Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is vaginitis?

Vaginitis is een ontstekingsaandoening van de vagina. De vagina van een vrouw bestaat uit een unieke gemeenschap van melkzuurbacteriën en andere bacteriën, schimmels en micro-organismen die zij aan zij leven.

Met de juiste combinatie van alle componenten wordt een natuurlijke en gezonde bacteriële flora in de vagina onderhouden, die zich manifesteert als een continue stroom van vaginale afscheiding.

Deze afscheiding wordt gewoonlijk aangeduid als vaginale afscheiding. Maar externe bacteriën kunnen de overhand nemen en de natuurlijke flora van bacteriën vernietigen, en dan is er trouble.

Vaginitis is een ontsteking van de vagina die optreedt wanneer de vagina geïnfecteerd raakt met bacteriën of schimmels - en het veroorzaakt typisch ongemak zoals toegenomen en stinkende vaginale afscheiding.


Wat is afscheiding?

Maar wat is vaginale afscheiding precies? Een vaginale afscheiding is een vloeistof uit de slijmvliezen van de vagina gecombineerd met dode huidcellen uit de baarmoeder. De vloeistof komt uit de vagina en is een manier voor haar om zichzelf natuurlijk te reinigen.

Daarom is vaginale afscheiding volkomen normaal - zelfs dagelijks. En alle vrouwen, ongeacht leeftijd, ervaren in zekere mate vaginale afscheiding. De hoeveelheid vaginale afscheiding varieert sterk onder vrouwen, en daarom is er geen definitieve regel voor wat een normale hoeveelheid afscheiding is. Echter, normale vaginale afscheiding wordt gekenmerkt door een licht slijmerige, heldere of witte consistentie.

Naast een uiting van de zelfreinigende functie van de vagina, is vaginale afscheiding ook een verdedigingsmechanisme van de vagina. De micro-organismen en melkzuurbacteriën in de vagina vormen samen een verdedigingsmechanisme dat voorkomt dat vreemde bacteriën verder omhoog de buik in naar de baarmoederhals, eierstokken en eileiders vinden.

De omgeving in de vagina is zuur en varieert normaal gesproken tussen 3,8-4,2 op een zuur-baseschaal. De grote hoeveelheid melkzuurbacteriën helpt daarom om het zuur te houden, aangezien een zure omgeving resistenter is tegen vreemde en schadelijke bacteriën.

Vaginitis is een ontsteking van de vagina die optreedt wanneer de vagina geïnfecteerd raakt met bacteriën of schimmels - en het veroorzaakt typisch ongemak zoals toegenomen en onaangenaam ruikende vaginale afscheiding.

Pakket voor de verzorging van bacteriële vaginose
Intieme producten tegen ongewenste geur, jeuk en een prikkend gevoel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie

Hoe voelt vaginitis aan?

De symptomen van vaginitis kunnen veel en gevarieerd zijn. Maar gemeenschappelijk voor vaginitis zijn veranderingen in vaginale afscheiding, jeuk, irritatie en soms lichte bloedingen uit de vagina. Ontsteking van de vagina leidt daarom tot veel problemen in de onderbuik.

Jeuk in en rond de vaginale opening is oncomfortabel, en als je krabt, kan het een vicieuze cirkel worden om in te komen, omdat het alleen het jeukgevoel intensiveert.

Vaginitis kan ook branderigheid tijdens het urineren en geslachtsgemeenschap veroorzaken, en het kan ook pijn of een gevoel van zwaarte in de onderbuik veroorzaken.

Vaginitis of ontsteking van de vagina kan daarom ongemak veroorzaken in de vorm van veranderingen in de kleur, consistentie en geur van de afscheiding, branderige en pijnlijke sensaties, of beide.

De reden waarom je vaginitis krijgt

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je vaginitis krijgt. Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen wordt het veroorzaakt door een vaginale onbalans of een infectie. Vaginitis kan worden onderverdeeld in verschillende soorten 'ontsteking', en daarom hangt de oorzaak van vaginitis ook af van het type dat je hebt. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten vaginitis.

Vaginale Schimmel

Vaginale schimmel is een veelvoorkomende aandoening die een groot aantal vrouwen treft. Het wordt geschat dat tot 75% van de vrouwen tijdens hun leven last zal hebben van vaginale schimmel. In de overgrote meerderheid van de gevallen, in feite ongeveer 80% van de gevallen, wordt dit type vaginale schimmel veroorzaakt door een schimmelinfectie met 'Candida albicans'.

De gist leeft van nature in het vaginale slijmvlies samen met melkzuurbacteriën, micro-organismen en andere van nature voorkomende bacteriën in de vagina. Maar als de groeiomstandigheden in de vagina toenemen, zullen de schimmels volop de kans krijgen om overmatig te groeien - en dan krijg je vaginale schimmel met symptomen zoals toegenomen vaginale afscheiding, die vaak wit, dik en klonterig is.

De afscheiding kan vergeleken worden met een kwarkachtige consistentie. Het ongemak uit zich ook vaak als jeuk en branderigheid in de vagina.

Vaginale schimmel treedt typisch op na een penicillinebehandeling met antibiotica. De behandeling doodt de melkzuurbacteriën die het evenwicht van de vagina stabiel en zuur houden, waardoor het bestand is tegen bacteriën en infecties.

Dit geeft de schimmels vrij spel om explosief te vermenigvuldigen.

Bacteriële Vaginose

Bij bacteriële vaginose komt er een onbalans in je vaginale omgeving. Wanneer de natuurlijke balans verstoord is, kan dit sterke, vissige geurtjes uit de vagina veroorzaken en een grijsachtige afscheiding.

Meestal is het de bacterie 'Gardnerella vaginalis' die de overhand krijgt, zodat de melkzuurbacteriën hun verdedigingswerk niet goed kunnen doen door de omgeving gereguleerd en zuur te houden.

De bacterie groeit als de zure pH wordt verlaagd en meer alkalisch wordt. Bijvoorbeeld, de pH van de vagina kan minder zuur worden wanneer vaginale afscheiding en sperma zich mengen tijdens geslachtsgemeenschap.

Dit komt omdat sperma alkalisch is en daarom de zure omgeving kan verstoren en intiem ongemak kan veroorzaken.

Pakket voor de verzorging van bacteriële vaginose
Intieme producten tegen ongewenste geur, jeuk en een prikkend gevoel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie

Trichomonas

Als je plotseling merkt dat je vaginale afscheiding verandert naar geel of groenachtig van kleur, kan dit een teken zijn van een infectie met de Trichomonas-parasiet. Trichomonas is een type vaginale schimmel die zelfs de afscheiding een onaangename geur kan geven, vergezeld van branderigheid en pijn in en rond de vagina.

De parasitaire infectie is seksueel overdraagbaar. Het is een zeldzame aandoening in Nederland, maar is een van de meest voorkomende infecties in de rest van de wereld.

Vaginale Droogheid en Irritatie

Een andere vorm van vaginaal ongemak is 'Astrofische vaginitis', die verwijst naar vaginale droogheid en irritatie veroorzaakt door verminderd vocht in de vagina. Vooral oudere mensen ervaren een verdunning van het slijmvlies na de menopauze, wat resulteert in minder vaginale afscheiding. Dit verandert de samenstelling van bacteriën in de vagina, vermindert verdedigingsmechanismen en kan leiden tot bacteriële infecties.

De droge en geïrriteerde slijmvliezen kunnen grote ongemakken veroorzaken zoals jeuk en zelfs brandende, stekende sensaties in de vagina.

LEES OOK: Verlicht droge slijmvliezen tijdens de menopauze

Symptomen van vaginitis

Symptomen van vaginitis Over het algemeen veroorzaakt vaginale afscheiding geen complicaties anders dan dat het pijnlijk, oncomfortabel en gênant kan zijn.

Echter, zwangere vrouwen moeten speciale aandacht besteden aan Trichomonas-infectie en bacteriële flora onbalans met bacteriële vaginose, aangezien beide soorten vaginitis kunnen leiden tot vroegtijdige arbeid en dus de pasgeborene kunnen verzwakken.

Zo behandel je vaginitis

Als je al vaginitis hebt ontwikkeld, zijn er zowel zetpillen als melkzuurpillen die kunnen helpen de verdedigingsmechanismen in de vagina te herstellen. Je kunt ze kopen bij lokale apotheken.

Video: gebruik de juiste intieme verzorging voor vaginitis

Je kunt over het algemeen intieme problemen ook verlichten met gel. Bijvoorbeeld, Femigel van Australian Bodycare is geschikt voor dit doel. Het behandelt jeuk, branderigheid en onaangename geur in het intieme gebied, terwijl Australische Tea Tree Olie bacteriën tegengaat. De gel is pH-gereguleerd om te helpen een natuurlijke omgeving in het intieme gebied te herstellen. In een klinische proef bereikten 9 van de 10 vrouwen goede resultaten met de gel.

De beste behandeling voor vaginitis is natuurlijk preventie. Je kunt het risico op vaginale ontsteking minimaliseren door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Zorg voor een goede dagelijkse intieme hygiëne met een milde zeep voor dit doel. Gebruik bijvoorbeeld Intimate Wash van Australian Bodycare, die het gebied zachtjes vrijmaakt van bacteriën terwijl de huid gehydrateerd blijft zodat deze niet geïrriteerd raakt.
  • Gebruik een gel om de natuurlijke balans en bacteriële flora van het externe genitale gebied te helpen behouden. Femi daily is een gel die, bij dagelijks gebruik rond de vaginale opening, effectief bacteriën tegengaat, helpt vochtigheidsniveaus te reguleren en harmonie te behouden. De gel is dermatologisch getest en is daarom geschikt zelfs voor mensen met gevoelige huid, en het is ook pH-gereguleerd voor dit doel.
  • Vermijd het gebruik van inlegkruisjes of maandverband zoveel mogelijk, aangezien ze snel een broedplaats creëren voor de groei van vreemde bacteriën.
  • Veeg nooit van achteren naar voren bij het gebruik van het toilet - als je dat doet, breng je bacteriën van het rectum over naar de vagina waar ze zich kunnen vermenigvuldigen.
  • Zorg ervoor dat je katoenen ondergoed gebruikt dat het intieme gebied laat ademen. Vermijd daarom synthetische slipjes en strakke broeken.
  • Gebruik een condoom tijdens geslachtsgemeenschap om ervoor te zorgen dat het alkalische sperma zich niet mengt met je vaginale afscheiding en het risico loopt de bacteriële flora in je vagina uit balans te brengen.

Producten van Australian Bodycare

Pakket voor de verzorging van bacteriële vaginose
Intieme producten tegen ongewenste geur, jeuk en een prikkend gevoel
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
 bakteriel vaginose - Intimprodukter mod uønsket lugt, kløe og svie

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram