Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

1. Vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk

Vaginale schimmelinfectie ontstaat door een infectie met de gist Candida Albicans. Alle vrouwen hebben deze gist op het slijmvlies in de vagina; dit is volkomen normaal. Maar als er een verandering in de bacteriële flora in de vagina optreedt, waardoor de gist te goede groeiomstandigheden krijgt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van een schimmelinfectie in de vagina.

Vaginale schimmelinfectie is een onschadelijke aandoening, maar de branderigheid, jeuk, afscheiding en andere symptomen zijn zeer onaangenaam, dus je moet altijd direct een vaginale schimmelinfectie behandelen als je het krijgt.

Lees ook: Hoe behandel je jeuk in de vagina?

2. Symptomen van vaginale schimmelinfectie zijn niet te negeren

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn niet te negeren – ze zijn ongemakkelijk en hinderlijk. Je zult niet twijfelen of er iets mis is als je een vaginale schimmelinfectie hebt. En als je het eerder hebt gehad, kun je zonder twijfel de symptomen direct herkennen.

De meest voorkomende symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn:

 • Jeuk, branderigheid, pijn, irritatie en vaak een roodachtige uitslag rond de vaginale opening.
 • Afscheiding die lijkt op cottage cheese – wit en dik van consistentie. Het veroorzaakt normaal gesproken geen geur uit de vagina.
 • Pijn en ongemak tijdens geslachtsgemeenschap.
 • Branderig gevoel bij het plassen.

3. Alle vrouwen kunnen vaginale schimmelinfectie krijgen

Alle volwassen vrouwen kunnen vaginale schimmel krijgen – en drie op de vier vrouwen zullen minstens een keer in hun leven een vaginale schimmelinfectie ervaren.

Vaginale schimmelinfectie ontstaat wanneer de natuurlijke balans in de vagina verstoord is, waardoor de anders zure omgeving niet meer zuur genoeg is, en dit geeft de schimmels te goede groeiomstandigheden.

TIP:

Heb je problemen met jeuk, branderigheid, pijn en irritatie in het intieme gebied? Dan kun je kiezen voor een product met tea tree olie, bekend om zijn werking tegen irritatie en jeuk. Een voorbeeld is het product Femigel van Australian Bodycare.

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

4. De meest voorkomende oorzaken van vaginale schimmelinfectie

De omgeving in de vagina is normaal gesproken zuur (met een lage pH-waarde). Als de pH-balans verstoord raakt, waardoor te veel van de natuurlijke melkzuurbacteriën in de vagina worden gedood, kan dit schimmel veroorzaken. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Behandeling met penicilline, cortison en immunosuppressieve medicijnen, bijvoorbeeld in verband met bestraling en chemotherapie.
 • Geslachtsgemeenschap (het basische sperma kan de natuurlijke, zure balans in de vagina verstoren).
 • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap.
 • Diabetes (de verhoogde hoeveelheid suiker in het bloed bevordert de groei van schimmels).
 • Overmatige hygiëne met gebruik van geparfumeerde producten.
 • Het dragen van strak ondergoed en/of strakke broeken, waardoor een te afgesloten en vochtige omgeving ontstaat.
 • Het gebruik van inlegkruisjes, maandverband en tampons, die de omgeving constant vochtig en afgesloten houden.

Lees ook: Behandeling van vaginale schimmelinfectie

5. Vaginale schimmelinfectie is geen besmettelijke soa

Vrouwen kunnen mannen met schimmel besmetten, maar mannen kunnen vrouwen niet besmetten. Vaginale schimmelinfectie is dus geen seksueel overdraagbare aandoening.

Je moet echter altijd zorgen dat je je vaginale schimmelinfectie behandelt, zowel om de onaangename symptomen te vermijden als om je partner niet te besmetten. Als hij besmet is en hij symptomen van schimmel ervaart, moet hij ook behandeling zoeken om onaangename symptomen te vermijden.

6. Vaginale schimmelinfectie moet altijd behandeld worden

Vaginale schimmelinfectie moet behandeld worden, want het gaat zeer zelden vanzelf over, en er is geen reden om in stilte te lijden terwijl je erop wacht.

Is het de eerste keer dat je de symptomen van een vaginale schimmelinfectie ervaart, dan kun je naar je huisarts gaan om het met zekerheid vast te stellen. Dit doet hij of zij door middel van een gynaecologisch onderzoek en door een microscopie van je afscheiding te nemen. Krijg je een andere keer een vaginale schimmelinfectie, dan kun je de symptomen zeker herkennen, en dan weet je dat je snel met de behandeling moet beginnen (Je kunt crème voor vaginale schimmelinfectie zonder recept krijgen).

Je kunt kiezen voor traditionele middelen zoals crème of zetpillen, die je bij de apotheek kunt krijgen. Je moet altijd je huisarts raadplegen als je twijfelt.

TIP: Problemen met jeuk, irritatie en droogheid tijdens geslachtsgemeenschap?

Veel vrouwen ervaren jeuk, branderigheid en irritatie na seks, en dat kan erg onaangenaam zijn. Als seks de oorzaak is van de problemen, kan het helpen om een gel te gebruiken die vaginale droogheid en intiem ongemak kan verlichten. Australian Bodycare heeft een gel ontwikkeld met tea tree olie. Intim glide is dermatologisch getest en kan droogheid en intiem ongemak verlichten en jullie beiden een sensuele ervaring bieden.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

7. Behandeling van vaginale schimmelinfectie

Er zijn verschillende middelen beschikbaar voor behandeling, zodat de natuurlijke balans in de vagina hersteld wordt:

 • Je kunt een crème krijgen die direct op het gebied moet worden aangebracht. Je kunt kiezen voor een medicinaal product dat zonder recept verkrijgbaar is bij de apotheek.
 • Je kunt zetpillen krijgen die in de vagina moeten worden ingebracht. Net als de crème zijn de zetpillen zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Vaak is het een goed idee om pillen en crème te combineren.
 • Je kunt tabletten krijgen die ingenomen moeten worden. Tabletbehandeling moet je via je huisarts krijgen, omdat de tabletten op recept zijn. Dit is typisch een behandeling die de arts zal kiezen als crème tegen schimmel in de onderbuik en zetpillen niet hebben geholpen.

Lees ook: Hoe behandel je jeuk in de vagina?

8. Vaginale schimmelinfectie moet niet met yoghurt behandeld worden

Misschien heb je een oud huisremedie gehoord over yoghurt of andere zure zuivelproducten als een effectieve remedie tegen vaginale schimmelinfectie? Dit is geen aanbevolen advies, aangezien er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit, maar het kan natuurlijk niet worden uitgesloten dat het advies sommige vrouwen daadwerkelijk heeft geholpen.

Als je de voorkeur geeft aan behandeling met natuurlijke producten, kun je in plaats daarvan kiezen voor geteste en goed gedocumenteerde producten met natuurlijke ingrediënten. Vraag je huisarts, bij de apotheek, bij Matas of in je gezondheidswinkel.

Tea tree olie staat bekend als een effectief middel tegen jeuk en irritatie. Tea tree olie vind je onder andere in een product als Femigel van Australian Bodycare.

9. Voorkom vaginale schimmelinfectie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En als je tot de vrouwen behoort die keer op keer een vaginale schimmelinfectie krijgen, is het vooral belangrijk om op te letten wat je zelf kunt doen om terugkerende infecties te voorkomen:

 • Zorg ervoor dat je overmatige hygiëne daar beneden vermijdt. Gebruik alleen water, eventueel aangevuld met een milde, ongeparfumeerde intieme zeep of barrièrecrème, die de natuurlijke balans in de vagina niet verstoort.
 • Zorg er ook voor dat je het dagelijks gebruik van inlegkruisjes en strak ondergoed van synthetisch materiaal vermijdt, die allemaal de omgeving in de vagina te vochtig en afgesloten houden.

Als je vaak problemen hebt met jeuk en irritatie rond de vagina, kun je kiezen voor een preventief product zoals Femi daily met tea tree olie. Dit kun je continu gebruiken, en de tea tree olie werkt effectief tegen jeuk en irritatie.

Lees ook: Zo voorkom je schimmel in de onderbuik

Producten van Australian Bodycare

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram