Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat verstaan we onder jeuk in de schaamstreek?

Jeuk in de schaamstreek is een vervelend probleem van een sterk gevoel van irritatie in de intieme zone. Bij vrouwen kan er sprake zijn van jeuk in en rond de vaginale opening en op de uitwendige geslachtsorganen. Bij mannen veroorzaakt de jeuk vaak irritatie op de eikel, het scrotum en rond de penis.

Bij een jeukende schaamstreek heb je dus jeuk op een of meer plekken in je intieme zone.


Waar kan de oorzaak zijn van jeuk in de schaamstreek?

Jeuk in de schaamstreek kan verschillende oorzaken hebben. Dit kunnen volledig onschuldige dingen zijn, maar het kan ook een teken zijn van onderliggende symptomen. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende redenen voor jeuk in de schaamstreek.

Australian Bodycare Gel & Zeep
Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies
+15.000 reviews
Normale prijs €23,99
Aanbiedingsprijs €23,99 Normale prijs
Australian Bodycare Gel & Zeep - Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies

Jeuk in de schaamstreek bij vrouwen

De meeste vrouwen kennen het probleem van jeuk in de schaamstreek. Op een of ander moment in hun leven zullen vrouwen waarschijnlijk last ondervinden van jeuk in hun intieme zone.

Ga naar: Jeuk in de schaamstreek bij mannen

Schimmelinfectie in de vagina

Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk in de schaamstreek is een schimmelinfectie in de vagina. Overal op onze huid en slijmvliezen leven van nature schimmelsporen – met name de gistschimmel candida albicans. In de slijmvliezen in de vagina zitten dus kleine hoeveelheden gistschimmel. Op zich is dat tamelijk onschuldig. Het probleem ontstaat wanneer de gistschimmels dermate gunstige omstandigheden krijgen dat ze zich kunnen vermenigvuldigen, want dan gaan ze een schimmelinfectie vormen.

De gistschimmel houdt van warme en vochtige plaatsen en daarom is de vagina een optimale groeiplaats. De schimmelinfectie ontstaat wanneer het natuurlijke evenwicht tussen gisten en andere micro-organismen in het vaginale slijmvlies verstoord raakt.

Naast jeuk gaat een schimmelinfectie vaak gepaard met veranderingen in de afscheiding, die zowel van kleur als van consistentie kan veranderen. Van helder en enigszins melkachtig wit kan het heel wit en klonterig worden, waardoor het er uitziet als een soort cottage cheese. De veranderingen in vaginale afscheiding kunnen ook ongewenste geuren veroorzaken.

Schimmel in de liezen

Net als vaginale schimmel wordt schimmel in de liezen veroorzaakt door een overmatige groei van schimmels. Op het huidoppervlak zitten verschillende soorten schimmels die soms verschillende delen van het lichaam kunnen aantasten. Een andere veel voorkomende huidschimmel is dermatofyt. Het is dit type schimmel dat schimmel in de liezen veroorzaakt.

Net als de candidaschimmel gedijen dermatofyten in vochtige en warme omgevingen – en deze condities zijn vaak aanwezig in de liezen. Als de liesstreek iets te warm en iets te vochtig wordt, kunnen de dermatofyten echt gedijen. En als ze dat doen, nestelen ze zich als een schimmelinfectie in de lies.

Dit veroorzaakt dan meestal een rode, schilferige, jeukende, branderige en prikkende uitslag. De uitslag heeft een rand die aan een landkaart doet denken en die de uitslag duidelijk scheidt van de 'gezonde' huid.

Irritatie van de vagina

Vaak wordt jeuk in de schaamstreek bij vrouwen veroorzaakt door een eenvoudige irritatie van de vagina. Het is volkomen onschuldig, maar dat maakt het probleem niet minder ongemakkelijk en vervelend. De irritatie van de vagina wordt vaak veroorzaakt door droge slijmvliezen. Een droge huid is, overal op het lichaam, vatbaarder voor jeuk en irritatie. Dit geldt ook voor droge slijmvliezen in de vagina.

Het slijmvlies in de vagina kan uitdrogen als de eierstokken niet genoeg oestrogeen produceren. Vaginale afscheiding helpt de slijmvliezen gehydrateerd te houden, maar vooral na de menopauze neemt de oestrogeenproductie af en daardoor ook de hoeveelheid vaginale afscheiding.

Anticonceptiepillen en andere medicijnen kunnen ook leiden tot uitdroging van de slijmvliezen, en een verstoord evenwicht in het vaginale milieu kan eveneens droge en geïrriteerde slijmvliezen veroorzaken die leiden tot jeuk in de schaamstreek.

BEKIJK MEER: Verzorgingsproducten bij jeuk in de schaamstreek bij vrouwen

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

Jeuk in de schaamstreek bij mannen

Niet alleen vrouwen kunnen last hebben van jeuk in hun schaamstreek. Dit is ook een probleem dat vaak voorkomt bij mannen en dat veel ongemak en vervelende situaties veroorzaakt als de schaamstreek erg jeukt.

Schimmel op de penis

Net als vrouwen kunnen ook mannen last hebben van schimmel in de schaamstreek – hoewel schimmel in de vagina vaker voorkomt dan schimmel op de eikel. Het is natuurlijk dezelfde candida albicans schimmel die de oorzaak is van de schimmelinfectie op de penis van een man. Als de van nature in het lichaam aanwezige gistschimmels, net als in de vagina, de juiste omstandigheden krijgen om te groeien, zullen ze zich vermenigvuldigen en een schimmelinfectie worden.

De schimmel niet weggaan uit de penis zolang deze de juiste groeiomstandigheden heeft. Warme, donkere en vochtige plaatsen zijn ideaal voor de schimmel en daarom lopen vooral onbesneden mannen een verhoogd risico op een schimmelinfectie aan de penis.

In veel gevallen wordt schimmel op de penis echter veroorzaakt doordat de man tijdens geslachtsgemeenschap door zijn vrouwelijke partner wordt besmet. Een schimmelinfectie in de vagina kan namelijk besmettelijk zijn, terwijl schimmel op de penis dat niet is. Daarom wordt schimmel niet als een soa beschouwd.

Schimmel in de liezen

Schimmel in de liezen, ook wel schimmel in het kruis genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij mannen. Hoewel vrouwen ook last kunnen krijgen van deze aandoening, zijn het in de overgrote meerderheid van de gevallen mannen die getroffen worden door schimmel in de liezen.

Als de huid droog en schoon wordt gehouden, houdt de huid een gezonde en beschermende huidbarrière die micro-organismen op de huid reguleert. Maar de lies is, zoals eerder gezegd, een lichaamsdeel dat snel warm en vochtig wordt. Als dit gebeurt in de lies, wordt de huidbarrière doorbroken en krijgen dermatofyten de kans om te groeien. Schimmels leven in de bovenste laag van de huid, de hoornlaag. Als de barrière en het evenwicht verloren gaan, breken de schimmels deze huidlaag af met enzymen, zodat er volop gelegenheid is om de overhand te krijgen en een schimmelinfectie te creëren.

Het zijn vooral jonge sporters die last hebben van een schimmelinfectie in het kruis. De vochtige kleding en de vele uren zweterig en vochtig bewegen maken hen bijzonder vatbaar voor het ontwikkelen van een schimmelinfectie in de liezen.

BEKIJK MEER: Verzorgingsproducten bij jeuk in de schaamstreek bij mannen

Australian Bodycare Gel & Zeep
Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies
+15.000 reviews
Normale prijs €23,99
Aanbiedingsprijs €23,99 Normale prijs
Australian Bodycare Gel & Zeep - Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies

Hoe kun je jeuk verzachten?

Of je nu schimmel in je liezen, vagina, penis of een geïrriteerde vagina hebt, het is mogelijk om er iets aan te doen. Als je besmet bent met schimmel, is het verstandig om een antischimmelzalf of -crème bij de apotheek of een drogist te kopen om de schimmel snel en gemakkelijk te verzorgen. Als je schimmel in je schaamstreek hebt, is het belangrijk om de aandoening te verzorgen.

Het verdwijnt namelijk niet vanzelf. En het is niet alleen vervelend en ongemakkelijk voor jou, er is ook een risico dat je anderen besmet.

Als je last hebt van jeuk en irritatie, kun je het probleem verhelpen met een Tea Tree Olie Gel, een formule op natuurlijke basis die bij schimmelinfecties de jeukende en geïrriteerde huid effectief verlicht en verzacht.

De gel gaat bacteriën tegen en helpt de huid schoon en in een optimale conditie te houden. Zoals de naam al aangeeft, bevat de gel Australische Tea Tree Olie, die al jarenlang bekend is wegens zijn unieke en aangetoonde antibacteriële en antiseptische eigenschappen.

Tea Tree Olie is daarom een geweldige manier om de ergste huidirritaties en jeuk te verlichten en kan gebruikt worden bij schimmelinfecties.

Als je niet zeker weet wat de oorzaak van jeuk in je schaamstreek is, moet je altijd je arts raadplegen. Hij of zij kan je adviseren en helpen met de juiste behandeling.


Hoe kun je jeuk in de schaamstreek voorkomen?

Een andere zeer effectieve manier om jeuk in je schaamstreek te lijf te gaan, is om het te voorkomen. Je kunt onder meer de volgende dingen doen:

  • Zorg ervoor dat je je schaamstreek goed afdroogt na het douchen of baden.
  • Veeg je schaamstreek regelmatig af als je aan het sporten bent of op een andere manier lichamelijk actief bent of transpireert.
  • Trek regelmatig schoon ondergoed en sportkleding aan.
  • Vermijd het gebruik van maandverband en inlegkruisjes als vrouw. Deze creëren namelijk een vochtige omgeving waar schimmels dol op zijn.
  • Gebruik katoenen ondergoed in plaats van synthetisch. Synthetische stoffen laten de huid niet op dezelfde manier ademen als katoen, waardoor een schimmelvriendelijke omgeving in het kruis kan ontstaan.

2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
+15.000 reviews
Normale prijs €24,99
Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram