Anne Thestrup Anders Image

Gelezen door Anne Thestrup Meimbresse

Klinisch apotheker, Varde Apotheek

Hier kun je Annes profiel bekijken »
Inhoudsopgave:

Verzorging van striae op borsten 

Striae zijn niet gevaarlijk. Maar ze kunnen een groot cosmetisch probleem zijn voor de persoon die ze hebben. Daarom willen velen hun zichtbaarheid verminderen. Maar hoe doe je dat? 

Helaas bestaat er geen wondermiddel dat de striae op je borsten kan doen verdwijnen, maar er zijn wel verschillende mogelijkheden, waarover je hier meer te weten komt. 

Goede, natuurlijke en voedende huidverzorging 

Een goede en natuurlijke manier om de zichtbaarheid van striae op je borsten te verminderen is een voedende huidverzorging. 

Body Oil is een voedende olie op basis van de werkzame bestanddelen Tea Tree Olie, amandelolie, squalane en zonnebloemolie. Deze unieke combinatie helpt bacteriën tegen te gaan, te hydrateren en geven de huid E vitamine, die allemaal belangrijk zijn om striae op borsten en andere lichaamsdelen er beter uit te laten zien. 

Een gehydrateerde en gevoede huid is een gezonde huid waarin kloven en striae gemakkelijker gladgestreken worden. En maar liefst 75 % van de proefpersonen die de olie gebruikt hebben constateerden een verbetering van de zichtbaarheid van hun striae. 

Doe een paar druppels olie op je borsten en masseer deze goed in de huid. De olie wordt gemakkelijk in de huid opgenomen en droogt snel op – zonder ook maar enig vet achter te laten. Maar laat het helemaal opdrogen voordat je kleren aantrekt. 

De olie is geen wondermiddel dat van de ene op de andere dag werkt. Daarom is geduld en volharding nodig om de zichtbaarheid van je striae op de borsten te verminderen. Gebruik de olie 1-2 maal per dag gedurende een paar weken voordat de eerste resultaten zichtbaar worden. 

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Laser tegen striae 

Een andere methode om de zichtbaarheid van striae op je borsten te verminderen is laser. Dit is een minder natuurlijke behandeling, maar kan voor sommigen effectief zijn. 

Met een fractionele laser wordt kleine gecontroleerde "schade" toegebracht aan het bindweefsel van de huid. Dit dwingt de huid om zich te vernieuwen en het weefsel om te verdampen. De laserstraal behandelt de huid puntsgewijs, zodat de omringende huid niet wordt aangetast, en maakt geen wonden op het huidoppervlak.

Dit betekent dat er daarna geen herstelperiode nodig is. 


Andere tips voor preventie

De beste manier om te behandelen is altijd preventie. Maar in het geval van striae kan dat moeilijk zijn. Je huid geeft je geen enkele waarschuwing dat je striae aan het krijgen bent, dus het kan moeilijk te vermijden zijn. 

Maar door een aantal preventieve maatregelen kun je proberen om striae van je borsten weg te houden.

  • Gebruik een goede huidverzorging. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat crèmes of oliën de huid van je borsten vrij van striae kunnen houden. Zelfs niet tijdens de zwangerschap. Toch ervaren veel vrouwen een gunstig effect als hun huid verzorgd en goed gehydrateerd is, waardoor ze elastischer aanvoelt. 
  • Doe dagelijks aan lichaamsbeweging. Lichamelijke activiteit en sport helpen je te voorkomen dat je overgewicht krijgt. Tegelijk help je de huid om strakker te worden, en dat kan een gunstig effect hebben. 
  • Rook niet. Als je rookt, kan dat invloed hebben op je huid en de elastische vezels kunnen er dan slapper uitzien. Tegelijk kan je huid door roken slechter genezen - rokers hebben na een operatie bijvoorbeeld een twee keer zo breed litteken als niet-rokers. Dit zegt wel iets over de effecten van roken op de huid. 

Wat zijn striae? 

Striae zijn beschadigingen van het onderhuidse weefsel van je lichaam. In alledaagse taal worden ze ook wel striemen genoemd, maar in vaktaal heten ze striae. Striae hebben aanvankelijk een roze of blauw-violette tint, maar naarmate de tijd verstrijkt, vervaagt de kleur en worden ze wittiger of meer als de omringende huid. 

De huid scheurt als het ware, en dit veroorzaakt de kenmerkende strepen of banden over de huid. Striae zijn een vorm van littekens en ze zullen je de rest van je leven begeleiden. Maar dat betekent gelukkig niet dat je niets kunt doen om ze minder zichtbaar te maken. 

We maken je daar later wegwijs in, maar eerst bekijken we waarom je überhaupt striae op je borst krijgt. 


Waardoor ontstaan striae op de borst? 

Als je striae op je borst krijgt, gebeurt dat niet opeens uit het niets. Dan komt het omdat er een overbelasting is van de elastische vezels in je huid. De huid en de vezels ervan zijn over het algemeen heel sterk en elastisch en kunnen grote rekkingen doorstaan zonder te barsten. 

Maar in sommige gevallen kan de huid overbelast raken en zo onder druk staan dat de elastische vezels het niet meer kunnen bijbenen. Stel je bijvoorbeeld een elastiekje voor. Dat kan ver uitgerekt worden, maar zal uiteindelijk barsten als het te ver opgerekt wordt. 

Wanneer de vezels van de huid aan een hevige overstrekking worden onderworpen, verliezen ze hun elastisch vermogen. En als ze dat eenmaal kwijt zijn, is het kwaad geschied – en kunnen ze het niet meer terugkrijgen. Daarom zul je in meer of mindere mate met striae op je borsten moeten leven als je ze eenmaal hebt. 

Maar wat zijn de eigenlijk de mogelijke oorzaken van het overbelast raken van de huidvezels? 

Snelle gewichtstoename 

Als je in korte tijd veel zwaarder wordt, kunnen de elastische vezels het niet bijhouden en raken ze te veel uitgerekt, wat dan zichtbaar wordt als scheuren in de huid. Dit doet zich meestal voor tijdens de zwangerschap, als de borsten snel groeien naarmate de baby groeit in de buik. 

Maar het kan ook gebeuren tijdens een periode waarin je ongezond eet, wat zich uit in je gewicht. 

Snel gewichtsverlies 

Je kunt ook striae op je borsten krijgen als je in korte tijd veel gewicht verliest. Ook dan kan de elasticiteit van de vezels het niet meer bijhouden en scheurt de huid. 

Snelle groei

Als je in je tienerjaren groeit, gebeurt dat bij velen razendsnel. De snelle groei belast je huid overmatig, zodat je striae over je borsten kunt krijgen. 

Hetzelfde kan gebeuren als je veel en intensief traint - bijvoorbeeld met zware gewichten die de spiermassa snel doen toenemen. 

Hormonale veranderingen

Vooral bij tieners en zwangere vrouwen treden hormonale veranderingen op die de elastische vezels van de huid kunnen aantasten. 

Genetische aanleg

Sommigen krijgen striae, terwijl anderen ervan verschoond blijven. Dit komt door de genetische aanleg, het huidtype en het vermogen van de huid om elastisch te zijn. Sommige families hebben een elastischere huid dan andere. 


Wie krijgen striae op de borsten? 

Zowel vrouwen als mannen kunnen striae op hun borsten krijgen. In verreweg de meeste gevallen zijn het echter vrouwen die last hebben van striae op en rond de borsten. 

In veel gevallen zijn ze te wijten aan zwangerschap, waarbij hormonale veranderingen huidveranderingen veroorzaken die zich als striae manifesteren. 

Een pakket met 3 producten voor striae
3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen
+15.000 reviews
Normale prijs €29,99
Aanbiedingsprijs €29,99 Normale prijs €36,99
Een pakket met 3 producten voor striae - 3 producten om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen

Doe net als 50.000 anderen - volg ons op Instagram