Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een zeer veelvoorkomende, zeer oncomfortabele, maar gelukkig ook onschadelijke aandoening. Het wordt veroorzaakt door een infectie met de gist Candida Albicans. Gisten leven en gedijen goed in warme en vochtige omgevingen, waaronder de bekleding van de vagina.

We hebben allemaal van nature gisten in ons lichaam en zolang ze niet meer dan normaal vermenigvuldigen, merk je er niets van.

Direct naar:

Hoe ziet een vaginale schimmelinfectie eruit?

Behandeling van vaginale schimmelinfectie

Voorkomen van vaginale schimmelinfectie

Producten voor intiem ongemak zoals jeuk, irritatie, droogheid en geur

3 Intieme Verzorgingproducten
3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €34,99
3 Intieme Verzorgingproducten - 3 producten tegen vaginale droogheid, jeuk, irritatie en ongewenste geurtjes.

Wie krijgt een vaginale schimmelinfectie?

Elke vrouw, jong of oud, en of ze nu seksueel actief is of niet, kan vaginale gistinfecties ervaren. Het is zeldzaam dat meisjes vóór de puberteit een genitale schimmelinfectie krijgen.

Een vaginale schimmelinfectie staat ook bekend als genitale schimmelinfectie, Vaginale spruw, gistinfectie, vaginale schimmel en kruisschimmel. En het is iets wat de overgrote meerderheid van de vrouwen op een bepaald moment in hun leven zal ervaren, hetzij eenmaal of - helaas voor sommigen - herhaaldelijk.

DIRECT NAAR: Behandeling van vaginale schimmelinfectie

Waarom krijg je een vaginale schimmelinfectie?

Als je een vaginale schimmelinfectie krijgt, wordt dit veroorzaakt door een onbalans in de vagina. De natuurlijke omgeving van melkzuren en natuurlijke vaginale afscheiding is zuur (en heeft een lage pH). Als de balans wordt verstoord, verandert de pH en dat is wanneer een gistinfectie kan optreden. Enkele van de meest voorkomende redenen waarom de natuurlijke balans in de vagina wordt verstoord, zijn:

 • Medicatie, zoals cortison en immunosuppressiva die bijvoorbeeld worden gegeven tijdens radiotherapie en chemotherapie.
 • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap, die ook het slijmvlies van de vagina kunnen beïnvloeden.
 • Seksuele gemeenschap, die de balans in de vagina kan beïnvloeden, aangezien sperma een alkalische pH heeft, terwijl de natuurlijke omgeving in de vagina zuur is.
 • Diabetes, dat een verhoogd suikergehalte in het bloed veroorzaakt, zal leiden tot verhoogde suikeruitscheiding via de urine, waardoor gunstige omstandigheden voor schimmelgroei ontstaan.
 • Overmatige hygiëne (meestal met geparfumeerde producten), die het natuurlijke evenwicht van de vagina kan verstoren.
 • Het dragen van strakke slipjes, mogelijk van synthetisch materiaal, die het intieme gebied vochtig en afgesloten houden, waardoor gunstige omstandigheden voor schimmels om te groeien ontstaan.
 • Het gebruik van inlegkruisjes, maandverband en tampons die het moeilijk maken voor de huid om te ademen en het intieme gebied afgesloten en vochtig houden.

  Lees meer over: Hoe kun je vaginale jeuk behandelen?

  Is vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

  Een vaginale schimmelinfectie is niet het meest besmettelijke type schimmelinfectie, maar kan wel besmettelijk zijn. Daarom moet je altijd zorgen dat je een schimmelinfectie laat behandelen. En je kunt maar beter zo snel mogelijk beginnen zodra je de symptomen opmerkt - zodat je sneller van het ongemak af bent.

  Vrouwen kunnen hun partners besmetten via seksueel contact, en als je partner symptomen van een schimmelinfectie vertoont, moet hij ook een behandeling zoeken. Echter, de infectie kan niet de andere kant op gaan - een mannelijke partner kan een vrouw niet met schimmel besmetten.

  Over het algemeen is infectie niet de meest voorkomende oorzaak van genitale gistinfecties, de uitbraak is waarschijnlijker te wijten aan het natuurlijke evenwicht dat om een ​​of andere reden wordt verstoord.

  Kun je een vaginale schimmelinfectie krijgen na seks?

  Als je problemen ervaart met een vaginale schimmelinfectie na seksueel contact, kan het de moeite waard zijn om niet alleen aan behandeling te denken, maar ook aan preventie in de toekomst. Je kunt vaak problemen met genitale gistinfecties voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen.

  Gebruik een gel met tea tree olie voor intiem ongemak. Australian Bodycare heeft een gel met tea tree olie ontwikkeld die antibacterieel is en effectief tegen jeuk, droogheid en irritatie bij intiem ongemak.

  Niet alle glijmiddelen zijn effectief tegen jeuk en irritatie. En antischimmelmedicijnen mogen slechts voor een beperkte tijd worden gebruikt. Australian Bodycare Intimate Glide met tea tree olie kan dagelijks worden gebruikt omdat het 100% natuurlijke actieve stoffen bevat - het is effectief tegen intiem ongemak zoals jeuk en irritatie.

  2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
  Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
  +15.000 reviews
  Normale prijs €24,99
  Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
  2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

  Symptomen: Hoe ziet vaginale schimmelinfectie eruit?

  Een vaginale schimmelinfectie is niet iets wat je zomaar moet negeren, want het gaat zelden vanzelf weg. Het kan ook behoorlijk lastig zijn om een schimmelinfectie in het genitale gebied te negeren, omdat de symptomen vrij onaangenaam zijn. Dus, als je tekenen van genitale schimmelinfectie opmerkt, moet je behandeling zoeken zodat je zo snel mogelijk van het ongemak af kunt zijn.

  Hier zijn enkele van de typische tekenen van genitale schimmelinfectie:

  • Een ernstige jeuk, irritatie, branderig gevoel en pijn, vaak vergezeld van een roodachtige uitslag rond de vaginale opening.
  • Pijn en ongemak tijdens geslachtsgemeenschap.
  • Branderig gevoel tijdens het plassen.

   Deze symptomen zijn enkele van de typische tekenen van vaginale schimmelinfectie, maar ze kunnen ook andere oorzaken hebben. Als je deze symptomen voor het eerst ervaart, is het een goed idee om met je dokter te praten, voor de zekerheid.

   Hoe lang duurt vaginale schimmelinfectie?

   Als je ervoor kiest om direct naar de apotheek te gaan en een vrij verkrijgbaar middel te kopen, moet je medisch advies inwinnen als de symptomen niet volledig verdwijnen binnen een paar weken. Meestal zou je verlichting moeten ervaren na een paar dagen, of zelfs binnen de eerste 24 uur.

   Je bent niet alleen - drie op de vier vrouwen krijgen minstens één keer in hun leven vaginale schimmelinfectie. De overgrote meerderheid zal zonder twijfel weten dat er iets mis is, omdat de symptomen vrij onaangenaam zijn. Echter, sommige vrouwen hebben misschien genitale schimmelinfectie gehad zonder het te realiseren omdat ze geen symptomen of ongemak hebben ervaren, maar dit komt zelden voor.

   Behandeling van vaginale schimmelinfectie

   Vaginale schimmelinfectie moet worden behandeld - zo snel mogelijk - omdat het zeer zelden vanzelf verdwijnt. En er is geen noodzaak om lang te lijden aan jeuk, irritatie en andere ongemakken wanneer het een aandoening is die behandeld kan worden met vrij eenvoudige remedies.

   Ga naar de dokter of apotheek

   Als dit de eerste keer is dat je tekenen van vaginale schimmelinfectie ervaart, kun je direct naar de apotheek gaan en een vrij verkrijgbaar anti-schimmelproduct kopen, zoals Femigel van Australian Bodycare, of je kunt je dokter bezoeken voor een controle. Je dokter kan snel bepalen of het schimmel is die je symptomen veroorzaakt of iets anders. Dit kan hij of zij doen door middel van een gynaecologisch onderzoek en door het nemen van een microscopie van je vaginale afscheiding.

   Als je ervoor kiest om met een vrij verkrijgbaar middel te beginnen, zijn er verschillende opties. Je kunt je apotheker om meer informatie vragen. Als je eerder genitale schimmelinfectie hebt gehad, ken je de symptomen en weet je dat het slechts een kwestie is van zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

   Echter, als je symptomen na een paar weken niet volledig verdwenen zijn, moet je je dokter (opnieuw) zien, omdat je mogelijk een andere behandeling nodig hebt.

   Remedies voor de behandeling van vaginale schimmelinfectie en intiem ongemak

   De behandeling van vaginale schimmelinfectie en intiem ongemak gaat over het vertragen van de groei van de schimmel om de natuurlijke zure balans in de vagina te herstellen. En daarbuiten gaat het erom het ongemak kwijt te raken. Dit kun je doen met verschillende remedies:

   • Meestal wordt een crème direct op het gebied aangebracht. Er zijn verschillende medische producten die je vrij kunt kopen bij de apotheek. Daarnaast zijn er diverse producten met natuurlijke werkzame stoffen om intiem ongemak tegen te gaan. Deze omvatten bijvoorbeeld producten die tea tree olie bevatten, die bekend staat als effectief tegen jeuk en huidirritatie, en die daarom met voordeel gebruikt kunnen worden in gevallen van intiem ongemak. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Femigel van Australian Bodycare. Het is een gel die helpt een gezonde en natuurlijke balans te herstellen bij intiem ongemak en droogheid van de externe genitaliën. In tegenstelling tot traditionele medicijnen, die slechts voor een beperkte tijd gebruikt kunnen worden, kunnen producten zoals Femigel, die 100% natuurlijke actieve stoffen bevatten, gebruikt worden als onderdeel van de dagelijkse verzorging.
   • Suppositoria zijn vrij verkrijgbaar. Vaak zal je dokter of apotheker een combinatie van suppositoria en vaginale crème
   • Je kunt een tabletbehandeling krijgen met tabletten om te slikken. Dit is een behandeling die alleen op recept verkrijgbaar is en die je dokter meestal alleen zal voorstellen als de crème of suppositoria niet hebben gewerkt, of als je terugkerende vaginale gistinfecties hebt.

    2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
    Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
    +15.000 reviews
    Normale prijs €24,99
    Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
    2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

    Lopen zwangere vrouwen meer risico op vaginale schimmelinfectie?

    Vaginale schimmelinfectie is de meest voorkomende genitale infectie en daarom is het iets wat de meeste vrouwen op een bepaald moment zullen ervaren. Voor velen gebeurt dit wanneer ze zwanger zijn en al veel andere problemen hebben om mee om te gaan.

    Het risico op het ontwikkelen van genitale gistinfecties is eigenlijk drie keer hoger tijdens de zwangerschap dan wanneer je niet zwanger bent. Dit komt door de hormonale veranderingen met een verhoogde hormoonproductie tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen beïnvloeden ook de bekleding van de vagina, wat een gunstige omgeving kan bieden voor schimmelgroei.

    Als je zwanger bent en je ontwikkelt genitale schimmelinfectie, moet je ervoor zorgen dat je het laat behandelen. Anders kan een onbehandelde schimmelinfectie je risico verhogen om de baby bij de geboorte te infecteren, en daarnaast kan een onbehandelde schimmelinfectie ook het risico op vroeggeboorte verhogen.

    De behandeling voor genitale schimmel bij zwangere vrouwen zal doorgaans een lokale behandeling zijn met een combinatiebehandeling, waarbij je zowel crème tegen vaginale schimmelinfectie moet aanbrengen als suppositoria moet gebruiken. Het wordt echter altijd aanbevolen dat je contact opneemt met je dokter voor advies en begeleiding over bekkenontstekingsziekte tijdens de zwangerschap.

    Voorkomen van vaginale schimmelinfectie

    Zoals we allemaal weten, is voorkomen altijd beter dan genezen - dit geldt ook voor genitale schimmelinfecties. Dus, hoewel het een behandelbare aandoening is, is het zeker prettiger om af te zijn van de vervelende jeuk, irritatie en andere ongemakken die ermee gepaard gaan.

    Het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie gaat in feite over het niet verstoren van de natuurlijke balans in de vagina. Als de natuurlijke (zure) omgeving behouden blijft, zit je goed en vermijd je schimmelinfecties. Maar als je iets doet dat het evenwicht verstoort, loop je het risico op het ontwikkelen van een lastige gistinfectie.

    Wat kun JIJ doen om vaginale schimmelinfectie te voorkomen?

    Als je al eens vaginale schimmelinfectie hebt ervaren, zul je zeker veel willen doen om intiem ongemak opnieuw te vermijden. Dit kun je onder andere doen door:

    • Overmatige hygiëne te vermijden. Natuurlijk moet je je onderkant wassen, maar gebruik voornamelijk water en, indien nodig, vul aan met een intieme zeep die specifiek voor de vaginale omgeving is gemaakt. Een intieme zeep heeft de juiste pH-waarde en doet geen kwaad. Vermijd badoliën, bubbelbaden, etc. Na het baden kun je een intieme barrièrecrème gebruiken die een voedend, verzachtend en hydraterend effect heeft. Een intieme crème is speciaal geformuleerd voor gebruik op de delicate huid in het intieme gebied. Het is waterafstotend en voorkomt uitdroging van de huid.
    • Inlegkruisjes vermijden. Als je dagelijks inlegkruisjes gebruikt, overweeg dan om ze niet te gebruiken - vooral als je problemen hebt met schimmel. Inlegkruisjes maken de omgeving in de vagina benauwd en vochtig, wat precies het soort omgeving is waarin schimmels gedijen. Maandverband en tampons kunnen hetzelfde effect hebben, maar kunnen natuurlijk moeilijk te vermijden zijn. Gelukkig worden ze doorgaans voor een meer beperkte periode gebruikt.
    • Strakke slipjes, synthetische slipjes en strakke broeken vermijden. Dagelijks gebruik van strakke slipjes, synthetische slipjes en/of strakke broeken houdt de vaginale omgeving min of meer constant vochtig en benauwd. Als je problemen hebt met vaginale schimmel, overweeg dan om over te schakelen naar (lossere) katoenen slipjes en iets lossere broeken.

     Met een paar eenvoudige vuistregels kun je zelf veel doen om genitale gistinfecties te voorkomen. Als je merkt dat jeuk en irritatie optreden tijdens of na seks, probeer dan een gel met tea tree olie te gebruiken. Probeer Intimate Glide van Australian Bodycare, die antibacterieel is en effectief tegen jeuk en irritatie en hydratatie toevoegt.

     Glijmiddel op waterbasis
     Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
     +15.000 reviews
     Normale prijs €9,99
     Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
     Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
     2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
     Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
     +15.000 reviews
     Normale prijs €24,99
     Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
     2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie

     FAQ over vaginale schimmelinfectie


     Kunnen kinderen vaginale schimmelinfectie krijgen?

     Het is zeldzaam dat kleine meisjes genitale schimmelinfectie krijgen, maar het kan gebeuren - zowel in luiers als later in het leven. Net als bij volwassenen omvatten de symptomen typisch branden, jeuk, irritatie en afscheiding. De schimmelinfectie wordt behandeld met een antischimmelcrème. Daarnaast is het belangrijk om het gebied droog en schoon te houden, en het kan ook een goed idee zijn om de suikerinname te verminderen.


     Kan schimmelinfectie leiden tot koorts?

     Vaginale schimmelinfectie is meestal een onschuldige aandoening. Echter, in zeldzame gevallen kan het gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem als de schimmel zich verspreidt naar de interne organen. Daarom, als je koorts ontwikkelt in verband met een bekkenontstekingsziekte, moet je medisch advies inwinnen. Het is echter niet normaal om koorts te hebben in verband met vaginale schimmelinfectie.


     Wat veroorzaakt vaginale schimmelinfectie?

     Vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een infectie met de gist Candida Albicans. Vaginale schimmelinfectie treedt op wanneer de natuurlijke balans in de vagina wordt verstoord. Dit kan gebeuren tijdens de behandeling voor een medische aandoening, na geslachtsgemeenschap, tijdens de zwangerschap, als gevolg van overmatige hygiëne, regelmatig dragen van strakke slipjes of inlegkruisjes, of als gevolg van diabetes.


     Is vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

     Vaginale schimmelinfectie kan besmettelijk zijn, dus je moet altijd behandeling zoeken voor een schimmelinfectie. Echter, terwijl vrouwen mannen kunnen besmetten met schimmel, kan de infectie niet de andere kant op gaan - mannen kunnen vrouwen niet besmetten.


     Hoe lang duurt schimmelinfectie in het genitale gebied?

     Je zult meestal verlichting van je symptomen ervaren een paar dagen, of misschien al binnen 24 uur, nadat je bent begonnen met de behandeling voor je genitale gistinfectie (crème en/of suppositoria). Als de symptomen niet volledig verdwenen zijn na een paar weken, moet je een dokter zien.


     Kan vaginale schimmelinfectie gevaarlijk zijn?

     Vaginale schimmelinfectie is meestal niet gevaarlijk, maar het is een zeer lastige aandoening en je moet ervoor zorgen dat je het laat behandelen. Alleen in zeldzame gevallen, bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, kan het gevaarlijk zijn als de schimmel zich verspreidt naar de interne organen.


     Kan vaginale schimmelinfectie vanzelf overgaan?

     Vaginale schimmelinfectie kan soms vanzelf verdwijnen, maar het zal doorgaans vrij lang duren, en er is geen noodzaak om lang te lijden wanneer het zo'n relatief eenvoudige aandoening is om te genezen. Als je te lang wacht met de behandeling, loop je ook het risico dat je genitale gistinfectie is verergerd en daarom langer zal duren om te behandelen; het kan ook een langere kuur met tabletten vereisen om van de schimmel af te komen.


     Kan vaginale schimmelinfectie wonden veroorzaken?

     Normaal gesproken ontwikkel je geen zweren geassocieerd met genitale gist, maar je kunt zweren ontwikkelen simpelweg omdat de jeuk en het branderige gevoel zo intens zijn dat je de huid krabt. Kleine scheurtjes in de huid zijn een veelvoorkomend symptoom van genitale schimmelinfectie. Echter, als je zweren onderaan opmerkt, moet je altijd medisch advies inwinnen, omdat het een gecompliceerdere vorm van genitale schimmelinfectie kan zijn. Er kunnen ook verschillende andere oorzaken zijn voor de zweren, dus je moet ze altijd laten controleren.


     Voor verdere vragen over dit onderwerp raden we je aan om contact op te nemen met je dokter.


     Relevante producten

     2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk
     Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
     +15.000 reviews
     Normale prijs €24,99
     Aanbiedingsprijs €24,99 Normale prijs
     2 producten voor de intieme verzorging bij droogheid, ongewenste geurtjes & jeuk - Producten voor de intieme verzorging bij branderigheid, jeuk en irritatie
     Glijmiddel op waterbasis
     Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak
     +15.000 reviews
     Normale prijs €9,99
     Aanbiedingsprijs €9,99 Normale prijs
     Glijmiddel op waterbasis - Natuurlijke intieme gel voor seks tegen intiem ongemak

     Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram