Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat zijn striae of striemen- en wie kan striae krijgen?

Als je het woord striae hoort, denken de meeste mensen aan zwangere vrouwen met snel groeiende buiken. Zulke striemen zijn dan ook iets dat vaak zwangere vrouwen treft. Artsen schatten dat de helft, of misschien tot wel 90% van alle zwangere vrouwen tegen het einde van hun zwangerschap in meer of mindere mate striae zal krijgen.

Striae treden op wanneer de huid snel en krachtig wordt uitgerekt. Ze treden meestal op in verband met een snelle gewichtstoename, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen of anderen die snel aankomen. Maar het zijn niet alleen zwangere vrouwen die striae kunnen krijgen, en ze zijn niet alleen voorbehouden voor vrouwen. Ze kunnen ook optreden in verband met sterke spiergroei, wat vaak voorkomt bij bodybuilders, in verband met snel gewichtsverlies of bij adolescenten die snel groeien.

Striemen, in het Latijn striae genoemd, zijn verwondingen die optreden in het onderhuidse weefsel - in de elastische middelste laag, de dermis of lederhuid. De dermis is de dikste laag van de huid en wanneer de huid hier barst, treedt er een striem op.

Wanneer deze striemen opkomen, verschijnen ze vaak in de vorm van paarse, roze of blauwe strepen in de huid. Ze verdwijnen niet, maar na verloop van tijd kunnen ze vervagen en lichter van kleur worden. Er zijn echter verschillende opties om striae te behandelen, die we hieronder in meer detail zullen bekijken.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Waarom krijg je striae?

Onze huid is over het algemeen erg elastisch en kan daarom erg veel verdragen zonder te barsten. Wanneer die echter buitengewoon wordt druk ervaart en extreem veel en snel moet worden uitgerekt in verband met snelle gewichtstoename, snel gewichtsverlies of snelle groei, kan die de druk niet altijd aan. Dat kan gebeuren bij zowel mannen als vrouwen, en bij zowel jong als oud.

Wanneer de elastische vezels van de huid aan een heftige overstrekking worden blootgesteld, verliezen ze hun elasticiteit. De vezels krijgen nooit hun elasticiteit terug en daarom is de schade meestal permanent.

Wanneer sommigen last hebben van striae en anderen niet, is dit te wijten aan verschillen in huidelasticiteit en huidtype. Sommige hebben gewoon een elastischere huid dan andere. Je genen kunnen ook een rol spelen. In sommige gezinnen is er nu eenmaal een verhoogde neiging om striae te krijgen.

Striae zijn gelukkig niet gevaarlijk, maar puur cosmetisch is het vervelend om ze te hebben. Er kan wat jeuk zijn bij aan de striemen, maar verder voel je er niets voor - behalve als je in de spiegel kijkt.

Gelukkig kan je de zichtbaarheid van je striemen verminderen door je huid veel vocht en voeding te geven. Dit kan je doen met Body Oil, die boordevol actieve ingrediënten zit om de huid te verzorgen en striae te verbeteren.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Puberteit, gewichtstoename en gewichtsverlies

Adolescenten in de puberteit groeien veel. Voor het grootste deel kan de huid dit bijhouden, maar soms kan de groei zo snel gebeuren dat de huid barst en dus striae vormt. De onbalans in de hormonen die ook optreedt tijdens de puberteit kan ook helpen om het risico op striae te vergroten.

Als je snel aankomt is dat belastend voor de huid, die in korte tijd veel moet rekken. Dat lukt niet altijd, en dan verschijnen de striae. Bij zwangere vrouwen gebeurt dit het vaakst in de late zwangerschap, wanneer de huid extra moet worden gestrekt. Zwangere vrouwen met een tweeling, zwangere vrouwen met bijzonder veel vruchtwater, jongere zwangere vrouwen en zwangere vrouwen met overgewicht lopen een bijzonder hoog risico op striae. De verandering van de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap heeft doorgaans ook een effect op het verschijnen van striae.

Door het lichaam in te smeren met een goede huidverzorgingsolie kan je de zichtbaarheid van je striemen of andere oneffenheden in de huid verminderen. Body Oil van Australian Bodycare kan je gedurende je gehele zwangerschap gebruiken, maar je kan het ook blijven gebruiken na de bevalling en evt. borstvoeding geeft.

Bij anderen die snel aankomen, kan het op dezelfde manier gebeuren. En bodybuilders en gewichtheffers die in korte tijd veel spieren opbouwen en dus de huid belasten, lopen extra risico op striae.

Als je veel gewicht verliest en gedurende een korte periode, kan je huid dat niet altijd bijhouden. Je zou denken dat je meteen een mooie gladde huid krijgt, maar helaas is dit niet het geval en kan het als zeer frustrerend worden ervaren.

Wel kun je de huid op weg helpen om mooi en glad te worden door een goede bodyscrub te gebruiken om dode huidcellen en bacteriën van de huid te verwijderen. Door achteraf een goede huidverzorgingsolie te gebruiken - liefst twee keer per dag - geef je je huid goede voorwaarden om er mooi glad uit te zien. Body Oil van Australian Bodycare bevat o.a. het vochtinbrengende ingrediënt squalaan, dat zorgt voor een gezonde en gehydrateerde huid.

Striae en sinaasappelhuid

Striae en sinaasappelhuid, ook wel cellulite genoemd, worden af en toe door elkaar gehaald. Maar die twee dingen hebben niets met elkaar te maken.

Sinaasappelhuid of cellulite wordt veroorzaakt door een ophoping van vet onder de huid. Naarmate het bindweefsel strakker wordt, verschijnen er kleine deukjes op het huidoppervlak. De bultjes kunnen lijken op de schil van een sinaasappel, vandaar de naam. Sinaasappelhuid komt het vaakst voor op de billen en dijen.

Als je je sinaasappelhuid beu bent, overweeg dan om een effectieve bodyscrub te gebruiken om dode huidcellen te verwijderen, alsook een voedende huidverzorgingsolie om de zichtbaarheid van je cellulite te verminderen. Body Scrub en Body Oil van Australian Bodycare voegen vocht en elasticiteit toe aan de huid en door de lichaamsolie met ronddraaiende bewegingen in te masseren, krijg je de doorbloeding in het bindweefsel op gang en zal je huid er mooier en gladder uitzien.  

Pakket voor sinaasappelhuid
2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €19,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €19,99 Normale prijs €23,99
Pakket voor sinaasappelhuid - 2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd

Waar kun je striae krijgen?

Striae kunnen op de meeste plaatsen op het lichaam voorkomen. Ze worden vaak gezien op de buik, dijen, billen, heupen, borsten, bovenarmen en onderarmen. Dit zijn de plaatsen waar we grotere hoeveelheden vet in het lichaam opslaan.

Bij zwangere vrouwen ontstaan de striemen vaak op de buik en op de borsten. Eventueel kan dit ook op de dijen en armen, als de zwangere vrouw veel aankomt. Bij mensen met overgewicht zitten de striae vaak op de dijen en heupen. Bij bodybuilders zijn de bovenarmen bijzonder kwetsbaar. Maar over het algemeen kunnen striae in alle groepen overal op het lichaam voorkomen. Het verschilt enorm van persoon tot persoon.

Wanneer deze striemen opkomen, verschijnen ze vaak in de vorm van paarse, roze of blauwe strepen in de huid. Vaak vervagen ze na verloop van tijd een beetje en worden ze helderder van kleur.

Het maakt niet uit waar op het lichaam je striae hebt, je kunt er Body Oil gebruiken. Het is geschikt voor het hele lichaam, en als je de olie dagelijks gebruikt, kan je het uitzien van je striae verbeteren.


Hoe kan men striemen behandelen?

Striae kunnen na verloop van tijd minder duidelijk worden, maar ze zullen nooit vanzelf verdwijnen. De beschadigde vezels in de huid - en de littekens die deze hebben veroorzaakt - kunnen nooit worden genezen. Gelukkig zullen de meeste striae na verloop van tijd een beetje krimpen en vervagen.

Het kan moeilijk zijn om je striae volledig te bedekken of te verbergen. Daarom willen sommige vrouwen en mannen helaas niet meer in bikini of zwembroek of in korte broeken en korte mouwen verschijnen. En dan begint het inperkend en problematisch te worden. Dat is vooral moeilijk voor jonge mensen met striae. Daarom is het de moeite waard om te kijken of je iets kan doen om je striae te behandelen of weg te werken - en of je iets kan doen om striae te voorkomen.

Er is geen goed gedocumenteerde behandeling voor striae en dus geen wetenschappelijk bewijs dat sommige behandelingen werken, maar daarom kunnen er wel behandelingen zijn waar velen nog steeds baat bij hebben.

Omdat striae echter niet volledig kunnen worden verwijderd, gaat de behandeling er alleen om dat de striemen minder zichtbaar worden.

Om de huid te verzorgen en de zichtbaarheid van de striemen te verminderen, kan je een goede olie gebruiken met vochtinbrengende ingrediënten zoals zonnebloemolie en amandelolie.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Crème met vitamine A-zuur

Crème met vitamine A-zuur, ook wel tretinoïnecrème genoemd, wordt door velen gebruikt bij de behandeling van striae. De crème werkt om de aanmaak van cellen in het bindweefsel te stimuleren waardoor de elasticiteit kan worden hersteld. Er zijn meerdere producten beschikbaar bij de apotheek.

Veel cosmeticabedrijven hebben ook een crème of olie tegen striae op hun productlijst - zowel voor preventie als voor behandeling.

Lichaamsbeweging tegen striae

Regelmatig bewegen en trainen houdt het lichaam in vorm, houdt de huid strak en voorkomt overgewicht. Dat is allemaal goed voor het lichaam - en het is ook goed voor het voorkomen van striae. Het is echter geen vorm van behandeling die snel resultaat laat zien.

Laserbehandeling of micronaaldbehandeling

Als je je striemen erg beu bent, kan een laserbehandeling een optie zijn. De behandeling moet worden uitgevoerd door een dermatoloog, en aangezien dit slechts een cosmetisch probleem is, is de behandeling voor eigen rekening.

Bij een laserbehandeling probeert men de huid aan het werk te krijgen om de aanmaak van cellen in het bindweefsel te stimuleren, zodat de beschadigde vezels kunnen worden vervangen en de elasticiteit kan worden hersteld.

Een andere optie die ook op eigen kosten moet worden uitgevoerd bij een dermatoloog of in een privékliniek voor dermatologie, is micronaaldbehandeling. De behandeling wordt uitgevoerd met een zogenaamde dermaroller of dermatologische roller. Dat is een roller met kleine naaldjes erop. Wanneer de naalden de huid raken, wordt de groei van nieuwe cellen gestimuleerd, de elasticiteit van de huid verbeterd en nieuw collageen gevormd. Je maakt dus gebruik van de natuurlijke, zelfherstellende eigenschappen van het lichaam.

Als je niet de moed hebt voor een laserbehandeling, kun je ook een goede huidolie proberen, die voeding en actieve ingrediënten biedt. Body Oil van Australian Bodycare bevat o.a. amandelolie en zonnebloemolie, die beide rijk zijn aan vitamine E. Vitamine E is belangrijk voor het verbeteren van de gezondheid van de huid en het gladstrijken van striae. 

Huishoudartikelen en natuurlijke remedies tegen striae

Er bestaat een groot aantal oude huismiddeltjes tegen allerlei kwaaltjes, en dat geldt ook voor striae. Een voorbeeld van dit advies is om de huid in te smeren met gewone bakolie. Een ander advies is om van suiker een zelfgemaakte huidscrub te maken. Eiwitten, citroensap en aardappelsap worden ook genoemd tegen striae. En er zijn veel verschillende huistips die je kan uitproberen als je een natuurlijke - en goedkope - behandeling voor striae wil proberen.

Als je een goede bodyscrub wilt proberen, kun je een overwegen een met natuurlijke tea tree olie te kiezen die effectief dode huidcellen verwijdert.

Er zijn ook verschillende natuurlijke oliën waarvan bekend is dat ze een gunstige werking hebben tegen de symptomen van verschillende huidaandoeningen. Hiertoe behoren Australische tea tree olie (theeboomolie) en verschillende oliën met aloë vera, amandel of kokos.

Probeer bijvoorbeeld een effectieve huidverzorgingsolie met zowel amandel- als zonnebloemolie, die beide de huid verzachten en vitamine E toevoegen, wat belangrijk is om je striae te minimaliseren.


Striae voorkomen

Het beste wat je kan doen om striae te vermijden, is om overgewicht en een snelle gewichtstoename te vermijden. Dit geldt zowel in verband met zwangerschap als in het algemeen. Maar dat is helaas geen garantie, want veel slanke zwangere vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap ook striae.

Er zijn veel verschillende crèmes, zalven, oliën en lotions die beweren striae te kunnen voorkomen. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar aangezien het volkomen onschadelijk middelen zijn, kan proberen geen kwaad. Speciaal voor zwangere vrouwen worden er veel producten op de markt gebracht die beweren striae te kunnen voorkomen.

De huid heeft er altijd baat bij om gehydrateerd te worden zodat deze niet uitdroogt, dus het kan nooit kwaad om een goede crème, lotion of olie te gebruiken.

Een gezonde en gevarieerde voeding met voldoende vitamines en groenten is goed voor het hele lichaam, en dus ook voor de huid, waardoor het altijd de moeite waard is om je eraan te houden.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Veelgestelde vragen over striae of striemen

Hoe verwijder je striae?

Er is geen behandeling die striae volledig kan verwijderen, maar men kan veel doen om ze veel minder zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld een goede huidverzorgingsolie die de huid elastisch, glad en fijn maakt.


Wat zijn striae?

Striae of striemen treden op wanneer de huid snel en krachtig wordt uitgerekt. Ze treden meestal op in combinatie met snelle gewichtstoename, gewichtsverlies of snelle groei tijdens de puberteit. Striae verschijnen vaak in de vorm van paarse, roze of blauwe strepen in de huid.


Hoe verdwijnen striae?

Striae verdwijnen niet vanzelf, maar ze kunnen na verloop van tijd bleker van kleur worden en ook een beetje krimpen. Je kan de huid met striae hydrateren en elastisch maken door een huidolie te gebruiken met voedende ingrediënten, zoals squalaan en vitamine E.


Verdwijnen striae wanneer je afvalt?

Striae verdwijnen niet vanzelf. Als je echter afvalt en op zo‘n manier traint waardoor de huid strakker wordt, heb je misschien het geluk dat je striae er beter zullen uitzien. Snel en significant gewichtsverlies kan echter ook striae veroorzaken.

Om de huid te verzorgen en het ontstaan van striae te minimaliseren, kan je Body Oil van Australian Bodycare gebruiken. De huidverzorgingsolie bevat de werkzame stof Tea Tree Olie, die bacteriën tegengaat, terwijl amandel- en zonnebloemolie vocht en voeding toevoegen.


Wat is de oorzaak van striae?

Striae ontstaan wanneer de huid sneller en meer moet rekken dan die normaal kan, ook al is onze huid over het algemeen extreem elastisch. Wanneer de elastische vezels van de huid aan een heftige overstrekking worden blootgesteld, verliezen ze hun elasticiteit, en zo ontstaan striemen.


Waarom krijg je striae bij het trainen?

Als je veel traint en snel aankomt, bijvoorbeeld als bodybuilder of gewichtheffer, kan je huid dat niet altijd bijbenen. Wanneer de huid veel en snel wordt uitgerekt, kan deze barsten - en dan heb je een striem.


Kunnen striae met laser worden verwijderd?

Striae kan je verwijderen of minder zichtbaar maken met behulp van een laserbehandeling, die je door dermatoloog moet laten uitvoeren.

Als je niet de moed hebt voor een laserbehandeling, kun je de huid en je striae verzorgen met een goede huidverzorgingsolie.


Kan je striae voorkomen?

Net zoals er geen echte behandeling is voor striae, is er ook geen echte preventie. Het kan echter helpen om je gewicht laag te houden, gezond te eten, te sporten en de huid gehydrateerd te houden met een goede crème, lotion of olie.


Kunnen striae worden vermeden?

Het kan moeilijk zijn om striae te vermijden, zelfs als je er alles aan doet om dit te voorkomen. Je kan gemakkelijk slank en gezond zijn en dan helaas nog steeds striae krijgen als je zwanger wordt.

Je kan het verschijnen van striae verhinderen en de zichtbaarheid ervan verkleinen door dagelijks een goede huidverzorgingsolie te gebruiken. Body Oil van Australian Bodycare kan worden gebruikt door zowel zwangere vrouwen als vrouwen die borstvoeding geven.


Waarom krijg je striae op de billen?

Striae komen meestal voor waar de huid het meest wordt gerekt. Dit omvat ook de plekken waar we grotere hoeveelheden vet opslaan, en dat geldt onder meer voor de billen.


Wanneer verdwijnen striae?

Striae gaan helaas niet vanzelf weg wanneer de huidschade eenmaal is opgetreden. Maar je kan veel doen om de striae minder zichtbaar te maken. Je kan bijvoorbeeld een huidolie gebruiken die zorgt voor een mooie en gladde huid.


Hoe zien beginnende striae eruit?

Beginnende striae verschijnen als kleine strepen in de huid met een vage roze, blauwe of paarse kleur. Na verloop van tijd kunnen deze striemen duidelijker worden.


Waarom krijgen zwangere vrouwen striae?

Zwangere vrouwen kunnen striae krijgen omdat de huid in korte tijd veel wordt uitgerekt in verband met de plotselinge en grote gewichtstoename.


Waarom jeuken mijn striae?

Striae kunnen een beetje jeuken. Dat is vervelend, maar er is niets gevaarlijks aan striae. Het cosmetische effect is het ergst.


Wanneer worden striae wit?

Striae, die beginnen als blauwe, paarse of roze strepen op de huid, kunnen uiteindelijk lichtjes samentrekken en de striemen kunnen vervagen en minder zichtbare, witte strepen worden.


Kan men striae bedekken?

Striae zijn moeilijk te bedekken, maar je kan ze natuurlijk bedekken met kleding of met een concealer / kleurcrème. Het is echter veel beter als de behandeling de striae minder zichtbaar kan maken, waardoor je ze niet hoeft te verbergen.

Je kunt de huid hydrateren en elastisch maken door een Body Oil te gebruiken die amandelolie, zonnebloemolie en squalaan bevat, die allemaal zorgen voor een gladde en mooie huid.


Kun je striae wegkrijgen door te trainen?

Lichaamsbeweging en training kunnen de huid strakker maken, en dat kan een gunstig effect hebben op de striae, die daardoor minder zichtbaar worden.


Kunnen striae pijn doen?

Striae doen meestal geen pijn. Ze kunnen een beetje jeuken. Dus, als je merkt dat je striae pijn doen, moet je je arts ernaar laten kijken.


Mogen striae zon krijgen?

Striae kunnen de zon goed verdragen, maar net als de huid op de rest van je lichaam hebben ze het meeste baat bij zon in beperkte hoeveelheden. En vergeet niet een goede zonnebrandcrème te gebruiken voordat je de zon in gaat.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram