Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Meer mannen doen aan intiem scheren

Niet alleen vrouwen kiezen ervoor om hun lichaamshaar af te scheren. Steeds meer mannen – vooral jonge mannen – geven er ook de voorkeur aan om zich van hun lichaamsbeharing te ontdoen. Niet alleen op de rug, borstkas en benen wordt de tondeuse lustig gebruikt. Het scheren van het schaamhaar en intieme verzorging is in toenemende mate iets waar veel mannen voor kiezen. Meer en meer mannen kiezen voor het helemaal glad scheren.

Scheren kan vaak rode bultjes, jeuk en algemene huidirritatie opleveren. En niet op de laatste plaats in de schaamstreek, waar de huid extra teer, gevoelig en dun is. Als je rode bultjes en een jeukende huid wilt voorkomen, is het de moeite waard om hier een korte handleiding over intiem scheren te lezen. Het gaat erom de juiste techniek, gereedschap en een aantal goede producten te gebruiken bij het intiem ontharen om de huid zowel voor als na het scheren te verzorgen.


Voor- en nadelen van het intiem scheren voor mannen

Het schoonheidsideaal is op dit moment dat je geen schaamhaar hebt. Dus als je de mode op de voet wilt volgen of gewoon liever geen haar in je schaamstreek wilt, moet je je tondeuse of scheermes tevoorschijn halen.

Over het algemeen gaat intiem scheren vooral om mode en smaak. Je hoeft niet om hygiënische redenen aan intiem scheren te doen. Je kunt je best goed schoon houden in de schaamstreek, ook al heb je haar.

De nadelen van het intiem scheren voor mannen zijn meestal een geïrriteerde huid, rode bultjes, een branderig gevoel, jeuk, ingegroeide haartjes en een ontsteking van de haarzakjes. Niet alle mannen hebben last van huidproblemen na het intiem scheren, maar velen hebben dat wel. Gelukkig kun je veel doen om ongemak bij het intiem scheren te voorkomen.

Er zijn niet echt veel voordelen van het intiem scheren, maar het is een persoonlijke keuze om het toch te doen. Een voordeel kan zijn dat velen het gevoel hebben dat je je schaamstreek eenvoudiger schoon kunt houden. Maar je kunt gemakkelijk een goede hygiëne hebben, zelfs als je haar hebt, dus het is dan ook vooral een kwestie van gewoontes en modetrends.

De nadelen zijn daarentegen talrijker. Het gaat hierbij vooral om problemen met rode bultjes, een branderig gevoel, jeuk, ingegroeide haartjes en een ontsteking van de haarzakjes. Tenzij je weet wat je kunt doen om het te vermijden en vooral gebruikmaakt van de juiste producten voor het intiem scheren.


Stap voor stap-gids

De meeste mannen die intiem scheren, ervaren huidklachten na het scheren. Als je toch liever doorgaat met intiem scheren – en dat doen meer en meer mannen, vooral jonge – is het de moeite waard om een paar eenvoudige tips voor het intiem scheren voor mannen te volgen. Je kunt bijvoorbeeld deze gids volgen, dan ben je goed bezig.

Haar groeit snel, dus als je voortdurend helemaal haarloos wilt zijn, moet je je om de dag scheren. Maar het is goed voor de huid om soms een pauze van het intiem scheren in te lassen. Dus denk daaraan, als je kunt.

Maar hoe moet je je als man scheren in de schaamstreek?

Intiem scheren voor mannen – zo doe je dat

 1. Neem er de tijd voor
  Allereerst moet je de tijd voor het scheren nemen, goed licht hebben en ervoor zorgen dat je de hele tijd kunt zien wat je doet.
 2. Knip lange haartjes af met een schaar
  Als je zeer lange haartjes in je schaamstreek hebt, is het een goed idee om ze met een schaar of elektrische tondeuse bij te knippen voordat je begint met scheren. Op die manier hoef je de huid niet vele malen te scheren, wat bijdraagt tot meer irritatie van de huid.
 3. Verzacht en reinig de huid zorgvuldig 
  Voordat je echt aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat je je huid goed verzacht en reinigt. Je kunt dit doen met lauw water en een goede intieme zeep voor het intiem wassen. Ga bijvoorbeeld even onder de douche, voordat je aan de slag gaat.
 4. Gebruik scheercrème tijdens het scheren
  Sommigen geven er de voorkeur aan om tijdens het scheren scheerschuim of scheercrème te gebruiken. Dit geldt alleen als je een scheermesje gebruikt.
 5. Gebruik schone, scherpe scheermesjes
  Gebruik altijd een schoon scheermesje of schoongemaakt scheerapparaat of tondeuse, zodat je bacteriën vermijdt. Het is ook belangrijk dat je een scherp scheermesje gebruikt en geen oud, bot scheermes.
 6. Trek de huid strak
  Zorg ervoor dat je de huid strak trekt, zodat hij goed uitgerekt is tijdens het scheren. Op die manier kun je je beter scheren en vermijd je dat je je snijdt.
 7. Spoel je huid zorgvuldig
  Wanneer je klaar bent met intiem scheren, spoel je je huid grondig, zodat je productresten verwijdert.
 8. Rond af met aftershavebalsem
  Rond af met een milde en voedende aftershave balsem speciaal voor na het scheren. Kies producten zonder parfum, met voedende en kalmerende natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera of tea tree olie. Het is belangrijk dat je een product kiest waar je huid tegen kan.
 9. Vermijd strakke onderbroeken
  Vermijd als je kunt het gebruik van strakke onderbroeken net na het intiem scheren, want dit kan de huid irriteren.

Krijg je wondjes of kloofjes na het intiem scheren, zelfs als je goed oplet, dan moet je ze behandelen met een ontharingscrème voor intiem gebruik die idealiter antiseptisch zou moeten zijn. Een dergelijk product kun je bij de apotheek of reformwinkel kopen.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Zonder bultjes intiem scheren

Veel mannen hebben wel eens rode bultjes in hun gezicht gekregen na het scheren. Deze bultjes worden ook wel scheerbultjes genoemd. Sommige mannen hebben er veel last van. Anderen hebben het gelukkig maar één keer meegemaakt. Het hangt af van hoe gevoelig je huid is en hoe goed je hem in verband met het scheren behandelt.

Net zoals je rode bultjes kunt krijgen als je je gezicht scheert, kun je ook rode bultjes op de huid krijgen bij het intiem scheren. En dat is juist daar niet minder pijnlijk en lastig. Gelukkig kun je veel doen om het ongemak bij het intiem scheren te voorkomen. Het gaat erom de huid schoon en zacht te houden, zodat je voorkomt dat er bacteriën in de haarzakjes komen die rode, ontstoken bultjes kunnen opleveren – Deze bacteriën kun je verwijderen door een goede intieme zeep of producten voor intieme ontharing te gebruiken.

Dit doe je met milde, voedende huidproducten die je elke keer bij het intiem scheren moet gebruiken – zowel voor als na het scheren.

Australische tea tree olie is een natuurlijke stof die bekendstaat om zijn antibacteriële, verkoelende en kalmerende effect en daarom effectief is bij het scheren. Van Australian Bodycare kun je een aftershave bestellen die de huid voedt en kalmeert na het scheren, zodat je minder de kans loopt om rode bultjes te krijgen.

In de complete set voor het intiem scheren van Australian Bodycare vind je alles wat je nodig hebt voor en na het scheren: 


Nooit meer jeuk na het intiem scheren

Veel mannen hebben last van een geïrriteerde huid na het intiem scheren. Een jeukende huid met rode bultjes. Dat is onaangenaam en het ziet er ook niet mooi uit. Vaak krijg je rode bultjes net na het scheren, en de jeuk komt wanneer de haren weer beginnen uit te groeien (na een dag of twee).

De beste remedie tegen de jeukende huid zijn goede producten die de huid goed behandelen – voor, tijdens en na het scheren. Vooral een goede crème voor intiem scheren kunnen we aanraden. Het is belangrijk dat je genoeg tijd neemt voor het intiem scheren, zodat je de tijd hebt om je voorzichtig en nauwkeurig te scheren en producten op je huid aan te brengen. Dat duurt niet veel langer, maar de tijd is goed besteed.


Scheerapparaat, scheermes of tondeuse – wat is het beste?

Of je nu liever een scheermes, een scheerapparaat of een tondeuse gebruikt wanneer je je scheert, is grotendeels een kwestie van smaak. Dit geldt wanneer je je scheert in je gezicht, en dat geldt wanneer je je lichaam scheert.

Als je liever een scheermesje gebruikt, zowel in je gezicht als bij het intiem scheren, is het belangrijk dat je geen gebruik maakt van hetzelfde scheermes op beide plaatsen. Dat is niet zo hygiënisch, en je loopt de kans dat je bacteriën van de ene plek naar de andere verplaatst. Het risico dat je je snijdt is ook iets groter met een scheermesje dan met een scheerapparaat of tondeuse.

Veel mannen geven daarom de voorkeur aan het scheerapparaat of de tondeuse als het gaat om het intiem scheren. Maar je kunt ook een speciale tondeuse voor je lichaam kopen, een zogeheten lichaamstondeuse of bodygroomer.

Sommige vrouwen geven er de voorkeur aan om haar op de benen te verwijderen met een epilator; een elektrisch apparaatje dat haartjes aan de wortel verwijdert. Het kan ook worden gebruikt voor het intiem scheren voor zowel mannen als vrouwen, maar het is niet helemaal pijnloos, dus of je dit wilt doen hangt af van je persoonlijke pijngrens. Het voordeel is dat de behandeling lang mooi blijft.

Zorg er in elk geval voor dat je een schoon apparaat gebruikt met een schoon mesje, zodat je jezelf niet infecteert met bacteriën. En vergeet niet om goed voor je huid te zorgen, zodat hij schoon en gehydrateerd is – voor, tijdens en na het scheren. Op die manier voorkom je het eenvoudigst rode bultjes en jeuk tijdens het intiem scheren.

Complete scheerset voor intiem scheren
Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs
Complete scheerset voor intiem scheren - Een pakket met 3 producten tegen ingegroeide haartjes en rode bultjes in de schaamstreek

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram