Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Behandeling van hyperpigmentatie – verminderen van de zichtbaarheid van de donkere vlekken

Als je je net als een gevlekte Dalmatiër voelt, is er gelukkig advies om hier iets aan te doen. Want hoewel hyperpigmentatie een moeilijk te behandelen probleem is, en een van de meest gecompliceerde in huidverzorging, zijn er mogelijkheden om het te behandelen.

Er zijn verschillende methodes voor de zorg en behandeling van hyperpigmentatie.

De verschillende methodes helpen je huidskleur te verbeteren en deze te egaliseren.

We gaan nu dieper in op de verschillende behandelingen.

Verminder hyperpigmentatie met een goede en voedzame huidverzorging

Met een voedende en gezonde huidverzorging kun je de zichtbaarheid van hyperpigmentatie verminderen.

Pigmentolie
Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Pigmentolie - Olie voor het verminderen van pigmentproblemen in het gezicht en op het lichaam

Body Oil van Australian Bodycare is een pigmentolie voor lichaam en gezicht. De olie kan de donkere vlekken en oneffenheden niet volledig verwijderen, maar het helpt de zichtbaarheid aanzienlijk te verminderen door je huidskleur egaliseren.

Het zit boordevol voedzame en hydraterende actieve ingrediënten zoals Tea Tree Olie, squalaan, amandel- en zonnebloemolie, die in een unieke combinatie de donkere plekken van de huid vervagen.    

Bij de behandeling van hyperpigmentatie met de pigmentolie is het belangrijk om te weten dat hoewel de donkere vlekken uit het niets kunnen verschijnen, ze niet vanzelf weer zullen verdwijnen.

De pigmentatie kan diep zitten en hardnekkig zijn - daarom kost het tijd om het uiterlijk van de donkere plekken van de huid te verbeteren. Wees geduldig en gebruik de olie met regelmaat. Pas na 12-20 weken begin je positieve veranderingen op je huid te zien.  

Gebruik van de olie:

 1. Gebruik de olie op een schone en droge huid – en bij voorkeur na reiniging van de huid met bijvoorbeeld Face Wash uit het complete gezichtsverzorgingspakket. Masseer de olie in op de delen van de huid waar je donkere plekken hebt - bij voorkeur 's ochtends en 's avonds.
 2. Na het reinigen van je huid kun je je huid verder behandelen met Blemish Serum, dat poriën en een ongelijkmatige huidskleur vermindert dankzij Tea Tree Olie, Zink 1% en Niacinamid 10%.

Niacinamide is geschikt voor de behandeling van donkere vlekken, omdat het bij een hogere concentratie de zichtbaarheid van hyperpigmentatie kan verminderen. Dit is bewezen in een onderzoek waarin het effect van 4% niacinamide is gemeten. Blemish Serum bevat 10% niacinamide.

4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht
Vermindert pigmentproblemen in het gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €59,99
Aanbiedingsprijs €59,99 Normale prijs €71,99
4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht - Vermindert pigmentproblemen in het gezicht

Verminder donkere vlekken met bleekcrème

Bleekcrème is een andere methode om de zichtbaarheid van hyperpigmentatie te verminderen. Het is een aggresieve behandeling van de huid en je moet daarom voorzichtig in het gebruik hiervan zijn.  Het is ook de reden waarom de crème alleen op recept verkrijgbaar is.

De crème bleekt de huid en het is belangrijk dat je de crème alleen op de donkere gebieden gebruikt - daarvoor kun je een wattenstaafje gebruiken, zodat je precies de huidgebieden kunt raken die je wilt behandelen.

Smeer één tot twee keer per dag een dun laagje, en let goed op hoe je huid reageert. Als het rood wordt, prikt en begint te jeuken, is dat een teken dat je de behandeling tijdelijk moet stoppen. Laat de huid een paar dagen tot rust komen en begin de behandeling opnieuw met langere tussenpozen bij het gebruik.

Krijg een meer egale huidskleur met cryochirurgie

Cryochirurgie is het voorzichtig bevriezen van de huid met vloeibare stikstof. Dit kan helpen de donkere vlekken in de huid te verminderen.

Bij extreem lage temperaturen vormen zich ijskristallen in het weefsel van de huid. Het breekt de cellen af zodat de huid vervelt en zichzelf herstelt.

Reduceer hyperpigmentatie met laser

Ten slotte kun je je toevlucht nemen tot laserbehandeling, als je de zichtbaarheid van hyperpigmentatie wilt verminderen. De behandeling is duurder en uitgebreider, maar kan een oplossing zijn als je pigmentvlekken diep in de huid liggen.

IPL-laser is bijzonder geschikt voor hyperpigmentatie. Het staat voor Intense Pulsed Light en is een lichtpulsbehandeling die geconcentreerde lichtpulsen met grote precisie in de huid laat dringen om de kleur "af te breken". Het zorgt voor een egale en gelijkmatige huidskleur.


Het voorkomen van hyperpigmentatie

Je kunt hyperpigmentatie niet voorkomen, als het te wijten is aan hormonale aandoeningen, die je helaas niet altijd onder controle hebt. Het beste wat je kunt doen om actief zongerelateerde hyperpigmentatie te voorkomen, is jezelf beschermen tegen de UV-stralen van de zon.

Hyperpigmentatie ontstaan door de zon is aan jezelf te wijten, maar als je je zelf voldoende beschermt, kun je voorkomen dat je donkere vlekken krijgt als gevolg van blootstelling aan de zon.

 • Gebruik zonbescherming in de vorm van zonnehoed, lichte kleding, zonnebril en zonnebrandcrème.
 • Smeer jezelf in met zonnebrandcrème 20 minuten, voordat je in de zon verblijft, om er zeker van te zijn dat de zonbrandcreme zijn werk doet. Breng de crème om de twee uur of eerder opnieuw aan als je veel zweet.
 • Zoek schaduw wanneer de zon het scherpst is in de middaguren tussen 12-15 uur.

4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht
Vermindert pigmentproblemen in het gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €59,99
Aanbiedingsprijs €59,99 Normale prijs €71,99
4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht - Vermindert pigmentproblemen in het gezicht

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is de professionele term voor een onregelmatige huidskleur met onregelmatige en donkere vlekken of grotere delen op je huid.

Ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, donkere vlekken en zonnevlekken zijn verschillende verwoordingen voor hyperpigmentatie, waarbij pigmenten in je huid overbelast raken.  Het zorgt ervoor dat het de huid er onregelmatig en een beetje troebel en smerig uitziet.

Hyperpigmentatie verschilt bijvoorbeeld van sproeten, doordat ze blijvend in de huid vastzitten. Waar sproeten vervagen in het winterseizoen en in de zomermaanden op de neus en wangen verschijnen, zit de hyperpigmentatie het hele jaar door in de huid. De zonnestralen kunnen echter het uiterlijk van de donkere huidgebieden benadrukken.  

Het is niet aan een huidtype gerelateerd, maar een huidaandoening die iedereen kan treffen, ongeacht leeftijd, geslacht en huidtype.


Wat zijn de oorzaken van hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je huid echter wordt aangetast door een huidaandoening en donkere vlekken vormt, komt dit omdat jouw huid te veel melanine produceert. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Melanine is de stof die je haar- en huidskleur geeft, en is je eigen genetische lichamelijke bescherming tegen bijvoorbeeld schadelijke UV-stralen.

Hyperpigmentatie veroorzaakt een ontsteking van de huid - het stuurt een signaal naar de melanocyten van de huid, om de productie van melanine te starten. En het veroorzaakt een overproductie van het bruine pigment. 

Dit alles is in wezen een verdedigingsmechanisme dat begint zodra de ontsteking optreedt en de cellen probeert te beschermen tegen ontsteking door melanine te produceren.

Oorzaken van hyperpigmentatie kunnen zijn:

 • Blootstelling aan de zon. De zon is een van de grootste oorzaken waarom de huid donkere vlekken krijgt. Als je zelfs voor een zeer korte tijd zonder bescherming in de zon verblijft, kan melanine samenklonteren en donkere vlekken veroorzaken. 

Zelfs met bescherming tegen de zon riskeer je hyperpigmentatie als je jezelf veel te lang blootstelt aan de zon.

 • Hormonale veranderingen. Wanneer je de pil inneemt of zwanger wordt, zal er een hormonale verandering optreden. Voor sommigen zal deze verandering donkere vlekken in de huid veroorzaken.
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie. Als je huid beschadigd is, zal er ook een ontsteking ontstaan, die kan verschijnen als lokale verdonkering van de huid. Het wordt post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. 

Zowel brandschade, acne, diepe snijwonden en blaren kunnen hiervan de oorzaak zijn.

De redenen voor het donkerder worden van je huid zijn gekoppeld aan de verschillende soorten hyperpigmentatie die je kunt krijgen. We gaan hier nu dieper op in.


Welke soorten hyperpigmentatie bestaan er?

Je kunt verschillende soorten hyperpigmentatie hebben. Ze zijn meestal onderverdeeld in drie categorieën:

 • Schade door de zon
 • Melasma
 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Je hebt misschien een van de varianten in je huid, maar je kunt ze ook alle drie tegelijk hebben. Lees hier meer over de drie typen.

Schade door de zon

Schade door de zon is hyperpigmentatie in de huid, die optreedt als je langere tijd in de zon hebt gezeten.  

De zon is de vijand nummer één van de huid, en de gevaarlijke UV-stralen kunnen hun stempel op je huid drukken als donkere oneffenheden en vlekken.

Melasma

Melasma is de term voor het type hyperpigmentatie dat optreedt tijdens hormonale veranderingen. Het kan worden geassocieerd met zwangerschap als je orale anticonceptiva gebruikt of een hormoonbehandeling krijgt.

Veel zwangere vrouwen ondervinden voor zichzelf veel hinder van de donkere vlekken en oneffenheden op de huid. Dit noemen ze ook wel een zwangerschapsmasker.

Post-inflammatoire hyperpigmentering

Post-inflammatoire hyperpigmentatie is een vorm die donkere vlekken op de huid veroorzaakt na schade. Dit kan zijn na steken, beten of acne. Het is een ontstekingsaandoening met een ontsteking van de huid.

4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht
Vermindert pigmentproblemen in het gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €59,99
Aanbiedingsprijs €59,99 Normale prijs €71,99
4–pack voor pigmentvlekken in het gezicht - Vermindert pigmentproblemen in het gezicht

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram