Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een blaasontsteking?

Blaasontsteking, ook wel cystitis, blaasinfectie of urineweginfectie genoemd, is een urineweginfectie, die typisch wordt gezien bij vrouwen. De ziekte is in de meeste gevallen te wijten aan het optreden van darmbacteriën in de urine. Het resulteert dus in een ontsteking van de blaas, omdat bacteriën via de urethra ofwel urinebuis de blaas zijn binnengekomen.

De bacteriën gedijen goed in de lichaamswarme urine, daarom vermenigvuldigen ze zich snel als ze de blaas binnendringen. Geleidelijk veroorzaakt het een ontsteking van het slijmvlies, dat rood en geïrriteerd wordt. Het zorgt ervoor dat de hele blaas geïrriteerd raakt, waardoor de blaas zich begint samen te trekken, ook al is de blaas niet vol.

Blaasontsteking is geen seksueel overdraagbare aandoening, maar seks kan er wel voor zorgen dat je blaasontsteking krijgt.

Blaasontsteking is niet gevaarlijk en bij gezonde vrouwen gaat de ziekte vaak vanzelf over zonder behandeling. Blaasontsteking kan echter gepaard gaan met een branderig gevoel tijdens plassen, pijn bij het plassen en in sommige gevallen koorts, en daarom kan het passend zijn om zijn of haar urineweginfectie te laten behandelen door naar de dokter te gaan. Hier schrijft de arts antibiotica voor als behandeling.

Pakket met 3 producten voor blaasontsteking
Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 3 producten voor blaasontsteking - Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Als je zelf blaasontsteking hebt gehad, ken je de symptomen waarschijnlijk al. En het is heel goed mogelijk dat je dat al doet - 50 procent van de vrouwen zal tijdens hun leven blaasontsteking ervaren.

Algemene symptomen van een urineweginfectie zijn:

 • Branderig of pijnlijk gevoel bij plassen
 • Loze aandrang om te plassen
 • Frequent plassen
 • Moeilijk om de blaas volledig te legen tijdens het plassen
 • Troebele en sterk ruikende urine
 • Pijn in de onderbuik
 • Koorts en zich niet lekker voelen
 • Bloed of bloedsporen in de urine

Je hoeft niet per sé alle symptomen te hebben, om blaasontsteking te hebben. Sommigen zullen meer dan één symptoom hebben, terwijl anderen alleen een branderig gevoel hebben tijdens het plassen. 

De meest voorkomende klachten dat je blaasontsteking hebt, zijn dat je het gevoel hebt dat je de hele tijd moet plassen en een branderig en pijnlijk gevoel tijdens het plassen. 

Deze symptomen moet je in de gaten houden

Als je vaker moet plassen dan normaal, en je ook het gevoel hebt dat het pijn doet en brandt wanneer je plast, heb je mogelijk een urineweginfectie. Als het erg ongemakkelijk is, is het een goed idee om je huisarts te raadplegen. Maar cystitis verdwijnt vaak vanzelf.

Als je hoge koorts en keelpijn krijgt, heb je mogelijk een bekkenontsteking in de nieren en dan is het een goed idee om een huis​​arts te raadplegen.

Pakket met 3 producten voor blaasontsteking
Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 3 producten voor blaasontsteking - Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen

Wie krijgt blaasontsteking?

Meestal krijgen vrouwen blaasontsteking, maar zowel mannen, vrouwen als kinderen kunnen het krijgen. Vaak voelt het echter anders aan en kan het daarom verschillende symptomen geven.

Vijftig procent van de vrouwen, zal op enig moment in hun leven een urineweginfectie krijgen en dat aantal is aanzienlijk lager voor zowel mannen als kinderen. Bovendien krijgt 30-44 procent van alle vrouwen die een urineweginfectie hebben gehad, het opnieuw - meestal binnen drie maanden.

Waarom krijgen vrouwen vaker blaasontsteking als mannen?

Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen, omdat de urinebuis erg kort is (4-5 centimeter) en tegelijkertijd is er een kortere afstand tussen het rectum en de urinebuis dan bij mannen.

Omdat de urinebuis voor mannen veel langer is (14-15 centimeter), dan voor vrouwen, komt het zelden voor dat bacteriën de blaas bereiken.


Waarom krijg je blaasontsteking?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je een blaasontsteking ontwikkelt, maar in de overgrote meerderheid van de gevallen, is dit te wijten aan darmbacteriën in de urine - meestal E. Coli bacteriën.

Zoals ik al zei, er zijn veel verschillende oorzaken van blaasontsteking.

Enkele van de typische oorzaken van blaasontsteking bij vrouwen: 

 • Als de blaas niet helemaal wordt geleegd als je plast. Geef jezelf voldoende tijd om te plassen, zodat de blaas zoveel mogelijk wordt geleegd.
 • Richting van het afdrogen. Vrouwen kunnen blaasontsteking voorkomen, door van de urinebuis naar de anus te vegen.
 • Geslachtsgemeenschap en anale seks (en slechte hygiëne daarna).
 • Ontsteking van de blaas, na veelvuldig geslachtsgemeenschap.
 • Stenen in de urinewegen, die de groei van bacteriën bevorderen.
 • Anatomische afwijkingen, zoals een dubbele urineleider, waardoor er urine in de urinewegen achterblijft.
 • Hormonale veranderingen, zoals de menopauze, waardoor je minder oestrogeen produceert, wat normaal gesproken de slijmvliezen in de urinebuis en de vagina in stand houdt.
 • Katheterisatie. Als je een blaaskatheter hebt, wordt de barrière tussen huid en blaas doorbroken.

Belangrijk om te weten over blaasontsteking bij vrouwen

Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, zijn het meestal vrouwen die last hebben van cystitis. Omdat de urinebuis zo kort is, is het daarom ook belangrijk dat je blaasontsteking en andere infecties voorkomt door een goede hygiëne te handhaven.

Voorkom blaasontsteking met goede hygiëne:

 • Was jezelf met producten, die speciaal zijn ontworpen voor intieme zorg. Bij Australian Bodycare vind je producten, die speciaal zijn ontworpen om een ​​goede intieme hygiëne bij vrouwen te behouden.
 • Plas na seks - bij voorkeur binnen 15 minuten na het vrijen.
 • Voel je dat er een blaasontsteking onderweg is? Zorg dan dat je voldoende water drinkt of eventueel suikervrij cranberrysap.
 • Ga naar het toilet als je aandrang hebt en zorg ervoor dat je je blaas zo goed mogelijk leegt.
 • Was je met voordeel, voor en na het vrijen en wissel elke dag van slipje. Je kunt je dagelijks wassen met Femi Daily van Australian Bodycare, dat zacht maar effectief reinigt met behoud van de pH-waarde.
 • Veeg jezelf af in de goede richting, nadat je naar de wc bent gegaan. Veeg jezelf af van de urinebuis naar achteren.
 • Reinig je lichaam van binnenuit, door veel water te drinken, om de blaas door te spoelen en zo de eventuele bacteriën uit te spoelen.
 • Voorkom dat je op de tocht of op een koude ondergrond zit. Zorg ervoor dat je warm bent aangekleed, vooral rondom je lende en billen. Er wordt gezegd, dat je vaker blaasontsteking krijgt, als je het koud krijgt op je dijen of billen, maar dat is niet gedocumenteerd.
 • Voor anale seks, dien je een condoom te gebruiken en een nieuwe te gebruiken, als je seks blijft hebben anders dan in de anus. Op die manier verplaats je geen bacteriën.

Pakket met 3 producten voor blaasontsteking
Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 3 producten voor blaasontsteking - Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen

Werkt cranberry of veenbessensap tegen blaasontsteking?

Als je ooit blaasontsteking hebt gehad, heb je waarschijnlijk een huisvrouwenadvies gekregen, dat je je urineweginfectie kunt behandelen door cranberrysap te drinken. En het is eigenlijk zowel goed als fout.

Cranberrysap bevat onder andere antioxidanten, die kunnen helpen voorkomen dat de bacteriën vast komen te zitten in het slijmvlies. Maar het is erg belangrijk, dat je cranberrysap zonder suiker drinkt. Als je te veel suiker in je urine krijgt, kan dit de bacteriegroei in de blaas helpen verhogen.

Maar cranberry’s, of ook wel veenbessen genoemd, zijn geen wondermiddel tegen blaasontsteking. Veenbessen werken slechts tegen ongeveer de helft van de bacteriën, die blaasontsteking kunnen veroorzaken. Daarom werken ze niet voor iedereen.

Bovendien worden veenbessen meer als een preventief middel beschouwd, dan als daadwerkelijke behandeling.


Blaasontsteking bij mannen komt zelden voor, maar is niet onmogelijk

Hoewel in de overgrote meerderheid van de gevallen het de vrouwen zijn, die blaasontsteking krijgen, kunnen mannen ook blaasontsteking krijgen.

Wanneer mannen urineweginfecties krijgen, is het onderverdeeld in 2 categorieën:

 1. Lagere urinewegontsteking die de blaas en urinebuis aantast
 2. Ontsteking van de bovenste urinewegen, die de nierholte (nierbekken) en de nier aantast

In de meeste gevallen wordt urinewegontsteking veroorzaakt, doordat bacteriën uit de darmen zich via de urinebuis naar de blaas verspreiden.

Een ongecompliceerde ontsteking van de urinewegen, wordt een blaasontsteking genoemd en lijkt erg op blaasontsteking bij vrouwen.

Daarentegen is een gecompliceerde blaasontsteking bij mannen, een ontsteking waarbij er aandoeningen binnen of buiten de urinewegen zijn, die het verloop in een langere en ernstige richting kunnen beïnvloeden.

Urinewegontsteking is echter een relatief zeldzame aandoening voor mannen, en er is ook geen samenhang met een bepaalde leeftijd gevonden.

Symptomen van blaasontsteking bij mannen:

 • Een branderig gevoel bij het plassen.
 • Vaker plassen en vaker de aandrang hebben om te plassen.
 • Pijn bij de geslachtsorganen en schaambeen.
 • Koorts en/of bloed in de urine 
 • De behandeling is hetzelfde als bij vrouwen en bestaat uit een antibioticakuur die door de huisarts wordt voorgeschreven.

Oorzaken dat mannen blaasontsteking krijgen:

 • Vergrote prostaat
 • Slechte lediging van de blaas
 • Er zit een lange tijd tussen het legen van de blaas
 • Je drinkt te weinig vloeistof
 • Ontsteking van de prostaat
 • Nierstenen en blaasstenen
 • Schade aan de zenuwtoevoer naar de onderste urinewegen
 • Tumoren in de prostaat, nier of blaas
 • Misvormingen van de urinewegen
 • Reflux, dat is wanneer de urine van de blaas terug naar de urineleiders stroomt
 • Vernauwingen in de urinebuis
 • Katheter in de blaas
 • Fistel
 • Vergroeiingen van de blaas
 • Ziektes en andere dingen, die het immuunsysteem verzwakken

Blaasontsteking bij kinderen

Urineweginfectie (cystitis) bij kinderen, is een infectie van de urinebuis, blaas en in sommige gevallen, urineleiders en nieren. Symptomen van blaasontsteking bij kinderen, variëren sterk afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Symptomen bij jonge kinderen zijn vaak koorts, prikkelbaarheid, slecht welzijn, braken en/of gewichtsverlies.

De symptomen van oudere kinderen zijn vaak pijn bij het plassen, veelvuldig plassen, misselijkheid, braken, buikpijn en/of koorts.

Het kan moeilijk zijn om kinderen te diagnosticeren, op basis van hun symptomen

Het kan moeilijk zijn om een ​​kind met blaasontsteking te diagnosticeren, op basis van alleen de symptomen van het kind. Daarom zal er meestal een urinetest en in sommige gevallen een bloedonderzoek worden vereist.

Afhankelijk van infectie van de bovenste of onderste urinewegen, is er een verschil tussen diagnose en behandeling. Bij nierbekkenontsteking, zal er bijvoorbeeld altijd een echografie of röntgenfoto worden gemaakt of eventueel een isotooponderzoek, dat wordt gedaan tijdens het plassen.

Op deze manier wordt er gecontroleerd of de infectie het gevolg is van aangeboren afwijkingen, waardoor het kind vatbaarder wordt voor urineweginfecties.


Blaasontsteking bij zwangere vrouwen komt veel voor

Het is heel gebruikelijk, om tijdens de zwangerschap blaasontsteking of een zogenaamde urineweginfectie te ontwikkelen. Zo zijn er meer zwangere vrouwen, die een urineweginfectie ontwikkelen, dan niet-zwangere vrouwen.

Om die reden, worden daarom alle zwangere vrouwen onderzocht op bacteriën in de urine, hoewel ze geen symptomen hebben.

De symptomen en behandeling van urineweginfecties bij zwangere vrouwen, zijn grotendeels hetzelfde, als bij niet-zwangere vrouwen. Als je zwanger bent, let dan speciaal op koorts en pijn in de zij, aangezien dit symptomen zijn van blaasontsteking.

Als je echter zwanger bent en toenemende oefenweeën hebt, kan dit ook een teken zijn dat je blaasontsteking of een nierbekkenontsteking hebt, die ook koorts en pijn in de zij veroorzaakt.


Preventie en behandeling van blaasontsteking

Je huisarts zal de blaasontsteking behandelen met antibiotica, als deze zeker weet dat de symptomen die je hebt, te wijten zijn aan bacteriën.

In veel gevallen zal de blaasontsteking vanzelf verdwijnen, als je een goede hygiëne handhaaft en ervoor zorgt dat je veel vocht drinkt.

Wij raden aan om Intim Wash, Femigel en Femi Daily van Australian Bodycare te gebruiken, zodat je een goede, gezonde hygiëne behoudt in je intieme zone. Het handhaven van een goede hygiëne voorkomt effectief aandoeningen, zoals blaasontsteking. 

Je kunt zelf suppleren, door veel vocht te drinken en goede intieme hygiëne te houden en indien nodig pijnstillers in te nemen, die je zonder recept kunt kopen - inclusief paracetamol of ibuprofen. Het is echter niet zo effectief, als antibiotica en als de symptomen niet verdwijnen, is het belangrijk dat je medische hulp krijgt.

Pakket met 3 producten voor blaasontsteking
Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 3 producten voor blaasontsteking - Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen

Wat kan ik zelf doen?

Als je blaasontsteking hebt, dan moet je veel drinken (zonder suiker), pijnstillers innemen en een goede intieme hygiëne houden.

Behandeling met antibiotica

Als het drinken van veel vocht niet heeft geholpen, moet je mogelijk een antibioticakuur volgen.

Het eerste dat je moet doen, is de huisarts bellen. Als je de tijd hebt, moet je hoogstwaarschijnlijk een urinemonster meenemen of dit laten doen door de huisarts. De arts test vervolgens de urine, op het gehalte van witte bloedcellen, bloed of nitriet - en van hieruit kan de huisarts je vrijwel onmiddellijk vertellen of je blaasontsteking hebt.

Vaak stuurt de huisarts de urine echter voor onderzoek naar de afdeling microbiologie, waar een onderzoek het gemakkelijker zal maken om het juiste type antibioticum te kiezen.

Als je blaasontsteking hebt, zal de huisarts je een penicillinekuur geven of de behandeling met sulfonamiden starten.


FAQ – Veel gestelde vragen

Waarom krijg je blaasontsteking?

Blaasontsteking bij vrouwen treedt meestal op, omdat bacteriën (vaak darmbacteriën) de blaas binnendringen via de urinebuis.

Het kan ook gebeuren tijdens geslachtsgemeenschap, anale seks, als je je afdroogt na een toiletbezoek van achteren naar voren, hormonale veranderingen (menopauze) of als je je blaas niet goed leegt.


Hoe voelt het om blaasontsteking te hebben?

Als je blaasontsteking hebt, dan krijg je vaak een branderig, pijnlijk gevoel bij het plassen en je voelt vaker en sterkere aandrang om te plassen. Tegelijkertijd voelt het, alsof je je blaas niet helemaal kunt legen. 

Bij sommigen kan een blaasontsteking ook pijn geven in de onderbuik, koorts en zich over het algemeen niet lekker voelen. 


Wat helpt tegen een blaasontsteking?

Je kunt een blaasontsteking zelf behandelen door een goede hygiëne te handhaven, veel vocht (zonder suiker) te drinken en pijnstillers zonder recept te nemen, zoals paracetamol en ibuprofen.

Als de blaasontsteking niet vanzelf verdwijnt, moet deze worden behandeld met antibiotica, die door de huisarts zal worden voorgeschreven, wanneer er een diagnose wordt gesteld.


Hoe lang duurt een blaasontsteking?

Meestal verdwijnt een blaasontsteking binnen een paar dagen. Het is echter altijd een goed idee om contact op te nemen met je huisarts, die je kan vertellen of je antibiotica nodig hebt of niet.

Als de symptomen langer dan een paar dagen aanhouden, kan dit zijn omdat de ziekte zich naar de nieren heeft verspreid en nierbekkenontsteking heeft veroorzaakt. Het is echter zeer zeldzaam.


Hoe kun je blaasontsteking voorkomen?

In eerste instantie vermijd je een ontsteking van de blaas, met een goede intieme hygiëne.

Was jezelf met goede intieme verzorgingsproducten, plas na geslachtsgemeenschap, veeg jezelf af van de vagina naar de anus na toiletbezoek, gebruik een condoom bij anale seks (en gebruik een nieuwe als je elders seks blijft houden), en gun jezelf voldoende tijd als je plast, zodat je de blaas helemaal leeg plast.


Kan blaasontsteking weggedronken worden?

Zowel ja als nee. In veel gevallen kun je een blaasontsteking wegdrinken, door veel vocht te consumeren. Het kan werken, omdat de vloeistof de bacteriën in de blaas helpt weg te spoelen.

Voor sommigen lijkt het te helpen om cranberrysap (zonder suiker) te drinken, maar het werkt niet tegen alle bacteriën. Het is echter altijd een goed idee, om contact op te nemen met de huisarts, als je denkt dat je blaasontsteking hebt.


Is blaasontsteking besmettelijk?

Nee, blaasontsteking is niet besmettelijk.

Blaasontsteking is te wijten aan de bacteriën, die we in de darmen hebben of net rond de mond van de urinebuis, dus er is geen daadwerkelijke infectie. Je kunt dus geen blaasontsteking krijgen, door gemeenschap te hebben met iemand die het heeft.

Pakket met 3 producten voor blaasontsteking
Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Pakket met 3 producten voor blaasontsteking - Producten voor de verzorging van de intieme zone om droogheid, een branderig gevoel en irritatie te helpen verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram