Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn geheel onschuldig en zijn alleen een cosmetisch verschijnsel. Ze kunnen verschijnen in je gezicht of op je armen en ze ontstaan doordat een grote hoeveelheid pigment zich ophoopt in de bovenste laag van de huid.

De naam van de vlekken is enigszins misleidend. Ze hebben namelijk niet per se met iemands leeftijd te maken. Ze verschijnen op jouw huid, wanneer die onbeschermd is blootgesteld aan een grote hoeveelheid zonlicht of als je te maken hebt met grote hormonale veranderingen.

Andere benamingen voor ouderdomsvlekken

Je hebt vast wel gehoord van pigmentvlekken of pigmentveranderingen. Dat is precies hetzelfde als ouderdomsvlekken, maar dan met een andere benaming.   De Latijnse aanduiding voor de bruine vlekken op jouw huid is solare lentigines.

Zwangere vrouwen krijgen regelmatig te maken met ouderdomsvlekken. Dat komt door de grote hormonale veranderingen die ze doormaken. Wanneer de bekende bruine vlekken in het gezicht of op het lichaam van zwangere vrouwen zitten, worden ze over het algemeen ook wel hormoonvlekken genoemd.


Hoe zien ouderdomsvlekken er uit?

Ouderdomsvlekken zijn bruine plekken op je huid, die een beetje lijken op sproeten. Er is sprake van donkere verkleuringen op bepaalde delen van de huid, die in sommige gevallen kunnen samenvloeien tot grote vlekken.

De vlekken zijn plat, hebben een egale kleur en zijn niet te voelen op je huid. Ze kunnen een diameter van 3-4 cm krijgen, jeuken niet en doen geen pijn.

De bruine en donkere ouderdomsvlekken worden gevormd door de natuurlijke kleurstof in de huid, melanine, en zijn dus geen teken dat er iets mis is met jou of met je huid.

Ouderdomsvlekken kunnen eenvoudig verward worden met kwaadaardige moedervlekken. Twijfel je hierover, laat de vlekken dan controleren door jouw huisarts.  


Waarom krijg je ouderdomsvlekken?

Er is een heel natuurlijke verklaring voor ouderdomsvlekken, die je op jouw huid kunt krijgen.

Ze kunnen worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals tijdens een zwangerschap of door het gebruik van medicijnen of de pil, maar ontstaan het vaakst als je huid wordt blootgesteld aan een aanzienlijke hoeveelheid zonlicht.

Veruit de meeste mannen en vrouwen zullen daarom ouderdomsvlekken op hun huid hebben, wanneer ze 40+ zijn. En veel mensen krijgen de vlekken nog eerder.

Waarom krijg je ouderdomsvlekken als de huid wordt blootgesteld aan zonlicht?

Wanneer de zon op jouw huid brandt en je geen zonnebrandcrème als bescherming gebruikt, worden de pigmentcellen in je huid beïnvloed. 

Naar verloop van tijd hoopt het pigment zich op in de opperhuid en wanneer de huid en de cellen overuren maken, beginnen ze grote hoeveelheden melanine (kleurstof) te produceren.

En daardoor krijg je de bruine ouderdomsvlekken, die langzaam op je huid beginnen te verschijnen.

Striae Olie met Tea Tree Olie
Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Striae Olie met Tea Tree Olie - Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren

Wie krijgt meestal ouderdomsvlekken?

Zowel mannen als vrouwen krijgen ouderdomsvlekken, naarmate ze ouder worden. Vaak is je huid op een leeftijd van 30 tot 40+ al aan zoveel zonlicht blootgesteld, dat hij ouderdomsvlekken begint te vormen.

De eerste vlekken verschijnen meestal op de armen, de rug van de hand en in het gezicht. Mannen krijgen ook regelmatig onschuldige ouderdomsvlekken op de schedel.

Waarom krijgen vrouwen vaker ouderdomsvlekken dan mannen?

Vrouwen krijgen over het algemeen vaker ouderdomsvlekken. 

Dat komt doordat de vlekken op de huid ook verschijnen door hormonale invloeden, zoals tijdens een zwangerschap of door het slikken van de pil, die de hormoonbalans in het lichaam beïnvloedt. 


Voorkomen van ouderdomsvlekken - wat kun je doen om jouw huid zo goed mogelijk te beschermen?

Het allerbeste dat je kunt doen om ouderdomsvlekken te voorkomen is je huid te beschermen tegen de zon. En hoe jonger je daarmee begint, hoe beter.

Het is altijd verstandig om je huid te beschermen tegen de zon en de gangbare adviezen hierover te volgen:

  • Smeer je goed in met zonnebrandcrème. 
  • Gebruik een hoofddeksel om de huid in je gezicht te beschermen.
  • Blijf zoveel mogelijk in de schaduw gedurende de felle middagzon.
  • Bescherm je huid met kleding. 

Hoe kun je ouderdomsvlekken verwijderen en verzorgen? 

Is het leed al geleden en wil je jouw ouderdomsvlekken graag minder zichtbaar maken? Dan zijn er verschillende methodes die het probleem van ouderdomsvlekken op je huid kunnen verhelpen.

Goede huidverzorging met crème of olie tegen ouderdomsvlekken

Om de zichtbaarheid van jouw ouderdomsvlekken te verminderen, kun je een goede huidverzorgingsolie gebruiken, die daarvoor is ontwikkeld. 

De olie geeft jouw huid de nodige verzorging, hydrateert en maakt de huid elastisch, schoon, glad en mooi. Dit zorgt ervoor dat jouw ouderdomsvlekken minder zichtbaar worden.

Je ouderdomsvlekken gaan niet meer weg, maar een gezonde en voedende Body Oil kan wonderen doen, als je deze regelmatig op de huid aanbrengt.

Je kunt de huidverzorgingsolie van Australian Bodycare ook heel goed gebruiken als je zwanger bent. De olie kan een preventieve werking op jouw huid hebben. 

Striae Olie met Tea Tree Olie
Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Striae Olie met Tea Tree Olie - Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren

Andere methodes om ouderdomsvlekken te verwijderen

Er zijn ook andere methodes, die je kunt gebruiken als je genoeg hebt van jouw ouderdomsvlekken:

  • Bevriezing (cryotherapie)
  • Laseren
  • Bleken

Overweeg je bevriezing of een laserbehandeling, ga dan naar je huisarts. Ons advies is echter om eerst een goede body oil te proberen. Bleken is slechts een tijdelijke oplossing en zowel bevriezing als laseren kunnen een witte vlek op je huid achterlaten in plaats van een bruine ouderdomsvlek.


Waar ontstaan ouderdomsvlekken meestal?

In principe kun je ouderdomsvlekken over het hele lichaam krijgen. Ze ontstaan echter vooral op plekken, die gedurende het leven het meest aan de zon worden blootgesteld.

Ouderdomsvlekken in het gezicht

Het gezicht is de plek waar de kans op ouderdomsvlekken het grootst is. Als je buiten bent terwijl de zon schijnt, zul je eigenlijk altijd zon in je gezicht krijgen.

Let er daarom op om je gezicht op zonnige momenten altijd in te smeren met zonnebrandcrème en voorkom uiteraard verbranding door de zon. 

Ouderdomsvlekken op de handen

Je handen worden ook veel blootgesteld aan de zon, omdat ze maar zelden beschermd zijn. Vooral de rug van de hand vangt veel zonlicht en daarom komen ouderdomsvlekken daar veel voor.

Vergeet daarom niet je handen, wanneer je de rest van je lichaam insmeert met zonnebrandcrème.

Ouderdomsvlekken op de armen

Hou je ervan om in een T-shirt met korte mouwen te lopen als de weergoden dat toelaten? Dan behoor je tot een meerderheid. 

Ook de armen worden in de zomermaanden vaak blootgesteld aan zonlicht en veel mensen krijgen daarom ouderdomsvlekken op de onderarmen.

Ouderdomsvlekken op de benen

Als je graag een short draagt wanneer het lekker weer is, krijgen de benen eveneens te maken met veel zonlicht.

Ouderdomsvlekken op de benen zijn daarom voor veel mensen een bekend fenomeen.

Ouderdomsvlekken op de schedel

Oudere mannen krijgen vaak ouderdomsvlekken op de schedel, vooral als ze helemaal kaal zijn.

De schedel is erg kwetsbaar wat betreft blootstelling aan de zon en het is daarom een belangrijke plek om zonnebrandcrème op te smeren.

Striae Olie met Tea Tree Olie
Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Striae Olie met Tea Tree Olie - Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram