Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is zonneschade huid?

Wanneer je huid zonneschade heeft, betekent dit dat de huid te veel ultraviolet straling van de zon heeft opgevangen. Dit beschadigt de buitenste laag van de huid en veroorzaakt roodheid, pijn en soms zwelling. Melanine in onze huid helpt beschermen tegen de zonnestralen, maar mensen met een lichte huid hebben minder melanine, wat de kans op schade vergroot.

UV-stralen, zowel UVA als UVB, zijn het sterkst tussen 12:00 en 15:00 uur wanneer de zon het meest intens is.

Solbrændt hud på ryggen

Je huid herinnert zich elke zonnestraal die het ooit heeft opgevangen.

Symptomen van zonnebrand verschijnen meestal 4-6 uur na blootstelling aan de zon. Het is essentieel om je huid te beschermen met kleding, een zonnehoed en zonnebrandcrème, vooral tijdens de uren wanneer de zon het sterkst is.

Zonneschade kan zelfs op bewolkte dagen optreden, aangezien UV-stralen door de wolken kunnen dringen.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Zonneschade in het gezicht

Het gezicht is bijzonder vatbaar voor zonneschade omdat het vaak het meest blootgestelde deel van het lichaam is. Roodheid, pijn en droogheid zijn veelvoorkomende symptomen van een verbrande gezichtshuid. Het is belangrijk om een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken en een breedgerande hoed te dragen wanneer je buiten bent. Na een verbranding kunnen aloë vera en vochtinbrengende crèmes helpen de irritatie te verzachten en de genezing te ondersteunen.

Zonneschade op de hoofdhuid

De hoofdhuid kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien als het gaat om zonbescherming, maar het is erg kwetsbaar voor UV-stralen, vooral bij mensen met dun haar of kale plekken. Symptomen van een verbrande hoofdhuid zijn onder andere roodheid, schilfering en een branderig gevoel. Het wordt aanbevolen om een hoed te dragen of een zonbeschermende spray te gebruiken die speciaal is ontworpen voor de hoofdhuid.

Zonneschade op de lippen

Lippen hebben zeer dunne huid en bijna geen melanine, waardoor ze bijzonder vatbaar zijn voor zonschade. Verbrande lippen kunnen erg droog, gebarsten en pijnlijk worden. Het gebruik van een lippenbalsem met SPF is cruciaal om te beschermen tegen UV-stralen. Bij verbranding kunnen verkoelende gels en vochtinbrengende lipproducten helpen genezen en het vocht herstellen.


Hoe behandel je zonneschade?

Om zonneschade te verzachten, kun je verkoelende aloë vera gel gebruiken, koele baden nemen en veel water drinken. Deze methoden kunnen helpen om de pijn en roodheid na een zonneschade te verminderen.

Gebruik van aloë vera gel

Aloë vera gel helpt bij het kalmeren van zonbeschadigde huid. Het koelt en verlicht snel. Veel mensen kopen het bij de apotheek voor snelle verlichting. De gel van de aloëplant staat bekend om zijn helende eigenschappen.

Het dringt door in de huid en biedt onmiddellijke verlichting.

Breng een dikke laag aan op de getroffen gebieden. Herhaal dit meerdere keren per dag voor het beste effect. Deze natuurlijke behandeling is populair en eenvoudig te gebruiken. Aloë vera zonder toegevoegde kleuren en parfums is het beste voor de huid.

Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie
Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Puur Aloë Vera Gel met Tea Tree Olie - Jeuk verlichtende en verkoelende gel voor de verbrande en geïrriteerde huid en bij kleine wondjes

Koele baden

Koele baden kunnen een goede manier zijn om de pijn van zonneschade te verlichten. Het koude water helpt de huid af te koelen en ontstekingen te verminderen. Zorg ervoor dat het water niet te koud is, omdat dit de huid verder kan irriteren.

Na het bad is het belangrijk om de huid droog te deppen met een zachte handdoek in plaats van te wrijven.

Het gebruik van verkoelende aftersun-producten na het bad kan ook het verlichtingseffect versterken. Deze producten, vaak verrijkt met aloë vera en andere vochtinbrengende ingrediënten, helpen de zonbeschadigde huid te hydrateren en te kalmeren.

Regelmatige koele baden gecombineerd met daaropvolgende hydratatie kunnen een groot verschil maken in het herstel van je huid.

Drink veel water

Veel water drinken is essentieel om zonneschade te verlichten, aangezien zonbeschadigde huid meer water verdampt. Dit helpt je lichaam gehydrateerd te houden.

Waterverlies kan een uitdaging zijn bij zonbeschadiging, dus het is belangrijk om veel water te drinken om dit te compenseren.

Water helpt het lichaam af te koelen en kan ontstekingen in de huid verminderen, wat kan helpen om de pijn van zonneschade te verlichten. Door voldoende water te drinken, kun je ook het genezingsproces ondersteunen en een gezonde huidfunctie bevorderen.


Voorkomen van toekomstige zonneschade

Gebruik zonnebrandcrème met een hoge SPF en onthoud om deze regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral na zweten of zwemmen. Draag beschermende kleding, inclusief een breedgerande hoed en zonnebril, om te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

Zoek schaduw tijdens de meest intense zonuren, meestal tussen 12:00 en 15:00 uur. Vermijd zonnebanken en overmatige blootstelling aan direct zonlicht om het risico op toekomstige zonneschade te verminderen.

Houd de tijden in de gaten wanneer de UV-index het hoogst is, en zorg ervoor dat je jezelf en je geliefden beschermt door de juiste preventieve maatregelen te nemen.


Conclusie

Na het leren waarom je zonbeschadiging krijgt en hoe je de schade kunt verlichten, is het belangrijk om aan preventie te denken. Het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon kan helpen om je huid te beschermen.

Als je zonbeschadiging oploopt, neem dan direct stappen om de huid te koelen met aloë vera gel en koele baden. Vergeet ook niet om veel water te drinken om uitdroging te voorkomen.

Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand
3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie
+15.000 reviews
Normale prijs €33,99
Aanbiedingsprijs €33,99 Normale prijs €42,99
Aftersun pakket voor een rode huid en zonnebrand - 3 produkten voor de verzorging van zonnebrand, een branderige huid en zonneallergie

Vergeet niet een arts te raadplegen als de zonbeschadiging ernstig is.


FAQ


Hoe lang duurt zonneschade?

De duur van zonbeschadiging kan variëren, maar meestal begint de huid na 3-5 dagen te genezen. Volledige genezing, inclusief vervelling en eventuele kleuraanpassing, kan tot twee weken duren.


Waarom krijg je zonneschade?

Je krijgt zonneschade wanneer je huid wordt blootgesteld aan te veel ultraviolette (UV) straling van de zon, wat huidcellen beschadigt. Dit leidt tot roodheid, pijn en in sommige gevallen zwelling.


Wat helpt bij zonbeschadigde huid?

Koude kompressen, aloë vera en vochtinbrengende crèmes kunnen de pijn verlichten en het genezingsproces versnellen. Veel water drinken en verdere blootstelling aan de zon vermijden is ook belangrijk.


Kun je zonbeschadigd raken door glas?

Ja, het is mogelijk om zonbeschadigd te raken door glas, aangezien UVA-stralen door normaal vensterglas kunnen dringen, hoewel UVB-stralen, die voornamelijk zonbeschadiging veroorzaken, grotendeels worden geblokkeerd.


Wat moet je doen als je zonbeschadigd bent in je gezicht of op je lippen?

Breng bij zonbeschadiging in je gezicht en op je lippen aloë vera of een vochtinbrengende crème aan om de pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen. Gebruik een lippenbalsem met SPF en vermijd verdere blootstelling aan de zon tot de huid genezen is.


Wat moet je doen als je zonbeschadigd bent?

Koel de huid met vochtige, koele doeken of neem een koel bad. Breng aloë vera of een lichte vochtinbrengende crème aan om de huid te kalmeren. Drink veel water om uitdroging te voorkomen en vermijd verdere blootstelling aan de zon tot de huid genezen is.


Kun je bruin worden na zonbeschadiging?

Ja, het is gebruikelijk dat de huid een bruine kleur ontwikkelt na de initiële roodheid door zonbeschadiging. Dit gebeurt omdat het lichaam meer melanine produceert als reactie op UV-straling om de huid te beschermen tegen verdere schade.


Bronnen:

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram