Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Oorzaken van roos

» Ga naar: genoemde producten

De natuurlijk voorkomende microbe, Malassezia Globosa, wordt op ieders hoofdhuid gevonden. Het voedt zich met de natuurlijke oliën (sebum) op de hoofdhuid; sebum is aanwezig om je haar en de huid op je hoofdhuid goed gehydrateerd te houden.

Als het sebum afbreekt, produceert het een bijproduct genaamd oliezuur. Het wordt geschat dat vijftig procent van de mensen gevoelig is voor oliezuur, dus hun hoofdhuid reageert door geïrriteerd en ontstoken te raken.

Deze ontsteking veroorzaakt dat de hoofdhuid rood en jeukend wordt, waardoor het lichaam het signaal geeft aan de hersenen om huidcellen sneller af te stoten.

Dit afschilferen is een poging om de irriterende stof kwijt te raken en verschijnt fysiek als zichtbare witte vlokken die vaak op je schouders vallen.


Wat veroorzaakt roos?

Hoewel de hoofdoorzaak van roos altijd hetzelfde zal zijn, kunnen andere factoren de aandoening verergeren waardoor het erger lijkt. Factoren die roos kunnen verergeren zijn onder meer;

1. Geïrriteerde en vette huid

Dit kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem wordt gekenmerkt door een rode en vettige huid die bedekt is met schilferige witte of gele schubben.

De aandoening kan je hoofdhuid en andere delen van het lichaam die rijk zijn aan olieklieren beïnvloeden, zoals de plooien rond je neusgaten, de achterkant van je oren, het kruis en de oksels.

2. Droge huid

Als je last hebt van een droge huid of een medische aandoening zoals eczeem, is het waarschijnlijk dat je hoofdhuid ook droog, schilferig en waarschijnlijk ook erg jeukend wordt. Schilfers door droge huid verschijnen meestal kleiner en minder vet.

Een droge huid kan in koudere klimaten en tijdens de winter verergeren door droge weersomstandigheden.

3. Niet vaak genoeg shampoo gebruiken

Als je je haar niet regelmatig wast, dan kunnen oliën en huidcellen zich opbouwen op de hoofdhuid wat leidt tot roos. Mannelijke hormonen, ook bekend als androgenen, kunnen ook een vette of olieachtige huid veroorzaken wat tot roos kan leiden.

Echter, te vaak shampoo gebruiken kan de hoofdhuid uitdrogen en roos veroorzaken, het wordt aanbevolen om elke andere dag shampoo te gebruiken om een gezonde balans te onderhouden.

4. Je haar onregelmatig borstelen

Kan ook je kansen op roos vergroten, omdat zich een ophoping van dode huid voordoet op de hoofdhuid.

5. Hitte en droge lucht

Omgekeerd kan hitte de hoofdhuid uitdrogen en roos erger laten lijken.

6. Luchtvervuiling

Kan ook bijdragen aan roos, aangezien chemicaliën die in de lucht circuleren de huid kunnen aantasten en irritatie of allergische reacties op de huid en hoofdhuid kunnen veroorzaken wat roos kan veroorzaken.

7. Alkalische shampoos

Mensen die last hebben van roos zouden moeten kiezen voor een neutrale of lichtzure pH-shampoo. Als je een product gebruikt dat ongeschikt is of waar je gevoelig voor bent, kan je hoofdhuid reageren waardoor het jeukt en schilfert.

Haarproducten die bepaalde oliën bevatten kunnen ook roos verergeren aangezien gist van deze lipiden kan leven en in hun aanwezigheid kan groeien. Stylingproducten kunnen zich ook opbouwen op de hoofdhuid en vettigheid veroorzaken.

8. Een onevenwichtig dieet

Echter, het eten van voedsel dat rijk is aan zink, vitamine B en vetten kan helpen om roos te voorkomen.

9. Stress

Kan elke huidaandoening verergeren en je immuunsysteem aantasten. Hoewel de microbe malassezia al aanwezig is op ieders hoofdhuid, kan deze floreren zodra het immuunsysteem gecompromitteerd of aangetast wordt wat tot de ontwikkeling van roos kan leiden.

Stress kan een jeuk-krascyclus veroorzaken waarbij hoe meer je krabt, hoe jeuker je hoofdhuid wordt.

Daarom is het belangrijk om enkele ontspanningstechnieken in je dagelijkse routine op te nemen om stressniveaus te verminderen en de gezondheid van de hoofdhuid te verbeteren.

Lees meer over: Hoe kom je van roos af

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Symptomen van Roos

Roos is een van de meest voorkomende hoofdhuidproblemen waar bijna de helft van de wereldbevolking op enig moment mee te maken krijgt. Iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht en etnische achtergrond, kan roos ontwikkelen; het kan zelfs al vanaf tienjarige leeftijd beginnen.

De symptomen van roos zijn zeer opvallend en gemakkelijk te herkennen, zodat de meeste mensen zelf een diagnose kunnen stellen.

Witte vlokken

Het eerste en meest voorkomende symptoom van roos is de aanwezigheid van witte vlokken, meestal zichtbaar in het haar of op schouders en kleding. Vlokken verschijnen wanneer de huid op de hoofdhuid haar celvernieuwingsproces versnelt, waardoor cellen overmatig verschijnen en van de hoofdhuid afschilferen.

Deze vlokken zijn simpelweg onschuldige dode huidcellen, wanneer de oorzaak een vette hoofdhuid is, zullen ze meer geel van kleur verschijnen. Roos kan zelfs verschijnen in gezichtshaar, inclusief de wenkbrauwen en wimpers, in deze gevallen kan het voor het individu gênanter zijn en onmiddellijke aandacht vereisen.

Jeukende hoofdhuid

Mensen met roos kunnen het gevoel hebben dat ze een jeukende hoofdhuid hebben, vooral rond de haarlijn en bakkebaarden; dit kan te wijten zijn aan droge huid en ontsteking.

Jeuk is meestal het eerste symptoom dat verschijnt bij roos en kan worden beschouwd als een waarschuwingssignaal voordat vlokken beginnen te verschijnen.

Jeuk is het resultaat van ontsteking en gevoeligheid voor de microbe Malassezia Globosa; in ernstigere gevallen kan de ontsteking zelfs de hoofdhuid en de haarlijn rood doen kleuren, net zoals elk ander deel van de huid dat zou doen wanneer het ontstoken is.

Droge hoofdhuid

Vaak zal de hoofdhuid ook droog en overgerekt aanvoelen, dit komt omdat roos de natuurlijke vochtbarrière van de huid kan beschadigen en essentieel vocht kan laten weglekken.

Dit maakt de hoofdhuid droog en strak. Lees meer over de behandeling van een droge hoofdhuid.

Lees meer over: Voordelen van Tea Tree olie voor je haar


Behandeling van Roos

Omdat roos vaak een chronische aandoening is, kan het met de juiste verzorging worden beheerd. Je kunt proberen een niet-gemediceerde shampoo te gebruiken en de hoofdhuid stevig te masseren, en dan ervoor te zorgen dat alle productresten van de hoofdhuid worden afgespoeld.

Het regelmatig shampooën, drie tot vier keer per week, kan helpen om vlokken, vettigheid en de opbouw van dode huid te verwijderen. Als dit niet lukt, kunnen antiroosshampoos nuttig zijn.

Sommige antiroosshampoos instrueren dagelijks gebruik en zijn mild genoeg om dagelijks te worden gebruikt, terwijl anderen misschien aanbevolen worden voor gebruik slechts één of twee keer per week.

Deze shampoos bevatten actieve ingrediënten die op de achterkant van de verpakking worden aangegeven. Anti-roos shampoos moeten minstens één maand worden gebruikt zodat de resultaten zichtbaar zijn, tenzij er een negatieve reactie optreedt, aangezien de hoofdhuid tijd nodig heeft om de normale cellen te vernieuwen.

Als je roos na een maand van het gebruik van een antiroosshampoo nog steeds aanwezig is, en je hebt ten minste twee verschillende shampoos geprobeerd, dan wordt aanbevolen om een arts of huidspecialist te raadplegen.

Dit is vooral belangrijk als je last hebt van roodheid, jeuk of droge schubben van dode huid op de hoofdhuid of elders op het lichaam.

Een arts kan de hoofdhuid onderzoeken en zalven, crèmes, lotions of shampoos voorschrijven om op de hoofdhuid te gebruiken. Als er een onderliggende huidaandoening is die moet worden aangepakt, kan medicatie worden voorgeschreven om de aandoening op te lossen.

Er zijn tal van natuurlijke remedies beschikbaar om roos te behandelen. Een van de meest populaire remedies is het aanbrengen van tea tree olie op de hoofdhuid. Door een kleine hoeveelheid van deze essentiële olie aan te brengen op schilferige plekken op de hoofdhuid, of door een paar druppels aan je gewone shampoo toe te voegen, kun je je roos behandelen dankzij de natuurlijke antibacteriële eigenschappen.

Tea tree olie kan zelfs helpen haarfollikels te ontstoppen en de wortels van het haar te voeden door de hoofdhuid en het haar te hydrateren. Dit helpt droogheid en jeuk te verlichten en de productie van overtollige olie te beheersen.

Het aanbrengen van olijfolie op de hoofdhuid is ook aangetoond dat het roos verbetert. Olijfolie bevat essentiële voedingsstoffen en antioxidanten waardoor het een uitstekende keuze is voor haarolie. Het kan een droge hoofdhuid hydrateren en snel elke schilfering verzachten.

Sterker nog, olijfolie kan zelfs vuil en overtollige oliën op de hoofdhuid oplossen, evenals dode huid losmaken zodat het niet in de haarzakjes blijft zitten.

Verminder op een zachte en effectieve manier roos met shampoo die Australische Tea Tree Olie bevat. Je haar zal zachter, luxueuzer zijn en je hoofdhuid schoon en gezond. Met regelmatig gebruik kun je roos onder controle houden.

Video: 3 stappen voor een gezonde hoofdhuid & gezond haar

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

FAQ Over Roos


Wat is roos?

Roos is een aandoening waarbij dode huidcellen van de hoofdhuid worden afgestoten. Bijna de helft van de wereldbevolking ervaart een ongewoon grote hoeveelheid huidschilfering die chronisch kan zijn of als gevolg van bepaalde triggers, de aandoening gaat vaak gepaard met enige roodheid of irritatie van de hoofdhuid.


Waarom heb ik roos?

Roos is een zeer veel voorkomende aandoening en kan vrijwel iedereen treffen, ongeacht hun leeftijd, geslacht of etnische achtergrond. Roos kan worden getriggerd door bepaalde factoren zoals niet vaak genoeg shampoo gebruiken, te veel haarstyling, stress, geen goed uitgebalanceerd dieet eten en onderliggende huidaandoeningen.


Veroorzaakt roos haarverlies?

Hoewel roos over het algemeen een onschadelijke aandoening is, hebben wetenschappers gevonden dat haar dat groeit op een door roos geïrriteerde hoofdhuid uiteindelijk meer beschadigd haar zal produceren dan zou worden gevonden op een gezonde hoofdhuid. Het feit dat het oppervlak van de huid verzwakte cuticula heeft, betekent dat het veel minder bescherming biedt aan de haarvezels terwijl ze groeien.

Dit betekent dat je meer kans hebt om enige vorm van haaruitval als gevolg van breuk te ervaren.

Omdat jeuk een van de belangrijkste symptomen van roos is, kun je verder fysieke schade aan de hoofdhuid veroorzaken en haarbreuk aanmoedigen.

Daarom is het behandelen of beheren van de aandoening cruciaal om roos-gerelateerd haarverlies te voorkomen.


Hoe ziet roos eruit?

Typisch wordt roos gekenmerkt door een droge, jeukende, schilferige hoofdhuid. Lijders zullen vaak kleine witte vlokjes zichtbaar hebben op hun haar en schouders. Soms, als de hoofdhuid een teveel aan olie en vettigheid heeft, zullen de vlokken meer geelachtig van kleur lijken.


Is roos een schimmel?

Roos zelf is geen schimmel; het wordt echter veroorzaakt door de aanwezigheid van Malassezia globosa, een van nature voorkomende schimmel. Deze schimmel is aanwezig op ieders hoofdhuid en breekt oliën bekend als sebum af; een bijproduct van deze reactie is oliezuur.

Het wordt geschat dat één op de twee mensen wereldwijd gevoelig is voor oliezuur, de hoofdhuid reageert door geïrriteerd te raken en het vernieuwingsproces van de huidcellen te verhogen, die dan afschilferen in de vorm van witte vlokken.


Hoe onderscheid je hoofdluis van roos?

Zowel hoofdluis als roos kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken zoals jeuk en witte stipjes op de hoofdhuid. Als hoofdluis zich voedt met menselijk bloed via de hoofdhuid, kunnen ze ervoor zorgen dat je hoofdhuid jeukt, terwijl roos je kan laten jeuken wanneer de hoofdhuid erg droog is.

Als er echter hoofdluis aanwezig is, kun je witte bewegingen op de hoofdhuid zien en eitjes van luizen die op de hoofdhuid vastzitten. Bij roos vallen de witte stipjes er gemakkelijk uit en kan de hoofdhuid er geel of wit uitzien en schilferig of vettig zijn. De oorzaken zijn verschillend, maar beide aandoeningen kunnen gemakkelijk worden behandeld met de juiste verzorging.

Lees meer over: Hoe zien hoofdluizen eruit?

Als je denkt dat je roos hebt en meer dan een maand een anti-roosshampoo hebt gebruikt zonder zichtbare verbetering, moet je een arts raadplegen om verdere behandelopties te verkennen.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram