Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Rode scheerbultjes – wat is dat?

De rode bultjes die op puistjes lijken komen vaak voor bij het intiem scheren en worden veroorzaakt door bacteriën in de poriën en haarzakjes. De symptomen worden ook wel scheerbrand genoemd, omdat je haarzakjes opengaan en worden besmet met de gele stafylokokken bacterie. Dat is ook de reden waarom de bultjes er soms uit kunnen zien als een geel puistje. Je haarzakjes hebben een bacteriële infectie opgelopen en daarom kan je huid pijn doen en jeuken.

De rode bultjes kunnen overal op de huid voorkomen waar je je scheert of haar verwijdert. Maar het is vooral een probleem in de intieme zone, die teer en extra aan bacteriën blootgesteld is. Als je rode bultjes na het scheren krijgt, is het ook belangrijk om erop te letten dat de toestand niet verergert. In sommige gevallen kan het namelijk leiden tot huiduitslag die verandert in blaasjes of pijnlijke zweertjes aan de binnen- of buitenkant van de huid.

Daarom is het een goed idee om moeite te doen om te voorkomen dat je rode bultjes krijgt en verder aandacht besteedt aan de behandeling ervan als ze zich toch voordoen.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Weg met rode bultjes met de juiste scheermethode

Het is populair om alle haren in de intieme zone te verwijderen – zowel bij mannen als vrouwen. Dat geeft een schoon gevoel. Maar velen hebben waarschijnlijk ervaren dat ze een geïrriteerde huid vol ingegroeide haartjes en bultjes na het scheren in de intieme zone hebben gekregen. En iedereen kan het waarschijnlijk erover eens zijn dat het er niet mooi uitziet of niet het gewenste gevoel van schoonheid geeft.

Zoals bij alle aandoeningen en ziektes is voorkomen beter dan genezen – dit geldt ook voor rode bultjes bij het intiem scheren. De beste manier om een mooi, glad resultaat te krijgen is door de juiste techniek te gebruiken.

Zowel mannen als vrouwen scheren zich in de intieme zone om een frisse, aantrekkelijke look te krijgen – maar het is een gevoelig gebied dat zachte verzorging nodig heeft, als je wilt voorkomen dat je rode bultjes na het scheren krijgt.

Daarom moet je ook voorzichtig zijn en er extra goed op letten dat je je huid goed verzorgt, zowel voordat je het scheermes ter hand neemt, terwijl je het gebruikt en als je er klaar mee bent. Dit vereist de juiste scheergerei en –  producten.

De weg met rode bultjes-gids

Door deze gids stap-voor-stap te volgen, creëer je de beste voorwaarden voor je huid bij het intiem scheren, zodat je geen ontsierend resultaat krijgt met ingegroeide haartjes, een geïrriteerde huid en rode bultjes.

 1. De eerste stap bij het intiem scheren is dat je de huid goed schoonmaakt en bacteriën verwijdert, zodat ze niet tijdens het scheren in de open haarzakjes terecht komen. Neem daarom een warme douche en was je zorgvuldig, bijvoorbeeld met de Intim Wash van Australian Bodycare. Onder het warme water was je niet alleen bacteriën weg van de huid, zodat je huid en haar zachter worden en het scheren eenvoudiger is.
 2. Als je schaamhaar wat langer is, is het een goed idee om de langste stukken eerst met een trimmer of schaar te verkorten, voordat je je scheert. Dan wordt het scheren gemakkelijker, omdat de lange haren niet aan het scheermes vast blijven zitten.
 3. Als je aan het eigenlijke scheren begint, is het belangrijk dat je goed licht hebt, zodat je ziet wat je doet. Op die manier verminder je het risico op letsel. Maar nog belangrijker is het dat je het intiem scheren doet met een scherp scheermes. Een bot scheermes is de ergste vijand van de huid, omdat het een bekraste en geïrriteerde huid kan veroorzaken.
 4. Voordat je het scheermes over de huid en het haar haalt, breng je eerst een gel of schuim aan. Je zou bijvoorbeeld Intim Shave kunnen gebruiken. Dat is een doorzichtige scheergel, waardoor je de volledige controle over het intiem scheren hebt. Smeer de gel in een dun laagje op de intieme zone die je wilt scheren. Laat de gel ongeveer een minuut goed in de huid intrekken. Deze intieme gel laat het scheermes gemakkelijk over de huid glijden, waardoor je aangenaam en glad kunt scheren.
 5. Scheer je intieme zone altijd in dezelfde richting als dat je haar groeit. Hoewel scheergel een beschermend laagje op de huid vormt, zal scheren tegen de groeirichting van je haar in sneetjes veroorzaken en slecht voor de huid zijn. Daarom ben je het zachtst voor je huid wanneer je je in de groeirichting van je haar scheert. Tijdens het scheren rek je de huid in het gebied een beetje uit.
 6. Nadat je alle haren hebt verwijderd en een glad resultaat hebt bereikt, moet je je huid zorgvuldig afspoelen en vrijmaken van haar en productresten. Je kunt eventueel een nieuwe laag scheergel aanbrengen en nogmaals met het scheermes eroverheen gaan als je de eerste keer niet alle haartjes hebt verwijderd.
 7. Aan het einde van het scheren moet je je huid de zorg geven die deze nodig heeft. Gebruik daarom een product als Intim Balm van Australian Bodycare om je huid een optimale behandeling te geven, wanneer je klaar bent met scheren. Deze balsem kalmeert en verkoelt de huid, terwijl hij de droge, geschoren huid hydrateert. Net als Intim Wash en Intim Shave bevat Intim Balm ook Tea Tree Olie, dat vooral bekendstaat om zijn krachtige antibacteriële eigenschappen. Daarom zijn deze producten uitermate geschikt voor het glad scheren van het schaamhaar, zonder dat je daarbij rode bultjes, ingegroeide haren en vervelende jeuk krijgt.
 8. Na het scheren van de gevoelige intieme zone kan je huid enigszins geïrriteerd zijn. Daarom is het een goed idee om strakke broeken, slipjes en boxershorts net na het scheren te vermijden. De huid heeft lucht en rust nodig, en dat kun je hem het beste geven in loszittende kleding.

Met deze gids geef je jezelf de beste voorwaarden voor glad scheren dat echt glad is – zonder rode bultjes op de huid.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Behandeling van rode bultjes bij het intiem scheren

Zoals gezegd is de beste behandeling voor rode bultjes de behandeling die je uitvoert voordat je je intieme zone scheert. Maar als je toch rode bultjes na het intieme scheren krijgt, is het de manier van je lichaam om je een signaal te zenden dat je huid rust nodig heeft, voordat je weer een scheermes over de huid haalt. En daarom is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam en er goed voor zorgt.

Dat doe je het beste door je huid de tijd te geven om te herstellen. Dat duurt ongeveer een week – gedurende welke tijd je het besmette gebied niet mag behandelen met een scheermes. De rode bultjes zijn een vorm van wondjes, en je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen hoe een scheermes tegen een wond zal voelen. Dat is beslist geen goede cocktail. Hierdoor zal de infectie zich namelijk als een vuurtje van haarzakje naar haarzakje verspreiden.

Smeer je huid met de rode bultjes in en hydrateer hem met een crème, zodat hij niet nog meer geïrriteerd raakt. Je kunt hem ook behandelen met Intim Balm om de huid een effectieve boost met verkoelende en kalmerende ingrediënten te geven. Hoe beter je de huid schoon en vrij van bacteriën houdt, hoe beter en sneller je huid weer herstelt. Nogmaals, vergeet niet dat losse katoenen slipjes en onderbroeken het beste zijn, als je al rode bultjes op je huid hebt. Want je hebt niet nog meer huidirritaties nodig, die door strak ondergoed kunnen verergeren.


Tips voor glad scheren

 • Oefening baart kunst.De eerste keer hoef je alleen je schaamlippen te scheren en dan de rest van de haren bij te knippen. Dan is er minder dat mis kan gaan. Het is niet erg leuk, als je eerste poging verkeerd afloopt.

 • Denk na over de timing.De eerste keer dat je intiem scheert, is het goed als je in de tijd erna niets belangrijks hebt gepland. Het kan goed zijn dat het niet perfect wordt en het is jammer als je een afspraak af moet zeggen of in verlegenheid wordt gebracht. Probeer het dan liever op een tijdstip dat je er de tijd en energie voor hebt.

 • Hoe vaak moet je je scheren? In het begin niet al te vaak. Om de 14 dagen is eigenlijk prima. Wanneer je huid eraan gewend is, kun je je vaker scheren, bijvoorbeeld een paar keer per week.

 • Vermijd strak ondergoed direct na het scheren. Geef je huid een beetje lucht en vermijd synthetische slipjes. Vermijd ook geparfumeerd wasmiddel voor je ondergoed. Je huid is in de schaamstreek gevoelig, vooral na een scheerbeurt.

Zorg goed voor je scheermesjes. Als je je scheermesjes meerdere malen gebruikt, behandel ze dan met wat chloorhexedine, nadat je klaar bent met scheren. Chloorhexedine of desinfecterende gel kan bacteriën doden. Het is ook een goed idee om de echt goedkope wegwerpscheermesjes niet te gebruiken.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram