Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Hoe verminder je de zichtbaarheid van striae bij mannen

Er zijn geen goed gedocumenteerde behandelingen tegen striae. Maar dat betekent niet dat je er niets tegen kunt doen.

Er zijn verschillende behandelingen om striae minder zichtbaar te maken - waar mensen baat bij hebben gehad.

Hoewel de littekens niet gevaarlijk zijn, vind niet iedereen dat ze bijzonder mooi zijn - en het kan je levenskwaliteit beïnvloeden. Veel mensen vermijden bijvoorbeeld het dragen van zwemshorts of truien met korte mouwen omdat je dan de striae kunt zien.

Maar je kunt wel iets doen om striae te voorkomen of de zichtbaarheid ervan te verminderen.

Hieronder kun je meer kennis opdoen over de behandelingsopties, zodat je de tijgerstrepen kunt vermijden.

Verwen je huid

De goedkoopste en minst drastische oplossing is een goede huidverzorging, die de weg vooruit kan zijn om zowel striae te voorkomen als hun zichtbaarheid te verminderen.

Body Oil is een voedzame en hydraterende huidverzorgingsolie tegen striae, littekens en  pigmentvlekken.  Het voegt vocht en rekbaarheid toe aan je huid waardoor het elastisch, egaal en netjes wordt. 

De olie bestaat uit een unieke combinatie van verzachtende en voedzame ingrediënten die je huid verwennen en snel binnendringen zonder vettig aan te voelen.

Met actieve ingrediënten als Tea Tree Olie, amandel- en zonnebloemolie, vitamine E en squalaan ben je onder andere verzekerd van:

  • Tegengaan van onzuiverheden
  • Verzachting van de huid
  • Verbetering van de gezondheid van de huid
  • Egaliseren van striae en littekens;
  • Gehydrateerde en gezonde huid

75% van de proefpersonen met striae heeft een verbetering ervaren in het uiterlijk van de littekens.

Breng twee keer per dag een paar druppels olie aan op je rug, dijen of waar je last van striae hebt. Masseer de olie goed in en laat het drogen voordat je je aankleedt.

Het is altijd goed voor je huid om vocht toe te voegen, zodat het niet uitdroogt - daarom kan een vochtinbrengende lichaamsolie nooit kwaad terwijl het je geen fortuin kost.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Laserbehandeling

Als je je verdrietig voelt vanwege je striae, kunt je met een dermatoloog praten over laserbehandeling. Hierbij probeert men om de productie van cellen in het bindweefsel te laten stimuleren, de beschadigde vezels te vervangen en de elasticiteit te herstellen.

Maar houd er rekening mee dat aangezien de littekens een cosmetisch probleem zijn, laserbehandeling niet vergoed wordt en voor eigen rekening zijn.

Lichaamsbeweging en eetgewoontes

Lichaamsbeweging en goede eetgewoontes zijn altijd een goede aanbeveling als het om je lichaam gaat. Daarom kan het ook goed zijn voor jou als je van je striae af wil.

Gezonde en gevarieerde voeding met vitamines en groenten is goed voor het lichaam – en dus ook voor de huid. Het is daarom het proberen waard om te zien of het iets verandert.

Als je gewicht verliest en meer beweegt, wordt je huid strakker - en je kunt daardoor het geluk hebben om te merken dat het uiterlijk van de striae verbetert. Het moet echter niet te snel gaan, zodat je huid het niet kan bijhouden.


Wat is striae?

Striae worden in het Latijn stria genoemd en zijn verwondingen die optreden in de onderste huid van de elastische middelste laag die dermis wordt genoemd. Dermis is de dikste laag van je huid. Als daar scheuren ontstaan, verschijnt er een striae.

De littekens ontstaan vaak in de vorm van paarse, roze of blauwe strepen in de huid en zijn blijvend. Na verloop van tijd vervagen ze en worden ze helderder van kleur.

Striae onstaat als er een te snelle en sterke uitstrekking van de huid is. Wanneer de huid overbelast wordt, verstoort dit de productie van collageen, het belangrijke eiwit in je bindweefsel dat de huid strak houdt. 

De huid mist daardoor de nodige ondersteuning en vormt littekens - bekend als striae.

Een goed voorbeeld kan zijn in verband met zwangerschap, waarbij de maag groter wordt en waar het gewicht toeneemt.

Maar er zijn verschillende redenen, hieronder kun je lezen waarom mannen getroffen kunnen worden door striae en wat je kunt doen om de zichtbaarheid hiervan te verminderen.


Waarom komt striae voor bij mannen?

Je huid is erg elastisch en kan daardoor veel weerstaan zonder te barsten. Maar bij bijvoorbeeld snelle gewichtstoename, gewichtsverlies of groei kan het het tempo niet altijd bijbenen. De huid wordt in dergelijke situaties buitengewoon belast en wordt meer uitgerekt dan dat het gewend is.

Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, ongeacht hun leeftijd.

Als de elastische vezels in de huid worden blootgesteld aan een ernstige overstrekking, verliezen de vezels elasticiteit. Daarom is de schade meestal permanent, omdat de vezels deze elasticiteit niet opnieuw terugkrijgen.

Nu zullen we de meest voorkomende redenen waarom striae optreedt aan u voorleggen.

Striae Olie met Tea Tree Olie
Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren
+15.000 reviews
Normale prijs Vanaf €9,99
Aanbiedingsprijs Vanaf €9,99 Normale prijs
Striae Olie met Tea Tree Olie - Huidolie om striae, littekens of pigmentvlekken te verbeteren

Veranderingen in hormonale balans

Wanneer je zwanger bent, onderga je een verandering in hormonale balans, die ook van invloed is op het verschijnen van striae.

Hetzelfde gebeurt bij jongens, omdat er tijdens de puberteit een onbalans in hormonen optreedt - en dit kan striae veroorzaken.

Groei

Striae is eigenlijk een groeiende trend bij jongens, hoewel je het in eerste instantie niet zou geloven.

Naast onbalans in de hormonen groei je veel in de puberteit, waarbij de huid het niet altijd kan bijhouden. Daarom wordt het risico op striae verhoogd omdat de huid meer dan normaal moet worden uitgerekt.

Daarom lopen zwangere vrouwen vaak het risico om striae te krijgen, omdat de maag sneller groeit dan de huid kan bijhouden.

Krachttraining

Overstrekking van de huid bij mannen kan ook het gevolg zijn van krachttraining.

Ben je een actieve man die vaak aan krachttraining doet, is de kans groot dat je striae op je lichaam krijgt.

Bij snelle gewichtstoename strekt u de huid te snel uit en breekt u de elastische vezels af.  Bodybuilders en andere atleten hebben daarom vaak de bekende tijgerstrepen omdat ze ofwel zijn afgevallen of de spiermassa hebben verhoogd, daar waar het sneller is gegaan dan de huid zich heeft kunnen aanpassen.

Val je snel af door een effectief dieet – of ben je door een slecht voedingspatroon snel veel aangekomen? Dan gaat het vaak ook te snel voor de huid, die daardoor striae vormt.


Op welke lichaamsdelen verschijnen de striae?

Striae bij mannen kan op veel plaatsen op het lichaam voorkomen – net zoals bij vrouwen.

Als u veel traint, is er een groter risico op het krijgen van de littekens op de schouders, dijen, rug, kuiten of borst. Veel volwassen mannen ervaren vooral het krijgen van striae op het gebied rond de billen of buik.

Afhankelijk van de oorzaak kan het verschillend zijn, waar striae op het lichaam verschijnt.

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram