Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Risico's van het gebruik van zonnebanken

Het gebruik van een zonnebank kan leiden tot zonnebrand, rimpels en voortijdig verouderde huid door de kunstmatige UV-straling. Er is ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker, inclusief melanoom, door frequente blootstelling aan zonnebanken.

Zonnebrand, rimpels en voortijdige huidveroudering

UV-straling van zonnebanken kan je huid beschadigen. Deze straling versnelt het verouderingsproces van de huid, wat betekent dat je huid eerder tekenen van veroudering zoals rimpels en verlies van stevigheid kan vertonen.

Dit is een direct gevolg van de diepe impact die UV-licht heeft op de structuur van de huid.

Het gebruik van een zonnebank vóór de leeftijd van 35 verhoogt significant het risico op niet alleen zonnebrand, maar ook vroege tekenen van veroudering. Dit komt doordat je huid haar vermogen verliest om zichzelf effectief te herstellen bij regelmatige blootstelling aan kunstmatige UV-straling.

Je huid heeft een geheugen. Elke straal telt.

Verhoogd risico op huidkanker

Het gebruik van een zonnebank verhoogt het risico op huidkanker, met name melanoom. Kankerorganisaties wijzen erop dat elke keer dat je een zonnebank gebruikt, je risico op het ontwikkelen van deze ziekte toeneemt.

Het licht van een zonnebank heeft een stralingsintensiteit die net zo schadelijk kan zijn als de middagzon in de zomer op haar hoogtepunt. Dit komt doordat kunstmatige UV-verlichting in zonnebanken vaak een ultraviolet index van ongeveer 12 heeft, wat aanzienlijk hoger is dan de maximale UV-index van 6-7 die typisch wordt gevonden in het Verenigd Nederland.

Het is belangrijk om de ernst van het regelmatig gebruik van zonnebanken te begrijpen. Melanoom treft vaak jonge vrouwen tussen de 15-34 jaar en is de meest voorkomende vorm van kanker in deze leeftijdsgroep.

Het verminderen van je blootstelling aan kunstmatig ultraviolet licht of het volledig vermijden van zonnebankgebruik kunnen cruciale stappen zijn in het verminderen van je risico op huidkanker. Keuzes zoals deze zijn essentieel in de strijd tegen kanker en om je huid te beschermen tegen onnodige schade.

Verband tussen kunstmatige UV-straling en melanoom

Kunstmatige UV-straling van zonnebanken verhoogt het risico op het ontwikkelen van huid- en melanoomkankers. Mensen die regelmatig voor hun 35e levensjaar zonnebanken gebruiken, hebben een 60% hoger risico om een melanoom te ontwikkelen.

Dit cijfer toont aan hoe gevaarlijk het kan zijn om je huid bloot te stellen aan kunstmatig zonlicht.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle straling van zonnebanken geclassificeerd als kankerverwekkend. Dit betekent dat elke keer dat je een zonnebank gebruikt, je je huid blootstelt aan iets dat zeer ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Het volledig vermijden van zonnebanken of ze met grote voorzichtigheid gebruiken kan helpen om je risico aanzienlijk te verminderen.


Veilige zonnebankgebruik

Gebruik zonnebanken voorzichtig om huidbeschadiging te voorkomen. Bescherm je huid door niet te veel tijd in de zonnebank door te brengen en door zonnebrandcrème te gebruiken. Controleer de staat van de zonnebank en de vervanging van de lampen om een veilige ervaring te garanderen.

Beperk je bezoeken en de duur van de zonnebankgebruik

Zonnebankbezoeken moeten worden beperkt om zonneschade en het risico op huidkanker te vermijden. Onderzoek toont aan dat frequent gebruik van zonnebanken het risico op melanoom verhoogt. Het wordt aanbevolen om de volgende richtlijnen te volgen:

1. Beperk bezoeken: Gebruik een zonnebank niet meer dan één of twee keer per week.

2. Verminder de tijd: Blijf niet langer dan 20 minuten per keer in de zonnebank.

3. Gebruik bescherming: Breng een zonnebrandcrème met hoge SPF aan vóór gebruik en vermijd de zonnebank als je huid al rood of pijnlijk is door eerdere zonnestraling.

Door een gematigde en beschermde relatie met zonnebankgebruik te behouden, kun je het risico op schadelijke langetermijngevolgen minimaliseren.

Gebruik van zonnebrandcrème tijdens en na zonnebankgebruik

Het gebruik van zonnebrandcrème tijdens en na zonnebankgebruik is cruciaal om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Hier zijn enkele belangrijke stappen voor het veilige gebruik van zonnebrandcrème in een zonnebank:

1. Breng een breed spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 aan voordat je de zonnebank ingaat.

2. Zorg ervoor dat alle blootgestelde huidgebieden grondig bedekt zijn met zonnebrandcrème.

3. Breng na de sessie opnieuw zonnebrandcrème aan op de blootgestelde gebieden voor extra bescherming.

4. Kies een niet-vette, olievrije of niet-comedogene zonnebrandcrème, die de poriën niet verstopt.

Deze stappen helpen je om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling en het risico op huidbeschadiging door het gebruik van een zonnebank te minimaliseren.

Alternatieven voor zonnebanken

Krijg een zongebruinde gloed zonder een zonnebank te gebruiken. Overweeg spray tans of natuurlijk zonnebaden met de juiste bescherming en in gematigde mate. Wil je meer weten?

Spray Tan

Een spray tan biedt een natuurlijke en stralende bronzen kleur zonder de huid bloot te stellen aan schadelijke UV-straling. Deze kunstmatige bruiningsmethode kan helpen om zonnebrand en huidbeschadiging te vermijden en toch een gelijkmatige en gezonde teint te behouden.

Door te kiezen voor een spray tan kun je het risico op melanoom en andere vormen van huidkanker omzeilen en toch een jeugdige uitstraling behouden.

Deze veilige alternatieve methode maakt het mogelijk om het hele jaar door een zongebruinde gloed te krijgen zonder je zorgen te hoeven maken over zonneschade aan de huid.

Natuurlijk zonnebaden met bescherming en in gematigde mate

Natuurlijk zonnebaden met bescherming en in gematigde mate is essentieel om schade door de zon te voorkomen. Het omvat beschermende maatregelen die kunnen helpen de risico's van de zonnestralen te minimaliseren:

1. Gebruik zonnebrandcrème met hoge factor: Breng een breed spectrum zonnebrandcrème met een minimale SPF van 30 aan en breng deze om de twee uur opnieuw aan, evenals na het zwemmen of zweten. Dit beschermt tegen schadelijke UVB- en UVA-stralen.

2. Zoek schaduw tijdens piektijden: Wanneer de zon het sterkst is tussen 12 en 15 uur, moet je in de schaduw blijven om blootstelling aan schadelijke UV-stralen te verminderen.

3. Draag beschermende kleding: Bedek je lichaam met lichte kleding, langärmlige hemden, lange broeken en hoeden met brede rand om direct contact met de zonnestralen te verminderen.

4. Bescherm je ogen: Draag een zonnebril met UV-bescherming om oogschade door langdurige blootstelling aan de zon te voorkomen.

5. Houd kinderen bedekt: Kinderen moeten altijd goed beschermd zijn tegen de zon, omdat hun huid bijzonder kwetsbaar is voor schadelijke UV-stralen.

6. Drink voldoende water: Hydratatie is belangrijk, vooral als je langere tijd buiten doorbrengt onder zonnige omstandigheden.

Optimaliseer je zonnebankervaring

Kies een hoogwaardige zonnebank om een gelijkmatige en effectieve bruining te garanderen zonder onnodige schade aan de huid. Lees verder voor meer tips over het optimaliseren van je zonnebankervaring.

Kies een hoogwaardige zonnebank

Zorg ervoor dat de zonnebank van goede kwaliteit is om onnodige blootstelling aan gevaarlijke UV-stralen te voorkomen. Zorg ervoor dat de zonnebank is uitgerust met de nieuwste veiligheidsfuncties, zoals timers en automatische uitschakeling.

Kies een zonnecentrum dat zich houdt aan nationale veiligheids- en hygiënerichtlijnen, waar het personeel goed is opgeleid in het gebruik van bruiningsapparatuur. Deze maatregelen helpen het risico op zonnebrand, rimpels en zelfs huidkanker te minimaliseren en bieden tegelijkertijd een veiligere en aangenamere bruiningservaring.

Lichttherapie

Lichttherapie wordt vaak gebruikt om Seasonal Affective Disorder (SAD), ook bekend als winterdepressie, te behandelen. De therapie omvat blootstelling aan kunstlicht dat zonlicht nabootst om de productie van serotonine te stimuleren en slaap, stemming en energieniveaus te reguleren.

Lichttherapie heeft zich bewezen als effectief in het verminderen van symptomen van winterdepressie en kan een geweldig alternatief zijn voor zonnebankgebruik om een positieve geestelijke gezondheid te behouden. Regelmatig gebruik van lichttherapie kan het welzijn verbeteren en het risico op negatieve gezondheidseffecten in verband met zonnebankgebruik verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat lichttherapie onder begeleiding van een zorgverlener moet worden uitgevoerd om een juiste dosering en effectiviteit van de behandeling te waarborgen. Bovendien is het cruciaal om de aanbevolen hoeveelheid

 licht te gebruiken en overmatige blootstelling te vermijden, aangezien overmatig gebruik van lichttherapie kan leiden tot onaangename bijwerkingen zoals hoofdpijn en oogirritatie.

Gebruik van zonnebrandcrème voor zonnebank- en buitengebruik

Het gebruik van zonnebrandcrème is cruciaal om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, of je nu in een zonnebank of buiten bent. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

1. Breng een breed spectrum zonnebrandcrème aan: Gebruik een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van minstens 30 voordat je een zonnebank gebruikt of de zon ingaat. Dit helpt je huid te beschermen tegen schade door UVA- en UVB-stralen.

2. Smeer regelmatig opnieuw in: Breng de zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan, vooral als je zweet of zwemt, of je nu in een zonnebank bent of van buitenactiviteiten geniet.

3. Kies de juiste zonnebrandcrème voor zonnebankgebruik: Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème die je gebruikt voor zonnebanksessies geen olie bevat, omdat olie de zonnebankapparatuur kan beschadigen.

4. Investeer in extra bescherming: Voor optimale bescherming tegen schadelijke stralen kun je overwegen te investeren in een hoed met brede rand en UV-beschermende kleding.

5. Raadpleeg een dermatoloog: Als je vragen hebt over het kiezen van zonnebrandcrème voor verschillende huidtypes of over geschikte SPF-niveaus, raadpleeg dan een huidspecialist voor professioneel advies.

Prioriteer altijd je huidverzorging en neem de nodige voorzorgsmaatregelen om mogelijke schade door UV-straling te voorkomen.

FAQ


Is het gevaarlijk om een zonnebank te gebruiken?

Ja, het gebruik van een zonnebank kan gevaarlijk zijn omdat het de huid blootstelt aan hoge niveaus van UV-straling, wat het risico op huidkanker kan verhogen.


Moet je in een zonnebank zonnebrandcrème gebruiken?

Absoluut, het is belangrijk om in een zonnebank zonnebrandcrème te gebruiken om je huid te beschermen tegen schadelijke UV-straling, ook al denken veel mensen dat dit niet nodig is.


Kun je na slechts één zonnebank sessie bruin worden?

Om een zichtbare bruine kleur te krijgen, moet je meestal meerdere keren naar de zonnebank, omdat een enkele sessie zelden tot zichtbare resultaten leidt.


Is het veilig om een zonnebank te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het wordt afgeraden om tijdens de zwangerschap een zonnebank te gebruiken, omdat de UV-straling schadelijke effecten kan hebben op zowel de moeder als de baby.


Krijg je vitamine D door het gebruik van een zonnebank?

Ja, je kunt vitamine D krijgen door het licht van de zonnebank, maar het is belangrijk om dit af te wegen tegen de potentiële risico's van UV-blootstelling.


Waarmee zijn 20 minuten in een zonnebank gelijk te stellen?

Twintig minuten in een zonnebank kunnen gelijk staan aan ongeveer 1-2 uur in de directe middagzon, afhankelijk van de intensiteit van de zonnebank.


Hoe vaak moet je een zonnebank gebruiken om een bruine teint te krijgen?

Meestal moet je een zonnebank 3-5 keer bezoeken om een zichtbare bruine teint te krijgen, afhankelijk van je huidtype en de sterkte van de zonnebank.


Hoe hoog is de UV-straling in een zonnebank?

Het UV-niveau in een zonnebank is zeer hoog, vaak 3-6 keer sterker dan de middagzon, wat overeen zou kunnen komen met een hypothetische UV-index van boven de 20.


Waarmee zijn 10 minuten in een zonnebank gelijk te stellen?

Tien minuten in een zonnebank kunnen gelijk staan aan ongeveer 30-60 minuten in de directe middagzon, eveneens afhankelijk van de UV-sterkte van het apparaat.


Bronnen:

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram