Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat tea tree olie kan doen voor je haar

Tea tree olie kan veel voorkomende haarproblemen zoals roos en haaruitval  tegengaan, omdat het een uitstekend natuurlijk alternatief is voor veel chemicaliën. Vandaar geven de meeste mensen de voorkeur aan tea tree olie als haarbehandeling.

Wanneer een verdunde vorm van tea tree olie op de hoofdhuid wordt aangebracht, stimuleert en verhoogt het de bloedtoevoer naar de hoofdhuid. Dit kan op zijn beurt de conditie van de haarfollikels verbeteren wat een gezonde haargroei bevordert.

De talrijke eigenschappen bestrijden bacteriën en helpen bij het vrijmaken van de poriën op de hoofdhuid. Dit betekent dat tea tree olie kan werken om de huid van de hoofdhuid te zuiveren en te versterken. Zo kunnen infecties of aandoeningen zoals roos worden voorkomen.

Haarproducten met tea tree olie zijn nu in vrijwel alle huishoudens te vinden, vooral in gezinnen met jonge kinderen of familieleden die last hebben van een gevoelige huid.

Deze olie is een betrouwbaar ingrediënt dat in veel haarverzorgingsproducten te vinden is, waaronder shampoo’sconditioners en remedies tegen roos, kaalheid, hoofdluis en infecties die op de hoofdhuid kunnen ontstaan.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Tea tree olie wordt wereldwijd erkend

Oorspronkelijk werd tea tree olie meer dan honderd jaar geleden in Australië gebruikt voor antiseptische doeleinden. In de afgelopen decennia heeft deze natuurlijke medicinale olie echter wereldwijde erkenning gekregen voor zijn heilzame eigenschappen.

Er zijn heel wat goed gedocumenteerde en op onderzoek gebaseerde bewijzen te vinden die aantonen hoe heilzaam tea tree olie is, niet alleen voor je huid, maar ook voor je haar.

Voornamelijk wordt tea tree olie plaatselijk in verdunde vorm toegepast; het mag nooit geconsumeerd worden. Zorg ervoor dat je verse tea tree olie gebruikt als je van plan bent om het direct op je haar aan te brengen, aangezien dit de zuiverste olie is die minder snel reacties zal veroorzaken, in tegenstelling tot geoxideerde tea tree olie.

Wij adviseren een patch test op de binnenarm of achter het oor 24 uur voor gebruik. Als er een bijwerking optreedt - een branderig gevoel, uitslag of roodheid - moet je het gebruik van het product vermijden. Gelieve onze bijsluiter te raadplegen.


Hoe tea tree olie gebruiken?

Wij hebben de volgende methoden samengesteld om tea tree olie in je gebruikelijke haarverzorgingsroutine te integreren, zodat je thuis de voordelen van deze natuurlijke medicinale olie kunt ervaren op een regelmatige basis;

Lees meer over: Tea tree olie – Waar wordt tea tree olie voor gebruikt?

Gemengd met een basisolie voor een hoofdhuidmassage;

 1. Meng een eetlepel biologische kokosolie met tien druppels tea tree olie in een kleine kom.
 2. Breng het mengsel aan op je hoofdhuid en masseer het tien minuten in aan je haarwortels - zorg ervoor dat je je concentreert op gebieden die je als extra droog of jeukend ervaart.
 3. Laat het mengsel minstens tien minuten intrekken, maar je kunt het ook een nacht laten intrekken voor een intensievere hydratatie en behandeling.
 4. Was het grondig uit met je normale shampoo.
 5. Herhaal deze behandeling wekelijks om resultaat te zien en de conditie van het haar te verbeteren.

Als onderdeel van je gewone haarwasbeurt voor gezonder haar en reiniging van de hoofdhuid;

 1. Voeg één druppel tea tree olie toe aan 30 ml shampoo direct in je shampoofles.
 2. Schud de fles om te mengen.
 3. Gebruik de shampoo volgens je normale gebruik om resultaten te zien.

Als oplossing vóór het douchen om huidaandoeningen zoals puistjes op de hoofdhuid aan te pakken;

 1. Voeg vijf tot zeven druppels tea tree olie toe aan een kopje water.
 2. Giet dit mengsel in een lege spray fles.
 3. Spray het verdunde mengsel ten minste 20 minuten voor het douchen over de hoofdhuid, gericht op eventuele probleemgebieden.
 4. Spoel grondig uit met shampoo.
 5. Herhaal regelmatig om een verbetering te zien

Onthoud dat tea tree olie nooit direct op de huid moet worden aangebracht, omdat het zeer krachtig is. Door de olie rechtstreeks op de huid aan te brengen, loop je het risico op ontstekingen of een allergische reactie die de aandoening die je probeert te corrigeren, zelfs kan verergeren.

Video: Hoe tea tree olie van Australian Bodycare gebruiken voor je haar - Stap voor stap

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Enkele van de belangrijkste voordelen van tea tree olie voor het haar zijn;

Reiniging van het haar en de hoofdhuid

Tea tree olie heeft natuurlijke therapeutische eigenschappen waardoor het een uitstekende keuze is voor het reinigen van het haar. Regelmatig gebruik van een kleine hoeveelheid van deze olie kan de ophoping van chemicaliën, oliën en dode huid voorkomen, wat betekent dat het haar en de hoofdhuid gezond en gehydrateerd blijven.

Dit helpt op zijn beurt om het haar in een normaal gezond tempo te laten groeien en voorkomt haaruitval en vettig haar.

Een bijkomend voordeel is dat tea tree olie volledig natuurlijk is en het haar dus niet beschadigt of uitdroogt.

Gezonde haargroei

Tea tree olie kan een gezonde groeicyclus van het haar bevorderen omdat het de haarfollikels ontstopt en het stimulerende effect de bloedtoevoer naar het gebied verbetert, met als resultaat dat de haarwortels beter worden gevoed. Als je de haargroei wilt bevorderen, werkt tea tree olie het beste als het wordt verdund met andere drageroliën, zoals kokosolie, jojoba of castorolie.

De antibacteriële, antimicrobiële en antiseptische eigenschappen van tea tree olie zijn gunstig voor de hoofdhuid omdat de olie haargerelateerde problemen effectief aanpakt. Bij regelmatig gebruik van de olie worden alle microben die de haargroei remmen gedood en wordt de hoofdhuid beschermd tegen infecties.

Met als gevolg dat de haarwortels nu beter gevoed en beschermd zijn, wat een gezonde haargroei bevordert.

Verbeterde gezondheid van de hoofdhuid

Tea tree olie kan de hoofdhuid en het haar voeden, waardoor de gezondheid van de hoofdhuid verbetert. De essentiële olie reinigt de poriën en bevordert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de haarfollikels.

De heilzame microbiële bestrijdende eigenschappen van tea tree olie kunnen helpen bij de behandeling van huidaandoeningen zoals een droge hoofdhuid.  Tea tree olie kan zelfs ingegroeide haren voorkomen en verhelpen; een weekje tea tree olie kan de poriën openen en de ingegroeide haren losmaken waardoor ontstekingen worden verminderd.

Je kunt gespecialiseerde producten gebruiken zoals shampoo met tea tree olie of shampoo met medicinale werking die tea tree olie bevatten om de huidaandoeningen van de hoofdhuid te verbeteren.

Behandeling van roos

Roos wordt veroorzaakt door een microbe die van nature op de hoofdhuid voorkomt. Wanneer deze microbe zich voedt met de natuurlijke oliën in de hoofdhuid, ontstaat een bijproduct dat oliezuur heet. Als je hoofdhuid gevoelig is voor de aanwezigheid van dit zuur, veroorzaakt dat irritatie en ontsteking. Hierdoor gaan meer huidcellen vervellen om de irriterende stof kwijt te raken.

Dit leidt tot jeuk, roodheid van de hoofdhuid en de typische symptomen van zichtbare witte schilfers van samengeklonterde dode huidcellen. De antimicrobiële eigenschappen van tea tree olie zijn gericht tegen de microben die deze verhoogde vervelling van huidcellen veroorzaken en helpen bij de behandeling van roos.

Je kunt enkele druppels tea tree olie in je gewone shampoo of in anti-roosshampoo's doen om roos en het bijbehorende symptoom van jeuk te behandelen.

Daarnaast kan tea tree olie gemengd worden met een basisolie en 's nachts op de hoofdhuid worden ingemasseerd om de droogheid en jeuk van roos te behandelen, maar was de olie er 's ochtends wel goed af.

Lees meer over: HOE ROOS BESTRIJDEN 


Veelgestelde vragen over tea tree olie

Is tea tree olie goed voor het haar?

Ja, tea tree olie kan je haar en hoofdhuid op vele manieren ten goede komen, dankzij de talloze natuurlijke, heilzame eigenschappen. Het zit tegenwoordig in meerdere kant-en-klare commerciële producten zoals shampoo’s en conditioners, en kan worden gebruikt in zelfgemaakte mengsels en toepassingen voor alle huidtypes.


Wat doet tea tree olie voor je haar?

Tea Tree olie kan haarfollikels ontstoppen en heeft talrijke antimicrobiële en antiseptische eigenschappen. Al deze eigenschappen zijn gunstig voor het haar en de hoofdhuid: de ophoping van dode huidcellen, olie en producten wordt verwijderd, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de haarfollikels wordt verhoogd en de hoofdhuid wordt behandeld en beschermd tegen infecties.


Bevordert tree tea olie haargroei?

Ja, door de poriën te ontstoppen, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen te verbeteren en infecties te bestrijden, kunnen de haarzakjes nu gezond en sterk haar produceren dat minder snel breekt of uitvalt. Tea tree olie kan ook de conditie van het haar verbeteren omdat het een natuurlijke olie is en het haar niet uitdroogt.


Kan tea tree olie haaruitval veroorzaken?

Tea Tree olie kan haaruitval veroorzaken als je er allergisch voor bent. Wij adviseren een patch test op de binnenarm of achter het oor 24 uur voordat je tea tree olie op je haar aanbrengt. Als je last hebt van roodheid, ontsteking of uitslag dan moet je het gebruik van tea tree olie op de hoofdhuid vermijden.


Kan je tea tree olie in je haar laten zitten?

Het is niet aan te raden om tea tree olie in je haar te houden, omdat het je huid en haarzakjes kan aantasten als je het voor een lange periode laat zitten.


Droogt tea tree olie het haar uit?

Nee, omdat tea tree olie een natuurlijk extract is, droogt het het haar niet uit. Als je last hebt van droge huidaandoeningen, zoals een droge hoofdhuid, kun je proberen een paar druppels tea tree olie te mengen met een basisolie, zoals kokosolie of olijfolie, die het haar, de wortels en de hoofdhuid zal hydrateren.


Is tea tree olie goed tegen haaruitval?

Het antwoord op deze vraag is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak van het haarverlies. Als haaruitval het gevolg is van verstopte haarzakjes, ophoping van dode huidcellen, infecties of een huidaandoening die de hoofdhuid aantast, dan zal regelmatig en consequent gebruik van tea tree olie haaruitval inderdaad verminderen. Als er echter een onderliggende aandoening is, zoals mannelijke kaalheid, dan zal tea tree olie haaruitval niet tegengaan.


Waar kan ik tea tree olie voor haar kopen?

Tea tree olie is verkrijgbaar in de meeste natuurwinkels, maar je vindt het ook vaak in commerciële haarproducten zoals shampoo’s, conditioners en middelen tegen roos of hoofdluis.


Werkt tea tree olie tegen dunner wordend haar?

Tea tree olie kan mogelijk helpen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak van dunner wordend haar. Als het dunner wordend haar te wijten is aan een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen in de haarfollikels of aan verstopping van de haarfollikels, dan kan een regelmatige toepassing van tea tree olie deze factoren verhelpen en de conditie van het haar verbeteren.


Hoe het haar wassen met tea tree olie?

Je kunt je haar wassen met tea tree olie door in de winkel verkrijgbare producten te gebruiken, of door een paar druppels tea tree olie toe te voegen aan je gewone shampoo of conditioner. Je kunt ook proberen een paar druppels tea tree olie in een kopje water te doen om je haar mee te spoelen onder de douche.


Is tea tree olie goed voor vettig haar?

Tea tree olie is geschikt voor alle haartypes, het kan zelfs vettig haar helpen verminderen en de natuurlijke balans herstellen. Tea tree olie kan de hoofdhuid reinigen en desinfecteren, waardoor de wortels gezuiverd worden en de hoofdhuid schoner wordt. Met minder dode huid, product en olie zal de hoofdhuid minder geïrriteerd zijn en kan er een vermindering zijn van de overproductie van natuurlijke oliën in het haar.


Is tea tree olie veilig voor gekleurd haar?

Tea tree olie is een natuurlijk adstringerend middel. Dit betekent dat het je haar kan ontdoen van kunstmatige haarkleurstoffen en de kleur kan doen vervagen als het in een hoge dosering op het haar wordt aangebracht. Toch worden heel wat in de handel verkrijgbare haarproducten met tea tree olie als veilig beschouwd voor gebruik op gekleurd haar.


Kan je tea tree olie in je shampoo doen?

Ja, je kunt een paar druppels tea tree olie toevoegen aan je dagelijkse shampoo, of je kunt haarproducten kopen die tea tree olie bevatten in gespecialiseerde winkels.

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram