Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een peeling?

Een peeling is een effectieve schoonheidsbehandeling die geschikt is voor alle huidtypes. Wanneer je je huid peelt met een gezichtsmasker, verwijder je de bovenste laag dode huidcellen, reinig je de poriën en stimuleer je het aanmaken van nieuwe huidcellen. Hierdoor ziet je huid er frisser en gezonder uit en heb je minder last van puistjes en een onzuivere huid.

Peeling-producten bevatten actieve ingrediënten die chemisch de huidcellen losweken. Peeling wordt ook wel exfoliëren genoemd. Maar scrubben is iets anders dan peelen en exfoliëren. Scrubcrèmes voor je huid bevatten doorgaans korrels – dat doen peeling-producten niet. En daarom denken veel mensen dat een peeling milder is voor de huid dan scrubben.

Ga meteen naar:

> Klik hier – peeling van het gezicht – stap voor stap

> Klik hier – peeling van het lichaam – stap voor stap


Zo peel je je huid

De huid produceert elke dag nieuwe huidcellen. De oude, dode huidcellen worden afgestoten en liggen als een laagje boven op de huid. Als je deze dode huidcellen niet verwijdert, zal je huid er ruw, grauw en dof uitzien. Daarnaast zal er ook een broedplaats voor puistjes en een onzuivere huid ontstaan. Maar wanneer je je huid regelmatig peelt, verwijder je de dode huidcellen en daarmee reduceer je puistjes en een onzuivere huid – en je huid zal dus gladder zijn en er gezond en fris uitzien. Bovendien is een peeling goed voor de bloedsomloop.

Puistjes en een onzuivere huid komen niet alleen voor op het gezicht. Je kunt ze over je hele lichaam hebben. Daarom heeft niet alleen de gezichtshuid baat bij reinigen, verzorgen, hydrateren en peelen; dat heeft de huid op de rest van het lichaam ook. We raden daarom aan dat je de Body Scrub van Australian bodycare gebruikt.

Het afstoten van dode huidcellen en de vorming van nieuwe cellen is een proces dat voortdurend plaatsvindt. Maar naarmate je ouder wordt, gaat dit proces langzamer, en daarom kan het een goed idee zijn om al iets aan het proces te doen als je in de 30 bent. Tot die tijd vindt dit proces vanzelf plaats, dus jonge mensen hebben geen peeling nodig.

Mechanische of chemische peeling

Terwijl scrubcrèmes slechts ongeveer één keer per week mogen worden gebruikt, omdat ze anders te agressief kunnen zijn voor de huid, kun je peeling-producten best vaker gebruiken; sommige dagelijks, andere een paar keer per week. Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat je producten gebruikt die bij je huid en huidtype passen.

Het gebruik van scrubcrèmes, scrubhandschoenen en dergelijke wordt ook wel een mechanische peeling genoemd, terwijl het gebruik van producten die zuren of enzymen bevatten die dode huidcellen losweken, een chemische peeling wordt genoemd.

Beide methoden zijn effectief omdat zij de dode huidcellen van het huidoppervlak verwijderen. Een mechanische peeling kan wat agressiever zijn voor de huid, dus als je een droge of gevoelige huid hebt, kan het vaak beter zijn om in plaats daarvan een chemische peeling te gebruiken. Heb je problemen met een droge huid, gebruik dan een crème voor een droge huid.

Peeling met salicylzuur

Wanneer je je huid peelt met peeling-producten zal het hierbij doorgaans gaan om de zogeheten BHA (Beta Hydroxy Acid) peeling, ook wel peeling met salicylzuur genaamd. BHA peeling/peeling met salicylzuur staat ook bekend om zijn ontstekingsremmende en anti-bacteriële eigenschappen, wat een voordeel kan zijn als je je huid peelt om van puistjes en een onzuivere huid af te komen. Als je puistjes en een onzuivere huid hebt, gaat het er namelijk om om bacteriën en ontstekingen in de huid te bestrijden.

BHA T—zone peeling met exfoliant
2% BHA Salicylzuur verwijdert dode huidcellen in het gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €16,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €16,99 Normale prijs
BHA T—zone peeling met exfoliant - 2% BHA Salicylzuur verwijdert dode huidcellen in het gezicht

Peeling van je lichaam – stap voor stap

 1. Neem een warm bad, dat opent de poriën en zorgt ervoor dat de huid ontvankelijker is voor de peeling.
 2. Breng het peeling-product aan – dat kan een peeling-zeep, een peeling-reinigingsmiddel of peeling-crème zijn – met zachte cirkelvormige bewegingen. Gebruik indien nodig een borstel of scrubhandschoen. Maar doe dat zachtjes, zonder al te hard over de huid te schrobben. We raden daarom aan dat je de Body Scrub van Australian bodycare gebruikt.
 3. Spoel het peeling-product van de huid af met lauw water. Zorg ervoor dat je alles verwijdert, zodat de huid geen resten van het product meer bevat.
 4. Reinig de huid met een reinigingsproduct, bijvoorbeeld een goede Body Wash.
 5. Droog je huid zachtjes af door deze met een handdoek droog te deppen, in plaats van hard te wrijven.
 6. Hydrateer je huid met een goede, voedende Body Lotion of Body Cream.

Anti–Puistjes Douchegel
Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Douchegel - Effectief tegen zweet, vuil, onzuiverheden, puistjes en ongewenste geuren
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub
Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €13,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €13,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Tea Tree Body Scrub - Diep reinigende lichaamsscrub tegen puistjes en mee–eters

Verwijder eelt op je voeten met een peeling

Veel mensen hebben last van eelt op hun voeten en hier kan het extra moeilijk zijn om de huid mooi en glad te krijgen. Op je voeten heb je meestal meer dan een doorsnee peeling-product nodig.

Met een speciaal peeling-voetenmasker in de vorm van peeling-sokken kun je je voeten verzorgen, zodat ze klaar zijn voor de zomer, zonder daarvoor naar de pedicure te hoeven gaan. Je voeten moeten precies 90 minuten in de peeling-vloeistof zitten in de plastic sokken. Ondertussen kun je even lekker ontspannen door naar een goede film te kijken of een boek te lezen. In de daaropvolgende dagen zal het eelt afschilferen en na 7-10 dagen zullen je voeten zo zacht en mooi zijn als babyvoetjes.


Meer over peeling van het gezicht

Wanneer we het over peeling hebben, dan denken de meeste mensen hierbij aan hun gezicht. Hoewel je natuurlijk de huid van het hele lichaam moet verzorgen, is het zinvol om je gezicht extra aandacht te geven. Het gezicht is elke dag onbeschermd en daardoor blootgesteld aan het weer, vervuiling en misschien make-up.

LEES OOK: 10 tips tegen onzuivere huid in je gezicht

Tegelijkertijd is de gezichtshuid teerder dan de huid op de rest van het lichaam, en daarom is het belangrijk dat je altijd gebruikmaakt van specifieke producten voor de verzorging van de gezichtshuid. Dit geldt ook wanneer je je huid peelt. Hier moet je een product gebruiken dat speciaal bedoeld is voor de dunne, tere gezichtshuid. En als je je huid hebt gepeeld, moet je niet vergeten om het proces af te ronden met een goede gezichtscrème.

Peeling van het gezicht – stap voor stap

 1. Reinig de huid van je gezicht met de reiniger die je gewoonlijk gebruikt, bijvoorbeeld de Face Wash van Australian bodycare.
 2. Maak de huid van je gezicht vochtig met lauw water. Gebruik indien nodig een washandje dat je een paar seconden op je gezicht laat liggen. Op die manier openen de poriën zich, waardoor de huid ontvankelijker is voor de peeling.
 3. Breng het peeling-product aan – dat kan een peeling-zeep, een peeling-reinigingsmiddel of peeling-crème zijn – met zachte cirkelvormige bewegingen. Misschien wil je een spons gebruiken, maar vermijd om de huid te schrobben. We raden het Face Mask van Australian bodycare aan.
 4. Spoel het peeling-product van je gezicht af met lauw water. Het is belangrijk dat je alles verwijdert, zodat er geen resten van het product achterblijven.
 5. Gebruik daarna een skintonic op de huid. Dat kan bijvoorbeeld de Face Tonic van Australian Bodycare zijn, een milde, diepreinigende skintonic zonder alcohol.
 6. Hydrateer de huid met een goede, voedende gezichtscrème die past bij je huidtype en de specifieke behoeften van je huid.

Extra info: Het Face Mask van Australian bodycare is een multifunctioneel product dat de huid reinigt en peelt. De fijne, natuurlijke gemalen notendoppen van sandelhout zorgen voor een mechanische peeling en je kunt het masker tegelijkertijd gebruiken als diepreinigend masker dat onzuiverheden uit de poriën van de huid trekt door de inhoud van caviar lime.

Het Face Mask helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en andere onzuiverheden die de poriën kunnen verstoppen en daardoor mee-eters, puistjes en een onzuivere huid veroorzaken.

Compleet Anti–Puistjes pakket
Tegen jeugdpuistjes en mee–eters, geschikt voor een vette & gevoelige huid
+15.000 reviews
Normale prijs €39,99
Aanbiedingsprijs €39,99 Normale prijs €45,99
Compleet Anti–Puistjes pakket

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram