Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn warmtebultjes?

Warmtebultjes is een huiduitslag die bestaat uit kleine, rode bultjes of heldere blaasjes die op verschillende plaatsen op het lichaam kunnen ontstaan. 

Warmtebultjes ontstaan als je het warm hebt en je zweetkanaaltjes verstopt raken – door warm weer of door het dragen van te veel warme kleding. De bultjes zijn een huidirritatie die het best verminderd kan worden door de huid goede mogelijkheden te geven om te transpireren. 

Zowel kinderen als volwassenen kunnen warmtebultjes krijgen, maar jonge kinderen lopen het meeste risico. Dit komt omdat hun zweetklieren nog niet volledig ontwikkeld zijn, en het dus moeilijker is het om het transpiratievocht dat zich in de klieren ophoopt kwijt te raken. Dit resulteert dan in de karakteristieke huiduitslag. 

Warmtebultjes komen het vaakst voor bij: 

 • Jonge kinderen
 • Lichamelijke inspanning of sport 
 • Het dragen van kleding die transpiratie tegenhoudt 
 • Tropisch klimaat 

Warmtebultjes komen vaak voor en zijn onschuldig, maar als jij of je kind èn de bultjes èn ziekteverschijnselen heeft, moet je naar een arts gaan. 

2–pak voor de verzorging van warmtebultjes
Producten voor de verzorging van warmtebultjes, prikken en geïrriteerde huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2–pak voor de verzorging van warmtebultjes - Producten voor de verzorging van warmtebultjes, prikken en geïrriteerde huid

Hoe zien warmtebultjes eruit?

Er zijn verschillende vormen van warmtebultjes, van kleine blaasjes tot jeukende rode bultjes. 

De mildste soort warmtebultjes, miliaria crystallina, zijn kleine, heldere blaasjes die snel opengaan. Hier zijn de zweetklieren in de bovenste laag van de huid geblokkeerd. Bij dit type is er geen jeuk, en het is een veel voorkomende huiduitslag in de eerste twee weken van een baby's leven.   

Miliaria rubra is de bekendste soort warmtebultjes. Hierbij ontstaan een massa kleine, rode bultjes, die vaak prikken en jeuken. De oorzaak is meestal dat je een paar dagen in hoge temperaturen bent geweest. 

Tenslotte is er een zeldzamere soort warmtebultjes, miliaria profunda. Dit zijn herhaaldelijke uitbraken van miliaria rubra. De uitslag lijkt op kippenvel en is huidkleurig. 

Waardoor ontstaan warmtebultjes?

Bij volwassenen komen warmtebultjes het vaakst voor in huidplooien of op plaatsen waarop strakke kleding zit. Ook op de handen, vingers, billen, onder de borsten en op het gezicht komen vaak jeukende warmtebultjes voor. 

Transpiratiebultjes kun je het beste voorkomen door kleding te dragen die transpiratievocht de mogelijkheid geeft om te verdampen. Dit is onder meer katoenen kleding, die meer ademt dan bijvoorbeeld polyester. 

Bij baby's kunnen ze bijna overal op het lichaam voorkomen, van het gezicht, de nek, de schouders, tot de borst en de rug. Zoals gezegd, hebben ze dan vaak meer de vorm van blaren en irriteren ze niet in dezelfde mate als de klassieke warmtebultjes. 

Zonneallergie versus warmtebultjes

Als we blootgesteld worden aan zon en grote hitte, kunnen er zowel warmtebultjes als zonneallergie ontstaan. Terwijl kinderen het vaakst last hebben van warmtebultjes, hebben de meeste volwassenen vaker last van zonneallergie. 

Zonneallergie verschilt van warmtebultjes doordat het bestaat uit heel kleine bultjes die ook tot jeukende blaasjes kunnen uitgroeien.

Warmtebultjes ontstaan als de huid niet kan ademen, terwijl zonneallergie veroorzaakt wordt doordat de UVA- en UVB-stralen van de zon een allergische reactie veroorzaken. Het belangrijkste advies is daarom de zon zo veel mogelijk te vermijden en een zonnebrandcrème met hoge factor te gebruiken. 

Goede raad voor als je baby warmtebultjes heeft

Als je baby plotseling onder de kleine bultjes zit, kan je je daar zorgen over maken. Het is logisch dat je dan schrikt als ouder – en het is ook goed om voorzichtig te zijn met de tere huid van je baby, die gemakkelijk allerlei soorten uitslag kan krijgen. 

De meeste huiduitslag is echter onschuldig, en dit geldt ook voor warmtebultjes. 

Veel baby's krijgen in de eerste maand van hun leven warmtebultjes op hun hoofd, hals of lichaam. De kleine blaasjes gaan na een paar dagen open en vallen dan van de huid. 

Wat kun je doen om warmtebultjes te verlichten?

 • Kleed het kind in minder laagjes kleding 
 • Vermijd oververhitting 
 • Geef het kind een koel badje
 • Ventileer zodat de kamer van het kind koel is 
 • Houd het kind in de schaduw als het warm is 
 • Laat de baby zonder luier zijn 

Er is geen behandeling voor warmtebultjes, en ze gaan vanzelf weer weg. Als je kind èn de huiduitslag heeft, èn ziektesymptomen, moet je contact opnemen met je arts. 

Hoe kun je je warmtebultjes verzachten?

Hoewel warmtebultjes in verreweg de meeste gevallen onschuldig zijn, kunnen ze toch hinderlijk zijn en jeuken. 

Verzorgingsproducten met een verkoelend effect kunnen de huid tot rust brengen. 

Australian Bodycare's pakket met 2 producten voor de verzorging van warmtebultjes bestaat uit vochtinbrengende producten met Tea Tree Olie die de geïrriteerde huid verkoelen en verzachten. Zowel Body Wash als Aloe Vera Gel helpen de huid te verzachten en jeuk, prikken en roodheid te verminderen. 

Je kunt beide producten prima gebruiken bij je dagelijkse huidverzorgingsroutine of wanneer je ongemak en irritatie ervaart na blootstelling aan de zon, hitte of transpiratie. Kunnen de producten voor alle huidtypes gebruikt worden? 

Als het probleem aanhoudt, kun je een milde crème met bijnierhormoon gebruiken om de huidirritatie te proberen te verminderen. 

2–pak voor de verzorging van warmtebultjes
Producten voor de verzorging van warmtebultjes, prikken en geïrriteerde huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2–pak voor de verzorging van warmtebultjes - Producten voor de verzorging van warmtebultjes, prikken en geïrriteerde huid

Kun je warmtebultjes voorkomen?

Als volwassene kun je vooral miliaria rubra hebben – de kleine, rode bultjes. Je hebt wellicht gesport en kleding gedragen waar je huid niet in kan ademen, of je bent meerdere dagen in tropisch weer geweest. In die omstandigheden kunnen warmtebultjes overal op je lichaam verschijnen. 

Het beste advies is daarom om je huid de gelegenheid te geven om te ademen. Als je huid afgekoeld is, zul je snel een afname van de warmtebultjes zien. 

Als je vatbaar bent voor warmtebultjes, is het goed om: 

 • Kleding die strak zit te vermijden 
 • Katoenen kleding te dragen
 • Gebruik bij voorkeur geen crèmes die je zweetklieren blokkeren
 • Blijf in de schaduw als het warm is 
 • Beperk lichamelijke activiteit tot een minimum 

In de meeste gevallen verdwijnen de warmtebultjes snel als je huid weer op een normale temperatuur is. Als je lang in de zon bent geweest en je huid erg warm is, kun je een verkoelend bad nemen. Als je vermijdt om te transpireren en het warm te hebben, vermijd je ook de rode, jeukende bultjes. 

2–pak voor de verzorging van warmtebultjes
Producten voor de verzorging van warmtebultjes, prikken en geïrriteerde huid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
2–pak voor de verzorging van warmtebultjes - Producten voor de verzorging van warmtebultjes, prikken en geïrriteerde huid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram