Wat is lieschimmel?
Lieschimmel is een echt onaangename huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie met huidschimmels, ook wel dermatofyten genoemd. Net als bij andere schimmelinfecties, is het een zeer veelvoorkomende huidaandoening.
Lieschimmel staat ook bekend als kruisschimmel of liesringworm, en de Latijnse naam is Tinea Cruris. Lieschimmel is 'verwant' aan andere soorten schimmels zoals voetschimmel, nagelschimmel en hoofdhuidschimmel.
Wie krijgt lieschimmel?
Lieschimmel is een lastige aandoening die zowel vrouwen als mannen kan treffen. Het komt echter vooral veel voor bij mannen, met name bij degenen die zeer actief zijn en sporten. Sport en activiteit gaan gepaard met veel zweten, wat een vochtige omgeving creëert die een gunstige broedplaats kan zijn voor een schimmelinfectie. Als je erg actief bent, is het daarom extra belangrijk dat je aandacht besteedt aan hygiëne - was jezelf goed en droog jezelf daarna grondig af. Maar deel geen handdoek met anderen als je lieschimmel hebt, omdat je het risico loopt de infectie te verspreiden.
Lieschimmel komt ook veel voor bij mensen die een slechte hygiëne hebben. Een vochtige en benauwde omgeving biedt gunstige omstandigheden voor schimmelgroei. Ook mensen met overgewicht kunnen daarom risico lopen, omdat het moeilijker kan zijn jezelf schoon te houden als je erg zwaar bent. Er zijn meer huidplooien waar schimmels in kunnen leven, en huidplooien bieden een optimale omgeving voor schimmels omdat ze vochtig en warm zijn. Mensen met overgewicht hebben ook de neiging meer te zweten, en een zweterige, vochtige omgeving biedt gunstige omstandigheden voor schimmelgroei.
Tot slot hebben mensen met diabetes ook een hoger risico op het ontwikkelen van lieschimmel (en andere schimmelinfecties in het algemeen). Dit komt omdat diabetici hoge suikerniveaus in hun bloed hebben, wat ertoe kan leiden dat ze suiker uitscheiden als ze zweten, iets waar schimmels van houden.
DIRECT NAAR: Behandeling van een schimmelinfectie in de lies
Waarom krijg je lieschimmel?
Iedereen heeft schimmelsporen over hun hele lichaam. Dit is volkomen normaal en volkomen onschadelijk. Schimmelsporen voeden zich met dode huidcellen en zolang ze niet de kans krijgen zich meer dan normaal te vermenigvuldigen, is de balans in orde en doen ze geen kwaad. Als ze daarentegen te gunstige omstandigheden krijgen om te groeien, beginnen ze lastig te worden, en dan hebben we het over schimmel.
Schimmelsporen houden van warme en vochtige omstandigheden, en dat is precies wat je in je lies hebt - vooral als je niet zorgt voor het bestrijden van de vochtigheid en goed let op het handhaven van goede hygiëne en een schone en droge omgeving.
Lieschimmel bij mannen
Lieschimmel komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en wordt vaak gezien bij atleten en mannen die over het algemeen zeer fysiek actief zijn. In het Engels wordt lieschimmel ook wel 'jock itch' genoemd, wat zich vertaalt als 'atletenjeuk'. Daarnaast komt lieschimmel vaker voor bij mannen met overgewicht en mannen die diabetes hebben. Mannen die strak ondergoed en strakke kleding dragen, lopen ook meer risico op lieschimmel.
Samenvattend is het niet verrassend dat jonge mannen vaker lieschimmel krijgen: ze zijn vaak fysiek actiever en dragen strak ondergoed en strakke broeken!
DIRECT NAAR: Behandeling van een schimmelinfectie in de lies
Symptomen van lieschimmel bij mannen
De typische symptomen van lieschimmel bij mannen zijn een duidelijke rode of roodbruine uitslag op de huid die brandt en jeukt. De huid is zichtbaar geïrriteerd en kan ook schilferig en gebarsten worden. Het getroffen gebied kan vrij groot zijn, zich uitstrekkend van het liesgebied, tussen de billen, naar de binnenkant van de dijen en naar het scrotum. Het aangetaste gebied zal typisch duidelijk en scherp afgebakend zijn van het gezonde gebied.
Schimmel kan besmettelijk zijn
Lieschimmel kan worden overgedragen, hetzij door direct huid-op-huid contact of indirect contact, bijvoorbeeld door het delen van een handdoek. Als je lieschimmel hebt, is het daarom belangrijk dat je onmiddellijk behandeling zoekt, zodat je niet het risico loopt de infectie op anderen over te dragen.
Je kunt ook jezelf infecteren als je een schimmelinfectie hebt die je niet hebt behandeld. Als je symptomen van schimmel opmerkt, is er goede reden om deze onmiddellijk te laten behandelen - je voorkomt jeuk en irritatie in je lies en je geeft de infectie niet door aan jezelf of anderen.
LEES MEER: Producten voor jeuk en irritatie in de lies bij mannen
Lieschimmel bij vrouwen
Hoewel lieschimmel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, kunnen ook vrouwen lieschimmel krijgen. Schimmel gedijt het beste waar het vochtig en warm is. Dit is typisch in het liesgebied, vooral als je geen goede hygiëne handhaaft en snel wisselt van zweterige onderkleding/sportkleding naar droge en schone onderkleding/kleding.
Vrouwen met diabetes en vrouwen met overgewicht lopen ook een verhoogd risico op lieschimmel. Helaas gedijt schimmel bijzonder goed bij diabetici die hoge bloedsuikerniveaus hebben, omdat de suiker via het zweet kan worden uitgescheiden. Voor mensen met overgewicht komt dit omdat huidplooien een perfecte omgeving bieden voor schimmels om te groeien, met zowel vochtigheid als warmte. Bovendien kan het moeilijker zijn om jezelf schoon te houden in de huidplooien.
Ten slotte kan ook het dragen van strak ondergoed en het frequent dragen van strakke broeken de oorzaak zijn van verhoogde schimmelgroei en dus een uitbraak van lieschimmel. Dus als je problemen hebt met schimmelinfecties, wil je misschien overstappen op lossere onderkleding en lossere broeken.
DIRECT NAAR: Behandeling van een schimmelinfectie in de lies
Symptomen van lieschimmel bij vrouwen
De typische symptomen van genitale schimmel bij vrouwen zijn jeuk en irritatie. De huid brandt en prikt, en er is meestal een rode of roodbruine uitslag op de huid die een duidelijke grens vormt met het gezonde huidgebied. De huid is geïrriteerd en kan ook schilferig en gebarsten worden. Het getroffen gebied in de lies kan vrij groot zijn, zich uitstrekkend naar de binnenkant van de dijen en het gebied tussen de billen.
Je kunt besmetten en besmet raken met schimmel
Je kunt anderen besmetten als je lieschimmel hebt - en je kunt besmet raken door anderen. Dit kan gebeuren door direct huid-op-huid contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele gemeenschap met een partner die genitale schimmel heeft. Het kan ook indirect worden overgedragen, bijvoorbeeld door het delen van een handdoek met iemand anders. Over het algemeen is het daarom een goed idee om handdoeken niet met anderen te delen - vooral als je een schimmelinfectie hebt.
Als je elders op je lichaam schimmel hebt, bijvoorbeeld voetschimmel, moet je er ook rekening mee houden dat je jezelf kunt besmetten en dus bijvoorbeeld schimmel in je lies kunt krijgen. Zorg er dus altijd voor dat je een schimmelinfectie onmiddellijk laat behandelen.
LEES MEER: Producten voor jeuk en irritatie in de lies bij vrouwen
Hoe een schimmelinfectie in de lies te behandelen
Als je vermoedt dat de jeuk, branderigheid en irritatie die je ervaart, worden veroorzaakt door schimmel, is het een goed idee om je huisarts te raadplegen. Dit geldt natuurlijk ook als je vergelijkbare symptomen ervaart, maar niet zeker weet wat het zou kunnen zijn.
Echter, als je vrij zeker bent dat je symptomen worden veroorzaakt door schimmel - of je herkent de symptomen omdat je eerder schimmel hebt gehad - kun je gewoon naar de apotheek of drogist gaan en crème tegen schimmel in de lies kopen. Maar als de symptomen niet verdwijnen na een paar weken behandeling, moet je je huisarts raadplegen.
Je huisarts kan vaak een diagnose stellen door alleen naar je huid te kijken. Hij of zij kan er echter ook voor kiezen om een schimmeluitstrijkje van de huid te nemen voor microscopie en kweek om zeker te zijn. Sommige soorten eczeem of psoriasis kunnen eruitzien als schimmel.
Behandeling met crème en pillen
Gelukkig is lieschimmel een onschuldige aandoening die relatief eenvoudig te behandelen is. Je huisarts zal doorgaans medicatie in de vorm van een antischimmelcrème aanbevelen die je op je huid moet aanbrengen. Dit is zonder recept verkrijgbaar. In sommige gevallen, als de crème je schimmelinfectie niet onder controle krijgt, kan een kuur met tabletten worden voorgeschreven.
Gelukkig zul je meestal vrij snel verlichting ervaren van de jeuk en irritatie als je met een behandeling voor schimmelinfecties in de lies begint. En na een paar weken zal de schimmelinfectie bij de meeste mensen verdwenen zijn. Daarna is het gewoon een kwestie van onthouden hoe je lieschimmel kunt voorkomen, zodat het niet terugkomt.
Tea tree olie voor jeuk en irritatie
Als je problemen hebt met jeuk en irritatie, zijn er middelen met natuurlijke werkzame stoffen. Australische tea tree olie staat bekend als effectief tegen jeuk en irritatie.
Het voordeel van het gebruik van producten met tea tree olie is dat je ze onbeperkt kunt gebruiken omdat ze 100% natuurlijke actieve stoffen bevatten.
Je kunt een gel met tea tree olie gebruiken, die bedoeld is voor zeer droge huid, op de blootgestelde delen van de lies. Het kan ook worden gebruikt voor eczeemhuid, psoriasis en op droge schenen en voeten. Van Australian Bodycare vind je Body Cream met tea tree olie. Daarnaast kun je ook aanvullen met een Intimate Wash met tea tree olie. Gebruik de wascrème elke keer dat je doucht - en gebruik de crème tweemaal daags op droge huid.
Voor vrouwen en mannen is er nog een ander product dat effectief is tegen jeuk en huidirritatie: Femigel van Australian Bodycare. Het is een gel ontworpen voor vrouwen om jeuk en irritatie te verlichten.
Voorkomen van schimmelinfecties in de lies
Goede hygiëne is het belangrijkste hulpmiddel om lieschimmel te voorkomen. Het gaat erom het gebied schoon en droog te houden om vochtigheid en warmte voor langere tijd te vermijden. De beste manier om dit te doen, is dagelijks te wassen, bij voorkeur met milde, ongeparfumeerde producten, zodat je je huid niet onnodig irriteert. Nadat je je hebt gewassen, is het even belangrijk om te onthouden jezelf grondig te drogen, zodat het gebied niet vochtig blijft.
Als je veel sport of activiteiten doet waarbij je veel zweet, is het een goed idee om altijd te onthouden om direct na je training of activiteit te douchen, zodat je niet lang in vochtige kleding rondloopt en het liesgebied vochtig houdt.
Zorg er ook voor dat je elke dag je ondergoed verwisselt. En vermijd het dragen van strak ondergoed (en strakke broeken) als je problemen hebt met lieschimmel, omdat dit kan betekenen dat de omgeving in de lies nog meer ingesloten wordt gehouden, waardoor het gemakkelijker wordt om vochtig en warm te worden.
Zelfs als je last hebt van lies- en/of vaginale schimmel, kan het een goed idee zijn om tijdens de seks te supplementeren met een glijmiddel met tea tree olie voor extra hydratatie. Het glijmiddel gaat bacteriën tegen en kan ook worden gebruikt voor schimmel.
Tips om lieschimmel te voorkomen
Lieschimmel is een veelvoorkomende aandoening, maar door een paar eenvoudige regels te volgen, kun je de ontwikkeling van een schimmelinfectie helpen voorkomen:
- Zorg dat je elke dag doucht - en was je altijd direct na sporten of fysieke activiteiten.
- Gebruik milde producten bij het wassen van je liesstreek.
- Zorg dat je jezelf grondig afdroogt na het douchen.
- Verschoon je ondergoed elke dag.
- Vermijd strak ondergoed en strakke broeken.
- Deel geen handdoeken met anderen.
- Als je een schimmelinfectie hebt, gebruik dan één handdoek voor het geïnfecteerde gebied en een andere voor de rest van je lichaam. Was handdoeken regelmatig en op ten minste 60 graden Celsius.
- Gebruik indien nodig een crème met tea tree olie om jeuk en irritatie te voorkomen; het is een natuurlijk product dat je altijd en zonder beperkingen kunt gebruiken.
- Gebruik indien nodig een vaginaal glijmiddel tijdens geslachtsgemeenschap om extra hydratatie toe te voegen.
Aangezien lieschimmel meestal ontstaat wanneer de huid vochtig en warm is, draait alles om preventie als je ervoor wilt zorgen dat je niet snel weer een schimmelinfectie krijgt. Denk dus na over je gewoonten - het kost niet veel meer moeite om elke dag te wassen en daarna grondig te drogen.
FAQ over lieschimmel
Hoe krijg je schimmel in de lies?
Schimmel in de lies ontstaat doorgaans omdat de huid warm en vochtig is. Dit kan komen omdat je veel sport en daardoor veel zweet, of omdat je strak ondergoed en kleding draagt die je huid niet genoeg laat ademen. Het kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan hygiëne. Het is daarom belangrijk dat je aandacht besteedt aan het schoon en droog houden van de huid in het liesgebied. Ten slotte kan een schimmelinfectie in de lies worden veroorzaakt doordat iemand anders je besmet via direct of indirect contact.
Wat veroorzaakt een schimmelinfectie in de lies?
Lieschimmel kan voorkomen als de huid langdurig warm, vochtig en benauwd is. Dit kan komen doordat je veel sport en daardoor veel zweet, omdat je vergeet vaak genoeg te wassen, omdat je vergeet jezelf grondig te drogen na het wassen, of omdat je vaak strak ondergoed of kleding draagt waardoor het moeilijk is voor de huid om te ademen.
Is lieschimmel besmettelijk?
Lieschimmel kan zowel via direct contact, huid-op-huid, als indirect contact worden overgedragen, bijvoorbeeld als je een handdoek deelt met iemand anders. Lieschimmel is geen zeer besmettelijke aandoening, maar als je het hebt, moet je ervoor zorgen dat je het meteen laat behandelen, zodat je niet het risico loopt anderen te besmetten, zoals je partner of gezinsleden.
Stinkt lieschimmel?
Schimmel in de lies stinkt niet. Het is vervelend en oncomfortabel, maar het is geen stinkende infectie. In plaats daarvan zijn de typische symptomen jeuk, branderigheid en irritatie van de huid.
Hoe ziet lieschimmel eruit?
De typische symptomen van lieschimmel zijn jeuk, irritatie en branderigheid. De huid wordt rood of roodbruin van kleur en de grens tussen de aangetaste huid en de gezonde huid is meestal vrij duidelijk en goed gedefinieerd. Daarnaast kan de huid gaan schilferen en kleine scheurtjes vormen.
Producten van Australian Bodycare