Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is sinaasappelhuid?

Sinaasappelhuid wordt ook wel cellulite genoemd. Het is een aandoening waarbij de textuur van de huid lijkt op die van een sinaasappelschil. Dit betekent dat je huid er ongelijkmatig uitziet en bultjes vormt op de plek waar je er last van hebt.

Het is een geheel ongevaarlijke en zelfs heel normale aandoening die vrouwen van alle leeftijden treft - maar dat maakt het niet minder vervelend, en velen zijn hun sinaasappelhuid beu, ook al is het alleen maar iets cosmetisch. 

Cellulite en cellulitis - ken het verschil

Veel mensen noemen sinaasappelhuid ten onrechte cellulitis, wat niet helemaal waar is. Sinaasappelhuid en cellulite zijn twee termen voor dezelfde onschadelijke huidaandoening, terwijl cellulitis een ontstekingsaandoening in het lichaam is die wordt veroorzaakt door huidbacteriën.

Cellulitis manifesteert zich als zwelling, gevoeligheid en roodheid van de huid, terwijl cellulite gewoon kuiltjes in de huid is. Het is belangrijk om het verschil te kennen, aangezien cellulitis medische behandeling vereist, terwijl cellulite of sinaasappelhuid geheel onschadelijk is.

Sinaasappelhuid is normaal en volkomen onschadelijk

Sinaasappelhuid is typisch voor vrouwen, hoewel het beide geslachten kan treffen. Dit komt doordat de vetverdeling van vrouwen anders is dan die van mannen, en omdat vrouwen van nature ook een hoger vetpercentage hebben.

Ongeacht je leeftijd en of je slank bent of niet, kan je sinaasappelhuid krijgen, aangezien dit heel normaal is. In feite ervaart 80 tot 90% van vrouwen van alle leeftijden sinaasappelhuid.

Pakket voor sinaasappelhuid
2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €19,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €19,99 Normale prijs €23,99
Pakket voor sinaasappelhuid - 2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd

Waarom krijg je sinaasappelhuid?

Sinaasappelhuid komt meestal voor op die plaatsen op het lichaam waar er meer vet is. Dit komt doordat sinaasappelhuid optreedt wanneer kleine vetbolletjes in het onderhuidse weefsel zich ophopen als gevolg van kleine holtes in het bindweefsel van de huid. Als gevolg hiervan ontstaan er kleine kuiltjes in de huid die eruitzien als de schil van een sinaasappel.

Er bestaat geen definitief antwoord op de vraag waarom iemand sinaasappelhuid krijgt - en daarom kan het ook moeilijk te vermijden zijn. We weten echter dat de vetlaag onder de huid de reden is waarom we sinaasappelhuid krijgen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je cellulite krijgt

De vetlaag, ook wel het onderhuidse vet genoemd, ligt in kleine bindweefselruimtes tussen de huid en de spieren. Naarmate we ouder worden, trekt het bindweefsel samen en wordt het stijver - en dit kan ertoe leiden dat de huid oneffen wordt. Dit komt doordat het bindweefsel het simpelweg niet meer meekan, omdat de elasticiteit verzwakt is.

Maar niet alleen de leeftijd is van belang bij de vraag of je sinaasappelhuid krijgt of niet. Tieners, volwassenen en ouderen kunnen sinaasappelhuid krijgen.

De typische oorzaken van sinaasappelhuid:

  • Vet voedsel en een slechte levensstijl - een hoge inname van vet voedsel kan sinaasappelhuid beter zichtbaar maken omdat het vet druk uitoefent op je huid en bindweefsel.
  • Genen - je kan vatbaarder zijn voor sinaasappelhuid omdat het erfelijk kan zijn. Als je moeder of grootmoeder last had van sinaasappelhuid, dan is de kans groot dat jij dat ook zal krijgen.
  • Leeftijd - je huid verliest elasticiteit en wordt dunner met de leeftijd, waardoor sinaasappelhuid duidelijker wordt.

Er kunnen veel redenen zijn waarom jij vatbaar bent voor sinaasappelhuid - en niet alleen je gewicht is hierbij belangrijk. Genen, een slechte levensstijl en leeftijd zijn allemaal redenen waarom men een sinaasappelhuid krijgt.


Waar komt sinaasappelhuid meestal voor op het lichaam?

Cellulite ontstaat door de vetlaag onder de huid, en daarom zullen de plaatsen op het lichaam met het meeste vet typisch worden getroffen door sinaasappelhuid. Bij vrouwen is dat meestal op de dijen, billen, heupen en buik.

Het verschilt echter heel erg van persoon tot persoon en je kan in principe sinaasappelhuid over je hele lichaam krijgen.


Hoe sinaasappelhuid behandelen?

Hoewel sinaasappelhuid onvermijdelijk lijkt, is er nog veel dat je kan doen om het te voorkomen en te behandelen.

Er bestaat geen gedocumenteerde behandeling voor sinaasappelhuid, maar veel mensen ervaren goede resultaten door een aantal goede tips op te volgen.

Daarom, als je je sinaasappelhuid wil tegengaan of minder duidelijk maken, moet je je concentreren op lichaamsbeweging voeding en een effectieve huidverzorging.

Een gezonde voeding vermindert cellulite

Als je aan cellulite lijdt, is het een goed idee om je eetgewoontes nader te bekijken. Als je veel vet voedsel eet, kan dit een van de redenen zijn waarom je een sinaasappelhuid krijgt.

Je lichaam voelt zich altijd het best als je gezond en gevarieerd eet. Daarom kan je proberen vet voedsel links te laten liggen en in plaats daarvan meer groenten en fruit eten (en veel water drinken).

Bovendien moet je minder alcohol, sigaretten, koffie en suikerhoudende dranken consumeren, omdat deze de bloedcirculatie verminderen en tegelijkertijd de elasticiteit en veerkracht van de huid beïnvloeden. 

Lichaamsbeweging: Bouw je spiermassa op en verbeter je bloedcirculatie

De meest effectieve behandeling voor een sinaasappelhuid is een gezonde levensstijl - inclusief lichaamsbeweging. Er zijn met name twee redenen waarom lichaamsbeweging de sinaasappelhuis tegenwerkt:

1.    Je vergroot je spiermassa

Hoe minder vet en hoe meer spieren je hebt, hoe kleiner je vetlaag zal zijn, waardoor je sinaasappelhuid vermindert. Als je je spiermassa wil vergroten, moet je je toespitsen op krachttraining. Zo bouw je je spiermassa op terwijl je je vetverbranding verhoogt en je weefsels strakker maakt.

2.    Je stimuleert je bloedcirculatie

Als je ervoor zorgt dat je lichaam op gang blijft, krijg je een betere doorbloeding en krijgt je huid een stevigere structuur. Maar in feite is het niet alleen lichaamsbeweging die de bloedcirculatie verhoogt, ook een goede huidverzorging.

Stimuleer je huid en bloedcirculatie door huidverzorging

Een goede huidverzorging kan wonderen doen in de strijd tegen sinaasappelhuid. Hiervoor werkt een olie zoals Body Oil van Australian Bodycare bijzonder goed.

Als je de olie regelmatig gebruikt, help je niet alleen je bloedcirculatie op gang te komen, je voegt ook vocht en elasticiteit aan de huid toe, zodat de huid strakker wordt - en dat kan sinaasappelhuid verminderen, zodat je een schone en mooie huid krijgt.

Huidverzorgingsroutine tegen sinaasappelhuid:

Body Scrub - stimuleer de bloedcirculatie met een goede bodyscrub van Australian Bodycare. Je kan een handschoen of een droge borstel gebruiken, of je kan de gemakkelijke oplossing kiezen, namelijk een bodyscrub gebruiken. Je kan deze voor of tijdens het douchen gebruiken.

Die zorgt niet alleen voor een zachte huid - bij regelmatig gebruik verhoog je ook je bloedcirculatie en kan je je cellulite verminderen.

Body Oil - als je de huid eenmaal hebt gescrubd, moet je een lichaamsolie gebruiken die daarvoor is gemaakt. Als je Body Oil van Australian Bodycare gebruikt, hoef je maar een paar druppels te gebruiken, die je grondig in je huid masseert. Dat hydrateert de huid zodat het de elasticiteit verhoogt - en het bestrijdt je sinaasappelhuid. Als je een droge huid hebt, kan je je routine aanvullen met Body Lotion of Body Cream.

Het is gedocumenteerd dat onze gebruikers een aanzienlijke verbetering ervaren bij zowel striemen, sinaasappelhuid als littekens wanneer ze Body Oil gebruiken. 

Pakket voor sinaasappelhuid
2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €19,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €19,99 Normale prijs €23,99
Pakket voor sinaasappelhuid - 2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd

Veelgestelde vragen over cellulite

Wat is cellulite?

Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd, is een aandoening waarbij je huid lijkt op de schil van een sinaasappel. Dit is geheel ongevaarlijk en treedt op wanneer kleine vetbolletjes in het onderhuidse weefsel zich ophopen als gevolg van kleine holtes in het bindweefsel van de huid.


Waarom krijg je sinaasappelhuid?

Er is geen vaste, gedocumenteerde reden waarom men sinaasappelhuid krijgt, maar meestal is dit te wijten aan genen (erfelijke dunne huid), ongezonde voeding (te veel vetrijk voedsel) en leeftijd (de huid wordt dunner en minder elastisch naarmate je ouder wordt).


Hoe verwijder je sinaasappelhuid?

Je kan cellulite niet per se volledig verwijderen, maar je kan het verminderen met gezond eten, lichaamsbeweging en krachttraining evenals met een goede huidverzorgingsroutine met bodyscrub en lichaamsolie die de elasticiteit van de huid en de bloedcirculatie verhogen.


Wat helpt tegen cellulite?

Als je je cellulite wilt verminderen, kan je sporten, gezond eten en je huid verzorgen met massages, droog borstelen, scrubs en hydraterende oliën.

Pakket voor sinaasappelhuid
2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €19,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €19,99 Normale prijs €23,99
Pakket voor sinaasappelhuid - 2 producten voor het verminderen van sinaasappelhuid; ook wel cellulitis genoemd

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram