Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is striae op de buik?

Op de buik is een band van strepen of scheuren op de huid van de buik - ze hebben meestal een roze of blauw violette tint als ze net ontstaan zijn. Geleidelijk aan vervaagd de kleur en worden ze witter of krijgen dezelfde kleur als de omliggende huid. 

Zwangerschapsstriemen op je buik zijn – zoals overal elders op je lichaam – een beschadiging die optreedt in je onderhuid. In het Latijn worden zwangerschapsstriemen striae genoemd. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen een cosmetisch probleem zijn. 

Wanneer een beschadiging optreedt in de onderhuid, zal dit verschijnen als het gebarsten uiterlijk van de opperhuid. Het is dus een soort litteken dat de rest van je leven zichtbaar zal zijn. Want als je eenmaal striae op je buik krijgt, verdwijnen ze nooit meer helemaal. 

Hoewel je nooit meer van deze zwangerschapsstrepen afkomt, betekent dit niet dat je hun zichtbaarheid niet kunt verminderen. Gelukkig zijn daar goede mogelijkheden voor, en daar maken we je hier in het artikel wijzer over.

Eerst moet je echter weten waarom striae op je buik ontstaat.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Waardoor ontstaat striae op je buik?

Zwangerschapsstriemen ontstaan niet spontaan. Ze ontstaan doordat de elastische vezels in je onderhuid overbelast en uitgestrekt worden. De vezels en huid zijn over het algemeen zeer elastisch en kunnen grote extracties weerstaan – zonder schade aan de onderhuid.

Toch zijn er grenzen aan verbonden hoeveel de huid en elastische vezels kunnen weerstaan. Als er een extreme overbelasting van huid en vezels is, raken ze zo overbelast dat ze de druk niet meer aankunnen.

Net zoals een elastiek die steeds te veel wordt uitgerekt, zullen de elastische vezels slapper worden en hun elastisch vermogen verliezen. Eenmaal ontspannen, kunnen ze hun vroegere elastisch vermogen niet meer terugkrijgen. En dat betekent dat je zwangerschapsstriemen op je buik krijgt als daar de huid overbelast is geraakt.

Er zijn verschillende redenen waarom de vezels hun elastisch vermogen verliezen en je striae op de buik krijgt. We zullen er hieronder dieper op ingaan.

Extreme en snelle gewichtstoename

De elastische vezels worden te snel en te heftig uitgerekt, zodat ze het niet kunnen bijhouden als je over een kortere periode veel gewicht toeneemt. Daarom kan overgewicht een veel voorkomende reden zijn waardoor striae op je buik veroorzaakt wordt. 

Dat geldt ook voor een zwangerschap, waarbij je meestal aankomt. Tijdens een zwangerschap groeit je buik in relatief korte tijd mee met de baby. 

De elasticiteit van de vezels wordt tijdens de zwangerschap aanzienlijk overbelast, en dit is ook de reden waarom veel zwangere vrouwen zwangerschapsstrepen op de buik krijgen - vooral tegen het einde van de zwangerschap, waar de elastische vezels de vergrote belasting niet langer kunnen bijhouden.

Maar liefst 90% van de zwangere vrouwen ervaart in meer of mindere mate striae. Striae worden het vaakst gezien bij meerlingzwangerschappen (meer dan één foetus in de baarmoeder), zwangere vrouwen met overgewicht, jongere zwangere vrouwen en zwangere vrouwen met veel vruchtwater. 

Snel en plotseling gewichtsverlies

Net zoals je bij een snelle gewichtstoename striae over de buik kan veroorzaken, kan een plotseling en snel gewichtsverlies hetzelfde probleem veroorzaken.

De huid "barst" op dezelfde manier, omdat de elastische vezels de veranderingen niet kunnen volgen, zelfs niet bij een grote daling van het gewicht.

Puberteitsgroei - en lichaamsbeweging

Tijdens de puberteit en de adolescentie treedt een sterke groei op in het lichaam. Het lichaam groeit aanzienlijk en de vetreserves nemen toe. De markante en snelle groei kan je buik striae geven. 

Niet alleen tijdens de puberteit kan het lichaam razendsnel groeien. Zo kan hetzelfde gebeuren als je veel en intensief traint met zware gewichten, waarbij de spieren snel groter worden.  

Hormonale aandoeningen

De elastische vezels kunnen ook negatief beïnvloedt worden als gevolg van hormonale veranderingen.

Het is vaak tijdens de puberteit en tijdens de zwangerschap dat er grote hormonale veranderingen optreden, die het elastisch vermogen van vezels kunnen beïnvloeden.

Genen en huidtype

Waarom krijgen sommige wel striae terwijl anderen hier geen last van hebben ? Genetica kan hierbij een belangrijke rol spelen. Sommige hebben een "gezonde en sterke" huidtype en elastische vezels, terwijl anderen het in mindere mate hebben.

Wanneer je naar de buik van je moeder kijkt en kunt zien dat ze striae heeft (bijvoorbeeld na een zwangerschap). Dan is de kans groot dat jij ook zwangerschapsstriemen kunt krijgen.


Wat kun je doen aan striae op je buik?

Voor velen zijn striae op de buik een cosmetisch probleem. Vooral in de zomer zijn velen bang om een bikini te dragen waar de gebarsten buikhuid te zien is.

Als je striae op je buik hebt, moet je tot op zekere hoogte leren hoe je ermee omgaat in je leven. Maar dat betekent niet dat je ze niet veel minder zichtbaar kunt maken, dat zowel jij als anderen ze nauwelijks op zullen merken.

We begeleiden je naar verschillende opties om jouw striae op de buikhuid te verminderen.

Verminder de zichtbaarheid van striae op je buik met natuurlijke huidverzorging

Met de juiste verzorging van de huid op je buik kun je de striae vervagen. Je kunt bijvoorbeeld Body Oil gebruiken, een voedzame en verzorgende olie boordevol actieve ingrediënten.

Tea Tree Olie, squalaan, amandelolie en zonnebloemolie dragen in unieke combinatie met elkaar bij om onzuiverheden tegen te gaan, de huid te bevochtigen en niet in de laatste plaats de huid te voorzien van vitamine E.

Een gehydrateerde huid is een gezonde huid die beter bestand is tegen invloeden van buitenaf, en vooral vocht en vitamine E zijn belangrijk om het uiterlijk van striae op je buik en elders op je lichaam te  verbeteren.

75% van de proefpersonen met striae heeft ervaren dat hun striae minder zichtbaar werd.

De samenstelling van voedzame ingrediënten zorgt ervoor dat de olie gemakkelijk in de huid wordt opgenomen, zodat deze niet vettig en plakkerig achterblijft.

Gebruik de olie consequent

Verwacht bij gebruik van de olie niet dat het al na 1 keer gebruik werkt. Het vereist dat je strikt bent in het gebruik ervan en je geduld zult moeten opbrengen.  Het kost tijd om het uiterlijk van de huid te verbeteren. Breng het 1-2 keer per dag aan, pas na 12-20 weken kun je resultaten verwachten.

Masseer de huid goed in met een paar druppels olie in cirkelvormige bewegingen en laat de huid volledig drogen voordat je je aankleedt.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Verminder striae met laser

Om je striae minder zichtbaar te maken, kun je je toevlucht zoeken tot een laserbehandeling.

Met name fraxellaser is geschikt voor het herstellen van striae. De laser veroorzaakt kleine gecontroleerde "schades" aan de onderhuid, terwijl de opperhuid intact blijft. 

De huid start een proces waarbij het de schade probeert te herstellen en waar de elastische vezels worden geactiveerd. Dit regenereert de huid en zal er meer egaal uit zien.

Meestal zijn er 3-5 behandelingen met Faxel-laser nodig voordat je de definitieve resultaten kunt zien.


Andere goede adviezen

Striae ontstaat plotseling - zonder waarschuwing. Daarom kan het moeilijk zijn om ze te vermijden. Toch kun je met behulp van een aantal goede adviezen proberen ze te voorkomen.

  • Eet gezond en beweeg dagelijks. Als je gezond en gevarieerd eet in combinatie met dagelijkse lichaamsbeweging, kun je overgewicht voorkomen. Op deze manier kun je overgewicht-gerelateerde striae op je buik voorkomen.
  • Verzorg je huid. Met crèmes en oliën kun je de huid verzorgen en de optimale omstandigheden bieden om gehydrateerd, veerkrachtig en soepel te blijven. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat crèmes en oliën zwangerschapsstrepen kunnen voorkomen, maar velen vinden nog steeds dat hun huid elastischer aanvoelt.
  • Stoppen met roken. Roken kan slechtere condities voor je huid veroorzaken. Het kan de wondgenezing beïnvloeden en de huid slap en minder soepel maken. 

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram