Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is haaruitval?

Haaruitval is een aandoening waarbij het haar langzaam aan dunner wordt en uiteindelijk helemaal uitvalt. Het kan een toestand zijn waarbij de haardos dunner wordt, vaak rond de middellijn midden op de vertex, aan de bovenkant van de schedel, op de zogenaamde kruin. Maar het kan ook leiden tot volledige kaalheid op verschillende plaatsen op de kruin. Meestal hebben mannen last van kaalheid, terwijl vrouwen last hebben van haaruitval als een in meer of mindere mate dunner worden van het haar.

Haaruitval is in feite een ziekte. Deze kan tijdelijk of blijvend zijn, afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Haaruitval kan ofwel telogeen effluvium zijn, wat een toestand van dun haar over de gehele hoofdhuid, is of androgene alopecia, waarvoor je een erfelijke aanleg kan hebben.

De gemiddelde hoofdhuid bevat tot 100.000 haren. Elke individuele haar doorloopt fases waarvan de anagene de eerste is. Hier groeit meer dan 90% van de haren. De anagene haren zitten zo goed vast in de hoofdhuid, dat je ze er moeilijk uit kunt trekken. Elke haar blijft meerdere jaren zitten, voordat ze uitvallen en worden vervangen door nieuwe haren.

De volgende fase heet catageen – hier sterven de cellen. Deze fase duurt ongeveer twee weken, waarna de haar overgaat in de telogene fase. Deze fase duurt ongeveer drie maanden. Het is een rustfase, waarna het haar wordt afgestoten. Dit betekent ook dat deze haren gemakkelijk kunnen worden uitgetrokken. Je verliest tot 100 telogene haren per dag, maar dat wordt niet beschouwd als haaruitval. Maar als dit aantal aanzienlijk hoger ligt, zal het worden beschouwd als haaruitval, omdat het haar dan extra wordt uitgedund.


Wat zijn de redenen dat je je haar verliest?

Als je last hebt van haaruitval, ben je beslist niet de enige. Het is een probleem dat velen zullen herkennen. De oorzaken kunnen echter verschillen. Er zijn namelijk veel factoren die het haar en de hoofdhuid beïnvloeden en ze kunnen allemaal de oorzaak van haaruitval zijn. Maar de patronen verschillen.

Haaruitval Biotine Shampoo
Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Haaruitval Biotine Shampoo - Voor fijn en dun haar – kan gebruikt door mensen met haaruitval

Genetische en erfelijke factoren

De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is genetisch bepaald en erfelijk. Dit heet alopecia androgenetica en komt zowel voor bij mannen als vrouwen.

Een lichte vorm van alopecia androgenetica manifesteert zich doordat de haarzakjes krimpen naarmate je ouder wordt. Dit betekent dat de kwaliteit van de haren ook daalt – en daardoor valt je haar uit.

In ernstige gevallen van alopecia androgenetica is er sprake van ernstigere erfelijke haaruitval. Hier krimpen de haarzakjes zodanig dat ze niet meer voor de haargroei kunnen zorgen. Dit geval treft vaak mannen en leidt tot de bekende "maan" en kalende kruin.

De haarbulbus, die het haar vormt, verdwijnt langzaam en is daarom niet in staat om nieuwe haren uit te laten groeien. Jonge mannen beginnen in de puberteit veel testosteron te produceren, waardoor de haarzakjes verschrompelen en te klein worden en het haar niet meer uitgroeit. Als je aanleg hebt voor haaruitval, zullen de haarzakjes extra gevoelig zijn, en daardoor verlies je meer haar.

Vitaminetekort en ondervoeding

Krijg je de juiste voeding en voldoende vitamines binnen? Zo niet, dan kan het de reden zijn van het telogeen effluvium, waarbij het haar dunner wordt omdat de haarzakjes in slaapmodus gaan en de haren afstoten.

Heb je bijvoorbeeld een gebrek aan biotine en niacine – beide vitamines B – dan kan dat een effect hebben op je haardos. Vitamine B is belangrijk voor je haar, en als je er via je voeding niet genoeg van binnenkrijgt, kan dit leiden tot dun haar op de gehele of gedeeltes van de hoofdhuid. Juist daarom is het een goed idee om producten met biotine te gebruiken om je haar te versterken.

XL pakket voor haaruitval
5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €99,99
Aanbiedingsprijs €99,99 Normale prijs €128,99
XL pakket voor haaruitval - 5 haaruitvalproducten met Biotine voor dun haar

Chronische stress

De meeste mensen zijn wel eens een tijdje gestrest. Dat veroorzaakt op zichzelf geen haaruitval. Maar heb je last van chronische stress – stress gedurende een langere periode – dan kan dit je haar beïnvloeden. Chronische stress is in feite een veelvoorkomende oorzaak van dunner wordend haar.

Wanneer het lichaam gestrest wordt, is er een hormonale onbalans in de haargroei. De onbalans zorgt ervoor dat het haar stopt met groeien en vervolgens verlies je je haar.

Overmatig gebruik van haarproducten

De gezondheid van je haar is nauw verbonden met de fysiologische omstandigheden. Daarom kunnen zowel je levensstijl als omgeving een rol spelen als het gaat om haaruitval.

Dit geldt bijvoorbeeld bij het overmatig gebruik van haarproducten, haarverf, stijltangen en krultangen, die allemaal agressief voor je haar kunnen zijn. De verschillende invloeden kunnen de hoofdhuid irriteren en de natuurlijke haarstructuur in gevaar brengen. Het slijt de wortels, droogt het haar uit en is de oorzaak van onbalans in de haargroei, zodat het wordt verminderd. Het kan dan ook leiden tot meer of minder ernstige haaruitval.

Ziekte en haaruitval

Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door een onderliggende ziekte. Sommige ziekten leiden ertoe dat het lichaam antistoffen tegen het haar begint te produceren, zodat het haar dunner wordt en er zelfs kaalheid optreedt.

Stofwisselingsziektes, eetstoornissen, drugsmisbruik en dergelijke veroorzaken veranderingen van de huid, hetgeen kan betekenen dat het haar slechtere groeiomstandigheden heeft en begint uit te vallen.

Medische bijwerkingen

Geneesmiddelen kunnen ertoe leiden dat je last hebt van haaruitval. Vooral chemotherapie, waarmee kanker wordt bestreden, is een medische reden waarom je haar uitvalt. De pil en andere meer "onschuldige" preparaten kunnen echter ook leiden tot dunner wordend haar.

Voordat je een geneesmiddel inneemt, is het altijd raadzaam dat je de bijsluiter doorleest of het bespreekt met je huisarts, zodat je je bewust bent van de bijwerkingen van het middel.


Wie heeft het meest last van haaruitval?

Als je last hebt van haaruitval, ben je niet de enige. Haaruitval treft zowel mannen als vrouwen. En tot 25% van de Nederlanders wordt vanaf hun 25e in meer of mindere mate getroffen door haaruitval. Haaruitval kan dus iedereen treffen, want er kunnen zowel fysiologische als psychologische redenen voor zijn.

Voor mannen is het meer regel dan uitzondering dat hun haar dunner wordt. De vraag is niet zozeer of ze hun haar verliezen, maar meer wanneer dat gebeurt. Dat kan echter van man op man verschillen, en het kan al vanaf de tienertijd of op hogere leeftijd gebeuren. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van de mannen in de 20 haaruitval heeft, ca. 40% van de mannen in de 40 en ongeveer 60% van de mannen in de 60.

Haaruitval komt ook veel voor bij vrouwen, en tot 50% van de vrouwen in de 50 lijdt in meer of mindere mate aan dunner wordend haar.


Symptomen van haaruitval – waar moet je op letten?

Als je last hebt van haaruitval, blijkt dit meestal door een verscheidenheid aan symptomen. Het kan beginnen met dun haar, dat geleidelijk aan verergert. De symptomen zijn vaak verschillend voor vrouwen en mannen.

Haaruitval bij mannen

Bij haaruitval bij mannen wordt het haar dunner boven op de schedel – de kruin. Dunner wordend haar manifesteert zich ook als een terugwijkende haarlijn die hoger is op de slapen en uiteindelijk samensmelt met de zogenaamde "maan" aan de achterkant van het hoofd.

Het geeft vaak een hoefijzervormige haardos. Gedeeltelijke kaalheid begint vaak met een kale kruin en kan later leiden tot volledige kaalheid.

Lees meer over haaruitval bij mannen.

Haaruitval bij vrouwen

Haaruitval bij vrouwen manifesteert zich vaak als dunner wordend haar op het bovenste gedeelte van de schedel, de zogenaamde vertex. Hier wordt het haar in meer of mindere mate dunner, terwijl de haren aan de zijkant en in de nek hetzelfde blijven.

Vrouwen ervaren niet dezelfde mate van kaalheid en gedeeltelijke kaalheid als mannen, waar alle haren verdwijnen.

Lees meer over haaruitval bij vrouwen.


Welke behandeling is er tegen haaruitval?

Is er een remedie beschikbaar voor haaruitval? En kun je de verloren haargroei weer terugkrijgen? Er zijn goede mogelijkheden voor de behandeling van haaruitval. Maar je moet je ervan bewust zijn dat er geen wondermiddelen bestaan, en dat het toewijding en geduld vereist.

Middelen tegen haaruitval

Als je je haar verliest, of je nu een man of vrouw bent, dan is dat omdat er een onbalans optreedt in de natuurlijke haargroei. Daarvoor heeft Australian Bodycare een lijn unieke producten ontwikkeld die het risico op haaruitval tegengaan.

De drie producten zijn een serum, een shampoo en een haarspray, die allemaal een aantal voedende en goede ingrediënten bevatten, zoals Tea Tree Olie, Biotine en Capilia Longa, die effectief zijn in de bestrijding van haaruitval.

Complete Haaruitval Kit
3 producten voor gezond, sterk en lang haar
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €44,99
Complete Haaruitval Kit

Tea Tree Olie, Biotine en Capilia Longa

Alle drie de producten zijn gebaseerd op de natuurlijke actieve stoffen Capilia Longa en Tea Tree Olie. Daarnaast bevat het serum Biotine. Samen versterken ze het haar en zorgen ze voor gezonder, dikker haar.

Tea Tree Olie  wordt gewonnen uit Australische bomen en heeft antibacteriële eigenschappen die de hoofdhuid vrij van onzuiverheden houden en vuil verwijderen. Het geeft je haar en hoofdhuid de beste voorwaarden die bevorderlijk zijn om het haar sterk en dik te maken.

Biotine is een wateroplosbare vitamine B die van essentieel belang is voor de gezondheid van lichaam en haar. Biotine maakt deel uit van de metabolische reacties van het lichaam en regelt het omzetten van suiker. Biotine wordt bijvoorbeeld gebruikt om koolhydraten en vetten om te zetten, en daarom zijn de lichaamscellen afhankelijk van de vitamine. De groei van cellen speelt een belangrijke rol in de vorming van nieuwe huid en haar en daarom is biotine een belangrijke bron voor de haargroei.

Capilia Longa is een multi-actief ingrediënt, dat wordt gewonnen uit de kurkumaplant. Capilia Longa heeft een klinisch bewezen werking bij haaruitval en geeft je de beste voorwaarden voor dik haar.

Gebruik de producten gecombineerd met elkaar

Het serum, de shampoo en haarspray tegen haaruitval kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar ook gecombineerd voor een optimaal resultaat. Het serum moet op de hoofdhuid worden ingemasseerd om gezond haar en een gezonde hoofdhuid te bevorderen.

De shampoo reinigt de hoofdhuid op een zachte manier van onzuiverheden, zodat onzuiverheden de haargroei niet afremmen.

De haarspray kun je gebruiken na het haren wassen of wanneer je dat een keer wil overslaan. Het helpt om elke haar sterker te maken, zodat ze minder snel breken.

De producten werken samen als een middel om haaruitval tegen te gaan door het haar en de hoofdhuid te versterken. Je kunt alle drie de producten dagelijks gebruiken.

Sterkere medische behandeling

Je kunt ook een medische behandeling tegen haaruitval ondergaan. Deze bestaat vaak uit een hormoonbehandeling met pillen. De pillen moeten de hormonen tegenwerken die de haargroei afremmen, maar de behandeling kan vaak bijwerkingen zoals impotentie hebben.

Je huisarts moet de medicijnen voorschrijven en daarom moet je dat eerst met hem of haar bespreken. De huisarts zal doorgaans beoordelen of jij baat zult hebben bij de behandeling.

Transplantatie van "gezond" haar

Haartransplantatie is een andere vorm van behandeling van haaruitval. De transplantatie wordt uitgevoerd door donorgebieden met sterke haren en haarzakjes te vinden, typisch in de nek of aan de zijkant van het hoofd waar nog veel haar zit. Haarzakjes worden meestal één voor één op de kale gebieden geplant, zoals de kale kruin of de terugwijkende haarlijn.

Na een paar weken valt het getransplanteerde haar uit, terwijl de nieuwe haartjes geleidelijk vanuit de hoofdhuid uitgroeien. Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is pas na 12 tot 18 maanden te zien.


Het voorkomen van haaruitval

Er zijn verschillende manieren om haaruitval te voorkomen. Want hoewel het moeilijk kan zijn om op de rem te trappen als de fysiologie zijn gang gaat, hoef je niet al van te voren op te geven.

Geef je lichaam de juiste voedingsstoffen

Als je lichaam een tekort heeft aan vitamines en voedingsstoffen, kan dat je haardos beïnvloeden. Om je haar de beste voorwaarden te bieden om gezond en sterk te blijven, kun je het best veel fruit en groente eten. Beide zitten boordevol antioxidanten en vitamines die goed zijn voor je haar.

Zorg ervoor dat je via je dieet voldoende vitamine B binnenkrijgt. Dat fungeert als actieve stof in de haarzakjes en helpt de natuurlijke balans te behouden die belangrijk is voor het haar om te kunnen groeien.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Vermijd stress

Het is onvermijdelijk dat je van tijd tot tijd gestrest bent. Maar zorg ervoor dat dit geen langere tijd aanhoudt. Want dan kan dat resulteren in haaruitval. Zorg ervoor dat je een goede structuur en gewoontes in je leven hebt, zodat je een overzicht hebt over wat je moet bereiken.

Dit geldt zowel op het werk als thuis. En vergeet niet om eens in de zoveel tijd te onthaasten en jezelf iets te gunnen, terwijl je nieuwe energie opdoet. Op die manier kun je de stresshormonen in je lichaam verminderen.

Beperk het verbruik van haarproducten

Gebruik je veel verschillende producten voor je haar, kan het een goed idee zijn om toekomstige haaruitval te voorkomen door het gebruik ervan te beperken.

Laat je haar drogen aan de lucht in plaats van het te föhnen en gebruik één enkel stylingproduct met meerdere functies in plaats van verschillende voor je haar. Zorg er ook voor dat het milde ingrediënten bevat die het haar niet beschadigen.

Kun je haaruitval voorkomen?

Ja, je kunt haaruitval in feite voorkomen, als je er meteen iets aan doet, en het niet op zijn beloop laat.

Het is als smeerolie in de auto doen, zodat je niet zo vaak naar de garage hoeft te gaan. Zo is het ook met je haar. Je kunt schade aan de haarschacht voorkomen en tegelijkertijd je haar sterk maken door het gebruik van haarproducten die goed werken tegen haaruitval.

Compleet haaruitvalpakket met XL
5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar
+15.000 reviews
Normale prijs €111,99
Aanbiedingsprijs €111,99 Normale prijs
Compleet haaruitvalpakket met XL-producten - 5 producten voor dagelijkse verzorging bij haaruitval, fijn en dun haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram