Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Wat is collageen?

Collageen is de essentiële bouwstof van het lichaam voor kraakbeen en botten.

Het is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam, het maakt ongeveer 30% van de totale eiwitmassa van het lichaam uit. 

Collageen wordt geproduceerd door de huidcellen van het lichaam en komt vooral voor in het bindweefsel van de huid, in de beenderen en het kraakbeen. Het speelt een cruciale rol in het vermogen van het lichaam om kracht en elasticiteit te behouden.

Waarom heeft de huid collageen nodig?

Collageen helpt de huid sterk, elastisch en stevig te houden en zorgt ervoor dat rimpels en lijntjes in de huid minder zichtbaar zijn. 

Als de collageenproductie afneemt, verzwakt het bindweefsel van de huid en verliest de huid elasticiteit, veerkracht en glans. En als de huid minder elastisch wordt, worden rimpels zichtbaarder.

Hoe strakker het bindweefsel, hoe minder zichtbare rimpels en hoe frisser de huid er uitziet. Het Pre Aging Serum verhoogt het vermogen van de huid om collageen op te nemen.

Pre–aging Serum om tekenen van veroudering te voorkomen
Anti–aging serum met hyaluronzuur, peptiden & cafeïne tegen rimpels
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Pre–aging Serum om tekenen van veroudering te voorkomen - Anti–aging serum met hyaluronzuur, peptiden & cafeïne tegen rimpels

De productie van collageen van ons lichaam neemt af naarmate we ouder worden

Hoewel rimpels, natuurlijk zijn, willen veel mensen liever een soepele, elastische en jeugdiger uitziende huid behouden. Dat helpt collageen bij. Maar ook al maakt de huid zelf collageen aan, neemt de productie af naarmate je ouder wordt. 

Vanaf rond je dertigste neemt de productie van collageen door de huidcellen af, wat zijn invloed heeft op de huid, het haar en de nagels. 

Omdat de bovenste huidlaag bij het ouder worden dunner wordt, kun je voor voedingssupplementen kiezen, die de lichaamseigen productie van collageen stimuleren en de huid zoveel mogelijk in stand houden. 

Door je huid extra collageen te geven kun je de huiddichtheid vergroten, tekenen van veroudering verminderen en een mooie, gezonde huid krijgen. 

Een mooie huid – en gezond haar

Ons lichaam heeft keratine en mineralen nodig om ons haar te laten groeien – en de productie van keratine is afhankelijk van collageen, waarin de meeste aminozuren zitten die nodig zijn om keratine te produceren. 

Door de productie van collageen door je lichaam te stimuleren met behulp van voedingssupplementen, kun je gezond en mooi haar behouden en tegelijkertijd je huid soepel en elastisch houden.

Een collageensupplement met peptiden remt de zichtbare tekenen van veroudering 

Peptiden fungeren als bouwsteen voor alle eiwitten, zoals collageen, elastine en keratine. Deze zijn te vinden in allerlei schoonheidsproducten, zoals het Pre-aging Serum van Australian Bodycare, waar peptiden en cafeïne helpen de huid gezond en glad te houden, en bakuchiol werkt tegen diepe en zichtbare rimpels.

Een uitgebreide studie op dit gebied heeft het effect onderzocht van acht weken supplementen met 10 gram collageenpeptide per dag. Hierin werd geconcludeerd dat het supplement de dichtheid van huidcollageen vergrootte en de hydratatie van de huid bevorderde

Bovendien tonen andere studies aan dat fibroblastcellen, die deel uitmaken van het bindweefsel van de huid, reageren op blootstelling aan collageenpeptiden. Door blootstelling aan collageenpeptiden neemt de celdeling en celvernieuwing toe, wat het ontstaan van tekenen van veroudering afremt.

Verschillende soorten producten met collageen 

Wanneer de lichaamseigen productie van collageen afneemt bij het ouder worden, kun er baat bij hebben om de productie zelf te stimuleren. Hier zijn de verschillende soorten producten die je kunnen helpen:

Je kunt in de onderstaande informatie meer over de verschillende producten te weten komen.

Voedingssupplementen

Er zijn verschillende vormen van voedingssupplementen met collageen.

Bijvoorbeeld als collageenpoeder, wat een gemakkelijke en prettige manier is om het innemen van collageen tot een dagelijkse routine te maken. Collageenpoeder wordt eenmaal per dag met een vloeistof ingenomen, en het is met of zonder smaak verkrijgbaar. 

Er zijn ook collageencapsules of -pillen, die ook een gemakkelijke manier zijn om dagelijks collageen in te nemen.

Huidverzorgingsproducten

Volledige collageenmoleculen zijn te groot om met crèmes en serums door de huidbarrière te dringen. Daarom richten huidverzorgingsproducten zich meer op het stimuleren van de aanmaak van collageen in plaats van dat ze zelf collageen bevatten. Een voorbeeld van een crème die de collageenproductie stimuleert is Face Tonic van Australian Bodycare.

Als je hoort over collageencrème of collageenserum, moet je op de ingrediënten letten. Vooral vitamine C is hierbij belangrijk, want deze is essentieel voor een normale vorming van collageen. 

Een tekort aan vitamine C heeft een negatief effect op de productie van collageen in je lichaam. 

Als je benieuwd bent naar voorbeelden, lees dan verder om te zien hoe ingrediënten in huidverzorgingsproducten je op weg kunnen helpen naar een gezonde, mooie huid.

Stimuleer de collageenproductie met vitamine C en E

Het eerste voorbeeld is Aloe Vera anti-age Serum van Australian Bodycare dat vitamine C, E en F bevat. 

Vitamine C draagt bij tot de normale vorming van collageen in het lichaam en helpt fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar te maken. Daarom vind je vaak zowel vitamine C als vitamine E in anti aging producten – beide vitamines werken vaak goed samen.

Het is goed om het serum te combineren met verschillende producten die ook de vorming van collageen in het lichaam stimuleren - bijvoorbeeld Australian Bodycare Face Cream, die ook vitamine E bevat.

Behalve dat vitamine E de huid elastisch en soepel maakt, werkt het als een antioxidant, die de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen die schade toebrengen aan het collageen in het lichaam. Voordat je de gezichtscrème aanbrengt, kun je een diepreinigende huidtonic gebruiken voor extra vocht – bijvoorbeeld onze diepreinigende tonic met Tea Tree Olie bij puistjes en mee-eters.

Je kunt ook kiezen voor Pre aging serum van Australian Bodycare dat onder meer peptiden en bakuchiol bevat. Beide stoffen zijn goed voor de collageenarme huid hebben een positief effect op fijne lijntjes en diepe rimpels.

Aloe Vera & C,E, F vitamin Anti–aging serum
serum met Aloë Vera, Tea Tree Olie en Hyaluronzuur tegen rimpels
+15.000 reviews
Normale prijs €14,99
Aanbiedingsprijs €14,99 Normale prijs
Aloe Vera & C,E, F vitamin Anti–aging serum - serum met Aloë Vera, Tea Tree Olie en Hyaluronzuur tegen rimpels

Voeding

Er zijn ook voedingsmiddelen met collageen die je elke dag kunt eten:

  • Vlees – vooral rundvlees, kip, varkensvlees, geit en hert
  • Vis – vooral vette vis zoals tonijn en zalm
  • Gelatine – is een onderdeel van veel desserts 
  • Ei

Voedsel met collageen is niet per definitie vegetarisch. Als je geen grote vleeseter bent, kun je je in plaats daarvan richten op levensmiddelen die bijdragen tot de normale vorming van collageen. Dit zijn onder meer de volgende levensmiddelen: 

  • Rode vruchten en groenten – zoals appels, kersen, aardbeien, bieten, rode paprika's en tomaten.
  • Oranje vruchten en groenten – zoals wortels, zoete aardappelen, mango's en abrikozen.
  • Vruchten die rijk zijn aan vitamine C – zoals citroenen, sinaasappels, kiwi, mango, ananas en grapefruit. 

FAQ

Wat is collageen?

Collageen is het eiwit dat aanwezig is in ons bindweefsel, huidcellen en pezen. Het maakt ongeveer 30% uit van de totale eiwitmassa van het lichaam en is een belangrijke bouwsteen voor ons kraakbeen en botten. 

Waar is collageen van gemaakt?

Collageen is samengesteld uit drie verschillende aminozuren: Proline, glycine en hydroxyproline. Alle drie zijn belangrijke bestanddelen van kraakbeen, pezen, huid en ligamenten. 

Kunnen er bijwerkingen optreden bij het innemen van extra collageen? 

Nee, er zijn geen bijwerkingen bekend van het innemen van collageen. Het is sowieso al het eiwit dat het meest voorkomt in je lichaam.

Hoe kan ik meer collageen krijgen?

Je kunt meer collageen binnenkrijgen door voedsel te eten dat rijk is aan vitamine C, of je kunt je supplementen innemen in de vorm van poeders of capsules. Je kunt ook huidverzorgingsproducten gebruiken met ingrediënten die de natuurlijke productie van collageen door het lichaam stimuleren. 

Welk collageen is het beste bij rimpels?

Er is niet een bepaald collageen dat echt "het beste" is voor rimpels. Misschien wil je een supplement kiezen met een hoog absorptievermogen of aangevuld met vitamine C dat bijdraagt aan de normale collageenproductie van het lichaam.

Wat doet collageen voor de huid?

Collageen helpt de huid stevig en elastisch te houden, waardoor rimpels en lijntjes minder zichtbaar worden. Het wordt aangemaakt in de huidcellen en het collageen in het bindweefsel zorgt ervoor dat de huid elastisch blijft. 

Pakket met 4 producten voor rimpels & vochtarme huid
Compleet Anti Aging pakket voor rimpels en droge huid in het gezicht
+15.000 reviews
Normale prijs €59,99
Aanbiedingsprijs €59,99 Normale prijs €71,99
Pakket met 4 producten voor rimpels & vochtarme huid - Compleet Anti Aging pakket voor rimpels en droge huid in het gezicht

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram