Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Waarom krijgt men roos in het haar?

Roos is irritant en hinderlijk, maar gelukkig volkomen onschadelijk. In de meeste gevallen wordt roos veroorzaakt door een overgroei van de gist Pityrosporum Ovale. Deze schimmel is aanwezig in de hoofdhuid van alle volwassenen, net zoals we meerdere andere gisten op ons lichaam hebben. Dit is allemaal volkomen normaal. Pas wanneer er een overgroei van de gist optreedt, ontstaat de hinderlijke roos.

Zie ook: Hoe verwijder je roos

Video: Hoe kom je van een gevoelige hoofdhuid af

» Vind de genoemde producten hier


Onbalans in het lichaam, verminderd immuunsysteem of hormonale veranderingen

Normaal gesproken reguleert het lichaam zelf dat er geen overgroei van de verschillende gistsoorten plaatsvindt. Wanneer dit toch soms gebeurt, komt dit doordat er een onbalans in het lichaam is ontstaan, of dat het immuunsysteem is verminderd. Het kan ook gebeuren als gevolg van een penicillinebehandeling, hormonale veranderingen of iets anders. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat tieners meer roos ervaren dan anders, omdat er juist in de puberteit een hormonale verandering in het lichaam plaatsvindt.

Een hoge talgproductie biedt een goede voedingsbodem voor verhoogde gistgroei. En een hoofdhuid met roos heeft typisch een hoge productie van talg, wiens doel is om onze huid natuurlijk te smeren en te beschermen, zodat deze niet uitdroogt.

Wanneer de talgproductie hoger is dan normaal, zal dit typisch te wijten zijn aan een verhoogde productie van hormonen. Dit kan de neiging verklaren dat mannen vaker roos krijgen dan vrouwen, en dat tieners vaker roos krijgen dan anderen. De productie van mannelijke geslachtshormonen stimuleert namelijk de productie van talg.

Seborroïsch eczeem en ziekten

In de meeste gevallen zijn er dus volkomen onschadelijke redenen waarom je roos ontwikkelt. In sommige gevallen kunnen er echter andere oorzaken zijn. Roos kan te wijten zijn aan de huidaandoening seborroïsch eczeem, dat veel roos veroorzaakt. Hier heb je vaak niet alleen roos in de hoofdhuid, maar ook roos, roodheid en jeuk in het gezicht, de oren, de wenkbrauwen en misschien op het bovenlichaam.

Witachtige roos en jeuk in de hoofdhuid kunnen ook te wijten zijn aan de huidziekte psoriasis. Ringworm, wat een schimmelinfectie is, kan ook roos veroorzaken. En ten slotte zijn er verschillende andere ziekten die roos kunnen veroorzaken. Dit zijn onder andere ziekten zoals Parkinson, beroerte en hiv/aids. Wanneer het immuunsysteem is verminderd door ziekte, krijgt men gemakkelijker verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld roos in het haar.

Vette of droge hoofdhuid

Wanneer je roos hebt, kun je tegelijkertijd een droge hoofdhuid hebben die vet en talg mist. Maar je kunt ook roos en een vette hoofdhuid hebben, die te veel vet en talg heeft. Roos kan dus in beide soorten hoofdhuid voorkomen. In beide gevallen is de hoofdhuid geïrriteerd, en dit veroorzaakt typisch jeuk in de hoofdhuid.

Een geïrriteerde hoofdhuid kan ontstaan doordat de huid bijvoorbeeld niet genoeg lucht krijgt. Als je de hele dag een muts draagt, kun je daardoor in feite de basis leggen voor een geïrriteerde hoofdhuid met roos en jeuk.

ZIE OOK: Shampoo voor vet haar


Wie kan roos krijgen?

Roos wordt veroorzaakt door het afschilferen van dode huidcellen uit de hoofdhuid. Elke dag verliezen we allemaal veel dode huidcellen, maar in mindere mate. Wanneer het zo veel wordt dat het duidelijk zichtbaar is, spreken we van roos.

Iedereen kan roos krijgen, zowel mannen als vrouwen. Het lijkt er echter op dat mannen vaker roos krijgen dan vrouwen.

Roos wordt het vroegst gezien in de puberteit. Hele kleine kinderen en baby's kunnen echter iets krijgen dat op roos lijkt in de hoofdhuid. Dit is geen roos, maar wordt berg genoemd en is een vorm van eczeem.


Hoe verwijder je roos?

Roos is een irritante huidaandoening, maar gelukkig zijn er goede mogelijkheden om zowel roos te behandelen als te voorkomen, als je de juiste roosproducten gebruikt.

Shampoo tegen roos

In de meeste gevallen kun je roos zelf behandelen met een goede anti-roos shampoo met ingrediënten die schimmels en bacteriën bestrijden. Het is belangrijk dat het tegelijkertijd een shampoo is die mild en huidvriendelijk is, zodat deze haar en hoofdhuid niet uitdroogt en irriteert. Hair Clean Shampoo met natuurlijke tea tree olie is een goede optie voor een shampoo die wast, verzorgt en tegelijkertijd roos voorkomt en behandelt.

Hoofdhuidkuur en natuurlijke oliën

Als je de voorkeur geeft aan pure natuurlijke remedies, zijn er verschillende opties. Aloe vera en tea tree olie staan bijvoorbeeld bekend om hun effectiviteit tegen jeuk en het tegengaan van bacteriën. Azijn en kokosolie zijn andere natuurlijke remedies die sommigen effectief vinden tegen roos.

Gelukkig zijn er haarproducten waarin de natuurlijke ingrediënten al zijn opgenomen, zodat je ze niet zelf hoeft te maken.

Een goede hoofdhuidmasker of hoofdhuidkuur kan een goede aanvulling zijn op een shampoo tegen roos. Je kunt er gemakkelijk een vinden met natuurlijke ingrediënten als je dat prefereert. Scalp Serum is een goed voorbeeld van een kuur die mild en verzorgend is, maar tegelijkertijd effectief werkt tegen roos en jeuk in de hoofdhuid.

> Producten voor geïrriteerde en droge hoofdhuid

Video: Hoe kom je gemakkelijk en effectief van roos af

Compleet hoofdhuidverzorgingspakket
3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
Compleet hoofdhuidverzorgingspakket - 3 producten tegen roos, jeuk en irritatie van de hoofdhuid

Als niets anders werkt

De meeste mensen kunnen hun roos onder controle krijgen als ze een goede anti-roos shampoo gebruiken die effectief schimmels en bacteriën bestrijdt. In bijzonder ernstige gevallen van roos heb je misschien een anti-roos shampoo nodig met teer, zwavel of zink. Die moet je bij de apotheek halen.

Als die ook niet werkt, moet je misschien naar de dokter voor eventueel een recept voor een sterkere medicinale shampoo tegen schimmel, een zalf of een tablettenkuur. Maar het is zeldzaam dat het zo ver komt - de meesten kunnen het probleem aanpakken met een goede anti-roos shampoo, eventueel vergezeld van een haarbehandeling tegen roos.

Hoe kun je roos voorkomen?

Haar en hoofdhuid profiteren van licht en lucht, dus als je de neiging hebt om roos te krijgen, moet je nadenken over hoeveel je een muts en fietshelm draagt. Een muts de hele dag op je hoofd is niet goed voor de hoofdhuid en het haar. Zon in gematigde hoeveelheden is daarentegen goed voor de huid en dus ook voor de hoofdhuid.

Wanneer je stylingproducten gebruikt, zorg er dan voor dat ze niet helemaal in de hoofdhuid komen. Ze moeten alleen in het haar worden gebruikt, anders riskeer je de hoofdhuid onnodig te vetten en te irriteren.

Zorg goed voor je hoofdhuid en jezelf. Stress kan haar en huid en dus de hoofdhuid beïnvloeden. Kies een goede shampoo die past. Neem de tijd als je je haar wast, zodat je de shampoo goed in de hoofdhuid masseert – en zorg ervoor dat je alles weer goed uitspoelt. Als je problemen hebt met roos, gebruik dan een hoofdhuidkuur die diep reinigt en verzorgt, bij voorkeur dagelijks. Als je weer controle hebt over je schilferige hoofdhuid, kun je het preventief af en toe gebruiken.

Relevante producten

4 producten voor roos en droge hoofdhuid
Haarproducten voor roos, droge hoofdhuid, jeuk of vet haar
+15.000 reviews
Normale prijs €43,99
Aanbiedingsprijs €43,99 Normale prijs
4 producten voor roos en droge hoofdhuid - Haarproducten voor roos, droge hoofdhuid, jeuk of vet haar

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram