Zonne uitslag is een onaangename conditie van de huid die erg hinderlijk is voor wie er last van heeft.
Inhoudsopgave
Hoe ziet zonne uitslag eruit?
Zonne uitslag verschijnt vaak als een rode en intens jeukende huiduitslag bestaande uit kleine bultjes en mogelijk kleine lichte blaasjes. De uitslag verschijnt meestal een paar uur na blootstelling aan de zon, maar kan ook 1 tot 2 dagen later ontstaan.
Ga naar: Verzorging van zonne uitslag – Wat te doen
De symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen als de huid niet verder aan de zon wordt blootgesteld.
Zonne uitslag komt het meest voor in het voorjaar of de vroege zomer, als de huid nog niet is gewend aan de zonnestralen.
Bij mensen met een milde zonne uitslag wordt het vaak beter in de loop van de zomer, als de huid meer gewend raakt aan de zon. Maar meestal komt het in het volgende voorjaar weer terug. In de loop der jaren komt zonne uitslag bij de meeste mensen echter niet meer terug omdat hun huid meer resistent wordt.
Zonne uitslag veroorzaakt jeuk
Zonne uitslag is niet gevaarlijk, maar een soort allergische reactie op de UV-stralen van de zon. Hoe voelt zonne uitslag eigenlijk? De aandoening van de huid manifesteert zich als een rode en jeukende uitslag, en zonne uitslag gaat vaak gepaard met flinke jeuk. En dat is wat zonne uitslag zo vervelend maakt, ook al is het niet gevaarlijk.
De jeuk kan moeilijk te hanteren zijn en, omdat de huid geïrriteerd is, is het geen goed idee om te krabben. Maar het is moeilijk om dat niet te doen als het zo erg jeukt. Je kunt proberen de jeukende huid af te koelen en te kalmeren door haar te verzachten met een hydraterende bodylotion of aloë vera gel. En anders kan de apotheek je helpen met een crème tegen zonne uitslag met antihistamine, die de allergische reactie kan helpen verminderen en daardoor de jeuk vermindert.
Polymorfe lichteruptie
Zonne uitslag wordt ook wel polymorfe lichteruptie of polymorfe lichtdermatose genoemd, en is ook bekend onder de meer informele termen lichteruptie, zonneallergie, zomerbultjes en Mallorca-acne.
De symptomen van zonne uitslag kunnen lijken op die van warmtebultjes, maar zonne uitslag gaat niet weg als de huid afgekoeld wordt, terwijl warmtebultjes meestal verdwijnen zodra je het minder warm krijgt.
Verzorging van zonne uitslag – Hoe kun je zonne uitslag het beste verzorgen?
Het eerste wat je moet doen is weggaan uit het zonlicht.
Bij de verzorging van zonne uitslag is het belangrijk de huid te verzorgen en te hydrateren.
In geval van een allergische reactie van je huid wordt deze rood en heet, en wellicht ook een beetje gezwollen, en jeukt erg. Daarom helpt het om er iets op te smeren dat de huid verkoelt, verzacht en de jeuk kan verminderen.
Je kunt aftersun gebruiken of een gewone bodylotion. Het belangrijkste is dat de huid voldoende vocht krijgt, zodat deze niet uitdroogt.
Als je een crème tegen zonne uitslag kiest die aloë vera en Tea Tree Olie bevat, krijg je niet alleen een vochtinbrengende crème, maar ook een middel dat de jeuk effectief verlicht, de huid kalmeert, verkoelt en gezond houdt.
Voor de verzorging van ernstige zonne uitslag bestaat crème tegen zonne uitslag met antihistaminica of met een milde cortison. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar.
Maar je kunt ook een arts raadplegen als je zeker wilt weten of je zonne uitslag hebt, en meer informatie wilt krijgen over wat je ertegen kunt doen.
Hoewel zonnebrand oplopen zeker niet goed voor je lichaam is, is het wel zo dat zonne uitslag gelukkig niet gevaarlijk is. Mensen met zonne uitslag hebben dus geen verhoogd risico op het ontstaan van moedervlekkanker of huidkanker. Maar zonne uitslag is heel onaangenaam en hinderlijk – daar is geen twijfel over mogelijk.
Verzorging van zonne uitslag in het gezicht
Vooral mensen met een erg licht huidtype kunnen last hebben van een puistjesachtige uitslag op hun gezicht als het voorjaar en de zomer aanbreken. Vanwege het op puistjes lijkende uiterlijk wordt dit vaak zomerbultjes of Mallorca-acne genoemd. De uitslag kan zich over de hals en over het bovenste deel van de borst verspreiden.
Het is het beste voor zonne uitslag op je gezicht om uit de zon te blijven. De allergie of de zomerbultjes zijn immers ontstaan als gevolg van blootstelling aan de zon. En als je niet meer aan ultraviolette stralen wordt blootgesteld, gaat de allergie vanzelf over. Als je niet uit de zon kunt blijven, gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor die de meeste van de UVA- en UVB-stralen van de zon kan filteren. Daarnaast kun je een pet of een hoed met een brede rand dragen om je gezicht te beschermen tegen de zon.
In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor een kuur met licht, waarbij geprobeerd wordt je huid elke week met ultraviolet licht te harden, zodat je gezicht beter bestand is tegen de zon als het voorjaar komt.
Tabletten voor het versterken van de huid
Als je elk jaar last hebt van zonne uitslag, kan het een goed idee zijn om je huid van binnenuit te proberen te helpen. Er zijn verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar die de huid proberen te helpen zich voor te bereiden op de zon, waardoor ze beter bestand is tegen straling van de zon. Dit betekent echter niet dat je zonder zonnebrandcrème kunt, want het is slechts een aanvulling om de huid van binnenuit te proberen te versterken.
Door een combinatie van bètacaroteen, calcium en saffloerolie kun je zonne uitslag verzachten voordat het doorzet. Je dient zes tot negen weken voordat je aan de zon wordt blootgesteld met de supplementen te beginnen – en ze gedurende de gehele periode met zon in te blijven nemen.
Bèta-caroteen is een precursor van vitamine A, dat celvernieuwende en zonbeschermende eigenschappen heeft. Als de huid aan zonlicht wordt blootgesteld, maakt het lichaam vitamine D aan. Maar bij sommige mensen kan vitamine D calcium in het bloed binden en krijgt het huidweefsel er calcium voor in de plaats. Saffloerolie bevat een hoog gehalte aan vitamine E - een antioxidant die de huidcellen helpt beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
Raadpleeg altijd je arts als je twijfels en/of vragen hebt over huidversterkende supplementen.
Crème tegen zonne uitslag
De allerbelangrijkste crème tegen zonne uitslag is zonnebrandcrème. Met een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor kun je die vervelende uitslag weg proberen te houden. Als je een heel lichte huid hebt, is het verstandig een zonnebrandcrème met factor 50 te gebruiken, die tot 98% van de zonnestralen tegenhoudt. Het is belangrijk om voldoende zonnebrandcrème aan te brengen op de aan de zon blootgestelde huid en regelmatig bij te smeren.
Als je al zonne uitslag hebt opgelopen, kun je een bodylotion met Tea Tree Olie gebruiken om de jeuk en irritatie te proberen te verzachten. Bij de apotheek kun je ook een crème kopen die antihistaminica of bijnierhormonen bevat, die de allergische reactie af kunnen remmen. Antihistaminica gaan histamine op het lichaam tegen. Histamine is de stof die het lichaam afgeeft bij allergische reacties zoals zonne uitslag.
Waardoor ontstaat zonnebrand?
Zonnebrand is een signaal van je lichaam dat je huid beschadigd is. Het zijn vaak de lichaamsdelen waar de huid het dunst is die het meeste risico lopen. Mensen met een zeer lichtgevoelige en lichte huid lopen een verhoogd risico op zonnebrand als ze niet oppassen. En zonnebrand doet zich ook vaak voor bij de eerste voorjaarszon, als de huid nog geen eigen 'schild' heeft opgebouwd.
Het is heel verschillend wanneer een zonnebrand verdwijnt. Het hangt ervan af hoe rood je bent geworden en hoe diep je verbrand bent. Een heel milde zonnebrand verdwijnt vaak binnen 24 uur, terwijl het bij een ernstigere zonnebrand enkele dagen kan duren voor hij verdwijnt.
Hoe lang duurt een zonnebrand?
Als je je huid te veel aan zonlicht hebt blootgesteld, of als je gewoon een extra lichte huid hebt, zal je huid vaak na 3-5 uur reageren met roodheid en een pijnlijk gevoel. Als je in de zon bent, is het ook vaak moeilijk te zien of je huid rood is geworden – pas als je weer binnen bent, kun je de rode huidreactie zien.
Een zonnebrand wordt meestal beschouwd als een eerstegraads verbranding, en daarom is te verwachten dat de verbranding tussen de 1-3 dagen zal duren, afhankelijk van het huidtype. De zonnebrand neemt geleidelijk af en de huid wordt de dagen daarna minder rood en pijnlijk. Als je je verbrande huid verder aan de zon blootstelt, kan dat leiden tot een tweedegraads verbranding en, in het ergste geval, een derdegraads verbranding, waarbij de huid met vocht gevulde blaren en zweren ontwikkelt. Als je zo erg verbrandt door de zon, heb je medische hulp nodig - en zal je huid er veel langer over doen om zich te herstellen en weer normaal te worden, omdat de beschadigde huid moet herstellen.
Probeer zonne uitslag te voorkomen aan de hand van de onderstaande tips.
Er is geen echte remedie tegen zonne uitslag - je kunt alleen de symptomen verzorgen en proberen te verzachten. Maar je kunt wel proberen te voorkomen dat je zonne uitslag krijgt.
Hieronder vind je 5 tips om zonne uitslag te proberen te voorkomen.
1. Vermijd langdurige verblijven in de zon. De beste manier om zonne uitslag te proberen te voorkomen is om niet te lang in de zon te blijven; korte blootstellingen zijn beter.
2. Blijf midden op de dag uit de zon. De straling van de zon is het krachtigst tussen 10.00 en 16.00 uur.
3. Laat je huid langzaam wennen aan de zon. Als je lange tijd niet in de zon bent geweest, is het belangrijk dat je huid langzaam aan de zon went. Dit is het geval als de eerste voorjaarszon zich aandient, omdat de zon dan al sterk is, maar ook als je bijvoorbeeld op skivakantie gaat en je huid al vele maanden niet meer aan sterk zonlicht blootgesteld is geweest.
4. Bescherm je huid met kleding. Gelukkig krijg je alleen zonne uitslag op dat deel van je huid dat aan de zon blootgesteld is. Als je dus het grootste gedeelte van je lichaam kleding gedragen hebt, zul je zelden zonne uitslag krijgen waar je kleding je tegen de zon beschermd heeft. Maar simpelweg kleding dragen als je de zon ingaat is geen garantie, want kleding biedt slechts een gedeeltelijke bescherming tegen de zonnestralen; een deel van de ultraviolette stralen zal toch door de kleding heen dringen.
5. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor. Iedereen die de zon ingaat, moet aan zonnebrandcrème denken. Maar als je last hebt van zonne uitslag, is het nòg belangrijker om er altijd aan te denken om je met zonnebrandcrème in te smeren.
Zonnebrandcrème tegen zonne uitslag – Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor
Telkens als je de zon ingaat, is het verstandig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor tegen zonne uitslag te gebruiken – hoe kort de tijd dat je in de zon bent ook is.
Veel mensen vergeten hoe krachtig de zon is in het vroege voorjaar als het buiten nog koel is. En dan zijn vooral mensen met aanleg voor zonne uitslag kwetsbaar, omdat hun huid niet aan de zon gewend is – en omdat velen vergeten zich met zonnebrandcrème in te smeren als ze de eerste paar keren in de zon komen.
Als je een zonnebrandcrème kiest met een hoge beschermingsfactor (SPF = Sun Protection Factor) en met filters voor zowel UVA- als UVB-stralen, ben je goed beschermd. Maar vergeet niet om een dikke laag zonnebrandcrème te gebruiken (een flinke handvol), om je in de loop van de dag met regelmatige tussenpozen in te smeren, en om het een half uur voordat je de zon ingaat aan te brengen, zodat het kan inwerken voordat je in de zon bent.
Lichtkuur
Als je last hebt van ernstige zonne uitslag, kan een wekelijkse lichtkuur bij de dermatoloog in de vroege voorjaarsmaanden helpen.
Tijdens een lichtkuur word je blootgesteld aan ultraviolet licht.
Daardoor wordt je huid langzaam gehard, zodat je beter bestand bent tegen het zonlicht. In sommige gevallen kan je dermatoloog ook tabletten tegen zonne uitslag aanraden.
Wat is de oorzaak van zonne uitslag?
Het is niet helemaal duidelijk waarom zonne uitslag ontstaat - behalve dat het veroorzaakt wordt door een verhoogde gevoeligheid voor de UVA- en UVB-stralen van de zon. Het zonlicht kan reacties in de huid veroorzaken die een chemische verbinding vormen die het lichaam als iets vreemds ervaart.
De reactie van het lichaam is een allergische reactie met roodheid, hitte, zwelling en jeuk.
Hoe goed we de zon verdragen verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen verdragen de zon nu eenmaal beter dan anderen. Maar in het algemeen zijn Noord-Europese mensen met een lichte huid en licht of rood haar extra vatbaar voor zonne uitslag.
Een lichte huid bevat niet zoveel pigment, en het is het pigment in onze huid dat ons moet beschermen tegen de zonnestralen en de schadelijke effecten van UV-stralen op de huid.
Ook al kun je de zon thuis, in Noord-Europa, misschien goed verdragen, als je aanleg hebt voor zonne uitslag, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn en een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken als je van plan bent van de zon te genieten en een zomerse - of winterse - vakantie in het zuiden door te brengen.
Wat is zonne uitslag?
Zonne uitslag treft vooral kinderen en jonge vrouwen van 10-30 jaar, en mensen met een lichte huid lopen een groter risico.
Het is echter een uitzondering dat zonne uitslag zich voor het eerst voordoet bij volwassenen van middelbare leeftijd.
Naar schatting lijdt ongeveer 15% van de Noord-Europese bevolking aan zonne uitslag - juist omdat zonne uitslag vooral mensen treft met een lichte of roodharige huid die niet veel pigment heeft.
In sommige families komt zonne uitslag meer voor dan in andere, dus dit wijst erop dat het erfelijk kan zijn.
Baby's kunnen zonne uitslag krijgen, maar gelukkig gebeurt dat niet zo vaak. Voornamelijk omdat baby's gelukkig zelden tijd in direct zonlicht doorbrengen, wat ook niet goed zou zijn.
Zonne uitslag op je gezicht
Zonne uitslag op je gezicht komt niet vaak voor. Dit komt waarschijnlijk doordat het gezicht het hele jaar door meer aan zon en licht wordt blootgesteld. Dit betekent dat de huid op je gezicht meer gehard is dan de huid op de rest van je lichaam.
Als je toch zonne uitslag op je gezicht krijgt, is het heel verstandig om je gezicht te hydrateren. Breng regelmatig een goede aftersun of gezichtscrème aan. Producten met aloë vera en Tea Tree Olie zijn bijzonder effectief omdat ze niet alleen hydrateren, maar de huid ook verkoelen, verzachten en herstellen.
Zonne uitslag op de armen
Als je aanleg hebt voor zonne uitslag en al zonne uitslag op je armen hebt, zorg dan dat je uit de zon gaat of in ieder geval je armen bedekt.
Vervolgens gaat het erom de huid te hydrateren en te verzorgen, zodat ze niet te droog wordt. Je kunt dit doen met een aftersun of met een goede en verzorgende bodylotion.
Kies voor producten met aloë vera of Tea Tree Olie, die een verkoelend, verzachtend en anti-jeuk effect op de huid hebben – precies wat je nodig hebt als je huid jeukt, warm en gezwollen is.
Zonne uitslag op de benen
Als het warm is, lopen we vaak met blote benen en voeten, wat betekent dat vooral onze benen en voeten aan de zon worden blootgesteld. Als deze de hele winter goed ingepakt zijn geweest, is de plotselinge en felle voorjaars- en zomerzon hard voor de huid.
Als je aanleg hebt voor zonne uitslag, is het dus vooral belangrijk om eraan te denken zonnebrandcrème aan te brengen als je met je benen en voeten de zon ingaat.
Als je eenmaal zonne uitslag hebt opgelopen, kun je je het beste insmeren met een aftersun of een goede, voedende bodylotion.
Zonne uitslag op de handen
Je handen kun je moeilijk bedekt houden als je buiten in de zon bent, dus deze lopen ook risico als je aanleg hebt voor zonne uitslag. En soms hebben we ook de neiging om onze handen te vergeten als we ons insmeren met zonnebrandcrème. Dat is niet zo goed, dus vergeet niet je handen goed in te smeren met zonnebrandcrème - en breng elke keer als je je handen heb gewassen een nieuw laagje aan.
Als je zonne uitslag op je handen krijgt, hydrateer en verzorg ze dan met een goede aftersun, een body lotion of een rijke en voedende handcrème.
Zonne uitslag en zonnebank
Een bezoek aan de zonnebank is het equivalent van een hete zomerdag in het zuiden, en dat is zwaar voor je huid, vooral als je een lichte, tere huid hebt die vatbaar is voor zonnebrand en als je misschien ook aanleg hebt voor zonne uitslag. Je kunt namelijk ook zonne uitslag oplopen op de zonnebank.
Als je aanleg hebt voor zonne uitslag, is het belangrijk dat je huid geleidelijk went aan de zon, en dat doe je niet door een bezoek aan de zonnebank. Bovendien verhoogt een bezoek aan de zonnebank het risico op het ontstaan van kanker, dus het is geen goed idee om voor de zomervakantie je huid te willen verharden door naar de zonnebank te gaan.
Als je last hebt van ernstige zonne uitslag, zou je beter een lichtkuur bij de dermatoloog kunnen overwegen. En denk eraan om verstandig van de zon te genieten, veel zonnebrandcrème te gebruiken en je huid te bedekken.
Het is een veel voorkomend misverstand dat de zonnebank bescherming biedt als je de zon in zal gaan. Een gebruinde huid is eigenlijk al een beschadigde huid. En op de zonnebank word je alleen blootgesteld aan UVA-stralen, niet aan die van UVB, zodat je huid daar niet aan went.
FAQ over zonne uitslag
Hoe ziet zonne uitslag eruit?
Zonne uitslag ziet eruit als een rode, jeukende huiduitslag. De uitslag bestaat uit kleine bultjes en eventueel kleine lichte blaasjes en verschijnt meestal een paar uur na blootstelling aan de zon, maar kan ook tot 1-2 dagen later ontstaan. De symptomen verdwijnen meestal na een paar dagen als de huid niet verder aan de zon wordt blootgesteld.
Wat is zonne uitslag?
Zonne uitslag is een zeer onaangename conditie van de huid die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor zonnestralen. Mensen met zonne uitslag verdragen de zon heel slecht, en zonne uitslag kan al door een korte tijd in de zon ontstaan. Als je zonne uitslag krijgt, ontstaat er een allergische reactie met roodheid, jeuk en zwelling. Zonne uitslag treft vooral Noord-Europese mensen met licht of rood haar en een lichte huid, die niet zoveel pigment heeft.
Wat is zonne uitslag?
Zonne uitslag is een ander woord voor zonne-eczeem - een onaangename en hinderlijke conditie van de huid. Andere woorden die je voor dezelfde aandoening tegen kunt komen zijn polymorfe lichteruptie, polymorfe lichtdermatose, lichteruptie, zomerbultjes en Mallorca-acne.
Wat is polymorfe lichteruptie?
Polymorfe lichteruptie of polymorfe lichtdermatose zijn de medische termen voor zonne uitslag, ook wel zonne-eczeem of zomerbultjes genoemd.
Wat zijn zomerbultjes?
Zomerbultjes is een andere benaming voor zonne uitslag. De term is ongetwijfeld ontstaan omdat de uitslag die met zonne uitslag gepaard gaat een beetje op puistjes kan lijken: roodheid van de huid, kleine bultjes en mogelijk kleine lichte blaasjes. En het is vooral in de zomer (en het voorjaar) dat je zonne uitslag kunt krijgen.
Wat is de oorzaak van zonne uitslag?
We weten niet echt waarom sommige mensen zonne uitslag krijgen – we weten alleen dat het komt door een verhoogde gevoeligheid voor de UVA- en UVB-stralen van de zon. Het zonlicht kan reacties in de huid veroorzaken die een chemische verbinding vormen die het lichaam als iets vreemds ervaart. De reactie van het lichaam is een allergische reactie met roodheid, hitte, zwelling en jeuk.
Wat kun je doen tegen zonne uitslag?
De beste voorzorg tegen zonne uitslag is om de blootstelling aan de zon tot korte perioden te beperken en altijd een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken als je in de zon bent. Ook kun je je huid bedekken als je in de zon bent, bijvoorbeeld met een hoed of pet en losse katoenen broeken en blouses.
Hoe kun je zonne uitslag tegengaan?
Als je aanleg hebt voor zonne uitslag, moet je zo min mogelijk tijd in de zon doorbrengen - en alleen voor korte perioden. Als je in de zon bent, denk er dan aan een om goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken, en het is ook verstandig om je huid te bedekken, bijvoorbeeld met een hoed of pet en losse katoenen kleding.