Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe zien je puistjes eruit?

Puistjesmee-eters, microcomedonen, pustels, en knobbeltjes. Je puistjes kunnen dikke witte heuveltjes zijn, of kleine, zwarte bultjes onder je huid. Soms hebben ze een opening, zoals bij mee-eters, en soms zijn het gesloten cysten.

Witte puistjes zijn meestal onschadelijk en verdwijnen snel. Ze worden veroorzaakt door huidolie en dode cellen die de poriën verstoppen. Bacteriën hopen zich op in de porie en je krijgt een puistje. Witte puistjes worden daarom vaak aangetroffen in vette delen van de huid, zoals de T-zone, op de borst of op de rug.

Maar zwarte puistjes komen ook vaak voor. Je kent ze waarschijnlijk beter als mee-eters. Die komen voor in de T-zone en zien er zwart uit omdat de olie in het puistje reageerde met de lucht en zo oxidatie veroorzaakte. Deze puistjes hebben een opening.

Cysten zijn ontstoken, rode, met pus gevulde zakjes onder de huid. Ze kunnen erg pijnlijk zijn. Net als bij witte puistjes ontstaan cysten door huidolie en dode huid. De bacteriën produceren echter een grote hoeveelheid etter. Het immuunsysteem probeert de infectie te isoleren en vergrendelt het gebied. Cystische puistjes kunnen op elk deel van het gezicht voorkomen.

Microcomedonen komen voor op alle huidtypes; ze verschillen van de hierboven beschreven onzuiverheden omdat ze ook voorkomen op een droge of normale huid. Het zijn zeer kleine onzuiverheden die vaak kunnen worden verward met de gewone textuur van het huidoppervlak. Ze zijn meestal te vinden op het voorhoofd, de wangen, de T-zone, de borst of de rug.


Helpt Tea Tree Olie tegen een onzuivere huid?

Een onzuivere huid is altijd een teken dat je huid hulp nodig heeft. Onzuiverheden worden veroorzaakt door vastzittende, dode huidcellen. Vette huidtypes worden daarom vaker aangetast door onzuiverheden. De natuurlijke olie van de huid is als een kleefmiddel dat de dode huid op zijn plaats houdt en puistjes veroorzaakt. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met deze drie factoren bij het verwijderen van onzuiverheden: Afgestorven huid, de natuurlijke olie en vet van je huid en de bacterie Propionibacterium acnes.

Tea Tree Olie kan helpen om de meeste soorten onzuiverheden te behandelen en verbeteren. Als je puistjes hebt, is je huid ontstoken. Gebruik daarom ontstekingsremmende middelen die verdere ontstekingen helpen voorkomen. Puistjes worden veroorzaakt door de bacterie Propionibacterium acnes. Dus om puistjes te voorkomen, moet men deze bacterie vermijden. Tea Tree Olie werkt antiseptisch en is een bekend en natuurlijk antibacterieel middel.

Conclusie: Tea Tree Olie is een effectieve, natuurlijke remedie tegen puistjes en een onzuivere huid.

Tea Tree Olie werd honderden jaren geleden al door inheemse Australiërs gebruikt. De stamoudsten gaven medische kennis door via mond-tot-mondreclame, en daarom bleef de Tea Tree Olie eeuwenlang een geheim. Inheemse stammen gebruikten geperste en gescheurde theebladeren als helende verbanden voor snijwonden, schrammen, wonden en meer. Ze hielpen de huid snel te genezen en hielpen de wonden te beschermen tegen infectie. Pas in de jaren twintig ontdekte onderzoekschemicus Arthur Penfold de voordelen van Tea Tree Olie -- hij merkte op dat het significante antiseptische effecten had en dat het verder onderzocht moest worden.

Wetenschappers weten nu dat Tea Tree Olie antiseptische eigenschappen heeft. Dat betekent dat Tea Tree Olie bepaalde bacteriën kan doden. Natuurlijk hebben alle huidtypes een kleine hoeveelheid bacteriën, maar niet alle bacteriën voeden zich met dode huid en leiden vervolgens tot puistjes. Tea Tree Olie als antisepticum kan deze bacteriën helpen voorkomen.

Tea Tree Olie is dus net zo effectief als een recept van de apotheek. Bijvoorbeeld was een gel met 5% Tea Tree Olie even effectief als een lotion van 5% benzoylperoxide bij langdurig gebruik. Beide werden gebruikt bij milde tot matige onzuiverheden en puistjes op de huid. Tea Tree Olie heeft echter minder bijwerkingen. Benzoylperoxide heeft het bijzondere nadeel dat het de huid uitdroogt en irriteert.

Tea Tree Olie kan onzuiverheden helpen bestrijden omdat het ontstekingsremmend is. De meeste onzuiverheden zijn ontstekingen, die zich kunnen ontwikkelen tot gevoelige, rode, ontstoken puistjes. Tea Tree Olie bevat veel natuurlijke ingrediënten die kunnen helpen bij het verzachten van ontstekingssymptomen. Het ingrediënt terpinen-4-ol heeft een bijzonder krachtige werking. Het is daarom belangrijk dat je Tea Tree Olie gebruikt met een hoog terpinen-4-ol-gehalte. Dit werkt geweldig tegen onzuiverheden en puistjes.

Meer lezen: Tea Tree Olie voor je haar - een alleskunner tegen roos

4 stappen om onzuiverheden te bestrijden

Onzuiverheden worden veroorzaakt door veranderingen in de huid. Daarom is een goede huidverzorging cruciaal. Cystische puistjes komen vooral veel voor tijdens de puberteit omdat de hormoonspiegels veranderen. De huid is dan vaak vet en dode huidcellen verstoppen de poriën van de huid. Het is daarom belangrijk dat de huid regelmatig wordt gereinigd zodat de veranderingen in de huid niet tot onzuiverheden leiden.

Huidverzorging is alleen effectief als die dagelijks ondernomen wordt. Net zoals je elke dag moet eten om gezond te blijven, moet je huid ook elke dag worden gereinigd. Ook duurt het even voordat de huid gewend raakt aan de nieuwe verzorging met Tea Tree Olie. Terwijl sommigen na een paar dagen een verschil zullen zien, kan het voor anderen tot 3 maanden duren voordat er voordelen op de lange termijn worden waargenomen.

Wanneer je eenmaal een verbeterde teint hebt, moet je niet stoppen met het gebruik van je huidverzorgingsproduct. Alleen zolang het huidverzorgingsproduct wordt gebruikt, kan het in de toekomst preventief blijven werken tegen puistjes en andere onzuiverheden.

Video: Tea Tree Olie tegen een onzuivere huid en puistjes

Stap 1. De huid reinigen

De eerste stap naar een gezonde en puistjesvrije huid is dagelijkse verzorging. Was je gezicht 's ochtends en 's avonds met lauw water en een gezichtsreinigingslotion. Onzuiverheden worden veroorzaakt door dode huid, vuil en overtollige natuurlijke huidolie. Met een dagelijkse schoonmaak kun je alle drie de oorzaken voorkomen.

Een gezichtsreiniging met antiseptische ingrediënten die bacteriën tegengaan is ideaal. Je gezichtsreiniging moet echter ook mild en huidvriendelijk zijn. Een onzuivere huid is vaak een teken dat je huid gevoelig is. Om een milde gezichtsreiniging te vinden, moet je ervoor zorgen dat deze vrij is van natriumlaurylsulfaat SLS en pH-neutraal is. Probeer de gezichtsreiniger van Australian Bodycare met Tea Tree Olie als je op zoek bent naar een product dat aan deze eigenschappen voldoet.

Extra tip: Zorg ervoor dat je je huid voorzichtig reinigt. Vermijd tijdens het schoonmaken dat je je huid belast. Dit kan irritatie en ontsteking veroorzaken.

Anti–Puistjes Gezichtsreiniger
Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €12,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €12,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtsreiniger - Face Wash tegen puistjes en mee–eters met Tea Tree Olie

Een goede toner kan diep in je poriën doordringen. Dit is belangrijk omdat puistjes ontstaan in de poriën. Een toner tegen onzuiverheden kan helpen de bacteriën te voorkomen en dode huidcellen te verwijderen.

Stap 2. Gebruik een toner tegen onzuiverheden

Nadat je je huid hebt gewassen, kan je een toner gebruiken. Toners bevatten actieve ingrediënten die de pH van je huid in evenwicht brengen. Dat is belangrijk, omdat bepaalde soorten bacteriën beter gedijen wanneer de pH van je huid niet in balans is. Je kan een toner met Tea Tree Olie gebruiken om op natuurlijke wijze onzuiverheden en puistjes te bestrijden.

Je vindt de toner als tonic of vooraf gedoseerd op pads. Kies sowieso een toner voor gevoelige huid. Probeer Face Tonic, een product van Australian Bodycare.

Anti–Puistjes Gezichtstonic
Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtstonic - Alcoholvrije face tonic met Tea Tree Olie tegen puistjes en mee–eters

Stap 3. Gebruik de juiste vochtinbrengende crème

De meesten denken dat een goede huidreiniging voldoende is om van puistjes af te komen. Sommigen geloven ook dat je al het vocht van de huid moet verwijderen om puistjes te laten verhongeren. In werkelijkheid is het echter slecht voor de huid als deze niet in balans is en kan dat tot nog meer puistjes leiden. De huid ziet er dan een paar uur droog en olieachtig uit, maar dit zal de huid net ertoe dwingen meer olie te produceren. Het voordeel houdt slechts een paar uur, en in het ergste geval kan het langdurige huidbeschadiging veroorzaken.

Om je puistjes te bestrijden, moet je een lichte, vochtinbrengende crème gebruiken met ingrediënten die puistjes tegengaan, zoals Tea Tree Olie. Breng 's ochtends en 's avonds een dunne laag crème met zachte cirkelvormige bewegingen aan op je huid. Gebruik bijvoorbeeld de Face Cream van Australian Bodycare met Tea Tree Olie.

Gebruik een lichte vochtinbrengende crème die speciaal is ontwikkeld voor een onzuivere huid. Sommige hydraterende crèmes kunnen je poriën verstoppen, dus je moet de ingrediënten controleren. Kokosolie is een voorbeeld daarvan; dit kan de poriën verstoppen. Comedogene ingrediënten zijn te vinden in veel vochtinbrengende crèmes voor probleemhuidtypes - deze verstoppen de poriën niet.

Anti–Puistjes Gezichtscrème
Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €14,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €14,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Gezichtscrème - Hydraterende crème, perfect tegen pukkels, jeugdpuistjes & mee–eters

Stap 4. Gebruik een spotstick

Puistjes verschijnen altijd wanneer je ze het minst nodig hebt: Net voor een date, net voor een belangrijke vergadering, bij andere grote gelegenheden of in bijzonder stressvolle situaties. Als je gestrest bent, zijn je lichaam en huid dat ook, en daarom zijn ze minder goed bestand tegen puistjes. Soms zijn dagelijkse huidverzorgingsbehandelingen niet voldoende om puistjes te bestrijden, omdat je een effectieve behandeling ter plaatse nodig hebt.

Spotsticks bevatten een geconcentreerd mengsel om puistjes te voorkomen. Ze helpen roodheid te verzachten, puistjes te verminderen en bacteriën af te remmen. Dit betekent dat een puistje zelfs kan worden behandeld voordat het optreedt. Probeer de Spot Stick met Tea Tree Olie van Australian Bodycare.

Spotsticks zijn de perfecte uitvinding voor deze situaties. Ze worden alleen gebruikt in het gebied waar je huid hulp nodig heeft - ze zijn handig en kunnen snel in je tas worden opgeborgen.

Anti–Puistjes Stick
Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €7,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €7,99 Normale prijs
Anti–Puistjes Stick - Spot Stick tegen mee–eters, puistjes & pukkels

FAQ - Veel gestelde vragen

Is Tea Tree Olie goed voor de huid?

Bij verdunning kan Tea Tree Olie de huid ondersteunen. Tea Tree Olie is een natuurlijk antiseptisch en ontstekingsremmend middel. Dat betekent dat het, wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan helpen je te beschermen tegen huidziekten veroorzaakt door bacteriën en gisten, zoals onzuiverheden en roos. Tea Tree Olie kan ook effectief zijn bij het behandelen van oppervlakkige snijwonden, insectenbeten en schaafwonden.


Wat zijn de voordelen van Tea Tree Olie?

Tea Tree Olie heeft veel voordelen, maar staat vooral bekend als ontstekingsremmend en antiseptisch. Tea Tree Olie is daarom effectief bij het behandelen van puistjes, roos, kleine snijwonden, schaafwonden en insectenbeten.


Kan Tea Tree Olie helpen tegen donkere vlekken?

Tea Tree Olie kan de donkere vlekken niet verwijderen, maar het kan wel helpen ze te voorkomen. Tea Tree Olie is effectief bij het behandelen en voorkomen van puistjes. Wanneer puistjes ontstaan, kunnen ze gebieden met post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH); dat wil zeggen donkere vlekken, achterlaten. Aziatische huidtypes zijn vatbaar voor PIH. Als je de vorming van puistjes tegengaat, kun je ook de donkere plekjes voorkomen.


Kan Tea Tree Olie helpen tegen ouderdomsgerelateerde pigmentvlekken?

Tea Tree Olie heeft antioxiderende eigenschappen, en alle antioxidanten kunnen pigmentvlekken door ouderdom helpen voorkomen. Ook bekend als ouderdomsvlekken, ontstaan deze aan leeftijd gerelateerde pigmentvlekken wanneer de huid chronisch wordt gestrest door zonlicht of milieuvervuiling. Tea Tree Olie als antioxidant kan huidstress helpen voorkomen. Als er geen nieuwe ouderdomsvlekken verschijnen, kunnen ouderdomsvlekken op natuurlijke wijze vervagen.


Is Tea Tree Olie goed voor littekens?

Tea Tree Olie kan helpen bij het verlichten en voorkomen van littekens. De antiseptische Tea Tree Olie kan helpen om snijwonden, schaafwonden, vlekken en puistjes te beschermen tegen schadelijke bacteriën en zo het genezingsproces te ondersteunen. Als ontstekingsremmend middel kan Tea Tree Olie overmatige ontstekingen helpen voorkomen en de omvang en de lelijkheid van littekens verminderen.

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram