Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe ziet een schimmelinfectie op de penis eruit?

Een schimmelinfectie op de penis is een vervelende en onaangename aandoening. Schimmel op de kop van de penis is een schimmelinfectie en, net als schimmel overal elders, zijn symptomen zoals zwelling, een branderig gevoel, jeuk en pijn heel gebruikelijk.

De symptomen van een schimmelinfectie op de penis zijn typisch:

 • Rode huid rond de kop van de penis.
 • Zwelling van de kop van de penis.
 • Een branderig gevoel, jeuk en irritatie rond de kop van de penis.
 • Vloeistof onder de voorhuid, die wit, dik, en klonterig is (zoals cottage cheese) en die stinkt.
 • Moeilijkheden bij het terugtrekken van de voorhuid.
 • Pijn tijdens het plassen en de seks.

Schimmel op de penis begint meestal met een rode en jeukende huiduitslag die ook kan steken en pijn kan doen. Het is niet ongebruikelijk dat er kleine rode plekjes op de eikel komen. De huid kan ook beginnen af te schilferen.

Als je een schimmelinfectie op de penis hebt, zal het in feite meer accuraat zijn om te spreken van schimmel op de eikel, want het is hier dat je de symptomen ervaart met rode vlekjes, jeuk, een branderig gevoel enzovoort.

Het is altijd onaangenaam wanneer je veranderingen in je lichaam en symptomen zoals een branderig gevoel, jeuk, zwelling enzovoorts ervaart. En je moet altijd reageren op veranderingen in het lichaam.

Gelukkig is het zelden dat symptomen zoals rode vlekjes op de eikel en de rest van de penis iets ernstigs zijn.

Maar het is altijd een goed idee om voor de zekerheid even naar de dokter te gaan en het te laten nakijken.

Australian Bodycare Gel & Zeep
Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies
+15.000 reviews
Normale prijs €23,99
Aanbiedingsprijs €23,99 Normale prijs
Australian Bodycare Gel & Zeep - Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies

Wat is schimmel op de penis?

Schimmel op de penis is een schimmelinfectie. Het is dus geen geslachtsziekte.

Schimmel op de penis is het gevolg van een infectie door de gistschimmel Candida Albicans. Hij is van nature in het lichaam aanwezig en veroorzaakt normaal geen problemen. Maar als hij plotseling een beetje te gunstige groeiomstandigheden krijgt, bijvoorbeeld als gevolg van een verzwakt immuunsysteem in verband met ziekte of inname van medicijnen, kan dit problemen en overlast veroorzaken.

Intieme schimmel is een overkoepelende naam voor een schimmelinfectie in de intieme zone bij zowel mannen als vrouwen; bij mannen is er sprake van schimmel op de kop van de penis, bij vrouwen hebben we het over vaginale schimmel.

De medische term voor een schimmelinfectie op de penis is candidiasis.


Behandeling van een schimmelinfectie op de penis

Het is niet fijn om een schimmelinfectie op de penis opgelopen te hebben. Het goede nieuws is dat het niet gevaarlijk is en dat het relatief eenvoudig kan worden behandeld.

Heb je een schimmelinfectie op de penis, dan moet je die altijd laten behandelen. Deels omdat je zo van je klachten afkomt en deels omdat je ervoor zorgt dat de schimmel zich niet verspreidt naar andere delen van je lichaam of dat je anderen besmet.

De meest gangbare behandelmethode van een schimmelinfectie op de penis is het gebruik van een schimmeldodende crème of gel, die verkrijgbaar is bij de apotheek.

Je moet de crème een paar keer per dag gebruiken, en meestal kun je al na een paar dagen een verschil merken en zien, soms zelfs na één dag.


Een effectief middel tegen klachten als jeuk, een branderig gevoel en irritatie

Er zijn effectieve middelen tegen jeuk, een branderig gevoel en irritatie van de penis die vrij verkrijgbaar zijn.

Australian Bodycare heeft bijvoorbeeld een gel tegen jeuk en irritatie ontwikkeld; een natuurlijke gel die tea tree olie bevat, dat bekendstaat om zijn jeukstillende eigenschappen en die huidirritatie en bacteriën bestrijdt.

De gel heeft onder andere de volgende eigenschappen:

 • Werkt tegen irritatie van de huid.Wanneer je problemen op de penis hebt, is de huid rood, geïrriteerd en gezwollen.
 • Houdt de huid gezond.Jeuk, een branderig gevoel en irritatie moeten worden verholpen. Daarvoor kun je een effectief en huidvriendelijk product gebruiken dat geschikt is voor de huid.
 • Verwijdert jeuk en irritatie.Naast zichtbare rode plekjes op de penis zijn huidirritatie en jeuk de ergste klachten bij een schimmelinfectie op de penis. De gel werkt jeukstillend en is effectief tegen irritatie.
 • Verwijdert nare geurtjes.Irritatie van de penis kan leiden tot een dikke, witte vloeistof die stinkt en zeer vervelend kan zijn. De gel zorgt ervoor dat de onaangename geur verdwijnt.
 • Verwijdert ongewenste bacteriën.Tea tree olie staat erom bekend dat het bacteriën bestrijdt. De gel kan helpen om het evenwicht te herstellen door 'slechte' en ongewenste bacteriën van de huid te verwijderen.
 • Bestrijdt een droge en schilferige huid op de penis.De gel is effectief tegen klachten als huidirritatie, jeuk, stank enzovoort. Maar hij voedt tegelijkertijd de huid, zodat deze niet droog en schilferig wordt.

Australian Bodycare Gel & Zeep
Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies
+15.000 reviews
Normale prijs €23,99
Aanbiedingsprijs €23,99 Normale prijs
Australian Bodycare Gel & Zeep - Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies

Ga naar de huisarts om het na te laten kijken

Is dit de eerste keer dat je symptomen ervaart die lijken op de symptomen van een schimmelinfectie op de penis, dan moet je naar je huisarts gaan en het laten nakijken.

Het is altijd belangrijk om er absoluut zeker van te zijn dat het echt schimmel is en niet iets anders.

Sommige soa's zoals herpes en genitale wratten vertonen symptomen die lijken op de symptomen van schimmel.

Heb je een vermoeden dat je besmet bent met een geslachtsziekte, dan moet je naar je huisarts gaan. Dat moet je sowieso doen als je ervaart dat je huiduitslag en klachten hebt die niet binnen korte tijd uit zichzelf weer verdwijnen.

Is er sprake van schimmel, dan zal de arts je een recept geven voor een schimmeldodend medicijn; meestal is dit een crème die je moet aanbrengen. Helpt die niet, dan zal de volgende stap doorgaans een behandeling met medicijnen zijn.

Als je symptomen van schimmel een tweede keer ervaart, ben je beter in staat om zelf een diagnose vast te stellen en daarna naar de apotheek te gaan en een schimmeldodend middel te kopen. Maar als dat niet binnen korte tijd werkt, moet je naar de huisarts gaan en je laten onderzoeken.

Als je al een verzwakt immuunsysteem hebt, moet je altijd naar je huisarts gaan als je een schimmelinfectie krijgt, ongeacht waar deze infectie zich bevindt.

Bij reeds verzwakte mensen bestaat er een verhoogd risico dat een schimmelinfectie zich verder ontwikkelt en verspreidt naar andere organen, en daarom is het belangrijk om de huisarts ernaar te laten kijken.


Hoe voorkom je een schimmelinfectie op de penis?

Heb je een schimmelinfectie op de penis, dan is het belangrijk om behandeld te worden, maar daarnaast is het ook de moeite waard om na te denken over hoe je kunt voorkomen dat het weer terugkomt.

Je kunt een schimmelinfectie op de penis voorkomen door:

 • Een condoom te gebruiken als je partner schimmel heeft.
 • Ervoor te zorgen dat zowel jij als je partner worden behandeld voor schimmel.
 • Ervoor te zorgen dat je een goede intieme zeep gebruikt wanneer je je penis wast.
 • Ervoor te zorgen dat je je penis en de rest van je geslachtsdelen goed afdroogt na het wassen.
 • Het gebruik van strak ondergoed en strakke broeken te vermijden – en synthetisch ondergoed te vermijden.

Extra tip: Veel mannen ervaren jeuk en irritatie op de penis na de seks. Dit komt doordat ze een ander soort bacteriën van hun seksuele partner krijgen. Het is daarom een goed idee om Intim Glide in verband met de seks te gebruiken. Bij gebruik van Intim Glide bestrijd je bacteriën en daardoor voorkom je jeuk en irritatie op de penis na de seks.

Glijmiddel op waterbasis
Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
+15.000 reviews
Normale prijs €9,99
Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

Waarom krijg je schimmel op de penis?

Overal op het lichaam hebben we schimmels en bacteriën. Dat klinkt misschien niet zo fijn, maar het is heel normaal. En zolang ze niet de kans krijgen om meer dan gewoonlijk te groeien, heb je er geen last van.

Als we een schimmelinfectie krijgen, komt dit altijd doordat een schimmel teveel is gegroeid. De schimmel heeft gewoonweg te gunstige groeiomstandigheden gekregen en is niet in bedwang gehouden door de andere bacteriën, die we ook op de huid hebben.

De oorzaak is meestal een verzwakt immuunsysteem. Wanneer ons immuunsysteem verzwakt is, krijgen schimmels en bacteriën een beetje te gunstige groeiomstandigheden.

Het immuunsysteem kan bijvoorbeeld zijn verzwakt door ziekte, als gevolg van een behandeling met antibiotica of andere geneesmiddelen, of door stress of slechte voeding.

Mensen met diabetes hebben ook een verhoogde kans op schimmelinfecties. Een hoge bloedsuikerspiegel zal leiden tot een verhoogde uitscheiding van suiker via de urine en daardoor zorgen voor gunstige groeiomstandigheden voor schimmels.

Schimmels gedijen bijzonder goed in een warme en vochtige omgeving. Daardoor zijn lichaamsdelen als de voeten, oksels en het kruis bijzonder vatbaar voor een schimmelinfectie.

Schimmel op de penis kan dus juist optreden omdat het gebied vochtig en warm is. Het is daarom belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat je na het douchen je kruis goed droogt en dat je geen strak ondergoed of synthetische kleding draagt die vocht en warmte vasthoudt.


Is een schimmelinfectie op de penis besmettelijk?

Een schimmelinfectie op de penis is geen geslachtsziekte, het is een schimmelinfectie, en in veel gevallen kunnen schimmelinfecties van persoon tot persoon worden overgedragen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan voetschimmel. Heb je schimmel op de penis, dan kun je zijn besmet door een partner met vaginale schimmel.

Vaginale schimmel is namelijk een van de meest besmettelijke schimmelinfecties. Schimmel op de penis is daarentegen niet zo besmettelijk.

Over het algemeen wordt gezegd dat vrouwen met vaginale schimmel mannen met deze schimmel kunnen besmetten, terwijl mannen met schimmel op de penis vrouwen niet kunnen besmetten.

Maar het is belangrijk dat beide partijen worden behandeld - anders kun je de infectie voortdurend aan elkaar doorgeven.

Schimmel op de penis kan de mond besmetten, zodat een partner schimmel op de tong of schimmel in de mond ontwikkelt. Dus onthoud om altijd voor de zekerheid te worden behandeld voor een schimmelinfectie op de penis.


FAQ over schimmel op de penis

Hoe behandel je een schimmelinfectie op de penis?

Heb je een schimmelinfectie op de penis, dan moet die altijd worden behandeld - zodat je van de klachten afkomt en geen schimmel elders op het lichaam krijgt. De behandeling bestaat typisch uit een schimmeldodende crème of gel die op het besmette gebied wordt gesmeerd. Beide producten zijn vrij verkrijgbaar. Als dat niet werkt, kunnen medicijnen de oplossing zijn.


Hoe ziet schimmel op de penis eruit?

De typische symptomen van schimmel op de penis zijn: een rode, gezwollen, geïrriteerde huid, rode plekjes op de eikel, een branderig gevoel en jeuk, pijn bij het plassen en de seks, en een witte, dikke, klonterige en stinkende vloeistof onder de voorhuid.


Kan schimmel op de penis ook vanzelf weer verdwijnen?

Schimmel op de penis zal zelden uit zichzelf verdwijnen, dus je moet behandeld worden zodra je de symptomen ontdekt. In geval van twijfel over waar de symptomen aan te wijten zijn, moet je naar je huisarts gaan om dit te laten onderzoeken.


Hoe lang duurt het om schimmel op de penis te behandelen?

Meestal duurt het niet zo lang om een schimmelinfectie op de penis te behandelen. In veel gevallen zie en voel je al een verschil na slechts een paar keer smeren met een crème of gel. Maar je moet nog enige tijd nadat de symptomen zijn verdwenen, doorgaan met de behandeling zodat je zeker weet dat de schimmel volledig is verdwenen. De inhoud van dit artikel moet niet worden gebruikt als basis om een diagnose vast te stellen of een behandeling te kiezen. Hiervoor raden wij aan dat je contact met je eigen huisarts opneemt.

Australian Bodycare Gel & Zeep
Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies
+15.000 reviews
Normale prijs €23,99
Aanbiedingsprijs €23,99 Normale prijs
Australian Bodycare Gel & Zeep - Tegen jeuk aan de penis, in het kruis en in de lies

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram