1) Waarom krijg je puistjes?
Puistjes of acne is een veelvoorkomende huidaandoening. Het wordt de pilosebaceuze eenheid genoemd, die bestaat uit de haarfollikel en talgklier. Het is een ontstekingsaandoening en wordt veroorzaakt door verschillende factoren.
"De bacterie Propionibacterium acnes, die op de huid voorkomt, wordt verondersteld een grote rol te spelen in de ontwikkeling van puistjes en acne omdat het stoffen produceert die ontsteking bevorderen. De hoeveelheid van deze bacterie neemt toe wanneer je de puberteit bereikt," zegt Kristian Bakke Arvesen.
Er zijn ook andere factoren, zoals erfelijkheid, hormonen, dieet en andere bacteriën die zowel in combinatie als alleen een rol spelen.
2) Wat is het witte deel van het puistje?
Wanneer puistjes zich ontwikkelen, is er een overproductie van talg in de talgklieren. Ze produceren olie die de huid vettig maakt.
'Overproductie van talg en veranderingen in de huidcellen rond de haarfollikel zorgen ervoor dat de follikelopening sluit. Dit leidt tot een ophoping van talg en bacteriën, wat je ziet als een witte schimmel,' legt Kristian Bakke Arvesen uit.
3) Wat is het verschil tussen acne en een onzuivere huid?
Volgens Kristian Bakke Arvesen is het woord 'acne' een beetje een misverstand:
"Wanneer je het woord acne hoort, denken de meeste mensen aan grote gele puistjes. Maar acne in de medische zin bestaat uit een spectrum van kleine witte mee-eters tot grote diepe cysten van puistjes. In medische termen bestaat een onzuivere huid uit comedonen, die in wezen mee-eters zijn."
4) Waar komen puistjes typisch voor?
"Acne komt het meest voor op het gezicht, de nek, borst/rug en bovenarmen. Dit komt omdat de talgklieren in deze gebieden groter en talrijker zijn dan elders op je lichaam."
5) Hoe voorkom je puistjes?
Volgens Kristian Bakke Arvesen gaat het erom dat je zo goed mogelijk voor je huid zorgt. Dit omvat het reinigen van de huid met een milde reinigingszeep.
Je moet ook geparfumeerde zepen, op olie gebaseerde make-up en zeer vette huidproducten vermijden. Vermijd ook het scrubben van je huid, omdat dit acne kan verergeren.
6) Moet je puistjes uitknijpen?
"Nee, dit wordt niet aanbevolen, omdat het het risico op littekens verhoogt, en het kan leiden tot een infectie", zegt de dermatoloog.
7) Wat helpt tegen puistjes?
"Afhankelijk van het type en de ernst van je acne, kun je verschillende voorgeschreven producten gebruiken. Deze kunnen variëren van gezichtsreiniger en crème/gel tot antibiotica tabletten en vitamine A-pillen," zegt Kristian Bakke Arvesen.
Over Kristian Bakke Arvesen
Kristian Bakke Arvesen is specialist in huidziekten en eigenaar/CEO van Fluffbrow.no. Hij heeft uitgebreide ervaring in de dermatologische specialiteit van zowel privé- als openbare ziekenhuizen.